Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Отношението към нашите приятели рибите
Модератор: dantho.mihov
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз споменах как правя,пускам 9риби,десетата я я взема,я не,ама това си е абсолютно личен избор,дали ще пуснеш 10 риби,или 20 и дали ще вземеш една,или пет,важно е пуснатите да са повечко от прибраните.
Писах,че удоволствието при пускането на рибата е равносилно по удоволствието да я хванеш,но съм съгласен,че е дори по-приятно.Който не е пробвал,нека пробва,след време ще му е скъп живота и удоволствието,с което го е дарила всяка хваната риба и няма да я иска за тигана си,сам ще се убеди.
Писах,че удоволствието при пускането на рибата е равносилно по удоволствието да я хванеш,но съм съгласен,че е дори по-приятно.Който не е пробвал,нека пробва,след време ще му е скъп живота и удоволствието,с което го е дарила всяка хваната риба и няма да я иска за тигана си,сам ще се убеди.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Здравейте колеги, педполагам че всеки от вас има поне един познат или приятел ,който пълни живарника и прибира всичко.Защото въпроса не е хванеш 10 мерни риби и да ги вземеш а да хванеш 10 и да пуснеш 9.Та мисълта ми е ако всеки опита да повлияе на този свой познат или приятел тогава хората който пускат рибите обратно ще стават повече а това си е напрдък 

-
- кандидат преподавател
Не става
Не става-никой не пуска обратно.Като ме видят,че върна във водата някой дребосък,репликите са от следния характер : "И за кво си дошъл,само място заемаш?" ,"Бе този нормален ли е?" "Ей,пич,ами точно тия са най-вкусни!".
За това,предлагам да не се хабите излишно в излагане на благородните си разбирания за рибите и риболова.Тези "колеги",които цитирам,не боравят с компютри и никога няма да прочетат нашите писания.Не приемат и личния пример,напротив-предават опита си в обезрибяването на водоемите на следващото поколение.Това е положението-те преобладават и не е открит механизъм,чрез който да можем да променим разбиранията им.
За това,предлагам да не се хабите излишно в излагане на благородните си разбирания за рибите и риболова.Тези "колеги",които цитирам,не боравят с компютри и никога няма да прочетат нашите писания.Не приемат и личния пример,напротив-предават опита си в обезрибяването на водоемите на следващото поколение.Това е положението-те преобладават и не е открит механизъм,чрез който да можем да променим разбиранията им.
- IVKOPIVKO
- разбира нещата
Имам един колега дето ходим с него от години, наистина дребните шаранчета ги пуска, но говоря само за най-най-най-дребните стигнат ли 200 грама край. А за останалата риба абсурд е да го накарам да върне нещо обратно по-скоро ще се скараме може и да се сбием но да стане такова чудо НЕМА НАЧИН горе долу цялата ми рибарска компания са така и знам че това няма как да се промени. Дори и когато са хванали само една малка риба пак я прибират (ЗА КОТЕТО).
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
появи се некой ентусиаст и вземе та раздуха темата...какьвто впрочем и аз сьм бил,както и всички при пьрвоначална регистрация
аре,лощо нема,правилно е даже,ама кво от това?ай,да не излезе,че спамим,ама понеже е доста свьрзано сьс сьзнанието и изобщо риболова,да взема да напомня и за мойта БОЛЕЖКА-КО ШЕ ПРАЙМ С БОКЛУКААА
че те са свьрзани бая тия двете работи-аз като пуснах пьрвата си голяма риба отначало ми беше тьпо,ама щото нямах апарат-после ми олекна и се почувствах екста-Господ рибешки един вид
са имам пет апарата,ама нещо рибите са на изчезване и освен да снимам джапанки и консервни кутии.....
помислете и вьрху това-след като ХВЬРЛИШ РИБАТА СИ ДИГНИ БУРКАНИТЕ от ..ХАХАААА-МЕСТОПРЕСТЬПЛЕНИЕТО(шегувам,щото често ме обвиняват в престьпление,че пуснем животното да си бега)дано се схване тьгата в тая шега 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Правете като мен - хващайте само трофейни екземпляри!
Аз за дребосък не ходя, никога няма да седна да кибича да цъкам на плувка.
Ако хвана маломерна голяма риба, я пускам...например онова сомче от галерията...дано да доживее докато стане голямо, че пак да си го хвана.
Но ако имам късмета да хвана няколко голеееми бял амура да речем, еми...ъъъ...ще си ги взема - един за мен, един за тъщата
, един за старците...Все пак риболова, особено по Дунав, е бил основен поминък, а и още е за някои хора, така че не виждам нищо лошо в това няколко пъти в годината да си хапнеш прясна риба...най-вкусната е тази, която сам си уловиш.
Така че няма какво да се надава вой...ами а'ре да идем да скандираме пред всеки хранителен магазин да си размразят рибите и да ги пуснат във водата...може и да се съживят, а?
"Окървавените риби", снимани по разни бани...ами колеги, опитайте се да гребнете някой "дзвер" с кеп, пък да видим дали ще го изкарате, за да се снимате с него и после да го пуснете.
Та в общи линии, аз съм ЗА да си прибера голям екземпляр, дори няколко (де го тоз' късмет
), но съм и ЗА да се пуска риба, колкото и да е голяма, която не си е хвърлила хайвера, както и маломерни риби, имащи шанса да минат поне 10 кила.
Аз казах, хау!

