Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Замятане на леки примамки - как?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Замятане на леки примамки - как?
Здравейте, колеги!
Практикувам спинингов риболов от около половин година, къде успешно, къде неуспешно
Досега съм ходил предимно за щука, но лятото наближава с пълна сила и реших да си купя няколко по-леки воблерчета, примерно за кефал и распер. Става въпрос за няколко модела на ugly ducking, salmo hornet (black tiger, green tiger). Но ядец - с малките двуграмови (по спомен) модели постигам дистанция от около 5-6 метра, което въобще не ме кефи...
Настоящият ми прът е 2,70, 20-50гр, мога да го определя като доста бърз. Реших, че проблема е в плетеняка (0.18) и навих 0.22 монофил. Но проблема си остана...
От всички тези приказки става ясно, че май ще трябва да си купя друг прът, но какъв да е той?
Бърз или параболичен строй, дължина и т.н.
Благодаря Ви предварително.
Поздрави!
Практикувам спинингов риболов от около половин година, къде успешно, къде неуспешно

Досега съм ходил предимно за щука, но лятото наближава с пълна сила и реших да си купя няколко по-леки воблерчета, примерно за кефал и распер. Става въпрос за няколко модела на ugly ducking, salmo hornet (black tiger, green tiger). Но ядец - с малките двуграмови (по спомен) модели постигам дистанция от около 5-6 метра, което въобще не ме кефи...
Настоящият ми прът е 2,70, 20-50гр, мога да го определя като доста бърз. Реших, че проблема е в плетеняка (0.18) и навих 0.22 монофил. Но проблема си остана...
От всички тези приказки става ясно, че май ще трябва да си купя друг прът, но какъв да е той?
Бърз или параболичен строй, дължина и т.н.
Благодаря Ви предварително.
Поздрави!
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Re: Замятане на леки примамки - как?
Колега,отговора на въпроса ти се съдържа в самия въпрос.Няма как с въдица с долна граница на изхвърляне на примамки 20 грама да мяташ воблери,които тежат 2 грама!
ПП:Ако наистина искаш помощ,дай някакви предпочитания като марка или най - вече бюджет.
ПП:Ако наистина искаш помощ,дай някакви предпочитания като марка или най - вече бюджет.

Добре, определяме ценова граница до стотина лева, не държа на определена марка, даже имам набелязани модели.
Остава въпросът със строя на пръта.
П.П. Държа на корковата дръжка
Остава въпросът със строя на пръта.
П.П. Държа на корковата дръжка

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Лично аз предпочитам по принцип бързи пръчки,но мисля,че това не е най - важния фактор що се отнася до кастинга.По - важно е теста на пръчката да отговаря на грамажа на използваните примамки.
Все пак във форума има много по - големи капацитети в спининга.Нека те ти дадат конкретни предложения.
Поздрави!!!
Все пак във форума има много по - големи капацитети в спининга.Нека те ти дадат конкретни предложения.
Поздрави!!!

Благодаря за отговора!
А как стои въпроса с дължината? Че май повечето UL пръчки, които съм виждал са 160-210мм. Мисля, че нещо подобно ще ми дойде късо...
А как стои въпроса с дължината? Че май повечето UL пръчки, които съм виждал са 160-210мм. Мисля, че нещо подобно ще ми дойде късо...
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Ами те UL и L пръчките по принцип са по - къси,ама наистина млъквам,че много се разприказвах а наистина нямам кой знае какъв опит с разнообразие от пръчки.

Здравей и добре дошъл
Първо по прочети из форума има писано много ( не че ще ти се изяснят нещата
)
Имам някой друг риболов по Тунджа за дължина бих избрал 1,80(2,10) Дали да бъде бърз или параболичен строя е въпрос на лично предпочитание.Тест 2-12 Хвърли едно око на тия:
GAD Gancho GAN662LF
EXCEED SPINNING 2S 1.80m.UL /0,9-5/
Shimano Compre CPS70ML2B

Първо по прочети из форума има писано много ( не че ще ти се изяснят нещата

Имам някой друг риболов по Тунджа за дължина бих избрал 1,80(2,10) Дали да бъде бърз или параболичен строя е въпрос на лично предпочитание.Тест 2-12 Хвърли едно око на тия:
GAD Gancho GAN662LF
EXCEED SPINNING 2S 1.80m.UL /0,9-5/
Shimano Compre CPS70ML2B
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Корковата дръжка при бюджетните спинингите обикновено не е от истински корк
а технически корк облепен с тънко фолио от естествен корк
,

а технически корк облепен с тънко фолио от естествен корк

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Е , има си и по-дълги такива , колегата адаш модератор лови с един 3 метров УЛ на Гари Лумис и си вади четири килограмови распери с него без проблеми . Кофтито е че за дълги геги от диапазона трябва да си приготви между седем и двайсет пъти по-висок бюджет . Иначе бърз поглед в обявите на форума ни разкрива ей това въдиче - http://www.nariba.com/obiavi/obiava/%D0 ... Light-a775" onclick="window.open(this.href);return false; , което ако и да си е по-скоро лайт , си е екстра за бюджета .Вуйчо-Ваньо написа:Ами те UL и L пръчките по принцип са по - къси...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Първото и най-важно условие е, когато се мята нещо, да бъде съобразен тегловния диапазон(т. нар. "тест по примамки") на въдицата с масата на това, което ще мятаме. Второто важно условие е да бъде разчетен правилно и диаметъра на влакното(т.нар. 'тест по линия") за целта.
Всичко останало са следствия. Темата е изчерпана за мен и повече не мисля да участвувам.
Всичко останало са следствия. Темата е изчерпана за мен и повече не мисля да участвувам.

