Въдица и макара за тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Въдица и макара за тролинг

Мнение от Troli Rapala »

sara2 написа:Абсолютно съм съгласен с теб "spookymiro". Аз също ловя с мултипликатори с брояч в метри и нямам проблеми. :D :D :D
Нямаш проблеми щот не ловиш големи сомове или не те разбрах нещо? :oops: :wink: Покажи ми такъма си за тролинг и за мен ще си отворена книга! 8) С две мнения за неколко години,некак си ми е трудно да ти се доверя,че си печен или ги чаткаш въдиците и макарите за тролинг! :cry: :drinkers: Най-скучния риболов е точно тоя при който нема проблеми и всичко върви по релси! :cry: :cry: :cry:
РИЗОВ-70
новобранец
новобранец

Мнение от РИЗОВ-70 »

Emo-83 написа:Мислих доста за здрава къса въдица със тънка бланка за кефа който желае Стоманко и говори Троли.И слава Богу днес Орозов ме извика за консулнтация и съвет кое да се поръчва в областа на риболова от лодка.
Бяха дошли представители на ДАМ да му предлагат нови стоки и продукти.
Имаше доста елегантни и здрави блеснарки,които ползват някои,но пръчката която е за максимален кеф и необходима здравина е от нанофлекс.
До сега също имаше подобни пръчки,но те не ми харесваха заради малкото водачи,които имаха по бланката.Тези ще са екстра,не само заради луксозния им вид,а заради малката акция с която спокойно се вдига туба над 10кг.Цената предполагам ще е малко над 200лв.,но това още не се знае.....споделих,че е добре,ако са под тази цена и масовия риболовец да ги докосне и пробва в реалния бой.
Щом пристигнат ще ви ги презентирам с клип,снимки и различни видове демонстрации.
Естествено се спрях на дължини до 2.40м.
Ще има още други въдици заложени в сомската им програма.Освен дългите за риболов на буй поръчах една къса 1.90м. с мека върхова акция и долна до 150гр.Такава въдица в момента на пазара няма,а хората доста често я търсят нещо подобно за средна,която седи на транеца.
Прилагам клип със тест на тези въдици,но не точно новия модел който видях.
https://www.youtube.com/watch?v=Nzusv6Tr2n8" onclick="window.open(this.href);return false;
Емо пристигнаха ли по бюджетни въдици за тролинг че празниците наближават да знам какъв подарак да ми поръча жената :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

РИЗОВ-70 написа: Емо пристигнаха ли по бюджетни въдици за тролинг че празниците наближават да знам какъв подарак да ми поръча жената :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Въдици ще има винаги и за всякакви вкусове.
Ако не си много ревнив,дай моя телефон на жена ти.....ще се разберем.....за бюджета говоря. :wink: :D
simeonderilov
новобранец
новобранец

Мнение от simeonderilov »

В тази връзка ,дайте съвет за марка мултипликатор с брояч в метри за лява ръка , който ще използвам за тролинг на бяла риба и сом! Да бъде в среден ценови клас или по -висок! Важното е да се работи леко с него и да прибира по -бързо воблерите. Ще съм благодарен за съвет!
Аватар
mdesov
новобранец
новобранец

Мнение от mdesov »

simeonderilov написа:В тази връзка ,дайте съвет за марка мултипликатор с брояч в метри за лява ръка , който ще използвам за тролинг на бяла риба и сом! Да бъде в среден ценови клас или по -висок! Важното е да се работи леко с него и да прибира по -бързо воблерите. Ще съм благодарен за съвет!
Трудно ще намериш мултипликатор който да ти мери влакното в метри. По-точно брояча може да е в метри, но има разлика дали барабана му е празен, половин или пълен. За целта обаче си взимаш метрирано влакно и си решаваш проблема с метрите кардинално.
Погледни мултипликаторите на Окума. Аз ползвам модела Конвектор и общо взето съм доволен от него. Магда про също не е лош вариянт.
simeonderilov
новобранец
новобранец

