Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Малък спор...
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Малък спор...
Здравейте колеги. С един познат спорим от доста време коя е оптималната дължина на пръчките за няколко вида риболов. Според мен лично най-удачните дължини са - спининг - 2.7метра, дъно - 3.6 метра, болонезе - 4.5/4.6 метра, телескоп - 4 метра, мач - 3.6 метра. Та питането ми е - коя е най-добрата дължина на пръчки за следните видове риболов - спининг, дъно, плувка (болонезе), плувка (телескоп) и мач? И другия ми въпроса е - каква е оптималната дължина за фидер (от колко части да е)? Благодаря на всички отзовали се
))

Re: Малък спор...
Сигурно могат да се направят някакви норми, но самия факт, че на пазара има толкова различни модели, ппо всеки един параметър, говори сам за себе си. Идеален вариант няма. Сигурно в конкретна ситуация, за конкретен човек, на конкретен водоем, при такива и такива условия, даден модел би бил по-подходящ от друг, но всичко си е относително. Поне аз така си мисля, по този въпрос, и смятам че ще има доста различни мнения по него и това ще бъде нормално.
-
- Модератор
Даа, за всеки е различно. И условията за сладководен риболов в отделните райони са различни.
Ето пример : имам фидери с три дължини, но най-удобен ми е 3 метровия.
Ето пример : имам фидери с три дължини, но най-удобен ми е 3 метровия.
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Така зададен въпроса няма особен смисъл - всичко опира до терен. Пробвал ли си да ловиш с 2,70 спининг на планинска река с дървета отвсякъде... или с 4 м телескоп на плиткаж на голям язовир? Същото е с всички останали видове въдици....
Моя извод е, че трябва да има всякакви въдици
. ОООбАчеееее е кофти цената и за това се борим за някаква универсалност /ако има такова жУвотно/. Аз искам да имам боло 5, 6 и 7 метра, мач 3,90;4,20 и 4,50, Директен 7 и 8 м. фидер 3,30м 3,60 и 3,90 като тук не намесвам акцийте и строя на въдиците, защото ще стане страшно. Обаче имам само боло 6 м. и мачове 3,90 и 4,20. Е и разни други де, дето май ще се появят скоро в един друг подфорум.

-
- научил се да хвърля
Много относително.Лично аз имам до 4,5 дължина на въдици.По някой път ходя на такива места че повече от 1,5м не ми трябва,а и имам една резерва от 1,30м и 3,00м бамбукови пръчки честно казано с бамбука съм изкарал повече риба отколкото с телескопите или фидерите.Според мен идеална дължина няма зависи еднствено и само от местата за риболов.
-
- научил се да хвърля
Да го кажем така - за съвсем нормални места за риболов. Не за заставане сред храсти и дървета където дори и да не можеш да се завъртиш...
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Пробваш преценяваш и съобразяваш със собствения ти усет към пръчката, рибата и мястото.SuperMario45 написа:Да го кажем така - за съвсем нормални места за риболов. Не за заставане сред храсти и дървета където дори и да не можеш да се завъртиш...
Няма универсални пръчки нито като дължина, нито като акция, нито като видове.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Въх ! Е те тука утепа коча с лопататаSuperMario45 написа:... Според мен лично най-удачните дължини са - спининг - 2.7метра...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
колега,мнения много но бъди себеси. не робуваи на марки и имена.е има някои кото човек си струва в живота да притежава. за дъно ползвам -GREYS-3.90, за фидер- GREYS-4.00, а за мухарка и спининг-HARDY- от 2.00 до 3.30. това .тук спора мисля да приклюhttp://www.youtube.com/watch?v=662QDpxy7oUчи това е отмен за разбирачите-
http://www.youtube.com/watch?v=662QDpxy7oU" onclick="window.open(this.href);return false;
На всички ни стана ясно, колега, че разполагате с въдици от скъпи марки.

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- antivik
- кандидат преподавател
И това е много относително. Обикновено рибата не се навира на "...съвсем нормални места за риболов.", а гледа да се завре на такива де трудно ще я стигнат. Река с река не си приличат, та ако на Дунав, Искър, Марица можеш размаха някое боло 6-тица, на някоя балканска/де е и обрасла с храсти и драки/ и 4-ворката ще ти дойде дълга.SuperMario45 написа:Да го кажем така - за съвсем нормални места за риболов. Не за заставане сред храсти и дървета където дори и да не можеш да се завъртиш...
За спининга да не говорим, там факторите са толкова много, че и енциклопедия да изчетеш, па ще ти избяга нещо.
Изобщо за понятието СЪВСЕМ НОРМАЛНИ изглежда подхождат някои изчистени, платени паткарници де може и директно да ти предложат нужната сопа. Другото нормално място е магазина, но там с каквато и да идеш, все ще хванеш

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Мунчо написа:На всички ни стана ясно, колега, че разполагате с въдици от скъпи марки.![]()
![]()

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
Най си ми е убууй с бамбука.Винаги като го пусна в действие и се почва атаката, като морски пехотинец е .