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Прочети риболов с сбиролино и ще си ги мяташ къдет ти падне!
"Ами причината е една и много проста - далечина на замятане. Купили сте си малко воблерче, нямате лодка, стоите и подшмърквате на брега, а колеги с лодка кротко си влачат и вадят риба след риба на воблерче като вашето. А вие и да си го утежнявате колкото искате на повече от 15-20 м. не можете да го метнетe. Еeeх, сега да имахте лодка, да ги почнете и вие! Ама нямате. Тук на помощ идва сбиролиното. Когато за първи път използвах този монтаж помислих, че съм скъсал, защото въобще не видях къде цопна бомбардата и влакното вървеше съвсем леко. Без да преувеличавам - 70 м. са постижими с лекота."-цитат от blog.bg
"Ами причината е една и много проста - далечина на замятане. Купили сте си малко воблерче, нямате лодка, стоите и подшмърквате на брега, а колеги с лодка кротко си влачат и вадят риба след риба на воблерче като вашето. А вие и да си го утежнявате колкото искате на повече от 15-20 м. не можете да го метнетe. Еeeх, сега да имахте лодка, да ги почнете и вие! Ама нямате. Тук на помощ идва сбиролиното. Когато за първи път използвах този монтаж помислих, че съм скъсал, защото въобще не видях къде цопна бомбардата и влакното вървеше съвсем леко. Без да преувеличавам - 70 м. са постижими с лекота."-цитат от blog.bg
А цитирания автор дали е казал как се отразява монтажа на сбиролиното върху играта на двуграмов воблер? И какво допълнително влияние ще окаже върху поведението на примамката масата и респективно провисването на 70 (и дори 35 метра) линия? При това, без да се взема под внимание влиянието на течението? Според мен, той хабер си няма от такива неща и в случая си пише откровени недосмислици. И изобщо идеята на лекия и ултралекия спининг е съвсем друга и няма нужда да се профанизира по такъв елементарен, да не кажа примитвен, начин. В случая говорим за динамика на въдицата, разпределение на натоварване и напрежения по бланката, центробежни сили и прочие моменти, за които всеки, който иска да заметне двуграмова примамка с прът с тест 5-15, 10-30, 15-40, 20-50 грама и плетено влакно 0.18 мм, та дори и монофил 0.22. За подобно нещо пределния коректен размер на линията е корда 0.165 мм с реален диаметър, или качествен брейд 6 либри....Hills написа:"..." цитат от blog.bg
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
Е , има си и по-дълги такива , колегата адаш модератор лови с един 3 метров УЛ на Гари Лумис и си вади четири килограмови распери с него без проблеми . Кофтито е че за дълги геги от диапазона трябва да си приготви между седем и двайсет пъти по-висок бюджет .
Може ли някакви по конкретни модели или линкове за такива въдици от 2,60 до 3 метра.
Може ли някакви по конкретни модели или линкове за такива въдици от 2,60 до 3 метра.
В много лоша насока се завива, след като всичко се сведе до дължината на пръчката, като основен фактор, опредлеящ далечината на замятане.
И нека всички колеги си зададат резонния въпрос "каква е целевата група?" на примамките с маса 2-3-4 гр. и на тази основа да преценят какво точно им е нужно.
Що се отнася до споменатата пръчка на колегата модератор, тя не е ултралайт по характеристики, дори и обявени, а по-реален тест и поведение се вписва по-скоро в мидиъм лайт класа. Отделен въпрос е, че въдици с подобни характеристики имат много висок "удържащ" ресурс по комплексни причини.
И реален ултралайт в диапазона 2.70-3.00 метра не съществува.
И нека всички колеги си зададат резонния въпрос "каква е целевата група?" на примамките с маса 2-3-4 гр. и на тази основа да преценят какво точно им е нужно.
Що се отнася до споменатата пръчка на колегата модератор, тя не е ултралайт по характеристики, дори и обявени, а по-реален тест и поведение се вписва по-скоро в мидиъм лайт класа. Отделен въпрос е, че въдици с подобни характеристики имат много висок "удържащ" ресурс по комплексни причини.
И реален ултралайт в диапазона 2.70-3.00 метра не съществува.
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да бе ,да .Имаме един колега дето веднага ще ти внесе такьз от мамалигарско ,че даже и телескопичен.Мунчо написа:И реален ултралайт в диапазона 2.70-3.00 метра не съществува.
Моем да ти пусна gsm на лс.

На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!