Благодаря за отговора! А с какво предавателно съотношение трябва да бъде, да речем за бяла риба един Мултипликатор (например Gear Ratio : 4.2:1 добре ли е ?) Един от вариантите ми е Shimano Tekota LC #500 LC . Но ще разгледам и други примери.И какъв драг трябва да има ? за да бъде мощен и за сом.
Аватар
mdesov
новобранец
новобранец

Мнение от mdesov »

Според мен колкото е по-ниска предавката, толкова по-мощна е макарата.
Не съм ползвал въпросното Шимано, но като му разгледах параметрите в нета мисля че ще ти върши работа както за сом, така и за бяла риба. Предавателното му число е 4,2 което би предполагало да ти вади лесно воблерите.
Миля,че драг 18 либри ти е достатъчен

Сори за късния отговор
simeonderilov
новобранец
новобранец

Мерси ,колега!
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Привет колеги, от известно време сериозно се запалих по тролинга разбира се на теория, но предстои и първото ми преживяване в тази област, вероятно началото на Септември, или с две думи съм пълен новобранец :oops: . Но дет се вика, не опиташ ли няма как да усетиш тръпката дори и от случайна закачка на някоя сбъркана риба, което мисля е нормално за абсолютно начинаещ :roll: . Доста четох по форума за тактиките, методите, оборудването и какво ли не още и спокойно мога да кажа, че в главатами е пълна каша. Ще споделя с Вас с какво съм се оборудвал и разбира се ще помоля за някой друг съвет. Пак казвам, много четох и продължавам да чета, но кашата освен, че е голяма е и много гъста. Ето и скромния списък на оборудването ми с което ще се мъча да прихвана занаята за тролинг на сом и бяла риба :lol: :
1.Лодка - Романтика къса база (предстои да и слагам стойки и се чудя какви?)
2.Двигател Genovo 5, двутактов - нов
3.Сонар Lowrens - MARK-5x DSI Down Scan - нов
4.Въдици Окума - carbon mixture 80%, 2,7 m, кастинг 80-120 гр. 6 секции (вероятно ще има критики, но това е с което разполагам в момента)
5.Влакно плетено Spyder wx4-wx8 (100м, доколкото прочетох този метраж не е хич достатъчен, но всеки коментар е от полза)
6.Макари Okuma Magda pro 30DLX (запознат съм с плюсовете и минусите, но ако не се справя имам и други опции от макари)
6.1. Макарите са с брояч на метража, но нещо се обърках в какви единици мери, ще помоля колегите, които са в час да ме светнат, почерпката е гарантирана. :drinkers:
7.Воблери - ето тук съм много затруднен, но ще се доверя на опита на повечето от Вас и ще накупя някой друг на Рапала - моля за съвет кой модел (основно ще се мъча да усвоя тролинг тарикатлъците по Жребчево и Копринка ).

Наясно съм, че , както го наричате "товарния влак" е мираж за новобранец, като мене, и зада се сблъскам с него доста километри трябва да навъртя по гфьоловете, но това не е целта ми. По скоро искам бавно и скромно да усвоя тролинга и съм наясно, че това ще стане с времето. Но всеки съвет от минали по този път ще ми е от полза. Надявам се корифеите в тролинга с много опит , да се отнесат подобаващо към молбата ми за помощ в търсене на съвет, а не с пренебрежение :wink: , нека не забравяме , че преди да сте станали майстори сте били новобранци :P . Благодаря предварително на всички, които ще отговорят с подходящ съвет. Поздрави и :drinkers:
По-голям шаран от рибаря няма...
Аватар
toci23
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от toci23 »

