Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Въдица и макара за тролинг
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Въдица и макара за тролинг
Нямаш проблеми щот не ловиш големи сомове или не те разбрах нещо?sara2 написа:Абсолютно съм съгласен с теб "spookymiro". Аз също ловя с мултипликатори с брояч в метри и нямам проблеми.![]()
![]()

Емо пристигнаха ли по бюджетни въдици за тролинг че празниците наближават да знам какъв подарак да ми поръча женатаПрилагам клип със тест на тези въдици,но не точно новия модел който видях.Emo-83 написа:Мислих доста за здрава къса въдица със тънка бланка за кефа който желае Стоманко и говори Троли.И слава Богу днес Орозов ме извика за консулнтация и съвет кое да се поръчва в областа на риболова от лодка.
Бяха дошли представители на ДАМ да му предлагат нови стоки и продукти.
Имаше доста елегантни и здрави блеснарки,които ползват някои,но пръчката която е за максимален кеф и необходима здравина е от нанофлекс.
До сега също имаше подобни пръчки,но те не ми харесваха заради малкото водачи,които имаха по бланката.Тези ще са екстра,не само заради луксозния им вид,а заради малката акция с която спокойно се вдига туба над 10кг.Цената предполагам ще е малко над 200лв.,но това още не се знае.....споделих,че е добре,ако са под тази цена и масовия риболовец да ги докосне и пробва в реалния бой.
Щом пристигнат ще ви ги презентирам с клип,снимки и различни видове демонстрации.
Естествено се спрях на дължини до 2.40м.
Ще има още други въдици заложени в сомската им програма.Освен дългите за риболов на буй поръчах една къса 1.90м. с мека върхова акция и долна до 150гр.Такава въдица в момента на пазара няма,а хората доста често я търсят нещо подобно за средна,която седи на транеца.
https://www.youtube.com/watch?v=Nzusv6Tr2n8" onclick="window.open(this.href);return false;

Въдици ще има винаги и за всякакви вкусове.РИЗОВ-70 написа: Емо пристигнаха ли по бюджетни въдици за тролинг че празниците наближават да знам какъв подарак да ми поръча жената![]()
![]()
Ако не си много ревнив,дай моя телефон на жена ти.....ще се разберем.....за бюджета говоря.

-
- новобранец
В тази връзка ,дайте съвет за марка мултипликатор с брояч в метри за лява ръка , който ще използвам за тролинг на бяла риба и сом! Да бъде в среден ценови клас или по -висок! Важното е да се работи леко с него и да прибира по -бързо воблерите. Ще съм благодарен за съвет!
Трудно ще намериш мултипликатор който да ти мери влакното в метри. По-точно брояча може да е в метри, но има разлика дали барабана му е празен, половин или пълен. За целта обаче си взимаш метрирано влакно и си решаваш проблема с метрите кардинално.simeonderilov написа:В тази връзка ,дайте съвет за марка мултипликатор с брояч в метри за лява ръка , който ще използвам за тролинг на бяла риба и сом! Да бъде в среден ценови клас или по -висок! Важното е да се работи леко с него и да прибира по -бързо воблерите. Ще съм благодарен за съвет!
Погледни мултипликаторите на Окума. Аз ползвам модела Конвектор и общо взето съм доволен от него. Магда про също не е лош вариянт.
-
- новобранец
Благодаря за отговора! А с какво предавателно съотношение трябва да бъде, да речем за бяла риба един Мултипликатор (например Gear Ratio : 4.2:1 добре ли е ?) Един от вариантите ми е Shimano Tekota LC #500 LC . Но ще разгледам и други примери.И какъв драг трябва да има ? за да бъде мощен и за сом.
Според мен колкото е по-ниска предавката, толкова по-мощна е макарата.
Не съм ползвал въпросното Шимано, но като му разгледах параметрите в нета мисля че ще ти върши работа както за сом, така и за бяла риба. Предавателното му число е 4,2 което би предполагало да ти вади лесно воблерите.
Миля,че драг 18 либри ти е достатъчен
Сори за късния отговор
Не съм ползвал въпросното Шимано, но като му разгледах параметрите в нета мисля че ще ти върши работа както за сом, така и за бяла риба. Предавателното му число е 4,2 което би предполагало да ти вади лесно воблерите.
Миля,че драг 18 либри ти е достатъчен
Сори за късния отговор
-
- новобранец
Мерси ,колега!
Привет колеги, от известно време сериозно се запалих по тролинга разбира се на теория, но предстои и първото ми преживяване в тази област, вероятно началото на Септември, или с две думи съм пълен новобранец
. Но дет се вика, не опиташ ли няма как да усетиш тръпката дори и от случайна закачка на някоя сбъркана риба, което мисля е нормално за абсолютно начинаещ
. Доста четох по форума за тактиките, методите, оборудването и какво ли не още и спокойно мога да кажа, че в главатами е пълна каша. Ще споделя с Вас с какво съм се оборудвал и разбира се ще помоля за някой друг съвет. Пак казвам, много четох и продължавам да чета, но кашата освен, че е голяма е и много гъста. Ето и скромния списък на оборудването ми с което ще се мъча да прихвана занаята за тролинг на сом и бяла риба
:
1.Лодка - Романтика къса база (предстои да и слагам стойки и се чудя какви?)
2.Двигател Genovo 5, двутактов - нов
3.Сонар Lowrens - MARK-5x DSI Down Scan - нов
4.Въдици Окума - carbon mixture 80%, 2,7 m, кастинг 80-120 гр. 6 секции (вероятно ще има критики, но това е с което разполагам в момента)
5.Влакно плетено Spyder wx4-wx8 (100м, доколкото прочетох този метраж не е хич достатъчен, но всеки коментар е от полза)
6.Макари Okuma Magda pro 30DLX (запознат съм с плюсовете и минусите, но ако не се справя имам и други опции от макари)
6.1. Макарите са с брояч на метража, но нещо се обърках в какви единици мери, ще помоля колегите, които са в час да ме светнат, почерпката е гарантирана.
7.Воблери - ето тук съм много затруднен, но ще се доверя на опита на повечето от Вас и ще накупя някой друг на Рапала - моля за съвет кой модел (основно ще се мъча да усвоя тролинг тарикатлъците по Жребчево и Копринка ).
Наясно съм, че , както го наричате "товарния влак" е мираж за новобранец, като мене, и зада се сблъскам с него доста километри трябва да навъртя по гфьоловете, но това не е целта ми. По скоро искам бавно и скромно да усвоя тролинга и съм наясно, че това ще стане с времето. Но всеки съвет от минали по този път ще ми е от полза. Надявам се корифеите в тролинга с много опит , да се отнесат подобаващо към молбата ми за помощ в търсене на съвет, а не с пренебрежение
, нека не забравяме , че преди да сте станали майстори сте били новобранци
. Благодаря предварително на всички, които ще отговорят с подходящ съвет. Поздрави и 

