Проблем с такъма при мача.

Модератор: Paublo_Eskobar

adidasf50
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Проблем с такъма при мача.

Мнение от adidasf50 »

Здравейте колеги.Имам един проблем който доста дълго време не мога да разреша.Четох доста темички но не мога да открия отговора на въпроса си.В последно време ходя на един водоем и ловя дребни шарани до килограм -килограм и половина.Дълбочината е около 2,80м и с мач 3.90 е добре за стационарна плувка.Но проблема и когато отида там подхраня и хвърля във водата се получава едно течение което ми влачи влакното и след него и плувката.И излизам от хранителното петно.Имам няколко ваглера в сака които не съм ги ползвал чисто нови са си 3-4 ваглера са по 7 грама.Имам и по малки разбира се.Измервам дълбочината замятам и започвам да ловя но не мога да нацеля петното и течението постоянно ме влачи.Тази събота ще ходя и мисля да ловя на стената на по дълбоко със 7 грамовия ваглер.Бихте ли ми дали съвет какво да направя по линията защото миналата събота и неделя така ме влачеше течението че изкарах единия ваглер монтирах го сложих за утежнение 2 оливетки по 2 грама и няколко дроперчета номер 10-12 но ваглера лежеше на повърхноста и не искаше да се изправи и много се ядосах.Става въпрос за 7 грамов ваглер с колко да го утежня така че да се изправи и да седи на едно място ще направя каквото кажете само такъма ми да се закотви на едно място.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Проблем с такъма при мача.

Мнение от bobo_33333 »

Кой клас или отделение имаш :roll:
Или аз съм проз и не разбирам въпроса или нещо математиката куца при някого
2 оливетки по 2 грама
не се равняват на 7гр,даже не се и доближават.

Не им разбирам на ваглерите,то има и някакви слайдери,ама само съм ги чувал.
По принцип ловя на подвижна плувка,та за шарана гледам да избягам и най малкото изместване от петното и слагам примерно 6гр олово(оливетка) на 5 гр плувка и даже след като потъне плувеца ,оставям по голяма дълбочина,като плувката се изправя от течението...
То шарана зема и заминава ,не е като скобара да къца
Аз там съм пораснал...
KOSIO669
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от KOSIO669 »

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=61850" onclick="window.open(this.href);return false; ,първо се ползва една оливетка,второ зависи от ваглера колко самостоятелно утежнение има,дали се регулира и каква допълнителна тежест носи за да видиш колко грама трябва да е оливетката,в темата е описано как да прогониш дълбочината защото от там идва проблема предполагам.Може дропера до вирбела след куката който лежи да е малко по-голям и задължително потопено влакно.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

първо се ползва една оливетка
Тва първото не е задължително

Мисля това номер 2,е по добре за вятър

Изображение

http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41
Аз там съм пораснал...
Carpara
новобранец
новобранец

Мнение от Carpara »

колега правиш си линията по следния начин без значение стационарно и ли подвижна плувка ,при дълбочина 2.80 ти пусни по дълбоко 3и ли 3.20 дълбочина хвърли върху петното и потопи върха на въдицата леко обери корема на влакното до положение полу изпънато докато плувката не ти се поизправи , след това оставяш всичко и зачакваш шарана да потегли .
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Колега, можеш ли да кажеш: С какво влакно ловиш? Как си мериш дълбочината? Как замяташ? Къде ти се намира основното утежнение? Какъв е този ваглер 7 грама с шайби ли е или не, интересен ми е модела? Сигурен ли си, че е 7 грама, да не е слайдер? Кои теми си чел, защото въпроса ти е един, но причините за това движение могат да са много?
adidasf50
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от adidasf50 »

Здравейте колеги.Влакното ми е колмик рейс 0,18мм,дълбочината си е меря като застопорявам стоп възела на дадена дълбочина замятам и на куката съм щипнал съчма SSSG на динсморес и замятам като ми потъне ваглера дигам по дълбоко,ако щтръква намалям с около 10см.Ваглера незнам точно какъв е дали въобще е слайдер фирмата е мочков няма шайби само има едно като карабинка което отдолу на плувката се отвива и това е със сменяеми антени е имам кухи с карбонов кил,плътни като на повечето плувки и едни ръбести към него .Замятам през глава и като падне плувката във водата потапям върха и правя 3-4 оборота с макарата и изпъвам влакното.Но ме влачи течението и това си е.
kRaikkonen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kRaikkonen »

Не ловиш с ваглер , а със слайдер. Сложи 7гр на линията и трябва да се изправи. За да избегнеш течението смъкни основното утежнение максимално надолу. Ако е силно течението може да се наложи употребата на доста по-тежки слайдери.
Изображение
match
новобранец
новобранец

Мнение от match »

kRaikkonen написа:За да избегнеш течението смъкни основното утежнение максимално надолу. Ако е силно течението може да се наложи употребата на доста по-тежки слайдери.
Не се притеснявай да ползваш 10 гр. или дори по тежки слайдери ако са утежнени правилно, не е проблем да отчитат кълването, иначе както ти е казал колегата утежнението максимално доло с един 10 гр. слайдер и ще седи закотвен на едно място, това е варианта да не се влияеш от силното течение
adidasf50
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от adidasf50 »

Няма прекалено силно течение колеги само съвсем лек вятър подухва но като съм със стационарна плувка ме влачи постоянно.Сега със 7 грамовия слайдер мислите ли че ще е доста по добре ? и ще седи ли на едно място ?
Ivoriba
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ivoriba »

Ако го утежниш правилно със сигурност ще е по добре!
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

adidasf50 написа:Няма прекалено силно течение колеги само съвсем лек вятър подухва но като съм със стационарна плувка ме влачи постоянно.Сега със 7 грамовия слайдер мислите ли че ще е доста по добре ? и ще седи ли на едно място ?
Айди пак прочети всичко написано,щото явно не си разбрал нищо или нищо не си прочел...
Само със 7 гр слайдер ,няма да стане има си монтаж ,лония ,олово и др...
Аз там съм пораснал...
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

adidasf50 написа:Няма прекалено силно течение колеги само съвсем лек вятър подухва но като съм със стационарна плувка ме влачи постоянно.Сега със 7 грамовия слайдер мислите ли че ще е доста по добре ? и ще седи ли на едно място ?
Вземи си прекарай влакното през една гъбичка с препарат за миене на чиний, защото явно не ти потъва добре. Така се получава като се зацапа. Прехвърляй си захраненото петно с 3,4 метра и стопирай линията преди приводняването на ваглера/слайдера за да пада изпъната във водата. За монтажите ползвай търсачката, защото има доста теми във форума. За риболов с мач ползвай ваглери - фиксирани или подвижни. Стацоинарните плувки стават, но после имаш въпроси :lol: .
Знай, че това е доста труден риболов, но и много интересен и като натрупаш повечко излети някои неща ти се изясняват сами. Успех!
Последно промяна от miro253 на Пет Юли 05, 2013 11:02 pm, променено общо 1 път.
kRaikkonen
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kRaikkonen »

Казваш, че ловиш с мачово влакно на Колмик. Интересно ми е дали имаш затруднения със стационарната плувка, когато влакното е потънало и засечеш ?
Изображение
Аватар
Дилян
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дилян »

Ivoriba написа:Ако го утежниш правилно със сигурност ще е по добре!
И ако си потопиш добре влакното :)
http://www.xfish.hu/images/gif/sexy-fishing.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”