Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Митко винаги пуска и много хубави снимки и на сготвените гъби
,
Ама трябва много здрав стомах да изядеш толкова гъби,
Аз не мога, ям, но по малко !

Ама трябва много здрав стомах да изядеш толкова гъби,
Аз не мога, ям, но по малко !
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Прав си Жоре!И аз не успях.Една лъжица остана ,ама остана /три пачи крачета ,че не ги сварих предварително/ 

- G.Petkov
Започна да се засушава и ако не завали хубав дъжд в Софийско през следващите няколко дни, шоуто на гъбите ще спре
!
И въпреки, че всяко нещо си и има край,
Някак не ми се иска да спре удоволствието да ходя за гъби в горите.
Въпреки, че не мога да се оплача от тази година - имаше берекет
!
И днес, сутринта,
Не изтраях и отново в гората
!
Но ... гъби много, ама хубави - малко !
За сметка на това - роми в изобилие, или са гъбоберачи или дървосекачи,
Ама и в двата случая прибират всяка гъбка, която видят
!
Най-много бяха поникнали гълъбките, сигурно имаше тонове от тях
,

За сметка на тях, манатарки и булки имаше съвсем малко,

Вече с напукани шапки, леки на тегло, абе на привършване са .....

Имаше и други различни гъбки,

Само няколко булки,

Имаше отново много болни булки, покрити с плесен, не знам от къде ги хвана тази болест.
И пак изненада - една манатарка, кояно не съм срещал досега,
Растяха само на едно място, пет-шест гъби, светли шапки с отчетливи лилаво-розови петна,
посиняваха, макар и бавно при срязване, не различих някакъв характерен мирис, ето ги,

Само една откъснах и разрязах, в полза на темата
, другите оставих да си растат !
И това са гъбките за тази сутрин,
Малко, но от сърце
,

И въпреки, че всяко нещо си и има край,
Някак не ми се иска да спре удоволствието да ходя за гъби в горите.
Въпреки, че не мога да се оплача от тази година - имаше берекет

И днес, сутринта,
Не изтраях и отново в гората

Но ... гъби много, ама хубави - малко !
За сметка на това - роми в изобилие, или са гъбоберачи или дървосекачи,
Ама и в двата случая прибират всяка гъбка, която видят

Най-много бяха поникнали гълъбките, сигурно имаше тонове от тях

За сметка на тях, манатарки и булки имаше съвсем малко,
Вече с напукани шапки, леки на тегло, абе на привършване са .....
Имаше и други различни гъбки,
Само няколко булки,
Имаше отново много болни булки, покрити с плесен, не знам от къде ги хвана тази болест.
И пак изненада - една манатарка, кояно не съм срещал досега,
Растяха само на едно място, пет-шест гъби, светли шапки с отчетливи лилаво-розови петна,
посиняваха, макар и бавно при срязване, не различих някакъв характерен мирис, ето ги,
Само една откъснах и разрязах, в полза на темата

И това са гъбките за тази сутрин,
Малко, но от сърце

-
- новобранец
Да, май гъбното изобилие свършва, ако няма дъждец.
Но аз много се радвам, че проима гъби, защото по едно време се бях отчаял...
И да питам - направих си добро количество сухи гъбки. Дайте акъл как да ги съхранявам, че миналата година ми ги налазиха пеперуди и накрая едни масловки сушени даже ги изхвърлих.
Но аз много се радвам, че проима гъби, защото по едно време се бях отчаял...