4.Въдици Окума - carbon mixture 80%, 2,7 m, кастинг 80-120 гр. 6 секции (вероятно ще има критики, но това е с което разполагам в момента)
5.Влакно плетено Spyder wx4-wx8 (100м, доколкото прочетох този метраж не е хич достатъчен, но всеки коментар е от полза)
6.Макари Okuma Magda pro 30DLX (запознат съм с плюсовете и минусите, но ако не се справя имам и други опции от макари)
6.1. Макарите са с брояч на метража, но нещо се обърках в какви единици мери, ще помоля колегите, които са в час да ме светнат, почерпката е гарантирана.

7.Воблери - ето тук съм много затруднен, но ще се доверя на опита на повечето от Вас и ще накупя някой друг на Рапала - моля за съвет кой модел (основно ще се мъча да усвоя тролинг тарикатлъците по Жребчево и Копринка ).
Наясно съм, че , както го наричате "товарния влак" е мираж за новобранец, като мене, и зада се сблъскам с него доста километри трябва да навъртя по гфьоловете, но това не е целта ми. По скоро искам бавно и скромно да усвоя тролинга и съм наясно, че това ще стане с времето. Но всеки съвет от минали по този път ще ми е от полза. Надявам се корифеите в тролинга с много опит , да се отнесат подобаващо към молбата ми за помощ в търсене на съвет, а не с пренебрежение

По-голям шаран от рибаря няма...
Здравей колегаpacho69 написа:Привет колеги, от известно време сериозно се запалих по тролинга разбира се на теория, но предстои и първото ми преживяване в тази област, вероятно началото на Септември, или с две думи съм пълен новобранец. Но дет се вика, не опиташ ли няма как да усетиш тръпката дори и от случайна закачка на някоя сбъркана риба, което мисля е нормално за абсолютно начинаещ
. Доста четох по форума за тактиките, методите, оборудването и какво ли не още и спокойно мога да кажа, че в главатами е пълна каша. Ще споделя с Вас с какво съм се оборудвал и разбира се ще помоля за някой друг съвет. Пак казвам, много четох и продължавам да чета, но кашата освен, че е голяма е и много гъста. Ето и скромния списък на оборудването ми с което ще се мъча да прихвана занаята за тролинг на сом и бяла риба
:
6.1. Макарите са с брояч на метража, но нещо се обърках в какви единици мери, ще помоля колегите, които са в час да ме светнат, почерпката е гарантирана.![]()
Наясно съм, че , както го наричате "товарния влак" е мираж за новобранец, като мене, и зада се сблъскам с него доста километри трябва да навъртя по гфьоловете, но това не е целта ми. По скоро искам бавно и скромно да усвоя тролинга и съм наясно, че това ще стане с времето. Но всеки съвет от минали по този път ще ми е от полза. Надявам се корифеите в тролинга с много опит , да се отнесат подобаващо към молбата ми за помощ в търсене на съвет, а не с пренебрежение, нека не забравяме , че преди да сте станали майстори сте били новобранци
. Благодаря предварително на всички, които ще отговорят с подходящ съвет. Поздрави и

