ПРИНЦИПИ

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Заключено

ПУСКАТЕ ЛИ ХВАНАТАТА РИБА

1. ДА
50
25%
2. НЕ
25
13%
3. Пускам една част, другата я оставям за консумация
122
62%

Общо гласове: 197

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: ПРИНЦИПИ

Мнение от Бат Мирче-5кила »

barutchiata написа:
Само да попитам каква е идеята на анкетата???
или като:не е важно кой кого ебе,важно е УЕБАН да става :lol: не,бе-шега,ясно за кво иде реч,ама защо?
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

5кила написа:
barutchiata написа:
или като:не е важно кой кого ебе,важно е УЕБАН да става :lol: не,бе-шега,ясно за кво иде реч,ама защо?
За какво иде реч , дето е ясно , на мен не ми е ясно за това пуснах анкета , статистиката и дебатите по анкетата при достатъчен (голям) брой анкетирани ще дадът един относително точен ,ясен и мотивиран в едната или другата плоскост резултат , какво става в същност +нюансите , пиша "нюанси" защото законодателно у нас нещата са "уредени " с много нюанси и варианти , един от тях по-долу:
IDA написа:
Кърцата написа:Миналата седмица си подновявах ловния билет и реших да си взема и членска карта за риболов. Отговора бе че требе да дам 5лв. за ловното и 10 лв. за горското. Некой мое ли да ми каже за чии ми е билет от горското като всичките им функции са прехвърлени към ИАРА? Че ония там неможаха....
А ми например ,ако ловно-рибарското дружество е взело един или няколко водоема наоколу ще ти искат и такъв билет , или такса! В гр.Хисара напр., дружинката вече доста години държи и потдържа яз "Момина Баня" , това е между Карлово и Хисара , преди Хисара , на два километра , вляво до самия път. Язовира е добре потдържан охраняван , зарибяван и т.н. Ако си член на хисарското дружество-ловиш колкото искаш пъти , безплатно и по общия ред-до 3 кг , билет на ИАРА , забраната по време на размножаването е желязна , лодки и нощен риболов не се допускат!!!! Ако нямаш допълнителния билет , условията са същите при 3 лева такса за еднодневен риболов!!!
Според мен това е един от начините за ПРАВИЛНО стопанисване на водоемите!!!!
Поздрави!

п.п. въпрос вече на финансов интерес е кое ще предпочетеш , в зависимост колко пъти мислиш да го посетиш ,годишно!
Всяко едно гласуване ви трябвало да има мотивация - защо това , или онова или защо не гласувам!!!
Изображение
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

:oops:
Последно промяна от Trias на Чет Яну 10, 2008 6:14 pm, променено общо 1 път.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

5кила написа:
barutchiata написа:
Бря , положението е "зля" , м'тури го на един ред тоя подпис бе колега , или го смени - ако нищо не ти идва на ум за подпис- ми тури там две ракии с една биричка за безалкохолно, по става , по разбираемо е и е емблематично за целокупния български народ. Да не би това да ти е подписа от началото на 21хх поста, не искам да си мисля че може да е така, малиии.... Или поне го сложи на "цък" , евнтуално някой дето не си е излапал "течната баничка" след запой , сабахлян да цъкне :wink: Нищо лично , и не го пиша проформа, няма за какво да има нещо лично- така ги виждам нещата!!!!!
Успех!
Изображение
zdravko82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zdravko82 »

