Влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Miracle
новобранец
новобранец

Re: Влакно

Мнение от Miracle »

Добре, няма проблем, разбрахме се ;) Идеята за плетено влакно пропада. Намерих 2 монофила на колмик:
Colmic k15 и Colmic ONDA MILLE. Кажете си мнението. Едното от двете ще е. Отговарят ли на размерите? 0.22 или 0.25 да поръчам?
Аватар
batvanko1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от batvanko1 »

Здравей колега. Имай на в предвид, че каквото и монофилно струна да вземеш, след 5-6 риболова на распер ще трябва да го обърнеш и след още толкова - да го смениш. Точно този спинингов риболов износва много бързо влакната независимо от марка, модел или размер. Миналата година ползвах Colmic Fendreel 0,25мм. тази мисля да я започна с Lazer Fusion 0,209мм. - поне е по-евтин http://megafishing.bg/product/486/vlakn ... -150m.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Чувал съм добри отзиви и за това струно Focus Energy https://megafishing.bg/product/442/vlak ... nergy.html" onclick="window.open(this.href);return false; то ще бъде след Лейзъра.
Рибата винаги е била активна или вчера или днес, но на друго място.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Е, като няма пари за хубав брейд, защо не си купи китайски за 5-15 лв. ( с доставката до вашата поща).

Богат избор на евтини брейдове

Ето един пример 100м/10lb за 6.60 лв.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

Колега ,миналата година минах през твоята дилема.До момента бях ловил само с монофил расперите и имах случай на изпуснати риби /ако поразровиш старите теми ще намериш дискусията/.Последния сезон сложих брейд/по съвет на колегите във форума/ и риболова ми се промени тотално.Засичането е сигурно и няма гелета,за целия сезон нямам изпусната риба.Вариантите които ти препоръчват колегите са добри,Пауър Про/истинско/ се продава и на ролки от 1500 ярда на цена 120 долара,което се връзва с предлаганото в Пловдивския магазин а и опцията за метраж ти позволява да си заприходиш дължина спрямо бюджета,при всички случай ще е по-добро от разни недоказани марки.Дуела също е добро предложение но там нещата са по-сложни от към разбирателство с друг колега/аз също мисля да взема от него за един друг риболов :wink: /.Монофилите на Колмик са добри ,но Трабукото не те съветвам -нито диаметъра е реален,нито здравината,а е и твърдо за моите разбирания.
Поздрави!

П.П. Расперите ги ловя по Дунав.

П.П.2 Виждам че си младо момче и един добронамерен съвет-снимай се с рибата на брега ,не в банята,снимките стават много по-хубави.Поздрави за добрата риба.
Аватар
Мрак
новобранец
новобранец

Мнение от Мрак »

Здравей!
Щом засега нямаш парички за плетено,си вземи монофил.Аз съм ловил много с монофили и не съм имал проблеми.Не се износват чак толкова лесно и ако не го късаш често,може да изкараш един сезон.Тия на Колмик са добри.И Фокусите стават.Доколкото разбрах,ловиш на сравнително чисти места и няма да имаш проблеми.
Като събереш пари си купи някое хубаво плетено.Ще ти даде някои предимства пред монофила.
Казано на кратко,по-добре евтино моно,отколкото евтин плетеняк :)
Аватар
pavre
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pavre »

Efimov написа:
pavre написа:Здравей, колега. Не знам от кой град ще пазаруваш, но в Пловдив има влакно Пауър Про на метър. Навива се на макарата през брояч на метрите, от една голяма ролка, по 20ст/м. Надявам се да съм бил полезен, всичко най-добро. :)
До колкото знам от по- опитните спинингисти Пауър Прото е малко твърдичко за кастинг, а и не знам оригинала да се продава по този начин. За ментето цената си е доста височка 100м* 0.20ст=20лв при положение че за 10-14лв се намира същия метраж.
Става въпрос за оригинално влакно. Това, че не знаеш, не значи , че няма. Какво си чувал от опитните спинингисти не знам, но знам колко струва 150м Варивас, купих си онзи ден една ролка.
Опитвам се да предложа на колегата бюджетно решение, към каквото се е насочил. Всичко най-добро и наслука. :)
Аватар
Efimov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Efimov »

Колегите са прави, че има power pro на ролки по 1500 ярда=1376.6м и реално погледнато ако тръгне да се продава на метър излиза дори под 0.20ст. За това си взимам бележка и се съгласявам. Поправям се също и за твърдостта на влакното- все пак има различни модели power pro http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=po ... s&_sacat=0" onclick="window.open(this.href);return false;. Относно оригиналността и качеството на въпросното влакно на българския пазар съм на мнение- Ха дано ама на дали. Специално това влакно предпочитам да си го закупя от Чужбина. Това е мое мнение и не ангажирам никого с него.
exploited
новобранец
новобранец

