Дайте отзиви за мотор HONDA 15к.с.

Модератор: bobopeli

Tepo11
ще става разбирач
ще става разбирач

Дайте отзиви за мотор HONDA 15к.с.

Мнение от Tepo11 »

Здравейте колеги!
Искам да помоля да ми помогнете в избора на този двигател:

http://www.honda-varna.com/marine/bf15.html

Имам познат, който ще си продава двигателя и ще ми го даде на много добра цена.
Той ще си купува по-голям. Този е много малко ползван.
Двигателя е 15к.с., къс ботуш с допълнително сложено електронно палене.

Интересува ме като цяло как са двигателите на Хонда като качество, производителност, харчене на гориво, дават ли дефекти и други подобни неща?

Двигателя ще се слага на тази лодка:
http://balkanboats.com/productdetails.a ... d=27&id=71
Имам приятел с такава лодка и е с 8к.с. мотор и направо лети. Дали 15к.с. няма да са ми в повече?
bulgarian
новобранец
новобранец

Re: Дайте отзиви за мотор HONDA 15к.с.

Мнение от bulgarian »

Колега Хонда си е Хонда и аз за лош двигател с вътрешно горене от тази марка не съм чул.
Виж обаче за лодката на която мислиш да го слагаш може би няма да се получат нещата, тъй като препоръчителната и мощност за инсталиране я дават от 4 до 10 кс. Лично за мен на тази лодка и 10 коня са и твърде много, а с 15-ка като нищо щете захлупи. Ако можеш да го вземеш на добра цена го вземи и няма да съжаляваш, но търси друга лодка.
Tepo11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Tepo11 »

Благодаря за отговора колега.
Аз затова съм дал линкове, защото съм прочел, че е за 10к.с. и също се притеснявам.
От друга страна моя приятел, който има същата лодка ми каза, че я е карал и с 15-ка и нямало проблем.
С нетърпение очаквам и други отзиви от колеги.
lubozet
новобранец
новобранец

Мнение от lubozet »

От 4 до 10 к.с от ПРОИЗВОДИТЕЛ МАКСИМАЛНО :idea: :idea: :idea: :idea: не са писали току така. Поздрави.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Няма никакъв проблем да се сложат 15коня на туй корито,стига да издържи оригиналния транец дълго време или ще иска подсилване!За неколко кръгчета и 30коня да сложиш,не е проблем!Проблем е,че във времето транеца няма да издържи,защото е прекалено тънък за целта! :wink: Но не виждам това какво общо има с тролинга,където се търси точно обратното=НИСКА СКОРОСТ? :roll: :rolleyes: :shock: :mrgreen:
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

Двигателя е перфектен. Три години карах такъв /20кс./ те са на една база с петнайската, еднакви килограми са. На тролинг на старата ми лодка 3.70 на 1.40 ми гореше около 300-350гр. на час, според вятъра. Скоростта ми падаше под 2.5км/ч на тролинг, а при нужда стигаше 43км. с един и 35 с двама души.За толкова време, освен смяна на масла и филтри, друго не съм правил по него. Ел стартера също си е голямо удобство. На лодката, на която го карах и даваха да носи двигател до 15кс. и аз си подсилвах транеца.
Tepo11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Tepo11 »

Мен повече ме притеснява мощността на мотора да не е в повече. Теглото на 8к.с., 10к.с. и 15к.с. е с много малка разлика и едва ли ще даде отражение. Пък и бордовете и транеца на коритото са дебели и мисля, че няма да е проблем.
Посъветваха ме, че мога да си купя някакви крила, които се монтират на мотора.
Някои знае ли нещо по въпроса?
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Крилата са ако не достига мощност.
С голям мотор на тази лодка ще възникнат 2 проблема
-1- ще тежи на транеца и ще го напука, а и като седнеш отзад да караш сигурно водата ще стига до ръба (не знам колко кила си, а това от голямо значение)
-2- ако го караш на пълна газ и си сам, съществува голяма вероятност да се захлупиш при невнимание.

В крайна сметка, щом познаваш собственика и моторът е запазен, а цената изгодна - купувай! Рядко изпадат такива оферти....
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

"Крилата" се наричат Хидрофойли и целта им е бързо да повдигнат лодката за глисаж и същевременно дават стабилност в завой при висока скорост! :wink: За тази речна лодка с плоско дъно,няма да ти трябват хидрофойли!Тази лодка не става за вълни поради липсата на кил,та не е подходяща за море! :cry:
Tepo11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Tepo11 »

Като кила съм 83кг. Почти винаги ще сме двама в лодката.
Лодката на море няма да ходи. Ако ходя до морето, ще се повозя при приятел, но при натовареното ми ежедневие най-много един път в годината да ми се случи.

Но от това което си обобщавам за мен си май ще прекаля и после ще си търся нов мотор, а този ще трябва да продавам.
Няма да бързам и ще потърся подходящия без да се налага да внимавам колко газ давам. Някои път лакомията за скорост може да ми дойде в повече и да стане беля.

А иначе ако предположим, че сложа 10к.с. дали Хидрофойлите ще са ми в плюс?
Четох, че нямало смисъл за двигатели под 30к.с.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

забрави за хидрофолите
много лесно ще намериш купувач за 15-ката, но внимавай каква десетка ще вземеш, че бая боклуци се продават - да не попаднеш на куц кон... Според мен, ползвай си 15-ката, с 9.9 единственият плюс ще ти бъде, че е около 10кг по-лек (от Хонда 15).
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Всичко зависи от комбинацията лодка+двигател,а не само от конските сили! :idea: Напиши в Гуглето -HIDROFOIL и ще видиш десетки вариации на лодки и двигатели!Някои маниаци слагат хидрофойли на самия корпус на лодката и така тя лети над водата и с 4коня! :rolleyes:
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

Тедо написа:забрави за хидрофолите
На мен ми се струва обратното.. Това плоско дъно си е опасничко в скорост и при завой. А Хидрофойлите ще го стабилизират малко, да не кажа повече.
Просто си мисля на глас, не опонирам, Тедо. :)
Наистина, наблюденията ми се при по-голяма лодка с по-добро дъно и по-силен мотор, все пак, ама.. :roll:
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

На фона на парите за мотор и лодка, хидрофойла му е последната грижа... Като толкова го иска - взима, пробва... (... маха)...
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

Колега, взимай мотора и не се чуди. Големия мотор може да се кара и на половината газ, ама малкия на ръчка и половина не може :lol: . Според мен задължително му сложи Хидрофоли, при мен поне имаха огромен положителен ефект в поведението на лодката от към стабилност, по бързо излизане на глисаж и глисиране с повече килограми на борда. Едни хидрофоли примерно на Лализас са 30-40 лв.
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”