Съвет за 6м директен, помагайте !
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- Bandoleros
- новобранец
Съвет за 6м директен, помагайте !
Здравейте, риболовци. Начинаещ съм все още и бих искал да ви попитам относно телескоп, който си купих скоро. Той е 6м.
Та.. ще ловя с него риби до 1.0 кг-1.5 кг. макс. Искам да ми дадете съветите си за влакното, за повода, за плувката и за куката и за вирбелчета. Н
ай - често ще ловя на язовири. Благодаря ви предварително. Поздрави !

Та.. ще ловя с него риби до 1.0 кг-1.5 кг. макс. Искам да ми дадете съветите си за влакното, за повода, за плувката и за куката и за вирбелчета. Н

Re: Съвет за 6м директен, помагайте !
Аз ловя на река с директен . но едвали има особено големи разлики с язовир .
1. Вирбел не ти трябва прави тъкъма груб .
2 От Язовир до язовир има огромна разлика дали има течени или , но горе долу 1 - 1,5 гр. плувка е добре .
3 Кука можеби 14 или 12 .
4 Аз повод не ползвам .
5 Влакно около 0,16 .
Изобщо не претендирам че съм голям майстор просто казвам аз как ловя и имам успех поне според моите стандарти .
Моля без нападки .
2 От Язовир до язовир има огромна разлика дали има течени или , но горе долу 1 - 1,5 гр. плувка е добре .
4 Аз повод не ползвам .
5 Влакно около 0,16 .
Изобщо не претендирам че съм голям майстор просто казвам аз как ловя и имам успех поне според моите стандарти .
Моля без нападки .
- Bandoleros
- новобранец
Да прав си зависи от обстоятелствата, от времето и и др. Няма нападки просто искам мнения.Rsg1f1 написа:Аз ловя на река с директен . но едвали има особено големи разлики с язовир .
4 Аз повод не ползвам .
5 Влакно около 0,16 .
Моля без нападки .

-
- вече хвърля и на тежко
Здравей,колега,за основно влакно-Colmic X5000,за поводи-Colmic Xilo или Colmic Stream-и двете са еднакво добри.Щом ще ловиш риби до 1-1,5кг,сечението на основното-не повече от 0,165,а на поводите-0,128 или 0.145 максимум.Относно плувките-от българските най качествени за мен са моделите на Laguna и Rizov,а от вносните-Colmic,Maver,Sensas,Milo,Tubertini.Вирбел на линия за директен лично аз никога не ползвам,но други колеги са свикнали да слагат-въпрос на предпочотание на кого как му е по-удобно и не на последно място по-уловисто
.

-
- вече хвърля и на тежко
Куки ползвам основно на Drennan-модели Carbon match,Wide gape,Super spade,Red maggot,Fine match,на Colmic-N500,Dk 800,N900,N957,имам в арсенала си също и куки на Kamasan и Maver.Колеги са много доволни също от моделите на Owner,Sensas,Milo.Като за начало смятам,че тази информация ще отговори на много от въпросите,които си задаваш.
- super_snake
- научил се да хвърля
Аз използвам само влакно 0.12 , като връзвам куката директно на основото влакно.Така по линията има по малко възли и съответно е по издръжлива.Плувки може да използваш и по малки 0.5 , а куките оунер са едни от най-добрите за плувкарски риболов и на добра цена 
И да добавя , не всичко зависи от такъмите