pacho69 написа:Привет колеги, от известно време сериозно се запалих по тролинга разбира се на теория, но предстои и първото ми преживяване в тази област, вероятно началото на Септември, или с две думи съм пълен новобранец :oops: . Но дет се вика, не опиташ ли няма как да усетиш тръпката дори и от случайна закачка на някоя сбъркана риба, което мисля е нормално за абсолютно начинаещ :roll: . Доста четох по форума за тактиките, методите, оборудването и какво ли не още и спокойно мога да кажа, че в главатами е пълна каша. Ще споделя с Вас с какво съм се оборудвал и разбира се ще помоля за някой друг съвет. Пак казвам, много четох и продължавам да чета, но кашата освен, че е голяма е и много гъста. Ето и скромния списък на оборудването ми с което ще се мъча да прихвана занаята за тролинг на сом и бяла риба :lol: :
1.Лодка - Романтика къса база (предстои да и слагам стойки и се чудя какви?)
2.Двигател Genovo 5, двутактов - нов
3.Сонар Lowrens - MARK-5x DSI Down Scan - нов
4.Въдици Окума - carbon mixture 80%, 2,7 m, кастинг 80-120 гр. 6 секции (вероятно ще има критики, но това е с което разполагам в момента)
5.Влакно плетено Spyder wx4-wx8 (100м, доколкото прочетох този метраж не е хич достатъчен, но всеки коментар е от полза)
6.Макари Okuma Magda pro 30DLX (запознат съм с плюсовете и минусите, но ако не се справя имам и други опции от макари)
6.1. Макарите са с брояч на метража, но нещо се обърках в какви единици мери, ще помоля колегите, които са в час да ме светнат, почерпката е гарантирана. :drinkers:
7.Воблери - ето тук съм много затруднен, но ще се доверя на опита на повечето от Вас и ще накупя някой друг на Рапала - моля за съвет кой модел (основно ще се мъча да усвоя тролинг тарикатлъците по Жребчево и Копринка ).

Наясно съм, че , както го наричате "товарния влак" е мираж за новобранец, като мене, и зада се сблъскам с него доста километри трябва да навъртя по гфьоловете, но това не е целта ми. По скоро искам бавно и скромно да усвоя тролинга и съм наясно, че това ще стане с времето. Но всеки съвет от минали по този път ще ми е от полза. Надявам се корифеите в тролинга с много опит , да се отнесат подобаващо към молбата ми за помощ в търсене на съвет, а не с пренебрежение :wink: , нека не забравяме , че преди да сте станали майстори сте били новобранци :P . Благодаря предварително на всички, които ще отговорят с подходящ съвет. Поздрави и :drinkers:
Здравей колега :D добре дошъл в този вид риболов :drinkers: Аз съм същия новобранец като теб-но поне направих една година яко тролинг :wink: доста часове навъртях в лодката-и вече са на лице първите ми успехи през годината.Съвети не мога да ти дам-има си профита в тази област,имената от които трябва да се учиш са няколко :lol: друго всичко е боза,чети внимателно постовете на Троли-от преди няколко години в другия форум и този- успехите няма да закъснеят :lol: :drinkers: Аз само мога да ти кажа да не купуваш каквото и да е-като воблери-заложи само на маркови и доказани воблери,а не да ставаш колекционер-както аз бях тръгнал,моя съвет е да започнеш с Рапала,Юзури-Дуел,Басдриим-това е само мое предпочитание и мнение :drinkers: Успех :wink:
KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Чета го и него и Кроки и Емо и други колеги, но нещо не мога да отсея полезното за този вид риболов, просто в диалога межди знаещите има доста репчене, което измества конкретиката по поставените от такива, като мене въпроси. Например от темата Сом на тролинг изчетох повече от половината страници и нещо не схванах конкретиката - скорост на влачене, подходящ воблер(и), дълбочина на газене, необходим метраж на влакното за плитко и дълбоко газещ воблер , поведение на рибата по отношение на климатичните условия, видовете монтажи, ... и т.н Доста мувита изгледах на руснаци и американци, посхванах туй онуй , но няма да троля нито в Русия, нито в Америка... Сигурен съм, че всеки от тях е написал по нещо поллезно, но нещо ми се губи същината между редовете? Толкова ли е сложно да се напишат някакви съвети под формата на списък да речем? 1.Подходящо влакно еди кое си, 2. Пръчка - таз, таз и таз при тези и тези параметри, 3.Макара еди коя си за сом, еди коя си за бяла и т.н. Аз мисля че е проста работа, друг е въпроса желанието на можещите да помогнат на незнаещите...
Аватар
toci23
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от toci23 »

