Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Стонин МаХенд
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?
Интересно ми е да разбера, защо повечето хора ползват макари с преден аванс при спининг риболов?
Аз също ползвам такива, само в началото, когато се запалих имах една макаричка със заден аванс, но къде изчезна вече не си спомням.
Кажете защо предният аванс е предпочитан
Аз също ползвам такива, само в началото, когато се запалих имах една макаричка със заден аванс, но къде изчезна вече не си спомням.
- larybalky
- научил се да хвърля
Re: Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?
Защото конструкцията позволява макарата да е по-здрава.
Мераклия
- Стонин МаХенд
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
По- бавно се износват механичнизмите и частите, така ли?
- larybalky
- научил се да хвърля
Спирачката или аванса е в самата шпула,а за задния аванс минава поне през още една ос,зъбчатки и т.н, и представи си колко е далече шпулата на която трябва да се предаде спирачния момент.Да не говорим колко повече части участват в цирка.А колкото е по-сложно нещо, толкова повече неща има да се чупят.Поне аз така си го обяснявам като гледам разглобени макари и чертежи.Аз от 10 макари имам 3 с заден аванс и 3 те са с проблеми.Говорим за еднакъв клас макари.
Мераклия
Стонин МаХенд написа:Интересно ми е да разбера, защо повечето хора ползват макари с преден аванс при спининг риболов?
Е... навлиза се в темата за митовете и легендите...
Старите змейове сигурно добре си спомнят как преди 20 - 25 години се търсеха основно новички графитени чакръци със ЗАДЕН аванс , щото е по-удобен и достъпен при работа...

А предният... Сега шайбите са по-широки , по-яки.... Самият дизайн на макарите е по-изчистен... и бих добавил по-класически...
Но ТОВА не значи , че и в тях няма множко части :
И... вече става въпрос за личен избор при търсенето на съвършената простота на механизма.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Най-вече заради по-сигурният , благодарение на по-широките шайби аванс , респективно по-голяма площ на сцепление . Е ся как ми трябва тролката да разясни че не е аванс а драг
При по-високите класове макари нещата се поприближават но все пак предният аванс е по-подходящ за по-чести и по-големи натоварвания .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Не мога да се съглася с мнението на другите!
Макарите с заден аванс са по удобни за риболов и механизмите са в защитен корпус докато
в предния аванс всичко е в шпулата а корпуса празен.Обикновено макарите имат две шпули
напрактика все едно две макари ако са с преден аванс.Примерно с едната си ловил 10 години
и слагаш втората шпула и опа още 20
.Това е предимството на предния аван че са неудобни за риболов
.Всеки си има начин на риболов и гледа различно затова има избор.
Аз съм започнал с старите макари" Делфин" и мога да кажа че от тогава разбрах че предният аванс ми е неудобен и вече имам 12 макари и всичките с удобен заден аванс.Ако търсите
удобство е едно но ако искате двоен живот за същата цена е друго...Естествено човек трябва да се научи да пази вещите си а не да ги заравя в пясъка и после що се счупила.
Как ги чупите тези макари не знам?До сега нямам счупвания освен да взема да пробвам с чука!
Бях в Англия село Лондон и там колите им се движат на обратно ...навик не ги разбирам обратните!
Макарите с заден аванс са по удобни за риболов и механизмите са в защитен корпус докато
в предния аванс всичко е в шпулата а корпуса празен.Обикновено макарите имат две шпули
напрактика все едно две макари ако са с преден аванс.Примерно с едната си ловил 10 години
и слагаш втората шпула и опа още 20

Аз съм започнал с старите макари" Делфин" и мога да кажа че от тогава разбрах че предният аванс ми е неудобен и вече имам 12 макари и всичките с удобен заден аванс.Ако търсите
удобство е едно но ако искате двоен живот за същата цена е друго...Естествено човек трябва да се научи да пази вещите си а не да ги заравя в пясъка и после що се счупила.
Как ги чупите тези макари не знам?До сега нямам счупвания освен да взема да пробвам с чука!

- koda33
- разбира нещата
Дреме ми на .... с какъв аванс е макарата ))) стига да ми харесва и да върши работа ))) имам и с преден аванс и със заден )))
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
На макара със заден аванс как се регулира реденето на влакното (право, обратен конус примерно) 

По същия начин като на макара със преден аванс.Шпулата също се сваля,само че с копче отгоре.rap66 написа:На макара със заден аванс как се регулира реденето на влакното (право, обратен конус примерно)
Остави само стъпки
Мда -съгласен съм, че с такава база е съвсем логично и оправдано човек да стигне до подобен извод. Казвам го като риболовец, ''проходил'' също със съветски макари. Малко по-късно татко ми подари един ''Форел'' и разрах, че авансът е важен елемент от функционалността на макарата, а не украшение.Hills написа:...
Аз съм започнал с старите макари" Делфин" и мога да кажа че от тогава разбрах че предният аванс ми е неудобен и вече имам 12 макари и всичките с удобен заден аванс...
Задния аванс предлага едно важно предимство - възможност и удобство за допълнителна настройка в процеса на риболов( който е вадил по-едра риба и си е регулирал предния аванс, знае за какво иде реч).
Предния аванс е по-удобен за обслужване, способства за използване на елементи с по-голям размер и площ(и произтичащите от това предимства), позволява по-лесна подмяна на части при счупвне или тунинг(при японските модели) и опростява(в добрия смисъл) устройството на макарата.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аз съм фен на макарите с преден аванс - за спининг е ясно
но ловя и на мач и Болонеза с такива
самото тяло на макарата е доста по-компактно ,шайбите на аванса са с по-голяма площ , драга им е по-голям и като цяло от естетическа гледна точка ,не мога да си се преставя да ловя с макари със заден аванс 

Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Мисля, че макарите с преден аванс са предпочитани, защото са по-компактни и визуално изглеждат по-добре. А, вече е казано току що !
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Доколко е удобен задният аванс при спининга е единствено въпрос на навик , как спомена Муня . Когато човек държи въдицата в ръка и му се налага да регулира аванса , то много по-ефективно е да го прави от самата шпула , така усеща в кой момент , колко , много по-добре от колкото от зад . Друг е въпроса ако въдицата стои на колче , ама в спининга това редко се случва
Не случайно в най-високите класове на най-престижните марки , макари със заден аванс не се предлагат .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Аз не мога да преглътна как шпулата на макарите със заден аванс играе все едно е крива докато се развива. Без значение колко пари е макарата все го има тоз дефект.