Михалца

Модератор: sapuna

Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Михалца

Мнение от Bai Xristo »

От колеги рибоаловци дочух, че по Дунава е тръгнала Михалца, а не ми е ясно защо се лови - нали е в ,,чевената книга,, тогава защо я ловят, или има някакво изменение във закона за защитените видове :?:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
Na_Sluka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Михалца

Мнение от Na_Sluka »

Bai Xristo написа:От колеги рибоаловци дочух, че по Дунава е тръгнала Михалца, а не ми е ясно защо се лови - нали е в ,,чевената книга,, тогава защо я ловят, или има някакво изменение във закона за защитените видове :?:
:shock: :shock:
Това си е трофейна риба
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Никаква трофейна не е , просто е защитена от закона за изчезващите видове и знам, със сигурност, че е в червената книга на България :!: Аз се надявах, че колегите от Русе и край Дунава ще дадат някое мнение, но изглежда, че са подкарали празниците :D Няма лошо :wink:
Нека сме живи и здрави и със зор да си вадим кеповете :!: :!: :!:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

М.Д.\това не значи мъда\ а м-у другото Налука, ти от къде си :?:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Bai Xristo написа:От колеги рибоаловци дочух, че по Дунава е тръгнала Михалца, а не ми е ясно защо се лови - нали е в ,,чевената книга,, тогава защо я ловят, или има някакво изменение във закона за защитените видове :?:
Бай Христо, защитата на рибите се урежда в Закона за рибарството и аквакултурите, където михалцата не е забранена. Червената книга не е нормативен акт и няма стойността на закон. Тя е академична разработка, финансирана от държавата. Цитирам "Сегашното издание на Червената книга се изготвя според новите по-прецизни критерии за оценка на застрашеността на видовете, изработени от Международния съюз за защита на природата (UCN). Ръководител на авторския екип е акад. Васил Големански, директор на Института по зоология към БАН".
Ако греша, моля да бъда извинен.
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Абе Павка, бе ти къде беше до сега, че не ме светна, а аз се чудя къде да си топна въдицата по празниците :roll:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

:( Мани, мани.... Капотирахме се днеска всички от отбора. Аз на Км 514, Ивака и Венци на Бръшлен. При -5 градуса влакното замръзваше и водачите се обледеняваха. Никакво бутване. По обяд дойдоха тармъкчиите и си тръгнах :evil:
zdravko82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zdravko82 »

Здравейте, в Дунав има михалца, но ли4но не съм виждал някой да хване. Виждал съм от лома и то на бял 4ервей, преди 5-6 години.
Да уважаваме природата, за да ни уважава и тя !!!
brazilian
новобранец
новобранец

Мнение от brazilian »

............................

Тук се пише на кирилица!
SAPUNA1971
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

Напоследък често пътувам служебно до градовете по Дунав - Видин, Лом, Силистра и от любопитство проверявам каква дунавска риба има по пазарите.
И във Видин и в Силистра има много михалца тази година, лошото е че начините на улов са чисто бракониерски по това време на годината. Михалцата я ловят с винтери а шарана и амура на търмък това по думите на продавачите по пазарите.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!
bellerophone
новобранец
новобранец

Мнение от bellerophone »

sestrata написа:
Бай Христо, защитата на рибите се урежда в Закона за рибарството и аквакултурите, където михалцата не е забранена. Червената книга не е нормативен акт и няма стойността на закон. Тя е академична разработка, финансирана от държавата. Цитирам "Сегашното издание на Червената книга се изготвя според новите по-прецизни критерии за оценка на застрашеността на видовете, изработени от Международния съюз за защита на природата (UCN). Ръководител на авторския екип е акад. Васил Големански, директор на Института по зоология към БАН".
Ако греша, моля да бъда извинен.

sestrata,

Абсолютно точно с малка поправка IUCN /грешка при изписването съм сигурен/.
Може да видите кои видове от България са в този списък на:
http://www.iucnredlist.org/, search или expert search
Lota lota я няма в списъците.
"Червената книга" е регионално издание, а IUCN гледа по-мащабно.
В действителност не съм сигурен обаче, че някой "горе", който пише "Червени книги", има реална представа за нещата "долу" ;).

Поздрави и Успех на всички Колеги през Новата Година.
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

Преди 2-3 дена гледах едно риболовно предаване(но точно тогава беше кулинарно) та предаването беше на тема риболовни ястия..и там готвиха михалца.Мястото беше с.Ветрен ако не се лъжа и един дедо показваше как я ловят.С лодка навътре в някво язовирче и пуска 2 3 винтера и вади по 10 рибока! И на мен ми стана неясно защо я ловят като е изчезващ вид!
Изображение
Изображение
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Момчета,защитена,или не,михалцата не трябва да се лови поне едно 10-15години!Трябва да се направят места за изкуственото й развъждане,в противен случай ще я гледаме само по книжките и по снимките в нета.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

Камбата :prayer: :prayer: :prayer: но кога ли ще я направят? Ще се сетят чак когато изчезне!
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”