Аз за дребосък не ходя, никога няма да седна да кибича да цъкам на плувка.
Ако хвана маломерна голяма риба, я пускам...например онова сомче от галерията...дано да доживее докато стане голямо, че пак да си го хвана.

Но ако имам късмета да хвана няколко голеееми бял амура да речем, еми...ъъъ...ще си ги взема - един за мен, един за тъщата

Така че няма какво да се надава вой...ами а'ре да идем да скандираме пред всеки хранителен магазин да си размразят рибите и да ги пуснат във водата...може и да се съживят, а?
"Окървавените риби", снимани по разни бани...ами колеги, опитайте се да гребнете някой "дзвер" с кеп, пък да видим дали ще го изкарате, за да се снимате с него и после да го пуснете.
Та в общи линии, аз съм ЗА да си прибера голям екземпляр, дори няколко (де го тоз' късмет

Аз казах, хау!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
Тази тема а и други като нея ще породят само скандали и омраза,но въпреки всичко ще кажа,че ако тисе яде риба е по добре да се вземе една риба до 3кг.защото тези килограми щеги направят много риби,но да вземеш трофейна риба това е като да обиеш животно от червената книга.Десетки години трябват на един шаран да стане 20кг. на свободен водоем,заслужава уважение само за това,че години наред е избягвал,мрежи,бомби,ток и всички други измисленни простотии.А такива изказвания като колегата по горе абсолютно не съм съгласен,за всички роднини риба.Само ще вметна,че брат ми от 2 г.ма врънка за една риба и още не съм му донесъл.Това съзнание което имаме към риболова го имаме и към останалата част от живота,накратко казано ние да сме добре а другите след мен да го духат.
Ето и друг поглед. Милиони години балансът в природата се е поддържал от това, че хищниците нападат само когато са гладни. Същото важи и за хората. Отива дивакът на лов, убива ЕДНО животно и си нахранва семейството. Затова, да отидеш за риба, да хванеш две-три риби и да се прибереш няма да обезриби водоемите. Бясното куче нахапва десетки животни и не ги яде. Колко от тях ще оцелеят не се знае. На мен не ми е кеф да отида някъде дето рибата е нагъсто, да вадя и да пускам (някои я събират на куп и я натаркалват по земята за снимка - питам, така ли прави с приятелите си
). Моето мнение е, че докато се състезаваме кой ПОВЕЧЕ е хванал, вместо колко ГОЛЯМА и майсторски уловена - риба няма да има. Затова дълбоко уважавам хора като Снег, Сапуна, Кроки и много други, които намират тръпката в преследването с дни на голямата риба. Такава, каквато и аз с удоволствие бих хванал и пуснал...

