Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от Камилската долина
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от Камилската долина
Тука продават едни парашути около 80см. на 80см. и към 50-60см. в дълбочина,ще върши ли някаква работа товаtoci23 написа:Като казваш канджа ....... ни канджа имам в лодката нито въжета,а и парашут трябва да си взема-колко да е голям парашута за надувна лодка 3.00-3.60м. че да забавя горе долу при вятър?

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Това е най-трудният въпрос и няма правило.
Зависи от обема на балоните над водата и скоростта на вятъра , моето правило е такова при
уфимката: - колкото ти е лодката дълга -толкова е и парашута минус 30-40 сантима (използвам малък чадър за плаж) -това а за напречен дрейф. При надлъжен е наполовина...усет..въртиш го докато ти удиса..
Но при твърда лодка е доста по инак и доста по-малък..съпротивление...ще го установиш само с опит и движение, като платно на ветроходка с отрицателен знак..
Зависи от обема на балоните над водата и скоростта на вятъра , моето правило е такова при
уфимката: - колкото ти е лодката дълга -толкова е и парашута минус 30-40 сантима (използвам малък чадър за плаж) -това а за напречен дрейф. При надлъжен е наполовина...усет..въртиш го докато ти удиса..

Но при твърда лодка е доста по инак и доста по-малък..съпротивление...ще го установиш само с опит и движение, като платно на ветроходка с отрицателен знак..

при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Голямата кука е на Мустад и ми е за красота,а иначе без канджа не е препоръчително да се занимаваш с големи риби!
Канджата при мен е задължителна и я държа при греблата!Най-добре е да имаш две: дълга и къса,като може и без късата!
Малко хора могат да се оправят сами през нощта със закачена риба и не виждам защо трябва да се рискува излишно и да я вадиш без канджа!Ако стане некой сакътлък през нощта ще е фатален,защото няма кой да ти помогне!За това уважавам а и е по-стойностен улова направен сам от край до край без да ти помага никой!
Тръпката е съвсем друга и просто треа да се опита за да се разбере! 

Имам канджа дълга и е ударна (почти прав ъгъл) за вадене от брега ,с уникална контра-цялата глава е изработена от рог на вила + закаляване.Значи сега трябва да си направя за от лодка-като твоята кука,или като на Краси 112-няква къса видях заобленаTroli Rapala написа: без канджа не е препоръчително да се занимаваш с големи риби!Канджата при мен е задължителна

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Колко дълга? Доволен ли си от твоята, или се гъне като сурова наденица? Телескопична или не? Дай линк на магазина.Troli Rapala написа: Канджатa ...дълга ...
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Канджата ми естествено е Рапала,ще се поровя за данните дължина-издръжливост!
Веднъж услужих на едни шаранджии с нея и ми я върнаха след 2 часа почти изправена!
Сомът беше от черните=най-дивите и агресивни,защото са стояли на спокойствие на големи дълбочини в които те са кралете!От 30-40метра им наблюдавах края на борбата,докато си тролех и скивах голяма опашка да изплясква и после псувни!Казаха ми,че два пъти са праснали с канджата сома,но ефекта е бил нулев!Всички обаче правят ГРЕШНИЯ извод,че канджата е слаба а ИЗВОДА е съвсем друг=СОМЪТ НЕ Е БИЛ ДОСТАТЪЧНО ИЗМОРЕН! Предимството на късата е,че треа просто да боднеш рибата независимо дали е изморена,защото е с контра + въже ,но това не ми е достатъчно спортно и не използувам такава!Дългата канджа е по-универсална,защото не винаги сомът идва толкова близо до лодката та да е удобна късата канджа!Късата канджа прави играта-борбата по-къса!Някои търсят точно това:бързо приключване на мача!Не ги виня,просто има различни подходи и нагласи!За мен най-важното е да се бия с рибата до пълното и уморяване,все едно съм на тепиха!Бързото вадене го оприличавам на бокс:бум една и сома се предава=прас с канджичката и готово,нема мърдане! 

Моята канджа е къса от 6 mm арматура от старите. Тази година ще я превържа на една по-дълга дряновица - 1 м мисля, че е достатъчно, но докато не влезе в бой, нищи не мога да кажа.
На Краси 112 му е от стрела на харпун. Имам такава някъде на тавана но не мога да я намеря за сега. Беше от едни руски пневматични харпуни, дето се продаваха за 16 лева. Хубавото при нея е, че контрата е подвижна и няма откач.
На Краси 112 му е от стрела на харпун. Имам такава някъде на тавана но не мога да я намеря за сега. Беше от едни руски пневматични харпуни, дето се продаваха за 16 лева. Хубавото при нея е, че контрата е подвижна и няма откач.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ицо покажи я!
Има едни телескопични,но не знам дали по време на битка имаш време да я скъсяваш-удължаваш,някак си не мога да си представя как би станало!Има едни гъзарски,които при натискането на бутон и стават меки!
Но са около 100лева!
Аз съм с такава 110см. алуминка със стоманен връх без контра,даже се стремя да подхвана сома в предната част на хрилния капак,така няма грам убождане и кръв,но е адски трудно за изпълнение,че винаги се гънат кат змийчета!

На камилата е, нищо особено в един чувал с парашута и въжета е, то и друго и не нося освен вода, едно олово и 2-3 повода.. Показвах я в др. форум. Бях намерил и една стара изработка на ДАМ сгъваема, понеделник ако не забравя ще я кача.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Според мен най-майсторската част или сублимния момент от риболова на сом е точно на края при канджосването!
Да държиш в едната ръка въдицата и сома,а с другата да го уцелиш където трябва и то когато най-често вече си уморен!
Миналата година едно соме 6 кила се опитвах да си го наглася за да го подхвана,но три пъти не успях и накрая признавам си дадох въдицата на жена ми и го канджосах за секунда,но това е признак на слабост и не бих го направил с радост отново!Прилагам единствените 2 снимки,които имам от този момент на Самотно Канджосване,та благодарение на Гео мога да се погледна отстрани!
Подготовката!
Най-трудния момент!Лева ръка,десен кандж!

Подготовката!

Най-трудния момент!Лева ръка,десен кандж!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ицо,в Уфимка е още по-трудно,защото не можеш да се изправиш и цялата операция е в седнало положение!За това и най-ми допада класическото кльонкане,защото е по-трудно и емоционално без екстри и глезотии! 

Трудно е в уфимката, но за това пък е удобно и много хладно през лятото. В полулегнало положение съм на дъното и няма никакъв шанс да се изправиш. Преди време до отвесен бряг ми се препика и се хванах за една дъбичка до брега и се изправих....голям смях беше. Вече си нося една бутилка от боза ..от големите...
..Като ми омръзне ще взема една твърда, ама чакам идеята да узрее. 

Ееехеи Ице хубава тема сте си спретнали с Троли тука...Поне досадници и отворингеси няма тук.Както другаде.
Риба ...риба, га ша одим....

Ми ние с Мацака бяхме миналата седмица,под тебе.Много хубав риболов спретнахме и се напихме яка.Поне два пъти...хахахах