Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Що е апотема???
Модератор: dantho.mihov
- чпс
- ще става разбирач
що е апотема ?
Това го изучавахме още в III-ти клас :
Дървената дръжка под корема
се нарича апотема.
Дървената дръжка под корема
се нарича апотема.
- Димо Генчев
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Като гледам май на мен се пада честта да дам пълен, точен и изчерпателен отговор.
Апотемата е отсечка, свързваща върха на правилна пирамида със средата на коя да е от страните и.
Дължината и е равна на ръба, умножен по sinus от основния ъгъл на пирамидата.
Сега, ако това дето го написах е вярно много ще ми е кеф, нали съм го учил преди около 25 години...
Апотемата е отсечка, свързваща върха на правилна пирамида със средата на коя да е от страните и.
Сега, ако това дето го написах е вярно много ще ми е кеф, нали съм го учил преди около 25 години...
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
- чпс
- ще става разбирач
Правилната пирамида има 2 различни ръба - основен и околен.Димо Генчев написа:Като гледам май на мен се пада честта да дам пълен, точен и изчерпателен отговор.
Всяка околна стена на правилната пирамида е равнобедрен триъгълник с основа = основния ръб и 2 еднакви страни = околните ръбове.
Височината (едновременно и ъглополовяща и медиана) към основата на околната стена на пирамидата е това, което ти наричаш "апотема".
В единия случай това, което ти наричаш "апотема", е равно - както казваш - на околния ръб по синус от ъгъла при основата на една от околните стени.
В друг случай това, което ти наричаш "апотема", е равно на половината от основния ръб по тангенс от ъгъла при основата на една от околните стени.
Има и по-просто определение : апотема е дървената дръжка под корема.
- Николай Неделков
- учете се от него
чавдар петров написа:Има и по-просто определение : апотема е дървената дръжка под корема.
или както аз казах Черна дупка под корема - зависи от пола

http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Апотема
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Апотема на шестоъгълникАпотемата на геометрична фигура се нарича перпендикулярната отсечка от точка, обикновено центъра на фигурата, към някоя от страните.
В правилен многоъгълник апотемата представлява перпендикуляра от центъра към една от страните, но тъй като е правилен, то петата на перпендикулярът съвпада със средата на страната. Апотемата, в този случай, съвпада и с радиуса на вписаната във фигурата окръжност. Зависимостта между променливите при даден n-ъгълник с апотема с дължина r, радиус на описаната окръжност R и дължина на страната z е следната:
При дадена окръжност и хорда апотемата е перпендикулярът от центъра на окръжността към средата на хордата.
В пирамида апотемата е височината на околна страна, т.е. перпендикулярът от върха към някой от основните ръбове.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Апотема на шестоъгълникАпотемата на геометрична фигура се нарича перпендикулярната отсечка от точка, обикновено центъра на фигурата, към някоя от страните.
В правилен многоъгълник апотемата представлява перпендикуляра от центъра към една от страните, но тъй като е правилен, то петата на перпендикулярът съвпада със средата на страната. Апотемата, в този случай, съвпада и с радиуса на вписаната във фигурата окръжност. Зависимостта между променливите при даден n-ъгълник с апотема с дължина r, радиус на описаната окръжност R и дължина на страната z е следната:
При дадена окръжност и хорда апотемата е перпендикулярът от центъра на окръжността към средата на хордата.
В пирамида апотемата е височината на околна страна, т.е. перпендикулярът от върха към някой от основните ръбове.
- Димо Генчев
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Еее.....
Много съжалявам, че направих темата толкова сериозна
Може и малко да съм пообъркал, но пък не съм гледал в никакви помагала
Хайде сега, втори въпрос - кой ще каже формулата за обем на правилна пирамида?
Да ме прощава колегата, че пускам в неговата тема.
Абе, май верно зимата е много дълга...
Много съжалявам, че направих темата толкова сериозна

Може и малко да съм пообъркал, но пък не съм гледал в никакви помагала

Хайде сега, втори въпрос - кой ще каже формулата за обем на правилна пирамида?

Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
- Николай Неделков
- учете се от него
верно е дълга зимата , маа му
а за формулите... аз знам само една C2H5OH - Сипи 2 Ха още 5 О,Ха

Всички така сте се наСиЖиГиНиФясали
тва апотеми,пирамиди,формули,мен ми се замаи главата
Това риболова да не взе да има някакви математически закономерности
та взехте да се побърквате по тия сложни за мен изрази
Да ви се похфаля,аз бях най босия по математика,сигорно и затова не ми върви много много в риболова

Това риболова да не взе да има някакви математически закономерности

- Николай Неделков
- учете се от него
абе незнам за риболова и математическите закономерности, ама това ще ми е 3-та зима във форума и всяка година по това време та чак до края на март започват едни такива Размисли и Страсти или както казва проф.Хулиган Кучков Вафлички и храсти че понякога става нетърпимо , та дори и до кавги и сериозни скандали се е стигало... явно и тая зима няма да се разминат Вафличките и храстите...
та що е апотема...