pacho69 написа:Чета го и него и Кроки и Емо и други колеги, но нещо не мога да отсея полезното за този вид риболов, просто в диалога межди знаещите има доста репчене, което измества конкретиката по поставените от такива, като мене въпроси. Например от темата Сом на тролинг изчетох повече от половината страници и нещо не схванах конкретиката - скорост на влачене, подходящ воблер(и), дълбочина на газене, необходим метраж на влакното за плитко и дълбоко газещ воблер , поведение на рибата по отношение на климатичните условия, видовете монтажи, ... и т.н Доста мувита изгледах на руснаци и американци, посхванах туй онуй , но няма да троля нито в Русия, нито в Америка... Сигурен съм, че всеки от тях е написал по нещо поллезно, но нещо ми се губи същината между редовете? Толкова ли е сложно да се напишат някакви съвети под формата на списък да речем? 1.Подходящо влакно еди кое си, 2. Пръчка - таз, таз и таз при тези и тези параметри, 3.Макара еди коя си за сом, еди коя си за бяла и т.н. Аз мисля че е проста работа, друг е въпроса желанието на можещите да помогнат на незнаещите...
Troli Rapala написа:Най-добрият учител в тролинга е да се довериш на себе си и да достигнеш до рибите сам,без готови рецепти и да трупаш опит,като си избираш воблерите отново сам!Има някакви готови рецепти,но не винаги дават резултат.Тролингът е най-активният риболов,щот трябва постоянно да търсиш рибите,а ги намира самият воблер!Сега рибите са от 6метра надолу,но пак има изключения,да удари на 5 метра!При друг риболов привличаш рибите със звук или миризма,а тук ти трябват познания за конкретния хищник и съответната тактика да ги достигнеш.Лично аз,разчитам не само на воблера,но и на определена тактика,така не опирам само до късмета за крайният резултат!Тук за разлика от кльонка,рибите винаги кълват,но не се знае само-КЪДЕ ТОЧНО? :D :D :drinkers:
Не ме разбра правилно :D никой няма да ти каже как какво точно да направиш или да сложиш,защото може да те подведе-защото всеки ден всяка година е различна,Ще ти кажа аз какво правя-чета тея няколко теми-(но помня постовете само на няколко човека-и така не ми е бъркотия в главата)само на хора доказали се с много-и с големи успехи,всеки казва какво той прави и хваща-никой няма да ти каже направи това за да хванеш.Като прочетеш всички теми и постове-извади си тактиките на някои -ДОБРИТЕ -тролингисти,и като ги сравниш ще видиш че правят горе-долу едно и също :lol: Всички са писали-как ловят какво слагат на колко пускат как го водят и какво слагат в кой сезон,просто трябва да да се помни и само от доказани :lol: (ако ще се учим-то да е от най-добрите) :lol: Няма да споменавам имената на моите фаворити-за да не се обидят ,а дори не се познаваме :wink: тука има всичко- http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=129&t=36777" onclick="window.open(this.href);return false; http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 45&t=40832" onclick="window.open(this.href);return false;
KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
РИЗОВ-70
новобранец
новобранец

Мнение от РИЗОВ-70 »