Опппа, чекайте малко! Говорите за едри и трофейни риби, а забравяте колеги като мене, които ловят предимно на плувка, основно дребни риби. Обикновено при роболов на щека или директен се хваща голямо по брой количество риби за кратко време. Това лято само за два излета на един водоем, между другата риба, хванах и пуснах около 100-150 шаранчета по педя. Както е известно малките шаранчета са много по-лесна плячка от 15 килограмовите и смятам, че е по-важно точно тях да опазим, за да има някога и трофейни риби.
Първо:Стига сме се оправдавали с историята, вече претендираме, че не сме диваци.Вече не живеем в пещери,а в много по-уютни жилища, не пишем въху камъни, а пишем на компютри,не ходим на лов да се прехранваме, а работим. Имаме много, блага които сме ги създали благодарение на развития си интелект.Така че, при тия всичките екстри, дайте да не се оправдаваме, че трябва да се прехранваме с рибите, които са в своята дива среда.Така или иначе ги исползваме, за да упражняваме хобито си и това да ни носи удоволствие.Второ:Това кой, как съхранява уловените риби за да ги пусне обратно, също е важно и трябва да се обръща особенно внимание да не се нараняват.От друга страна, меко казано смешно е да се твърди, че е по добре да се сготвят рибите, отколкото да се снимат и върнат обратно( естествено , че не готвя приятелите си) Трето:най-големия проблем,с които се самозалъгваме"да прибереш две-три риби, няма да обезрибиш водоемите"?!?Добре нека направим следното: тия"две, три риби"като ги умножим по определен брой риболовци, които посещават няколко пъти даден водоем,към всичкото това прибавим и др. подобни фактори...бракониери,болести и др., се получава доста прилична сума, която сама по-себеси сформира един доста голяяям -МИНУС. Естествено,че става въпрос за ценните видове риба, е и не само, плевелните също имат своето място във веригата и в нашето хоби.Като върнем една или няколко риби, няма опасност да да ги сгъстим особенно,(хахахаха)а напротив с тази постъпка само ще изключим фактора -"дали в този водоем има риба?."Така и така има множество други, които влиаят негативно върху риболова ни. Четвърто:За да достигне трофеен размер една риба и трябва доста време и опит, а това, че е била върната обратно, няма да допринесе следващият път да се хване толкова лесно, колкото и на гъсто да е с останалите риби. Рибата също еволюира, и успоредно с големия си ръст става все по трудна за ловене, но и самият и улов, вече може да се каже , че е майсторски.Според мен майсторлъкът, не се състои в това да накичиш целия бряг с въдици, и всичко това продиктувано от факта, че в язовира я има, я няма
пет риби на кръст и така увеличаваш, шанса няякоя от тях да се спъне едва ли не в тях.Не стига, че това води само до обратния ефект, ами отгоре на това финасово разходите се увеличават многократно, и в крайна сметка човек е готов да купува какви ли не "баклуци", само и само да достигне заветния брой такъми.(да не забравяме и закона) Кое му е лошото да си купиш две, три сносни въдици и с тях да вземеш максимума от кефа при изваждането на трофейна риба. Накрая искам да кажа,че ако наистина човек го интересува едно нещо и това нещо го прави щастлив, той е готов на компромиси, не е ли готов за компромиси, значи задоволява само собственото си его.Всяка хваната голяма риба носи удоволствие, всяка върната обратно риба носи двойно удоволствие, един път от самото пускане, втоият път от повторното хващане, защото тя ще е по-голяма и по-трудна за хващане.Естествено, че не е задължително да е същата която сме върнали, а на някой друг колега като нас, който също е разсъждавал по същия начин - ето това е нещото което дава увереност между хората, и удоволствие от риболова (и не само в него). Няма нищо по-хубаво от това, като идем на водоема да знаем, че в този водоем има наистина трофейни риби които издават присъствието си с плясци и обръщания, дори само това зарежда човек с настроение и очакване(айде всички да си признаят).другото е до майсторлък. Човешкят мозък е устроен да запаметява с проритет само тава което му харесва , нека си сложим ръката на сърцето и да си признаем, че много по-малко се сещаме за трудностите свързани с нашето хоби - път, атмосферни условия,трудности всякакви, "консумация на улова?!?, да си признаем... ама честно!, че всичко това някак си бледнее и с течение на времето съвсем избледнява на фона на върховните изживявания и ваденето на достоиния протвник.Ето това нещо, не се забравя, ето в това се състои цялата идея на замисъла... е те тава е ползата от файдата!