И да питам - направих си добро количество сухи гъбки. Дайте акъл как да ги съхранявам, че миналата година ми ги налазиха пеперуди и накрая едни масловки сушени даже ги изхвърлих.
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
В найлонов плик и в хладилника.
Иначе молците не спят.
Иначе молците не спят.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Във фризера още по добре!По рано ги мелех в робота и сипвах в бурканчета ,ама губи качества.
- G.Petkov
Тъкмо бях решил, че гъбите вече спират и се обади един приятел от форума, та сподели, че гъби още има !!!
Не можах да намеря мястото, в която е брал, но дори само посоката беше достатъчна, и си харесах гора с гъби, ето я - част от Стара планина,

Прекрасна разредена гора с много гъби в нея!
ВНИМАНИЕ: Минах доста близо до твърде голяма усойница, лежеше спокойно и ме наблюдаваше. Не успях да я снимам, но змията беше много голяма, отдавна не бях виждал толкова дебела усойница в гората !!! Само мога да си представя, колко отрова може да инжектира това влечуго!!!
Та за гъбите,
Огромно, направо несметно, количество брезовки, гълъбки и прочие гъби.
Имаше и манатарки, но в тази гора бяха с повече червеи. Имаше и доста фира от гъбите.
Но имаше
!

И разни непознати за мен гъби,

Това беше резултата от излета,

Не можах да намеря мястото, в която е брал, но дори само посоката беше достатъчна, и си харесах гора с гъби, ето я - част от Стара планина,
Прекрасна разредена гора с много гъби в нея!
ВНИМАНИЕ: Минах доста близо до твърде голяма усойница, лежеше спокойно и ме наблюдаваше. Не успях да я снимам, но змията беше много голяма, отдавна не бях виждал толкова дебела усойница в гората !!! Само мога да си представя, колко отрова може да инжектира това влечуго!!!
Та за гъбите,
Огромно, направо несметно, количество брезовки, гълъбки и прочие гъби.
Имаше и манатарки, но в тази гора бяха с повече червеи. Имаше и доста фира от гъбите.
Но имаше

И разни непознати за мен гъби,
Това беше резултата от излета,
Браво на колегата Петков, хубави гъби и още по хубави снимки. Аз събота съчетах гъбобера с риболова около яз. Огняново, имаше и от двете по малко.
- G.Petkov
Добре изсъхналите гъби, слагам веднага в пликове тип "канцеларски джоб", избутвам доколкото е възможно въздуха и завързвам на възел.ropotamo12 написа:...И да питам - направих си добро количество сухи гъбки. Дайте акъл как да ги съхранявам....
В пликовете слагам и бележка с данните, които ме интересуват - година, вид гъба, качество.
И аз събрах доста гъби това лято, само че ги окачествявам малко по-различно, от официалния стандарт - просто вкуса ми е различен

Самите пликове съхранявам в шкаф на балкона, зиме, лете, няма им нищо, не се навлажняват, не се развалят.
Така изглеждат :
- G.Petkov
При тези жеги, поне за мен, първият етап от тазгодишния сезон приключи!
Затова ще разкажа за разходката ми по Средна гора в началото на седмицата,
Имах лична работо и пътем, се отбих в повечето гори, през които минах
,

Счетовод е прав, в ниското всичко беше обрано, но продължаваха да търсят
!
Аз намерих случайни гъби,
Случайно оцелели, защото нямах време и възможности да тръгна към високите части на планината,

А от към южните склонове на Средна гора беше толкова сухо, че само на високото над яз. Тополница намерих малко млечници,

Дано завали през август или септември,
Имало е и такива години,
А дано ..............
!
Затова ще разкажа за разходката ми по Средна гора в началото на седмицата,
Имах лична работо и пътем, се отбих в повечето гори, през които минах

Счетовод е прав, в ниското всичко беше обрано, но продължаваха да търсят

Аз намерих случайни гъби,
Случайно оцелели, защото нямах време и възможности да тръгна към високите части на планината,
А от към южните склонове на Средна гора беше толкова сухо, че само на високото над яз. Тополница намерих малко млечници,
Дано завали през август или септември,
Имало е и такива години,
А дано ..............

- Батко Емо
- разбира нещата
Еех,прекрасни снимки,гъбите,сега са нависоко под елите,който може да ходи! 

