Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Михалца
Модератор: sapuna
- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Михалца
От колеги рибоаловци дочух, че по Дунава е тръгнала Михалца, а не ми е ясно защо се лови - нали е в ,,чевената книга,, тогава защо я ловят, или има някакво изменение във закона за защитените видове 

БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
- Na_Sluka
- научил се да хвърля
Re: Михалца
Bai Xristo написа:От колеги рибоаловци дочух, че по Дунава е тръгнала Михалца, а не ми е ясно защо се лови - нали е в ,,чевената книга,, тогава защо я ловят, или има някакво изменение във закона за защитените видове

Това си е трофейна риба
- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Никаква трофейна не е , просто е защитена от закона за изчезващите видове и знам, със сигурност, че е в червената книга на България
Аз се надявах, че колегите от Русе и край Дунава ще дадат някое мнение, но изглежда, че са подкарали празниците
Няма лошо
Нека сме живи и здрави и със зор да си вадим кеповете

Нека сме живи и здрави и със зор да си вадим кеповете

БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Бай Христо, защитата на рибите се урежда в Закона за рибарството и аквакултурите, където михалцата не е забранена. Червената книга не е нормативен акт и няма стойността на закон. Тя е академична разработка, финансирана от държавата. Цитирам "Сегашното издание на Червената книга се изготвя според новите по-прецизни критерии за оценка на застрашеността на видовете, изработени от Международния съюз за защита на природата (UCN). Ръководител на авторския екип е акад. Васил Големански, директор на Института по зоология към БАН".Bai Xristo написа:От колеги рибоаловци дочух, че по Дунава е тръгнала Михалца, а не ми е ясно защо се лови - нали е в ,,чевената книга,, тогава защо я ловят, или има някакво изменение във закона за защитените видове
Ако греша, моля да бъда извинен.
- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
- pet55
- научил се да хвърля
Напоследък често пътувам служебно до градовете по Дунав - Видин, Лом, Силистра и от любопитство проверявам каква дунавска риба има по пазарите.
И във Видин и в Силистра има много михалца тази година, лошото е че начините на улов са чисто бракониерски по това време на годината. Михалцата я ловят с винтери а шарана и амура на търмък това по думите на продавачите по пазарите.
И във Видин и в Силистра има много михалца тази година, лошото е че начините на улов са чисто бракониерски по това време на годината. Михалцата я ловят с винтери а шарана и амура на търмък това по думите на продавачите по пазарите.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!
-
- новобранец
sestrata написа:Бай Христо, защитата на рибите се урежда в Закона за рибарството и аквакултурите, където михалцата не е забранена. Червената книга не е нормативен акт и няма стойността на закон. Тя е академична разработка, финансирана от държавата. Цитирам "Сегашното издание на Червената книга се изготвя според новите по-прецизни критерии за оценка на застрашеността на видовете, изработени от Международния съюз за защита на природата (UCN). Ръководител на авторския екип е акад. Васил Големански, директор на Института по зоология към БАН".Bai Xristo написа:От колеги рибоаловци дочух, че по Дунава е тръгнала Михалца, а не ми е ясно защо се лови - нали е в ,,чевената книга,, тогава защо я ловят, или има някакво изменение във закона за защитените видове
Ако греша, моля да бъда извинен.
sestrata,
Абсолютно точно с малка поправка IUCN /грешка при изписването съм сигурен/.
Може да видите кои видове от България са в този списък на:
http://www.iucnredlist.org/, search или expert search
Lota lota я няма в списъците.
"Червената книга" е регионално издание, а IUCN гледа по-мащабно.
В действителност не съм сигурен обаче, че някой "горе", който пише "Червени книги", има реална представа за нещата "долу"

Поздрави и Успех на всички Колеги през Новата Година.
- Джамбазов
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Преди 2-3 дена гледах едно риболовно предаване(но точно тогава беше кулинарно) та предаването беше на тема риболовни ястия..и там готвиха михалца.Мястото беше с.Ветрен ако не се лъжа и един дедо показваше как я ловят.С лодка навътре в някво язовирче и пуска 2 3 винтера и вади по 10 рибока! И на мен ми стана неясно защо я ловят като е изчезващ вид!

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Момчета,защитена,или не,михалцата не трябва да се лови поне едно 10-15години!Трябва да се направят места за изкуственото й развъждане,в противен случай ще я гледаме само по книжките и по снимките в нета.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.