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Чета го и него и Кроки и Емо и други колеги, но нещо не мога да отсея полезното за този вид риболов, просто в диалога межди знаещите има доста репчене, което измества конкретиката по поставените от такива, като мене въпроси. Например от темата Сом на тролинг изчетох повече от половината страници и нещо не схванах конкретиката - скорост на влачене, подходящ воблер(и), дълбочина на газене, необходим метраж на влакното за плитко и дълбоко газещ воблер , поведение на рибата по отношение на климатичните условия, видовете монтажи, ... и т.н Доста мувита изгледах на руснаци и американци, посхванах туй онуй , но няма да троля нито в Русия, нито в Америка... Сигурен съм, че всеки от тях е написал по нещо поллезно, но нещо ми се губи същината между редовете? Толкова ли е сложно да се напишат някакви съвети под формата на списък да речем? 1.Подходящо влакно еди кое си, 2. Пръчка - таз, таз и таз при тези и тези параметри, 3.Макара еди коя си за сом, еди коя си за бяла и т.н. Аз мисля че е проста работа, друг е въпроса желанието на можещите да помогнат на незнаещите...
pacho69 написа:Чета го и него и Кроки и Емо и други колеги, но нещо не мога да отсея полезното за този вид риболов, просто в диалога межди знаещите има доста репчене, което измества конкретиката по поставените от такива, като мене въпроси. Например от темата Сом на тролинг изчетох повече от половината страници и нещо не схванах конкретиката - скорост на влачене, подходящ воблер(и), дълбочина на газене, необходим метраж на влакното за плитко и дълбоко газещ воблер , поведение на рибата по отношение на климатичните условия, видовете монтажи, ... и т.н Доста мувита изгледах на руснаци и американци, посхванах туй онуй , но няма да троля нито в Русия, нито в Америка... Сигурен съм, че всеки от тях е написал по нещо поллезно, но нещо ми се губи същината между редовете? Толкова ли е сложно да се напишат някакви съвети под формата на списък да речем? 1.Подходящо влакно еди кое си, 2. Пръчка - таз, таз и таз при тези и тези параметри, 3.Макара еди коя си за сом, еди коя си за бяла и т.н. Аз мисля че е проста работа, друг е въпроса желанието на можещите да помогнат на незнаещите...
Не ме разбра правилноTroli Rapala написа:Най-добрият учител в тролинга е да се довериш на себе си и да достигнеш до рибите сам,без готови рецепти и да трупаш опит,като си избираш воблерите отново сам!Има някакви готови рецепти,но не винаги дават резултат.Тролингът е най-активният риболов,щот трябва постоянно да търсиш рибите,а ги намира самият воблер!Сега рибите са от 6метра надолу,но пак има изключения,да удари на 5 метра!При друг риболов привличаш рибите със звук или миризма,а тук ти трябват познания за конкретния хищник и съответната тактика да ги достигнеш.Лично аз,разчитам не само на воблера,но и на определена тактика,така не опирам само до късмета за крайният резултат!Тук за разлика от кльонка,рибите винаги кълват,но не се знае само-КЪДЕ ТОЧНО?![]()
![]()

