Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Дайте отзиви за мотор HONDA 15к.с.
Модератор: bobopeli
Дайте отзиви за мотор HONDA 15к.с.
Здравейте колеги!
Искам да помоля да ми помогнете в избора на този двигател:
http://www.honda-varna.com/marine/bf15.html
Имам познат, който ще си продава двигателя и ще ми го даде на много добра цена.
Той ще си купува по-голям. Този е много малко ползван.
Двигателя е 15к.с., къс ботуш с допълнително сложено електронно палене.
Интересува ме като цяло как са двигателите на Хонда като качество, производителност, харчене на гориво, дават ли дефекти и други подобни неща?
Двигателя ще се слага на тази лодка:
http://balkanboats.com/productdetails.a ... d=27&id=71
Имам приятел с такава лодка и е с 8к.с. мотор и направо лети. Дали 15к.с. няма да са ми в повече?
Искам да помоля да ми помогнете в избора на този двигател:
http://www.honda-varna.com/marine/bf15.html
Имам познат, който ще си продава двигателя и ще ми го даде на много добра цена.
Той ще си купува по-голям. Този е много малко ползван.
Двигателя е 15к.с., къс ботуш с допълнително сложено електронно палене.
Интересува ме като цяло как са двигателите на Хонда като качество, производителност, харчене на гориво, дават ли дефекти и други подобни неща?
Двигателя ще се слага на тази лодка:
http://balkanboats.com/productdetails.a ... d=27&id=71
Имам приятел с такава лодка и е с 8к.с. мотор и направо лети. Дали 15к.с. няма да са ми в повече?
Re: Дайте отзиви за мотор HONDA 15к.с.
Колега Хонда си е Хонда и аз за лош двигател с вътрешно горене от тази марка не съм чул.
Виж обаче за лодката на която мислиш да го слагаш може би няма да се получат нещата, тъй като препоръчителната и мощност за инсталиране я дават от 4 до 10 кс. Лично за мен на тази лодка и 10 коня са и твърде много, а с 15-ка като нищо щете захлупи. Ако можеш да го вземеш на добра цена го вземи и няма да съжаляваш, но търси друга лодка.
Виж обаче за лодката на която мислиш да го слагаш може би няма да се получат нещата, тъй като препоръчителната и мощност за инсталиране я дават от 4 до 10 кс. Лично за мен на тази лодка и 10 коня са и твърде много, а с 15-ка като нищо щете захлупи. Ако можеш да го вземеш на добра цена го вземи и няма да съжаляваш, но търси друга лодка.
Благодаря за отговора колега.
Аз затова съм дал линкове, защото съм прочел, че е за 10к.с. и също се притеснявам.
От друга страна моя приятел, който има същата лодка ми каза, че я е карал и с 15-ка и нямало проблем.
С нетърпение очаквам и други отзиви от колеги.
Аз затова съм дал линкове, защото съм прочел, че е за 10к.с. и също се притеснявам.
От друга страна моя приятел, който има същата лодка ми каза, че я е карал и с 15-ка и нямало проблем.
С нетърпение очаквам и други отзиви от колеги.
От 4 до 10 к.с от ПРОИЗВОДИТЕЛ МАКСИМАЛНО
не са писали току така. Поздрави.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Няма никакъв проблем да се сложат 15коня на туй корито,стига да издържи оригиналния транец дълго време или ще иска подсилване!За неколко кръгчета и 30коня да сложиш,не е проблем!Проблем е,че във времето транеца няма да издържи,защото е прекалено тънък за целта!
Но не виждам това какво общо има с тролинга,където се търси точно обратното=НИСКА СКОРОСТ?