И във варненско е суша,но аз си посъбрах заразени пънчета и последното беше с пъстърва-ем декор във двора ем и гъбки за софрата
Имам един стремеж в живота си и той е, когато мога, да съчетавам приятното с още по-приятното!!! Така през този уикенд се отправихме към Рила, където бяхме набелязали да качим вр. Кабул (2530м) от х. Скакавица, след него да се качим на Отовишки връх ( 2696м), откъдето уж се виждали всичките Рилски езера, покрай 2 от които ( Окото и Бъбрека) щяхме да се спуснем отново към х. Скакавица, където щяхме да нощуваме и на в неделния ден на изпроводяк да видим и близкия Скакавишки водопад.
Ето тези манатарки намерих на около 2000 метра на едно място малко над мястото, където се съединяват червената и зелената маркировка преди и над х. Скакавица. ( Червената за седемте езера, зелената за х. Ловна). Направо подивях от щастие! По кюстендилските гори последните манатарки ги брах преди седмица, като имах една мечтана седмица с килограми булка.

На 2500м по тревистото било под котата на Кабул, имаше и печурки!

На заден план алпийските красавци на Рила (отдясно наляво): Мальовица, Орловец и Злия зъб, Камилата и Ловница и т.н.

Ето каква бе причината, за да намеря печурки толкова високо... Отзад най-вдясно е Мальовица, която от запад и изток изглежда доста по-различно, отколкото от север и ЦПШ, вляво от нея - Елени връх, около центъра на снимката - Орловец и Злия зъб, а най-вляво са Камилата и Ловница.

Като истински планинари, разбира се, дойдохме до езерата без лифта, който превърна една от най-големите красоти на родните планини в "Панаира на Рила". От Отовишки връх се виждаше само Окото, но 300 метра по на изток от един безименен връх по отовишкото ребро се вижда това:
всичките от седемте рилски езера!

За да бъде красотата пълна, не липсваха и червени мухоморки, като тези бяха в най-горните части на гората по синята маркировка от х. Скакавица до вр. Кабул, а само 400 метра ходене по-нагоре имаше огромни снежни площи, които обаче (за разлика от снега под Вихрен и Кончето дори в края на август) не бяха заледени и вероятно до няколко седмици ще изчезнат...

Каква щастлива гледка към прозореца на хижата...

Ето тези манатарки намерих на около 2000 метра на едно място малко над мястото, където се съединяват червената и зелената маркировка преди и над х. Скакавица. ( Червената за седемте езера, зелената за х. Ловна). Направо подивях от щастие! По кюстендилските гори последните манатарки ги брах преди седмица, като имах една мечтана седмица с килограми булка.

На 2500м по тревистото било под котата на Кабул, имаше и печурки!

На заден план алпийските красавци на Рила (отдясно наляво): Мальовица, Орловец и Злия зъб, Камилата и Ловница и т.н.

Ето каква бе причината, за да намеря печурки толкова високо... Отзад най-вдясно е Мальовица, която от запад и изток изглежда доста по-различно, отколкото от север и ЦПШ, вляво от нея - Елени връх, около центъра на снимката - Орловец и Злия зъб, а най-вляво са Камилата и Ловница.

Като истински планинари, разбира се, дойдохме до езерата без лифта, който превърна една от най-големите красоти на родните планини в "Панаира на Рила". От Отовишки връх се виждаше само Окото, но 300 метра по на изток от един безименен връх по отовишкото ребро се вижда това:
всичките от седемте рилски езера!

За да бъде красотата пълна, не липсваха и червени мухоморки, като тези бяха в най-горните части на гората по синята маркировка от х. Скакавица до вр. Кабул, а само 400 метра ходене по-нагоре имаше огромни снежни площи, които обаче (за разлика от снега под Вихрен и Кончето дори в края на август) не бяха заледени и вероятно до няколко седмици ще изчезнат...

Каква щастлива гледка към прозореца на хижата...

- G.Petkov
Чудесен разказ и снимки на Матеев,
Аз не бих могъл да се кача на цитираните от него височини
!
Аз не бих могъл да се кача на цитираните от него височини

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Подобно красноречие няма нужда от гъбния привкус!
И все пак ... адмирации от мен!
И все пак ... адмирации от мен!