Разкази за сома от Камилската долина

Модератор: bobopeli

Заключено
Аватар
toci23
разбира нещата
разбира нещата

Re: Разкази за сома от Камилската долина

Мнение от toci23 »

toci23 написа:Като казваш канджа ....... ни канджа имам в лодката нито въжета,а и парашут трябва да си взема :rolleyes: -колко да е голям парашута за надувна лодка 3.00-3.60м. че да забавя горе долу при вятър?
Тука продават едни парашути около 80см. на 80см. и към 50-60см. в дълбочина,ще върши ли някаква работа това :rolleyes: :lol:
KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Това е най-трудният въпрос и няма правило.
Зависи от обема на балоните над водата и скоростта на вятъра , моето правило е такова при
уфимката: - колкото ти е лодката дълга -толкова е и парашута минус 30-40 сантима (използвам малък чадър за плаж) -това а за напречен дрейф. При надлъжен е наполовина...усет..въртиш го докато ти удиса.. :wink:
Но при твърда лодка е доста по инак и доста по-малък..съпротивление...ще го установиш само с опит и движение, като платно на ветроходка с отрицателен знак.. :lol:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Голямата кука е на Мустад и ми е за красота,а иначе без канджа не е препоръчително да се занимаваш с големи риби! :idea: Канджата при мен е задължителна и я държа при греблата!Най-добре е да имаш две: дълга и къса,като може и без късата! :idea: Малко хора могат да се оправят сами през нощта със закачена риба и не виждам защо трябва да се рискува излишно и да я вадиш без канджа!Ако стане некой сакътлък през нощта ще е фатален,защото няма кой да ти помогне!За това уважавам а и е по-стойностен улова направен сам от край до край без да ти помага никой! :wink: Тръпката е съвсем друга и просто треа да се опита за да се разбере! :idea:
Аватар
toci23
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от toci23 »

Troli Rapala написа: без канджа не е препоръчително да се занимаваш с големи риби! :idea: Канджата при мен е задължителна
Имам канджа дълга и е ударна (почти прав ъгъл) за вадене от брега ,с уникална контра-цялата глава е изработена от рог на вила + закаляване.Значи сега трябва да си направя за от лодка-като твоята кука,или като на Краси 112-няква къса видях заоблена :rolleyes: Ще видя какво ще измисля и тия дни я мятам-като е готова ще я снимам и покажа :partyman:
KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Troli Rapala написа: Канджатa ...дълга ...
Колко дълга? Доволен ли си от твоята, или се гъне като сурова наденица? Телескопична или не? Дай линк на магазина.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Канджата ми естествено е Рапала,ще се поровя за данните дължина-издръжливост! :wink: Веднъж услужих на едни шаранджии с нея и ми я върнаха след 2 часа почти изправена! :shock: Сомът беше от черните=най-дивите и агресивни,защото са стояли на спокойствие на големи дълбочини в които те са кралете!От 30-40метра им наблюдавах края на борбата,докато си тролех и скивах голяма опашка да изплясква и после псувни!Казаха ми,че два пъти са праснали с канджата сома,но ефекта е бил нулев!Всички обаче правят ГРЕШНИЯ извод,че канджата е слаба а ИЗВОДА е съвсем друг=СОМЪТ НЕ Е БИЛ ДОСТАТЪЧНО ИЗМОРЕН! Предимството на късата е,че треа просто да боднеш рибата независимо дали е изморена,защото е с контра + въже ,но това не ми е достатъчно спортно и не използувам такава!Дългата канджа е по-универсална,защото не винаги сомът идва толкова близо до лодката та да е удобна късата канджа!Късата канджа прави играта-борбата по-къса!Някои търсят точно това:бързо приключване на мача!Не ги виня,просто има различни подходи и нагласи!За мен най-важното е да се бия с рибата до пълното и уморяване,все едно съм на тепиха!Бързото вадене го оприличавам на бокс:бум една и сома се предава=прас с канджичката и готово,нема мърдане! :cry:
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Моята канджа е къса от 6 mm арматура от старите. Тази година ще я превържа на една по-дълга дряновица - 1 м мисля, че е достатъчно, но докато не влезе в бой, нищи не мога да кажа.
На Краси 112 му е от стрела на харпун. Имам такава някъде на тавана но не мога да я намеря за сега. Беше от едни руски пневматични харпуни, дето се продаваха за 16 лева. Хубавото при нея е, че контрата е подвижна и няма откач.
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ицо покажи я! :rolleyes: Има едни телескопични,но не знам дали по време на битка имаш време да я скъсяваш-удължаваш,някак си не мога да си представя как би станало!Има едни гъзарски,които при натискането на бутон и стават меки! :rolleyes: Но са около 100лева! :cry: Аз съм с такава 110см. алуминка със стоманен връх без контра,даже се стремя да подхвана сома в предната част на хрилния капак,така няма грам убождане и кръв,но е адски трудно за изпълнение,че винаги се гънат кат змийчета! :oops: :cry:

Изображение
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

На камилата е, нищо особено в един чувал с парашута и въжета е, то и друго и не нося освен вода, едно олово и 2-3 повода.. Показвах я в др. форум. Бях намерил и една стара изработка на ДАМ сгъваема, понеделник ако не забравя ще я кача.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Според мен най-майсторската част или сублимния момент от риболова на сом е точно на края при канджосването! :idea: Да държиш в едната ръка въдицата и сома,а с другата да го уцелиш където трябва и то когато най-често вече си уморен! :rolleyes: :cry: Миналата година едно соме 6 кила се опитвах да си го наглася за да го подхвана,но три пъти не успях и накрая признавам си дадох въдицата на жена ми и го канджосах за секунда,но това е признак на слабост и не бих го направил с радост отново!Прилагам единствените 2 снимки,които имам от този момент на Самотно Канджосване,та благодарение на Гео мога да се погледна отстрани!

Подготовката!

Изображение

Най-трудния момент!Лева ръка,десен кандж!

Изображение
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Ицо,в Уфимка е още по-трудно,защото не можеш да се изправиш и цялата операция е в седнало положение!За това и най-ми допада класическото кльонкане,защото е по-трудно и емоционално без екстри и глезотии! :wink:
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Трудно е в уфимката, но за това пък е удобно и много хладно през лятото. В полулегнало положение съм на дъното и няма никакъв шанс да се изправиш. Преди време до отвесен бряг ми се препика и се хванах за една дъбичка до брега и се изправих....голям смях беше. Вече си нося една бутилка от боза ..от големите... :lol: ..Като ми омръзне ще взема една твърда, ама чакам идеята да узрее. :wink:
ribata402
новобранец
новобранец

Мнение от ribata402 »

Ееехеи Ице хубава тема сте си спретнали с Троли тука...Поне досадници и отворингеси няма тук.Както другаде.
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Риба ...риба, га ша одим.... :D :lol:

Изображение

Изображение

Изображение
ribata402
новобранец
новобранец

Мнение от ribata402 »

Ми ние с Мацака бяхме миналата седмица,под тебе.Много хубав риболов спретнахме и се напихме яка.Поне два пъти...хахахах
Заключено

Обратно към “Риболов на кльонк”