И да добавя , не всичко зависи от такъмите

Всеки ден без риболов , е като ден в пустинята без капка вода !!!
- Bandoleros
- новобранец
Еми с 6м телескоп повече от 2 кила риби трудно, не е ли така ?to10or написа:Здравей,колега,за основно влакно-Colmic X5000,за поводи-Colmic Xilo или Colmic Stream-и двете са еднакво добри.Щом ще ловиш риби до 1-1,5кг,сечението на основното-не повече от 0,165,а на поводите-0,128 или 0.145 максимум.Относно плувките-от българските най качествени за мен са моделите на Laguna и Rizov,а от вносните-Colmic,Maver,Sensas,Milo,Tubertini.Вирбел на линия за директен лично аз никога не ползвам,но други колеги са свикнали да слагат-въпрос на предпочотание на кого как му е по-удобно и не на последно място по-уловисто.
Ако ще се лови шаранчета на язовир с дълбочина около 2,5 м., аз ползвам плувка 2,5 гр., при вятър тумбеста, като имаш предвид , че винаги има вятър, влакно според рибите, ако има вероятност да закачиш някой товарен влак, 0,18 -0,20 с повод две единици по малък диаметър, ако е рибата е до към 1-2, мисля че 0,16 - 0,14 ще свърши супер работа с повод отново две единици по-малък, утежнение еднакви съчми, които са на 7-8 см. над повода, и до сами повод още една или две съчми, за да можеш, като легнеш на дъното да бъдат като "котва" и да се застопори стръвта. И в крайна сметка мисля, че най-важното е не каква плувка, влакно или кука ползваш, а как ще си утежниш плувката и да намериш правилната дълбочина. Аз ловя някой път с плувки от паче перо и нямам разлика в уловените риби.
А относно килограмите на рибите, аз с моята 6 - ца на формакс имам 4,5 кг. амур и 7 кг. толостолоп, за шаранчетата до килограм не е проблем за въдицата. Изпитана е вече втора година, относно здравината нямам забележки. Успех с избора и наслука.
А относно килограмите на рибите, аз с моята 6 - ца на формакс имам 4,5 кг. амур и 7 кг. толостолоп, за шаранчетата до килограм не е проблем за въдицата. Изпитана е вече втора година, относно здравината нямам забележки. Успех с избора и наслука.
-
- научил се да хвърля
Последните 2 риби- с или без ластик ги извади, колега? Ако е без ластик-не ми се вярва много.
Без ластик на язовир Баниска, Община Две Могили, Област Русе. И на мен не ми се вярва, но просто въдицата се представи чудесно. Влакното ми беше 0,20 с повод 0,18 и кука на Гамакацу 12 номер. Мисля, че ако не беше работата на телескопа нямаше да може да се извадят. Това е.
-
- научил се да хвърля
Едно голямо, Браво, колега! Това си е много сериозно постижение и кефа е бил несравним!
-
- вече хвърля и на тежко
аз бих те посъветвал по-дебело основно влакно от 0,16 и по-дебел повод от 0,14 (реални диаметри а не обявените от производителя) да не слагаш. а най-добре е да ползваш 0,12 основно с 0,10 повод. основното влакно да е прозрачно и разтегливо, повода да е мек и здрав на възел. идеята на директния не е да вадиш големи риби, а да ползваш фин такъм. плувка 1 - 1,25 гр. с тънка антена. куки най-вече 12, 14, 16 по номерацията на оунър, не много дебела и не много тънка тел, с малка или дори никаква контра. виж моделите соде и чинта. вирбел няма нужда да слагаш. меко олово - да можеш да го стискаш с пръсти и да го отваряш с нокът. малки съчми, повече на брой. много е важно правилно да утежниш плувката - малка част от антената трябва да е под водата. ще ти трябва и кеп с поне 2,5 метра дръжка
. или е просто някакъв невероятен късмет
.
според мен телескопа няма нищо общо, колега. аз съм вадил 7 кг. толстолоп с яка пръчка и макара. уверявам те че ако рибата е в добра форма и здраве това с такъмите дето описваш няма как да се случиaspius написа:Без ластик на язовир Баниска, Община Две Могили, Област Русе. И на мен не ми се вярва, но просто въдицата се представи чудесно. Влакното ми беше 0,20 с повод 0,18 и кука на Гамакацу 12 номер. Мисля, че ако не беше работата на телескопа нямаше да може да се извадят. Това е.