toci23 написа:
pacho69 написа:Чета го и него и Кроки и Емо и други колеги, но нещо не мога да отсея полезното за този вид риболов, просто в диалога межди знаещите има доста репчене, което измества конкретиката по поставените от такива, като мене въпроси. Например от темата Сом на тролинг изчетох повече от половината страници и нещо не схванах конкретиката - скорост на влачене, подходящ воблер(и), дълбочина на газене, необходим метраж на влакното за плитко и дълбоко газещ воблер , поведение на рибата по отношение на климатичните условия, видовете монтажи, ... и т.н Доста мувита изгледах на руснаци и американци, посхванах туй онуй , но няма да троля нито в Русия, нито в Америка... Сигурен съм, че всеки от тях е написал по нещо поллезно, но нещо ми се губи същината между редовете? Толкова ли е сложно да се напишат някакви съвети под формата на списък да речем? 1.Подходящо влакно еди кое си, 2. Пръчка - таз, таз и таз при тези и тези параметри, 3.Макара еди коя си за сом, еди коя си за бяла и т.н. Аз мисля че е проста работа, друг е въпроса желанието на можещите да помогнат на незнаещите...
Troli Rapala написа:Най-добрият учител в тролинга е да се довериш на себе си и да достигнеш до рибите сам,без готови рецепти и да трупаш опит,като си избираш воблерите отново сам!Има някакви готови рецепти,но не винаги дават резултат.Тролингът е най-активният риболов,щот трябва постоянно да търсиш рибите,а ги намира самият воблер!Сега рибите са от 6метра надолу,но пак има изключения,да удари на 5 метра!При друг риболов привличаш рибите със звук или миризма,а тук ти трябват познания за конкретния хищник и съответната тактика да ги достигнеш.Лично аз,разчитам не само на воблера,но и на определена тактика,така не опирам само до късмета за крайният резултат!Тук за разлика от кльонка,рибите винаги кълват,но не се знае само-КЪДЕ ТОЧНО? :D :D :drinkers:
Не ме разбра правилно :D никой няма да ти каже как какво точно да направиш или да сложиш,защото може да те подведе-защото всеки ден всяка година е различна,Ще ти кажа аз какво правя-чета тея няколко теми-(но помня постовете само на няколко човека-и така не ми е бъркотия в главата)само на хора доказали се с много-и с големи успехи,всеки казва какво той прави и хваща-никой няма да ти каже направи това за да хванеш.Като прочетеш всички теми и постове-извади си тактиките на някои -ДОБРИТЕ -тролингисти,и като ги сравниш ще видиш че правят горе-долу едно и също :lol: Всички са писали-как ловят какво слагат на колко пускат как го водят и какво слагат в кой сезон,просто трябва да да се помни и само от доказани :lol: (ако ще се учим-то да е от най-добрите) :lol: Няма да споменавам имената на моите фаворити-за да не се обидят ,а дори не се познаваме :wink: тука има всичко- http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=129&t=36777" onclick="window.open(this.href);return false; http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 45&t=40832" onclick="window.open(this.href);return false;
много точно казано послушаи го
Аватар
pacho69
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pacho69 »

Съгласен съм, че наготов няма как да стане, затова и продължавам да чета и да гледам разни руски мувита, но все си мисля че има някакъв , да го нарека - минимален набор от такъми, които могат да бъдат обобщени в няколко реда и да са в полза на начинаещите в тролинга. Ще дам скромен пример с изявите ми в риболова на леко и на фидер. В самото начало резултатите бяха плачевни, но се намериха колеги които дадоха малко съвети относно тактики, такъми, монтажи, захранки, стръв, оформяне на линията и т.н. и резултатите не закъсняха, със всеки следващ излет се връщах доволен от факта, че съм успял да излъжа плевеляка дори и в места където не съм очаквал,но както се казва апетита идва с яденето и ето, че се насочвам към риболова на хищник. Основното оборудване е налице остана черешката на тортата - воблерите. Ей тук ми е мътна главата :axe: , днес цял ден чета за макари и пръчки, макарите ги взех, стана ясно, че и пръчките имат значение, но не особено, разрових си гардероба и намерих две дето на първо време ще станат, схванах (теоритично) :lol: и тънката червена линия на връзката скорост на влачене, дължина на влакното и влиянието им върху дълбочината на газене на воблера, ма хеле за последното(вида на воблера) ми е мътно, като на махмурлия главата. :drinkers: .Писах по-горе, че основно ще ходя "на разходка с лодка" :D по Жребчево и Копринка, та се надявам някой от корифеите да даде малък жокер за подходящи воблери за тези водоеми - бяла и сом. Дано не си остана само с надеждата, че после ще се налага да викам неволята
Аватар
capetano
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от capetano »

pacho69 написа:4.Въдици Окума - carbon mixture 80%, 2,7 m, кастинг 80-120 гр. 6 секции (вероятно ще има критики, но това е с което разполагам в момента)
1. Търси въдици с дължина 2.00 - 2.40.
2. С този метраж няма да си нито първия, нито последния, на когото ако му удари нещо, живот и здраве, докато се осефериш какво става, ще видиш как свършва влакното в шпулата и.. "Прашчай Грирорий...", "Сбогом Гринго" или както там си го превеждаш ;)
6.1.
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...
Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"
:D
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”