Малък спор...

Модератор: sapuna

SuperMario45
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Малък спор...

Мнение от SuperMario45 »

Здравейте колеги. С един познат спорим от доста време коя е оптималната дължина на пръчките за няколко вида риболов. Според мен лично най-удачните дължини са - спининг - 2.7метра, дъно - 3.6 метра, болонезе - 4.5/4.6 метра, телескоп - 4 метра, мач - 3.6 метра. Та питането ми е - коя е най-добрата дължина на пръчки за следните видове риболов - спининг, дъно, плувка (болонезе), плувка (телескоп) и мач? И другия ми въпроса е - каква е оптималната дължина за фидер (от колко части да е)? Благодаря на всички отзовали се :)))
zdraveca.
новобранец
новобранец

Re: Малък спор...

Мнение от zdraveca. »

Сигурно могат да се направят някакви норми, но самия факт, че на пазара има толкова различни модели, ппо всеки един параметър, говори сам за себе си. Идеален вариант няма. Сигурно в конкретна ситуация, за конкретен човек, на конкретен водоем, при такива и такива условия, даден модел би бил по-подходящ от друг, но всичко си е относително. Поне аз така си мисля, по този въпрос, и смятам че ще има доста различни мнения по него и това ще бъде нормално.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Даа, за всеки е различно. И условията за сладководен риболов в отделните райони са различни.
Ето пример : имам фидери с три дължини, но най-удобен ми е 3 метровия.
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

Така зададен въпроса няма особен смисъл - всичко опира до терен. Пробвал ли си да ловиш с 2,70 спининг на планинска река с дървета отвсякъде... или с 4 м телескоп на плиткаж на голям язовир? Същото е с всички останали видове въдици....
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Моя извод е, че трябва да има всякакви въдици :lol: . ОООбАчеееее е кофти цената и за това се борим за някаква универсалност /ако има такова жУвотно/. Аз искам да имам боло 5, 6 и 7 метра, мач 3,90;4,20 и 4,50, Директен 7 и 8 м. фидер 3,30м 3,60 и 3,90 като тук не намесвам акцийте и строя на въдиците, защото ще стане страшно. Обаче имам само боло 6 м. и мачове 3,90 и 4,20. Е и разни други де, дето май ще се появят скоро в един друг подфорум.
BEAR12
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BEAR12 »

Много относително.Лично аз имам до 4,5 дължина на въдици.По някой път ходя на такива места че повече от 1,5м не ми трябва,а и имам една резерва от 1,30м и 3,00м бамбукови пръчки честно казано с бамбука съм изкарал повече риба отколкото с телескопите или фидерите.Според мен идеална дължина няма зависи еднствено и само от местата за риболов.
SuperMario45
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от SuperMario45 »

Да го кажем така - за съвсем нормални места за риболов. Не за заставане сред храсти и дървета където дори и да не можеш да се завъртиш...
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

SuperMario45 написа:Да го кажем така - за съвсем нормални места за риболов. Не за заставане сред храсти и дървета където дори и да не можеш да се завъртиш...
Пробваш преценяваш и съобразяваш със собствения ти усет към пръчката, рибата и мястото.
Няма универсални пръчки нито като дължина, нито като акция, нито като видове.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

SuperMario45 написа:... Според мен лично най-удачните дължини са - спининг - 2.7метра...
Въх ! Е те тука утепа коча с лопатата :? Баси ! Сал с едно определение за "най-подходяща" дължина преби един вид риболов като цяло :lol: :lol: :lol: Не друго ами май спининга е единственият вид риболов при който това понятие "най-подходяща дължина на въдицата" няма как да съществува в частност като независима константа :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
мурджо
новобранец
новобранец

Мнение от мурджо »

колега,мнения много но бъди себеси. не робуваи на марки и имена.е има някои кото човек си струва в живота да притежава. за дъно ползвам -GREYS-3.90, за фидер- GREYS-4.00, а за мухарка и спининг-HARDY- от 2.00 до 3.30. това .тук спора мисля да приклюhttp://www.youtube.com/watch?v=662QDpxy7oUчи това е отмен за разбирачите-
Аватар
мурджо
новобранец
новобранец

Мнение от мурджо »

http://www.youtube.com/watch?v=662QDpxy7oU" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

На всички ни стана ясно, колега, че разполагате с въдици от скъпи марки. :D :D :D
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

SuperMario45 написа:Да го кажем така - за съвсем нормални места за риболов. Не за заставане сред храсти и дървета където дори и да не можеш да се завъртиш...
И това е много относително. Обикновено рибата не се навира на "...съвсем нормални места за риболов.", а гледа да се завре на такива де трудно ще я стигнат. Река с река не си приличат, та ако на Дунав, Искър, Марица можеш размаха някое боло 6-тица, на някоя балканска/де е и обрасла с храсти и драки/ и 4-ворката ще ти дойде дълга.
За спининга да не говорим, там факторите са толкова много, че и енциклопедия да изчетеш, па ще ти избяга нещо.
Изобщо за понятието СЪВСЕМ НОРМАЛНИ изглежда подхождат някои изчистени, платени паткарници де може и директно да ти предложат нужната сопа. Другото нормално място е магазина, но там с каквато и да идеш, все ще хванеш :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Мунчо написа:На всички ни стана ясно, колега, че разполагате с въдици от скъпи марки. :D :D :D
:lol: :lol: :lol: Чудя се само дали колегата е "вникнал" , ама и да не е , голяма работа :lol: :lol: :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
BEAR12
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BEAR12 »

Най си ми е убууй с бамбука.Винаги като го пусна в действие и се почва атаката, като морски пехотинец е .
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”