- горан
- ще става разбирач
Двигателя е перфектен. Три години карах такъв /20кс./ те са на една база с петнайската, еднакви килограми са. На тролинг на старата ми лодка 3.70 на 1.40 ми гореше около 300-350гр. на час, според вятъра. Скоростта ми падаше под 2.5км/ч на тролинг, а при нужда стигаше 43км. с един и 35 с двама души.За толкова време, освен смяна на масла и филтри, друго не съм правил по него. Ел стартера също си е голямо удобство. На лодката, на която го карах и даваха да носи двигател до 15кс. и аз си подсилвах транеца.
Мен повече ме притеснява мощността на мотора да не е в повече. Теглото на 8к.с., 10к.с. и 15к.с. е с много малка разлика и едва ли ще даде отражение. Пък и бордовете и транеца на коритото са дебели и мисля, че няма да е проблем.
Посъветваха ме, че мога да си купя някакви крила, които се монтират на мотора.
Някои знае ли нещо по въпроса?
Посъветваха ме, че мога да си купя някакви крила, които се монтират на мотора.
Някои знае ли нещо по въпроса?
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Крилата са ако не достига мощност.
С голям мотор на тази лодка ще възникнат 2 проблема
-1- ще тежи на транеца и ще го напука, а и като седнеш отзад да караш сигурно водата ще стига до ръба (не знам колко кила си, а това от голямо значение)
-2- ако го караш на пълна газ и си сам, съществува голяма вероятност да се захлупиш при невнимание.
В крайна сметка, щом познаваш собственика и моторът е запазен, а цената изгодна - купувай! Рядко изпадат такива оферти....
С голям мотор на тази лодка ще възникнат 2 проблема
-1- ще тежи на транеца и ще го напука, а и като седнеш отзад да караш сигурно водата ще стига до ръба (не знам колко кила си, а това от голямо значение)
-2- ако го караш на пълна газ и си сам, съществува голяма вероятност да се захлупиш при невнимание.
В крайна сметка, щом познаваш собственика и моторът е запазен, а цената изгодна - купувай! Рядко изпадат такива оферти....
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
"Крилата" се наричат Хидрофойли и целта им е бързо да повдигнат лодката за глисаж и същевременно дават стабилност в завой при висока скорост!
За тази речна лодка с плоско дъно,няма да ти трябват хидрофойли!Тази лодка не става за вълни поради липсата на кил,та не е подходяща за море! 

Като кила съм 83кг. Почти винаги ще сме двама в лодката.
Лодката на море няма да ходи. Ако ходя до морето, ще се повозя при приятел, но при натовареното ми ежедневие най-много един път в годината да ми се случи.
Но от това което си обобщавам за мен си май ще прекаля и после ще си търся нов мотор, а този ще трябва да продавам.
Няма да бързам и ще потърся подходящия без да се налага да внимавам колко газ давам. Някои път лакомията за скорост може да ми дойде в повече и да стане беля.
А иначе ако предположим, че сложа 10к.с. дали Хидрофойлите ще са ми в плюс?
Четох, че нямало смисъл за двигатели под 30к.с.
Лодката на море няма да ходи. Ако ходя до морето, ще се повозя при приятел, но при натовареното ми ежедневие най-много един път в годината да ми се случи.
Но от това което си обобщавам за мен си май ще прекаля и после ще си търся нов мотор, а този ще трябва да продавам.
Няма да бързам и ще потърся подходящия без да се налага да внимавам колко газ давам. Някои път лакомията за скорост може да ми дойде в повече и да стане беля.
А иначе ако предположим, че сложа 10к.с. дали Хидрофойлите ще са ми в плюс?
Четох, че нямало смисъл за двигатели под 30к.с.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
забрави за хидрофолите
много лесно ще намериш купувач за 15-ката, но внимавай каква десетка ще вземеш, че бая боклуци се продават - да не попаднеш на куц кон... Според мен, ползвай си 15-ката, с 9.9 единственият плюс ще ти бъде, че е около 10кг по-лек (от Хонда 15).
много лесно ще намериш купувач за 15-ката, но внимавай каква десетка ще вземеш, че бая боклуци се продават - да не попаднеш на куц кон... Според мен, ползвай си 15-ката, с 9.9 единственият плюс ще ти бъде, че е около 10кг по-лек (от Хонда 15).
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Всичко зависи от комбинацията лодка+двигател,а не само от конските сили!
Напиши в Гуглето -HIDROFOIL и ще видиш десетки вариации на лодки и двигатели!Някои маниаци слагат хидрофойли на самия корпус на лодката и така тя лети над водата и с 4коня! 

На мен ми се струва обратното.. Това плоско дъно си е опасничко в скорост и при завой. А Хидрофойлите ще го стабилизират малко, да не кажа повече.Тедо написа:забрави за хидрофолите
Просто си мисля на глас, не опонирам, Тедо.

Наистина, наблюденията ми се при по-голяма лодка с по-добро дъно и по-силен мотор, все пак, ама..

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На фона на парите за мотор и лодка, хидрофойла му е последната грижа... Като толкова го иска - взима, пробва... (... маха)...
- горан
- ще става разбирач
Колега, взимай мотора и не се чуди. Големия мотор може да се кара и на половината газ, ама малкия на ръчка и половина не може
. Според мен задължително му сложи Хидрофоли, при мен поне имаха огромен положителен ефект в поведението на лодката от към стабилност, по бързо излизане на глисаж и глисиране с повече килограми на борда. Едни хидрофоли примерно на Лализас са 30-40 лв.