Замятане на леки примамки - как?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

zlati84
новобранец
новобранец

Замятане на леки примамки - как?

Мнение от zlati84 »

Здравейте, колеги!
Практикувам спинингов риболов от около половин година, къде успешно, къде неуспешно :)
Досега съм ходил предимно за щука, но лятото наближава с пълна сила и реших да си купя няколко по-леки воблерчета, примерно за кефал и распер. Става въпрос за няколко модела на ugly ducking, salmo hornet (black tiger, green tiger). Но ядец - с малките двуграмови (по спомен) модели постигам дистанция от около 5-6 метра, което въобще не ме кефи...
Настоящият ми прът е 2,70, 20-50гр, мога да го определя като доста бърз. Реших, че проблема е в плетеняка (0.18) и навих 0.22 монофил. Но проблема си остана...
От всички тези приказки става ясно, че май ще трябва да си купя друг прът, но какъв да е той?
Бърз или параболичен строй, дължина и т.н.
Благодаря Ви предварително.
Поздрави!
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Re: Замятане на леки примамки - как?

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Колега,отговора на въпроса ти се съдържа в самия въпрос.Няма как с въдица с долна граница на изхвърляне на примамки 20 грама да мяташ воблери,които тежат 2 грама!
ПП:Ако наистина искаш помощ,дай някакви предпочитания като марка или най - вече бюджет.
Изображение
Изображение
zlati84
новобранец
новобранец

Мнение от zlati84 »

Добре, определяме ценова граница до стотина лева, не държа на определена марка, даже имам набелязани модели.
Остава въпросът със строя на пръта.
П.П. Държа на корковата дръжка :D
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Лично аз предпочитам по принцип бързи пръчки,но мисля,че това не е най - важния фактор що се отнася до кастинга.По - важно е теста на пръчката да отговаря на грамажа на използваните примамки.
Все пак във форума има много по - големи капацитети в спининга.Нека те ти дадат конкретни предложения.
Поздрави!!!
Изображение
Изображение
zlati84
новобранец
новобранец

Мнение от zlati84 »

Благодаря за отговора!
А как стои въпроса с дължината? Че май повечето UL пръчки, които съм виждал са 160-210мм. Мисля, че нещо подобно ще ми дойде късо...
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Ами те UL и L пръчките по принцип са по - къси,ама наистина млъквам,че много се разприказвах а наистина нямам кой знае какъв опит с разнообразие от пръчки.
Изображение
Изображение
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

Здравей и добре дошъл :D

Първо по прочети из форума има писано много ( не че ще ти се изяснят нещата :D )

Имам някой друг риболов по Тунджа за дължина бих избрал 1,80(2,10) Дали да бъде бърз или параболичен строя е въпрос на лично предпочитание.Тест 2-12 Хвърли едно око на тия:

GAD Gancho GAN662LF

EXCEED SPINNING 2S 1.80m.UL /0,9-5/

Shimano Compre CPS70ML2B
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Мнение от bobopeli »

Корковата дръжка при бюджетните спинингите обикновено не е от истински корк :wink:
а технически корк облепен с тънко фолио от естествен корк :mrgreen: ,
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Вуйчо-Ваньо написа:Ами те UL и L пръчките по принцип са по - къси...
Е , има си и по-дълги такива , колегата адаш модератор лови с един 3 метров УЛ на Гари Лумис и си вади четири килограмови распери с него без проблеми . Кофтито е че за дълги геги от диапазона трябва да си приготви между седем и двайсет пъти по-висок бюджет . Иначе бърз поглед в обявите на форума ни разкрива ей това въдиче - http://www.nariba.com/obiavi/obiava/%D0 ... Light-a775" onclick="window.open(this.href);return false; , което ако и да си е по-скоро лайт , си е екстра за бюджета .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Първото и най-важно условие е, когато се мята нещо, да бъде съобразен тегловния диапазон(т. нар. "тест по примамки") на въдицата с масата на това, което ще мятаме. Второто важно условие е да бъде разчетен правилно и диаметъра на влакното(т.нар. 'тест по линия") за целта.
Всичко останало са следствия. Темата е изчерпана за мен и повече не мисля да участвувам. :D
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Прочети риболов с сбиролино и ще си ги мяташ къдет ти падне!
"Ами причината е една и много проста - далечина на замятане. Купили сте си малко воблерче, нямате лодка, стоите и подшмърквате на брега, а колеги с лодка кротко си влачат и вадят риба след риба на воблерче като вашето. А вие и да си го утежнявате колкото искате на повече от 15-20 м. не можете да го метнетe. Еeeх, сега да имахте лодка, да ги почнете и вие! Ама нямате. Тук на помощ идва сбиролиното. Когато за първи път използвах този монтаж помислих, че съм скъсал, защото въобще не видях къде цопна бомбардата и влакното вървеше съвсем леко. Без да преувеличавам - 70 м. са постижими с лекота."-цитат от blog.bg
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Hills написа:"..." цитат от blog.bg
А цитирания автор дали е казал как се отразява монтажа на сбиролиното върху играта на двуграмов воблер? И какво допълнително влияние ще окаже върху поведението на примамката масата и респективно провисването на 70 (и дори 35 метра) линия? При това, без да се взема под внимание влиянието на течението? Според мен, той хабер си няма от такива неща и в случая си пише откровени недосмислици. И изобщо идеята на лекия и ултралекия спининг е съвсем друга и няма нужда да се профанизира по такъв елементарен, да не кажа примитвен, начин. В случая говорим за динамика на въдицата, разпределение на натоварване и напрежения по бланката, центробежни сили и прочие моменти, за които всеки, който иска да заметне двуграмова примамка с прът с тест 5-15, 10-30, 15-40, 20-50 грама и плетено влакно 0.18 мм, та дори и монофил 0.22. За подобно нещо пределния коректен размер на линията е корда 0.165 мм с реален диаметър, или качествен брейд 6 либри....
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

lomsky
новобранец
новобранец

Мнение от lomsky »

Е , има си и по-дълги такива , колегата адаш модератор лови с един 3 метров УЛ на Гари Лумис и си вади четири килограмови распери с него без проблеми . Кофтито е че за дълги геги от диапазона трябва да си приготви между седем и двайсет пъти по-висок бюджет .

Може ли някакви по конкретни модели или линкове за такива въдици от 2,60 до 3 метра.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

В много лоша насока се завива, след като всичко се сведе до дължината на пръчката, като основен фактор, опредлеящ далечината на замятане.
И нека всички колеги си зададат резонния въпрос "каква е целевата група?" на примамките с маса 2-3-4 гр. и на тази основа да преценят какво точно им е нужно.
Що се отнася до споменатата пръчка на колегата модератор, тя не е ултралайт по характеристики, дори и обявени, а по-реален тест и поведение се вписва по-скоро в мидиъм лайт класа. Отделен въпрос е, че въдици с подобни характеристики имат много висок "удържащ" ресурс по комплексни причини.
И реален ултралайт в диапазона 2.70-3.00 метра не съществува.

Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

Мунчо написа:И реален ултралайт в диапазона 2.70-3.00 метра не съществува.
Да бе ,да .Имаме един колега дето веднага ще ти внесе такьз от мамалигарско ,че даже и телескопичен.
Моем да ти пусна gsm на лс. :mrgreen:
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”