Мнение от exploited »

Монофил до сега хубав не срещнах,а не е като да не съм ходил по магазини.Вариваса биваше първите няколко излета и наистина е най-добре от всичко,но тия фокуси и другите въобще не държат на възел.Връзвам най-обикновен възел ''кюстек'' и се къса с лекота,а иначе имам стари корди от преди 20 години и държат :shock: Не мога да повярвам какви боклуци се продават по магазините.Аз за монофил категорично забравям!
П.п. Една реална случка в магазин:Влизам и казвам на продавача да ми даде монофил за спининг и ще си купя ако не се скъса от обикновен възел при което той започва да се оправдава,че всеки монофил ще се скъса :shock: Благодарих му и сметнах,че е наясно какви ментаци продава.Може и да греша,казаното от мен не е съвет към всички,а по скоро моя горчив опит.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

Efimov написа:. Специално това влакно предпочитам да си го закупя от Чужбина.
Е много ясно,15 lb идват от Щатите до вкъщи за 30-тина кинта с гарантирано качество :D
Колега exploited,2 сезона ползвах моно на Торей за риболов на распери и ти го препоръчвам/ако искаш да имаш линия с монофил/.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

exploited написа:... при което той започва да се оправдава,че всеки монофил ще се скъса :shock: ...
Вярно го е казал човека. При дебелини под 0.25 няма такова което да издържи на обикновен възел теста си, а още по-малко на дърпане с ръце.
Иначе за ментаците ПП - аз съм си купувал няколко пъти вече и не е имало проблеми със здравината му, като разбира се не трябва да се гледа кво пише за дебелината му, то реално винаги е доста по-по-дебело от написаното на кутийката.
За дълготрайноста му обаче нямам впечатления, защото рядко ги ползвам повече от 4-5-6 месеца.
По-нагоре в темата стана въпрос за K-15 на Колмик. Преди доста години то беше влакното, от което бях най-доволен. Ако все още е такова качеството, значи и то става ;)
Разбира се по-добри са вариантите, които колегите предложиха - за лек финансов напън и съответно купуване на качествено плетено.
Аватар
batvanko1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от batvanko1 »

asenfisherman написа: ...2 сезона ползвах моно на Торей за риболов на распери и ти го препоръчвам/ако искаш да имаш линия с монофил/.

Колега, ще споделиш ли кой модел на Torey си ползвал за спининг и с какво сечение ?
Рибата винаги е била активна или вчера или днес, но на друго място.
Miracle
новобранец
новобранец

Мнение от Miracle »

Дайте мнение за формакс brightcast :)
Аватар
Мрак
новобранец
новобранец

Мнение от Мрак »

exploited написа:Монофил до сега хубав не срещнах,а не е като да не съм ходил по магазини.Вариваса биваше първите няколко излета и наистина е най-добре от всичко,но тия фокуси и другите въобще не държат на възел.Връзвам най-обикновен възел ''кюстек'' и се къса с лекота,а иначе имам стари корди от преди 20 години и държат :shock: Не мога да повярвам какви боклуци се продават по магазините.Аз за монофил категорично забравям!
П.п. Една реална случка в магазин:Влизам и казвам на продавача да ми даде монофил за спининг и ще си купя ако не се скъса от обикновен възел при което той започва да се оправдава,че всеки монофил ще се скъса :shock: Благодарих му и сметнах,че е наясно какви ментаци продава.Може и да греша,казаното от мен не е съвет към всички,а по скоро моя горчив опит.
Колега........има хиляди възли :) Когато си свободен си поиграй с тях.Ще се изненадаш,че едно и също влакно се държи различно с различни възли.Повечето моновлакна имат достатъчна практическа здравина с подходящ възел.И Фокусите също.Научи поне пет възела,прилагай ги като си купиш монофил и тогава ще имаш достатъчно обосновано мнение за влакното.Когато влакното почне да се къса не от възела а някъде по линията,тогава си готов :)
Като начало си поиграй с "клинч" и десетките му вариации

Поздрави
exploited
новобранец
новобранец

Мнение от exploited »

Благодаря за съвета,но аз знам 5-6 начина за връзване на вирбела и ползвам най-простия за проверка на възлите иначе сигурно си прав колега,но предпочитам брейда.Бих се радвал колегата да сподели за това влакно ''торей''.Забелязал съм,че ако използвам монофил имам повече кълванета и затова ми беше трудно да се откажа,ако все пак намеря качествен задължтелно едната макара ще е с него. Поздрави!
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

Колега Miracle миналата година останах очарован от това.Възел Паломар
Owner Broad
Изображение

И един въпрос към колегата Мрак :D какъв размер моно е препоръчителен за риболова на
распер ?
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”