Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Влакно
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Влакно
Добре, няма проблем, разбрахме се
Идеята за плетено влакно пропада. Намерих 2 монофила на колмик:
Colmic k15 и Colmic ONDA MILLE. Кажете си мнението. Едното от двете ще е. Отговарят ли на размерите? 0.22 или 0.25 да поръчам?

Colmic k15 и Colmic ONDA MILLE. Кажете си мнението. Едното от двете ще е. Отговарят ли на размерите? 0.22 или 0.25 да поръчам?
- batvanko1
- ще става разбирач
Здравей колега. Имай на в предвид, че каквото и монофилно струна да вземеш, след 5-6 риболова на распер ще трябва да го обърнеш и след още толкова - да го смениш. Точно този спинингов риболов износва много бързо влакната независимо от марка, модел или размер. Миналата година ползвах Colmic Fendreel 0,25мм. тази мисля да я започна с Lazer Fusion 0,209мм. - поне е по-евтин http://megafishing.bg/product/486/vlakn ... -150m.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Чувал съм добри отзиви и за това струно Focus Energy https://megafishing.bg/product/442/vlak ... nergy.html" onclick="window.open(this.href);return false; то ще бъде след Лейзъра.
Рибата винаги е била активна или вчера или днес, но на друго място.
Е, като няма пари за хубав брейд, защо не си купи китайски за 5-15 лв. ( с доставката до вашата поща).
Богат избор на евтини брейдове
Ето един пример 100м/10lb за 6.60 лв.
Богат избор на евтини брейдове
Ето един пример 100м/10lb за 6.60 лв.
- asenfisherman
- ще става разбирач
Колега ,миналата година минах през твоята дилема.До момента бях ловил само с монофил расперите и имах случай на изпуснати риби /ако поразровиш старите теми ще намериш дискусията/.Последния сезон сложих брейд/по съвет на колегите във форума/ и риболова ми се промени тотално.Засичането е сигурно и няма гелета,за целия сезон нямам изпусната риба.Вариантите които ти препоръчват колегите са добри,Пауър Про/истинско/ се продава и на ролки от 1500 ярда на цена 120 долара,което се връзва с предлаганото в Пловдивския магазин а и опцията за метраж ти позволява да си заприходиш дължина спрямо бюджета,при всички случай ще е по-добро от разни недоказани марки.Дуела също е добро предложение но там нещата са по-сложни от към разбирателство с друг колега/аз също мисля да взема от него за един друг риболов
/.Монофилите на Колмик са добри ,но Трабукото не те съветвам -нито диаметъра е реален,нито здравината,а е и твърдо за моите разбирания.
Поздрави!
П.П. Расперите ги ловя по Дунав.
П.П.2 Виждам че си младо момче и един добронамерен съвет-снимай се с рибата на брега ,не в банята,снимките стават много по-хубави.Поздрави за добрата риба.

Поздрави!
П.П. Расперите ги ловя по Дунав.
П.П.2 Виждам че си младо момче и един добронамерен съвет-снимай се с рибата на брега ,не в банята,снимките стават много по-хубави.Поздрави за добрата риба.
Здравей!
Щом засега нямаш парички за плетено,си вземи монофил.Аз съм ловил много с монофили и не съм имал проблеми.Не се износват чак толкова лесно и ако не го късаш често,може да изкараш един сезон.Тия на Колмик са добри.И Фокусите стават.Доколкото разбрах,ловиш на сравнително чисти места и няма да имаш проблеми.
Като събереш пари си купи някое хубаво плетено.Ще ти даде някои предимства пред монофила.
Казано на кратко,по-добре евтино моно,отколкото евтин плетеняк
Щом засега нямаш парички за плетено,си вземи монофил.Аз съм ловил много с монофили и не съм имал проблеми.Не се износват чак толкова лесно и ако не го късаш често,може да изкараш един сезон.Тия на Колмик са добри.И Фокусите стават.Доколкото разбрах,ловиш на сравнително чисти места и няма да имаш проблеми.
Като събереш пари си купи някое хубаво плетено.Ще ти даде някои предимства пред монофила.
Казано на кратко,по-добре евтино моно,отколкото евтин плетеняк

- pavre
- вече хвърля и на тежко
Става въпрос за оригинално влакно. Това, че не знаеш, не значи , че няма. Какво си чувал от опитните спинингисти не знам, но знам колко струва 150м Варивас, купих си онзи ден една ролка.Efimov написа:До колкото знам от по- опитните спинингисти Пауър Прото е малко твърдичко за кастинг, а и не знам оригинала да се продава по този начин. За ментето цената си е доста височка 100м* 0.20ст=20лв при положение че за 10-14лв се намира същия метраж.pavre написа:Здравей, колега. Не знам от кой град ще пазаруваш, но в Пловдив има влакно Пауър Про на метър. Навива се на макарата през брояч на метрите, от една голяма ролка, по 20ст/м. Надявам се да съм бил полезен, всичко най-добро.
Опитвам се да предложа на колегата бюджетно решение, към каквото се е насочил. Всичко най-добро и наслука.

- Efimov
- вече хвърля и на тежко
Колегите са прави, че има power pro на ролки по 1500 ярда=1376.6м и реално погледнато ако тръгне да се продава на метър излиза дори под 0.20ст. За това си взимам бележка и се съгласявам. Поправям се също и за твърдостта на влакното- все пак има различни модели power pro http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=po ... s&_sacat=0" onclick="window.open(this.href);return false;. Относно оригиналността и качеството на въпросното влакно на българския пазар съм на мнение- Ха дано ама на дали. Специално това влакно предпочитам да си го закупя от Чужбина. Това е мое мнение и не ангажирам никого с него.
Монофил до сега хубав не срещнах,а не е като да не съм ходил по магазини.Вариваса биваше първите няколко излета и наистина е най-добре от всичко,но тия фокуси и другите въобще не държат на възел.Връзвам най-обикновен възел ''кюстек'' и се къса с лекота,а иначе имам стари корди от преди 20 години и държат
Не мога да повярвам какви боклуци се продават по магазините.Аз за монофил категорично забравям!
П.п. Една реална случка в магазин:Влизам и казвам на продавача да ми даде монофил за спининг и ще си купя ако не се скъса от обикновен възел при което той започва да се оправдава,че всеки монофил ще се скъса
Благодарих му и сметнах,че е наясно какви ментаци продава.Може и да греша,казаното от мен не е съвет към всички,а по скоро моя горчив опит.

П.п. Една реална случка в магазин:Влизам и казвам на продавача да ми даде монофил за спининг и ще си купя ако не се скъса от обикновен възел при което той започва да се оправдава,че всеки монофил ще се скъса

- asenfisherman
- ще става разбирач
Е много ясно,15 lb идват от Щатите до вкъщи за 30-тина кинта с гарантирано качествоEfimov написа:. Специално това влакно предпочитам да си го закупя от Чужбина.

Колега exploited,2 сезона ползвах моно на Торей за риболов на распери и ти го препоръчвам/ако искаш да имаш линия с монофил/.
- pachosz
- сериозен играч
Вярно го е казал човека. При дебелини под 0.25 няма такова което да издържи на обикновен възел теста си, а още по-малко на дърпане с ръце.exploited написа:... при което той започва да се оправдава,че всеки монофил ще се скъса...
Иначе за ментаците ПП - аз съм си купувал няколко пъти вече и не е имало проблеми със здравината му, като разбира се не трябва да се гледа кво пише за дебелината му, то реално винаги е доста по-по-дебело от написаното на кутийката.
За дълготрайноста му обаче нямам впечатления, защото рядко ги ползвам повече от 4-5-6 месеца.
По-нагоре в темата стана въпрос за K-15 на Колмик. Преди доста години то беше влакното, от което бях най-доволен. Ако все още е такова качеството, значи и то става

Разбира се по-добри са вариантите, които колегите предложиха - за лек финансов напън и съответно купуване на качествено плетено.
- batvanko1
- ще става разбирач
asenfisherman написа: ...2 сезона ползвах моно на Торей за риболов на распери и ти го препоръчвам/ако искаш да имаш линия с монофил/.
Колега, ще споделиш ли кой модел на Torey си ползвал за спининг и с какво сечение ?
Рибата винаги е била активна или вчера или днес, но на друго място.
Дайте мнение за формакс brightcast 

Колега........има хиляди възлиexploited написа:Монофил до сега хубав не срещнах,а не е като да не съм ходил по магазини.Вариваса биваше първите няколко излета и наистина е най-добре от всичко,но тия фокуси и другите въобще не държат на възел.Връзвам най-обикновен възел ''кюстек'' и се къса с лекота,а иначе имам стари корди от преди 20 години и държатНе мога да повярвам какви боклуци се продават по магазините.Аз за монофил категорично забравям!
П.п. Една реална случка в магазин:Влизам и казвам на продавача да ми даде монофил за спининг и ще си купя ако не се скъса от обикновен възел при което той започва да се оправдава,че всеки монофил ще се скъсаБлагодарих му и сметнах,че е наясно какви ментаци продава.Може и да греша,казаното от мен не е съвет към всички,а по скоро моя горчив опит.

Като начало си поиграй с "клинч" и десетките му вариации
Поздрави
Благодаря за съвета,но аз знам 5-6 начина за връзване на вирбела и ползвам най-простия за проверка на възлите иначе сигурно си прав колега,но предпочитам брейда.Бих се радвал колегата да сподели за това влакно ''торей''.Забелязал съм,че ако използвам монофил имам повече кълванета и затова ми беше трудно да се откажа,ако все пак намеря качествен задължтелно едната макара ще е с него. Поздрави!
Колега Miracle миналата година останах очарован от това.Възел Паломар
Owner Broad

И един въпрос към колегата Мрак
какъв размер моно е препоръчителен за риболова на
распер ?
Owner Broad

И един въпрос към колегата Мрак

распер ?
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.