пет риби на кръст и така увеличаваш, шанса няякоя от тях да се спъне едва ли не в тях.Не стига, че това води само до обратния ефект, ами отгоре на това финасово разходите се увеличават многократно, и в крайна сметка човек е готов да купува какви ли не "баклуци", само и само да достигне заветния брой такъми.(да не забравяме и закона) Кое му е лошото да си купиш две, три сносни въдици и с тях да вземеш максимума от кефа при изваждането на трофейна риба. Накрая искам да кажа,че ако наистина човек го интересува едно нещо и това нещо го прави щастлив, той е готов на компромиси, не е ли готов за компромиси, значи задоволява само собственото си его.Всяка хваната голяма риба носи удоволствие, всяка върната обратно риба носи двойно удоволствие, един път от самото пускане, втоият път от повторното хващане, защото тя ще е по-голяма и по-трудна за хващане.Естествено, че не е задължително да е същата която сме върнали, а на някой друг колега като нас, който също е разсъждавал по същия начин - ето това е нещото което дава увереност между хората, и удоволствие от риболова (и не само в него). Няма нищо по-хубаво от това, като идем на водоема да знаем, че в този водоем има наистина трофейни риби които издават присъствието си с плясци и обръщания, дори само това зарежда човек с настроение и очакване(айде всички да си признаят).другото е до майсторлък. Човешкят мозък е устроен да запаметява с проритет само тава което му харесва , нека си сложим ръката на сърцето и да си признаем, че много по-малко се сещаме за трудностите свързани с нашето хоби - път, атмосферни условия,трудности всякакви, "консумация на улова?!?, да си признаем... ама честно!, че всичко това някак си бледнее и с течение на времето съвсем избледнява на фона на върховните изживявания и ваденето на достоиния протвник.Ето това нещо, не се забравя, ето в това се състои цялата идея на замисъла... е те тава е ползата от файдата!
Много убедителни думи, но с някои неточности.
- Пускането на уловена риба в океана, черно море, река Дунав и водоеми където със закон е разрешен промишления риболов или са частна собственост е въпрос на личен избор и удоволствие, но едва ли носят обществена полза. Ясно защо.
- Това, че някой не яде риба, не трябва да за значи, че всички не трябва да ядат. Аз не пуша цигари, но не пускам теми, че някои колеги ми тровят въздуха.
- Припомням, че телешкото, пилешкото и свинското не растат на нивата.
- Вземането на допустимото количество риба е законно, докато призивът да осмиват публично такива хора, т.е. да се унижава човешкото им достойнство е незаконен.
- Пускането на уловена риба в океана, черно море, река Дунав и водоеми където със закон е разрешен промишления риболов или са частна собственост е въпрос на личен избор и удоволствие, но едва ли носят обществена полза. Ясно защо.
- Това, че някой не яде риба, не трябва да за значи, че всички не трябва да ядат. Аз не пуша цигари, но не пускам теми, че някои колеги ми тровят въздуха.
- Вземането на допустимото количество риба е законно, докато призивът да осмиват публично такива хора, т.е. да се унижава човешкото им достойнство е незаконен.
- Павел Иванов
Много съгласен с адаша ! Сал едно допълнение и от мене :sestrata написа:Много убедителни думи, но с някои неточности.
- Прекаленият светец и на Господа не е драг

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов