Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Стонин МаХенд
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?

Мнение от Стонин МаХенд »

Интересно ми е да разбера, защо повечето хора ползват макари с преден аванс при спининг риболов?
Аз също ползвам такива, само в началото, когато се запалих имах една макаричка със заден аванс, но къде изчезна вече не си спомням.
Кажете защо предният аванс е предпочитан
Аватар
larybalky
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Защо макарата е с преден аванс, а не със заден?

Мнение от larybalky »

Защото конструкцията позволява макарата да е по-здрава.
Мераклия
Аватар
Стонин МаХенд
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Стонин МаХенд »

По- бавно се износват механичнизмите и частите, така ли?
Аватар
larybalky
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от larybalky »

Спирачката или аванса е в самата шпула,а за задния аванс минава поне през още една ос,зъбчатки и т.н, и представи си колко е далече шпулата на която трябва да се предаде спирачния момент.Да не говорим колко повече части участват в цирка.А колкото е по-сложно нещо, толкова повече неща има да се чупят.Поне аз така си го обяснявам като гледам разглобени макари и чертежи.Аз от 10 макари имам 3 с заден аванс и 3 те са с проблеми.Говорим за еднакъв клас макари.
Мераклия
edge
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от edge »

Стонин МаХенд написа:Интересно ми е да разбера, защо повечето хора ползват макари с преден аванс при спининг риболов?
Аз също ползвам такива, само в началото, когато се запалих имах една макаричка със заден аванс, но къде изчезна вече не си спомням.
Кажете защо предният аванс е предпочитан

Е... навлиза се в темата за митовете и легендите...

Старите змейове сигурно добре си спомнят как преди 20 - 25 години се търсеха основно новички графитени чакръци със ЗАДЕН аванс , щото е по-удобен и достъпен при работа... :wink:

А предният... Сега шайбите са по-широки , по-яки.... Самият дизайн на макарите е по-изчистен... и бих добавил по-класически...

Но ТОВА не значи , че и в тях няма множко части :
ryobi_zauber_3000_scheme.png
ryobi_zauber_3000_scheme.png (126.27 KiB) Преглеждано 2770 пъти
И... вече става въпрос за личен избор при търсенето на съвършената простота на механизма. :wink:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Най-вече заради по-сигурният , благодарение на по-широките шайби аванс , респективно по-голяма площ на сцепление . Е ся как ми трябва тролката да разясни че не е аванс а драг :lol: При по-високите класове макари нещата се поприближават но все пак предният аванс е по-подходящ за по-чести и по-големи натоварвания .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Не мога да се съглася с мнението на другите!
Макарите с заден аванс са по удобни за риболов и механизмите са в защитен корпус докато
в предния аванс всичко е в шпулата а корпуса празен.Обикновено макарите имат две шпули
напрактика все едно две макари ако са с преден аванс.Примерно с едната си ловил 10 години
и слагаш втората шпула и опа още 20 :D .Това е предимството на предния аван че са неудобни за риболов :lol: .Всеки си има начин на риболов и гледа различно затова има избор.
Аз съм започнал с старите макари" Делфин" и мога да кажа че от тогава разбрах че предният аванс ми е неудобен и вече имам 12 макари и всичките с удобен заден аванс.Ако търсите
удобство е едно но ако искате двоен живот за същата цена е друго...Естествено човек трябва да се научи да пази вещите си а не да ги заравя в пясъка и после що се счупила.
Как ги чупите тези макари не знам?До сега нямам счупвания освен да взема да пробвам с чука! :lol: Бях в Англия село Лондон и там колите им се движат на обратно ...навик не ги разбирам обратните!
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Дреме ми на .... с какъв аванс е макарата ))) стига да ми харесва и да върши работа ))) имам и с преден аванс и със заден )))
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

На макара със заден аванс как се регулира реденето на влакното (право, обратен конус примерно) :?
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

rap66 написа:На макара със заден аванс как се регулира реденето на влакното (право, обратен конус примерно) :?
По същия начин като на макара със преден аванс.Шпулата също се сваля,само че с копче отгоре.
Остави само стъпки
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Hills написа:...
Аз съм започнал с старите макари" Делфин" и мога да кажа че от тогава разбрах че предният аванс ми е неудобен и вече имам 12 макари и всичките с удобен заден аванс...
Мда -съгласен съм, че с такава база е съвсем логично и оправдано човек да стигне до подобен извод. Казвам го като риболовец, ''проходил'' също със съветски макари. Малко по-късно татко ми подари един ''Форел'' и разрах, че авансът е важен елемент от функционалността на макарата, а не украшение.
Задния аванс предлага едно важно предимство - възможност и удобство за допълнителна настройка в процеса на риболов( който е вадил по-едра риба и си е регулирал предния аванс, знае за какво иде реч).
Предния аванс е по-удобен за обслужване, способства за използване на елементи с по-голям размер и площ(и произтичащите от това предимства), позволява по-лесна подмяна на части при счупвне или тунинг(при японските модели) и опростява(в добрия смисъл) устройството на макарата.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

Аз съм фен на макарите с преден аванс - за спининг е ясно :wink: но ловя и на мач и Болонеза с такива :) самото тяло на макарата е доста по-компактно ,шайбите на аванса са с по-голяма площ , драга им е по-голям и като цяло от естетическа гледна точка ,не мога да си се преставя да ловя с макари със заден аванс :roll:
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
lomsky
новобранец
новобранец

Мнение от lomsky »

Мисля, че макарите с преден аванс са предпочитани, защото са по-компактни и визуално изглеждат по-добре. А, вече е казано току що !
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Доколко е удобен задният аванс при спининга е единствено въпрос на навик , как спомена Муня . Когато човек държи въдицата в ръка и му се налага да регулира аванса , то много по-ефективно е да го прави от самата шпула , така усеща в кой момент , колко , много по-добре от колкото от зад . Друг е въпроса ако въдицата стои на колче , ама в спининга това редко се случва :wink: Не случайно в най-високите класове на най-престижните марки , макари със заден аванс не се предлагат .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
searnox
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от searnox »

Аз не мога да преглътна как шпулата на макарите със заден аванс играе все едно е крива докато се развива. Без значение колко пари е макарата все го има тоз дефект.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”