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
много точно казано послушаи гоtoci23 написа:pacho69 написа:Чета го и него и Кроки и Емо и други колеги, но нещо не мога да отсея полезното за този вид риболов, просто в диалога межди знаещите има доста репчене, което измества конкретиката по поставените от такива, като мене въпроси. Например от темата Сом на тролинг изчетох повече от половината страници и нещо не схванах конкретиката - скорост на влачене, подходящ воблер(и), дълбочина на газене, необходим метраж на влакното за плитко и дълбоко газещ воблер , поведение на рибата по отношение на климатичните условия, видовете монтажи, ... и т.н Доста мувита изгледах на руснаци и американци, посхванах туй онуй , но няма да троля нито в Русия, нито в Америка... Сигурен съм, че всеки от тях е написал по нещо поллезно, но нещо ми се губи същината между редовете? Толкова ли е сложно да се напишат някакви съвети под формата на списък да речем? 1.Подходящо влакно еди кое си, 2. Пръчка - таз, таз и таз при тези и тези параметри, 3.Макара еди коя си за сом, еди коя си за бяла и т.н. Аз мисля че е проста работа, друг е въпроса желанието на можещите да помогнат на незнаещите...Не ме разбра правилноTroli Rapala написа:Най-добрият учител в тролинга е да се довериш на себе си и да достигнеш до рибите сам,без готови рецепти и да трупаш опит,като си избираш воблерите отново сам!Има някакви готови рецепти,но не винаги дават резултат.Тролингът е най-активният риболов,щот трябва постоянно да търсиш рибите,а ги намира самият воблер!Сега рибите са от 6метра надолу,но пак има изключения,да удари на 5 метра!При друг риболов привличаш рибите със звук или миризма,а тук ти трябват познания за конкретния хищник и съответната тактика да ги достигнеш.Лично аз,разчитам не само на воблера,но и на определена тактика,така не опирам само до късмета за крайният резултат!Тук за разлика от кльонка,рибите винаги кълват,но не се знае само-КЪДЕ ТОЧНО?![]()
![]()
никой няма да ти каже как какво точно да направиш или да сложиш,защото може да те подведе-защото всеки ден всяка година е различна,Ще ти кажа аз какво правя-чета тея няколко теми-(но помня постовете само на няколко човека-и така не ми е бъркотия в главата)само на хора доказали се с много-и с големи успехи,всеки казва какво той прави и хваща-никой няма да ти каже направи това за да хванеш.Като прочетеш всички теми и постове-извади си тактиките на някои -ДОБРИТЕ -тролингисти,и като ги сравниш ще видиш че правят горе-долу едно и също
Всички са писали-как ловят какво слагат на колко пускат как го водят и какво слагат в кой сезон,просто трябва да да се помни и само от доказани
(ако ще се учим-то да е от най-добрите)
Няма да споменавам имената на моите фаворити-за да не се обидят ,а дори не се познаваме
тука има всичко- http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=129&t=36777" onclick="window.open(this.href);return false; http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 45&t=40832" onclick="window.open(this.href);return false;
Съгласен съм, че наготов няма как да стане, затова и продължавам да чета и да гледам разни руски мувита, но все си мисля че има някакъв , да го нарека - минимален набор от такъми, които могат да бъдат обобщени в няколко реда и да са в полза на начинаещите в тролинга. Ще дам скромен пример с изявите ми в риболова на леко и на фидер. В самото начало резултатите бяха плачевни, но се намериха колеги които дадоха малко съвети относно тактики, такъми, монтажи, захранки, стръв, оформяне на линията и т.н. и резултатите не закъсняха, със всеки следващ излет се връщах доволен от факта, че съм успял да излъжа плевеляка дори и в места където не съм очаквал,но както се казва апетита идва с яденето и ето, че се насочвам към риболова на хищник. Основното оборудване е налице остана черешката на тортата - воблерите. Ей тук ми е мътна главата
, днес цял ден чета за макари и пръчки, макарите ги взех, стана ясно, че и пръчките имат значение, но не особено, разрових си гардероба и намерих две дето на първо време ще станат, схванах (теоритично)
и тънката червена линия на връзката скорост на влачене, дължина на влакното и влиянието им върху дълбочината на газене на воблера, ма хеле за последното(вида на воблера) ми е мътно, като на махмурлия главата.
.Писах по-горе, че основно ще ходя "на разходка с лодка"
по Жребчево и Копринка, та се надявам някой от корифеите да даде малък жокер за подходящи воблери за тези водоеми - бяла и сом. Дано не си остана само с надеждата, че после ще се налага да викам неволята

1. Търси въдици с дължина 2.00 - 2.40.pacho69 написа:4.Въдици Окума - carbon mixture 80%, 2,7 m, кастинг 80-120 гр. 6 секции (вероятно ще има критики, но това е с което разполагам в момента)
6.1. Макарите са с брояч на метража, но нещо се обърках в какви единици мери, ще помоля колегите, които са в час да ме светнат, почерпката е гарантирана.![]()
2. С този метраж няма да си нито първия, нито последния, на когото ако му удари нещо, живот и здраве, докато се осефериш какво става, ще видиш как свършва влакното в шпулата и.. "Прашчай Грирорий...", "Сбогом Гринго" или както там си го превеждаш

6.1.
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?p=643150#p643150 написа:Виж тук.
По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"