Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Кормораните За и Против!
Модератор: dantho.mihov
В района но Бургаските езера има три защитени местности ЗМ "Пода", ЗМ "Вая", ЗМ "Ченгене скеле" и резерват Атанасовско езеро, които изолирани от останалите влажни зони и сами по себе си не могат да гарантират пълното опазване и оцеляване на вида.
Може и да си прав колега, не трябва да пипаме Кормораните, нека се радват на рибата докато не дойде НЕФТОПРОВОДА Бургас - Александрополис...и тръбите ще минат точно през тези защитени зони описани по-горе.
Недай си Боже и малко нефт да се излее - ще събираме горките птици по брега в чували 
По-добре да ги опукат авджийте, че да не се мъчат!
p.s. каква е тази "плевелна риба"?

Може и да си прав колега, не трябва да пипаме Кормораните, нека се радват на рибата докато не дойде НЕФТОПРОВОДА Бургас - Александрополис...и тръбите ще минат точно през тези защитени зони описани по-горе.

По-добре да ги опукат авджийте, че да не се мъчат!
p.s. каква е тази "плевелна риба"?

Последно промяна от batmilen на Нед Яну 20, 2008 10:55 pm, променено общо 1 път.
Един корморан пуюска от 3 до 7 кг роба на ден, направете си сметка за какво става на въпрос. Според мен трябва да ги има но популацията трябва да се контрулира. А и не падат толкова лесно със съчми за хвъркат дивеч. Трябва със съчми за зайци поне да се пукат, иначе само се изстръскват и да ги няма 
Те почти нямат природни врагове, а и месото не става за консумиране от хората и наистина са напаст.
Природо защитници много , но тези които разбират от защита на природата знаят, че полулациите на всеки един вид трябва да се потдържат в граници. В противен сличай може да се намали популацията и дори да изчезнат видове, както локално така и глобално.

Те почти нямат природни врагове, а и месото не става за консумиране от хората и наистина са напаст.
Природо защитници много , но тези които разбират от защита на природата знаят, че полулациите на всеки един вид трябва да се потдържат в граници. В противен сличай може да се намали популацията и дори да изчезнат видове, както локално така и глобално.
Последно промяна от VGS на Нед Яну 20, 2008 8:43 pm, променено общо 1 път.
Ако става въпрос за тези корморанки

Аз съм ЗА!

Аз съм ЗА!

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
-
- учете се от него
КОРМОРАНИ
В далечната 1996 г с един приятел от Пловдив бяхме на тец Гълъбово , където излиза топлата вода от централата. Тогава видях на живо корморанска атака и лапане на корем на платики по 700-800гр , включително там където ни бяха плувките на директите телескопи. Като пародия аз бях с "КОРМОРАН" 5.40 м. Видях и "низша форма" на форма на садизъм- едни пловдивчани вече бяха хванали един "на плувка" и го бяха утрепали , хванаха и втори- единия колега го държеше за краката , а другия го стискаше за гушата да крещял , да плаши останалите
Развикахме се някоко човека та му се размина-утрепаха ги без да го мъчат
Тогава за пръв и последен път в живота си лових на малка тройка риби на гъсто
До тогава не го знаех номера- колегата ме обучи за 5 минути , за 4 часа хванахме 120 кг. платики от 700гр до 1.5кг
БЕТЕР КОРМОРАНИТЕ
Интересното беше , много години след това съм си анализирал действията , че от 10 платики , 8 бяха налапали. После една седмица имах мускулна треска от силово вадене на "тави" по кило и половина от четери метра дълбочина. И другия куриоз , тогава имаще пазач и такса с билетче , задължително условие беше -на тройката да има поне един бял или червен червей и пазача обикаляше рибар по рибар да гледа
Повече не повторих такъв риболов 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
най лесно е да взееме сега да се изпокараме за кормораните,както за тройките,както за "пускам/не пускам" и пр.корморана и видрата не са ви проблема-вервайте ми-всички ги знаеме проблемите кои СА
лудост е да се затрива от лицето на земята продукт сьздаден за дестки хиляди или може би милиони години
попитайте некой австралиец
ние тука ако шаран хванем-ехееей,ще се разчуе,то снимки,то гордост..там ГЛОБАТА за ПУСНАТ ОБРАТНО ШАРАН е 100$австралийски
всичко опира до морал,вьзпитание и кво ти е казал(или НЕ казал) големия татко или чичко,кога си бил пишпилдек метьр и десет
остайте животните да се шляят на воля-и без това,повтарям НИЩО ЖИВО НЕ ОСТАНА 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Моето скромно мнение е , че за всички животински видове има място под слънцето и не ние определяме кои да съществуват и кои не ! Друго е с предрешения вече въпрос за енергетиката . Ако има разливи , тогава кормораните просто ще си заминат , защото няма да имат храна , а те са хитри животинки ; предпочитам да има много корморани , това означава и много риба за нашето хоби ! 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
учудва ме колко злобни изказвания прочетох за някаква си птичка
а за на ИДА крещенето за гушата просто неам думи
вадете си извода КОЙ е за изтребване
секаш ви е ЛИЧЕН враг..неква си птичка..както и да е-имам един основен вьпрос:кьде да ида,че да ОТСТРЕЛЯМ НА СМОКИ КОРМОРАНА

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
един,даже два пьти ми се струва,че нещо се заяждашКИРО написа:5-ца,може би на околовръстното.Проба/грешка,докато намериш.

Не са само кормораните. Преди години редовно риболовствах на р.Огоста клен и мряна . Една сутрин ,пристигайки на мястото , ми стана ясно , че риба няма да ловя..... във водата на отсрещния бряг видях нещо , което винаги съм мислил , че може да се види само в Канада
Семейство видри - две големи и три мaлки . Ей приятели , гледката , която видях ме накара да забравя и за риба , и за въдици
Бяха невероятно красиви ! След като се наиграха изчезнаха из върбалаците . Измина около час и кленчетата и беловарите започнаха да кълват, сякаш нищо не се бе случило ....
Е мина се година , отидох пак там с надеждата да си хвана някоя и друга рибка и естествено въоръжен с камера , за да си снимам видрите за спомен
........ Ни видри , ни кефали само дребни беловари . В природата нещата са в равновесие . Не може да очакваш да има риба , а да няма водни змии,костенурки,корморани,комари и раци !

Последно промяна от Trias на Пон Яну 21, 2008 12:55 pm, променено общо 1 път.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Според мен популациите на кормораните,както и онея големите с кривите гуши по Дунава,трябва да се намалят под контрол на орнитолози и да се вкарат в рамките на нормалното,но не и да се изтребят напълно.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.