Здравейте, аз също ще взема мнение относно анкетата. Според мен тя не е обективна и резултатите няма да са точни, особено ако сравним и отношението й към намаляването на рибните запаси.
На първо място анкетата се провежда в този форум, който е пряко свързан с интернет. Пове4ето хора тук имат етика и са минали на по-горен етап на теорията "Хвани-пусни". А къде остават хората от селата, които са по цял ден на реките?? Те използват ли Интернет ?? Като цяло тези хора хващат в пъти пове4е от хората пред компютрите. Те пускат ли рибата ? Тук се намесва и темата за мрежарите и бракониерите... колко пъти някой е написал "след наводненията хванах на лома 16 шарана между 1 и 3 кг на ВИНТЕР, не мога да ги извадя ...". И това е истина.
Като цяло на платени водоеми не ходя, само на Дунава. Според мен всеки риболовец има собствени принципи. И къде стои закона спрямо тези принципи??? Никой не може да ме убеди, че минималния размер на щуката трябва да е 35, дори 40 см. Това е смешно. Минималния размер за мен е 50 см.- това е моя принцип, ако си позволя да взема някоя риба. Но как например мога да направя забележка на колега, който е хванал малка щука, а тя е 30-40 см. Не мога- закона го защитава. Защо да не съпоставим и цените на билетите?! От едната страна съм аз с 25 лева билет и 3 въдици на Дунава, а мрежарите със 160 лева някъде опъват 200 метрови мрежи и винтери... и това е всеки ден. Това ли е закон- да унищожават цели пасажи за жълти стотинки. Вместо да ги забранят сега ще им правят ново рибарско селище. За контролните органи не коментирам- от 10 години ловя на Дунава и не са ме проверявали още. Това са наболелите проблеми на риболова, но и нашата етика трябва да помогне да се разрешат.

Това е- всеки си има принципи, но те са различни. Обществото ни е твърде глупаво все още за да спре да мисли само за себе си и да обърне малко внимание на природата. Надявам се ние да сме хората, които да помогнат това да се случи.

Поздрави и наслука на всички !!!
Да уважаваме природата, за да ни уважава и тя !!!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Само да добавя, че ползването на интернет няма нищо общо с достигането до "Хвани Пусни", както и живота на село не те превръща в рибомразец.
Това е нещо много индивидуално и го носим в себе си, а връзката между селото и града която виждаме е просто колона от граждани с мешки пълни с буркани, нищо повече.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Анкети да има - араламбене му е майката / това е по Радичков,иначе значи "мохабет да става" /.А относно селския произход-пичове,на всички ни е гарантиран.Защото през 19 век 92% от населението на новороденото княжество България живее в селата.Както в София,така и в Русе,Варна и Пловдив са живеели по два файтона потомствени граждани,които не са давали никакво възпроизводство-семейните им двойки са раждали по едно-две деца,докато в същото време рядко е имало селско семейство,което да не произведе 3-4 деца.Присаждането им по-късно в градовете,на ниво прабаби и дядовци или родители / както е при мен/,не прави произхода граждански,пардон благородническо-буржоазен ли или нам къв си?
А хубавия улов не го пускам и няма да го пускам.Нося го на семейства,които имат общ месечен доход 400-500 лева / за три или четири члена /,хората си ги хапват рибите и благославят.Е,кой е на господя по-драг - тоз,дет милее за рибката и винаги й запазва живота или онзи,които макар и инцидентно,помага на човеците да се изхранват?А стига ми толкова,нема да се обаждам повече по тази тема.
zdravko82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zdravko82 »

Това е да се хванеш за думата, явно прави впе4атление на някого, но не и на мен. Не съм вложил подобен смисъл за хората, които живеят на село. Просто те риба не пускат, а ги няма никакви в тази "анкета", която май няма смисъл. Явно само се самозалъгваме и затова вярвам само на себе си. Това не озна4ава, 4е няма да си изказвам мнението във форума. Като цяло исках да кажа, 4е проблемите са повече от други фактори свързани с риболова... и все пак ще продължавам да гледам и колеги, които унищожават маломерните риби- и те едва ли ще присъстват в анкетата ... Къде са многото големи щуки на канала на Бръшлен ??? Кой ги унищожи ??? Как се хващат 20 щуки по 1-2 кг. и няколко маломерки се вземат с тях за "супа" ??? Май се самозабравихме ...
Да уважаваме природата, за да ни уважава и тя !!!
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