Апотемата всъщност е белетристика или фикция .... !!!nikejo написа:абе незнам за риболова и математическите закономерности, ама това ще ми е 3-та зима във форума и всяка година по това време та чак до края на март започват едни такива Размисли и Страсти или както казва проф.Хулиган Кучков Вафлички и храсти че понякога става нетърпимо , та дори и до кавги и сериозни скандали се е стигало... явно и тая зима няма да се разминат Вафличките и храстите...та що е апотема...
![]()
![]()
![]()
![]()
Авторът на темата , според мен е имал пред вид следното :
Там на бели кръгли маси
заседават педераси !
Един носи златен кръс,
Втори реши рунтав гъз ,
Третия е Бай Настас ,
носи тенджера със мас,
да намаже гъ....те , та да
влизат по-лесно ку....те !

Класика

- чпс
- ще става разбирач
обем без формули и тегло без формули
Колега Димо,Димо Генчев написа:Еее.....
Много съжалявам, че направих темата толкова сериозна :P
Може и малко да съм пообъркал, но пък не съм гледал в никакви помагала :wink:
Хайде сега, втори въпрос - кой ще каже формулата за обем на правилна пирамида? :D
Има ли формула по която можеш да намериш своя обем, т.е. обема на самия Димо Генчев ?
За формула не знам, но определянето би могло да стане доста точно :
1) намираш подходящ съд - например вана или достатъчно голям варел или бъчва;
2) напълваш догоре с чиста вода, чиято температура можеш да понасяш;
3) влизаш във ваната, варела или в бъчвата - така, че водата да те покрие; част от водата във ваната, варела или бъчвата се излива навън;
4) излизаш от ваната, варела или бъчвата; водата вътре видимо е намаляла;
5) приготвяш си една или няколко кофи с точно определени обеми - например 5 и 10 литра;
6) приготвяш си едно от тези домакински съдчета , които са с точно определен обем - например 1 литър - прозрачни са и имат разграфени нива, т.е. можеш да измерваш части от литъра с определена точност;
7) започваш да доливаш чиста вода във варела или в бъчвата докато се напълни до горе; докато доливаш си записваш (примерно) :
7 кофи по 10 л = 70 л = 70 куб. дм;
1 кофа по 5 л = 5 л = 5 куб. дм;
2 пълни догоре съдчета по 1 л = 2 л = 2 куб дм;
1 пълно до третото деление съдче = 0,3 л = 0,3 куб дм;
В този случай твоят общия обем би бил 77,3 куб дм.
Относителното тегло на чистата вода е 1 кг/куб. дм, значи в този случай твоето тегло би било 77,3 кг.
Точността на директно измерените обем и тегло може да бъде и по-голяма - зависи с какво ще измерваш доливаната чиста вода.
По същия начин можеш да определяш обемите и теглата на всякакви правилни и неправилни пирамиди, прави и наклонени конуси, сфери, паралелопипеди и какви ли не други тела (например воблери) без никакви формули.
Успехи !
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
бих опростил нещата по два начина:
1. начин-димо изобщо не влиза в бьчва,а се мери на кантар
2. начин-димо пьлни бьчвата сьс зеле,сцепено на 4 през кочана и добавя нужното количество морска сол и вода по рецептура(разбирай според бьчвата обема и зелето нужно за тази бьчва)и пак се мери на кантар
има и един трети начин,а Хименно-бьчва с гроздено джибре...и пак-кантар
и понеже нещата отиват извьн контрол и се завьртат брутално кьм сжгфн тенденция и аз искам да задам един вьпрос:КОЛКО СА ПЕТИМАТА от РМС?
п.ц.-искам да вметна,че междувременно,теглото на димо,спрямо вьображаемата вода в бьчвата(само при положение,че няма кантар и зеле),която ще измести с теглото си и доста щекотливо понятие,имайки предвид,че човешкия организьм сьдьржа вьв всеки един момент по около 2 килограма лайна,отделя дневно по около 2,5 литра пикня и 2 литра сополи,неустановено точно колко пот,семенна течност и пьрхот,а нека да не забравяме и ПРЬДНИТЕ,които и чийото наличие е трудно определимо в организма.един вид константа
ай,сега-за тьп ли ме мислите

1. начин-димо изобщо не влиза в бьчва,а се мери на кантар
2. начин-димо пьлни бьчвата сьс зеле,сцепено на 4 през кочана и добавя нужното количество морска сол и вода по рецептура(разбирай според бьчвата обема и зелето нужно за тази бьчва)и пак се мери на кантар

има и един трети начин,а Хименно-бьчва с гроздено джибре...и пак-кантар

и понеже нещата отиват извьн контрол и се завьртат брутално кьм сжгфн тенденция и аз искам да задам един вьпрос:КОЛКО СА ПЕТИМАТА от РМС?
п.ц.-искам да вметна,че междувременно,теглото на димо,спрямо вьображаемата вода в бьчвата(само при положение,че няма кантар и зеле),която ще измести с теглото си и доста щекотливо понятие,имайки предвид,че човешкия организьм сьдьржа вьв всеки един момент по около 2 килограма лайна,отделя дневно по около 2,5 литра пикня и 2 литра сополи,неустановено точно колко пот,семенна течност и пьрхот,а нека да не забравяме и ПРЬДНИТЕ,които и чийото наличие е трудно определимо в организма.един вид константа

ай,сега-за тьп ли ме мислите

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".