INCUBUS написа:Анкети да има - араламбене му е майката / това е по Радичков,иначе значи "мохабет да става" /.А относно селския произход-пичове,на всички ни е гарантиран.Защото през 19 век 92% от населението на новороденото княжество България живее в селата.Както в София,така и в Русе,Варна и Пловдив са живеели по два файтона потомствени граждани,които не са давали никакво възпроизводство-семейните им двойки са раждали по едно-две деца,докато в същото време рядко е имало селско семейство,което да не произведе 3-4 деца.Присаждането им по-късно в градовете,на ниво прабаби и дядовци или родители / както е при мен/,не прави произхода граждански,пардон благородническо-буржоазен ли или нам къв си?
А хубавия улов не го пускам и няма да го пускам.Нося го на семейства,които имат общ месечен доход 400-500 лева / за три или четири члена /,хората си ги хапват рибите и благославят.Е,кой е на господя по-драг - тоз,дет милее за рибката и винаги й запазва живота или онзи,които макар и инцидентно,помага на човеците да се изхранват?А стига ми толкова,нема да се обаждам повече по тази тема.
Постъпката ти е благородна ,но неправилна и випреки всичко ако е в рамките на закона е нормално. Ще кажа само,че ако не пазим и малкото което е останало,след година няма да има какво да дадеш на бедните и ще трябва да купиш от магазина за да им помогнеш.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Помагам и по друг начин,жалко,че като си идвал до Пампорово,не бе написал предварително данните си,за да се запознаем и да ударим по две-три и повече питиета в Смолянските кръчми и да ти покажа доста помощ,която продължавам да давам.В смисъл,не само прясна риба.А иначе,колеги, мисля,че точно аз няма да допринеса за изчезването на рибата в реките и водоемите от Средните Родопи.Просто,защото поради ред причини никога не излавям големи количества.Най-често,като хвана примерно десетина хубави рибки,зарязвам риболова и започвам да зяпам наоколо-камъни с интересни форми,причудливи корени и клони на дърветата,билки и още кво ли не -а пък колко пъти съм набирал гъби,коприва,дива чубрица и пр.....
И тук пак искам да напиша-не е проблема в неприлагането на "хвани-пусни".Основната заплаха при нас се явяват мини-Вец-овете.Настроиха десетки.Ще кажете-супер,произвеждат ток-евала.Да,ама наред с това променят нивото на водата в рекичката десетки пъти в денонощието,рибата се шашка тотално от спадането и прииждането на водата.През размножителния период това е смъртоносно за хайвера-зоните,където е полепнал,остават периодично по за няколко часа на сухо,хайверът загива и не се раждат рибки.И всичко това е законно и не може да бъде спряно с цивилизовани законни средства.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Като се говори за нивото на водоемите , спокойно може да се каже че най-големия трепач на всички видове риби от семейство "шаранови"по време на размножителния период е държавата, става дума за големите язовири които са в националната мрежа на "напоителни системи" При сушави години , както беше миналата година , напояването ,т.с. източването на язовирите започва преди излюпването и преминаването на личинковия стадий на хайвера на шарановите риби в плитчините- милиарди потенциални обекти на нашите бъдещи излети- на кино!!!! Има години в които това не се случва-разбира се какво е станало по-късно , ако не се ловят малки шаранчета и каракудки на даден водоем след забраната ,лятото и есента-значи са го точили по тази схема, точно когато не е трябвало да бъде пипан още буквално броени дни!!!!
Изображение
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Да си призная ,рядко пускам всичката риба.Причините са много,но основната е насладата с която си я хапвам. Много рядко взимам повече, от това което ми е необходимо .Част от улова винаги връщам обратно .
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ами вместо да я даваш на социално слаби си я върни и им купи пържоли .Като хванете да се правите на майки Терези полудявам,връщаш или не връщаш.АЗ връщам и понякога си взимам,а на гладните им давам пари като съм на кеф.И поразгледайте снимките от риболов на лед и вижте праведните кво правят,вкоченясали дребни костури и перки,е..ти рибарите.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от георгиев59 »

butnik написа:.И поразгледайте снимките от риболов на лед и вижте праведните кво правят,вкоченясали дребни костури и перки,е..ти рибарите.
Eй от това наистина съм се възмущавал много :cry: А после казват че са си ги пуснали обратно :roll: :wink:
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:smt018 :smt018 :smt018 :smt018

Чччччч, алооооу! Никога не хвърлям риби по леда! Каквото харесам отива в плика, който се намира в кофата, каквото не, обратно в дупката!

Изображение

И защо трябва да се дразниме с тъпи анкети!?
Заключено

Обратно към “Сладководен Риболов”