РИБОЛОВ НА ОКТОПОДИ СЪС СПИНИНГ
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Re: РИБОЛОВ НА ОКТОПОДИ СЪС СПИНИНГ
Вальо, пробвай на най-малкия рак. На куките му прикачи сардела. Хвърли я на дънна въдица, остави въдицата и чакай да видиш какъв ще е резултатът.
-
- новобранец
Здравейте! Ето че дойде време и аз да ви науча на нещо
))))
Ако пък го има някъде писано и аз не съм го видял моля да бъда извинен!
Сигорен и прост начин да хванеш октопод от брега! апък и не само..
Като идвате от Бг си вземете няколко пилешки крака.Щото тука гърците ги хвърлят
За тежест обикновенна верига 4-5 звена но не тъмна а от тези никелираните (лъщи,дразни и привлича любопитните октоподи) ролка с влакно не по малко от 0.80 (тук им викат бетоня) връзвате веригата отдолу ..Защо верига ще се запитат някои. тя не само лъщи под вода ами и издава особен звук което меко казано дразни мекотелото а пилешкия крак се връзва на 10-15 см над веригата тои ги дразни още повече!
Както знаете октопода се подвизава в скалисти месности камъни дупки и т.н.. за разлика от обикновенното олово което може да се закачи още по чудно ми става пък със спининг ако закачиш кво праиш освем да скъсаш веригата можеш да я омотаеш доста стабилно и късането е рядкост...
Ръкавица задължително защото при замятане и дърпане лесно можеш да се порежеш и то лошо!
1 Кеп под ръка !
Мяташ и теглиш бавно Но да няма хлабина! теглите с една скорост и като усетите Типичното натежаване една идея забързвате и в никакав случаи не спирате !
Тои няма да се пусне ако не спрете да дърпате с еднаква скорост! Когато го видите протягате се с кепа и хоп тои е ваш
)
Останалите монтажи са също добри но шанса да закачите тея въпросни Куки в някоя скала е над 90% (имам ги не ги ползвам отдавна!)
До сега съм хванал над 50 и да са ми избягали макс 3-4 ... и то от глупост защото направих пауза при тегленето....
Имаите навпредвит че октопод го целя с харпун стрелата с контра (ухо) минава през него ... изплувам и когато погледна него го няма .... демек не си мислете че закачители го с куките тои е ваш ... напротив реши ли да избяга ще избяга на 100%
Цаката му е в равномерното дърпане и правилното кепване!
Пс: Внимаваите като го чистите във водата защото и за още 1 хищник (Змернa доста смела твар и уникално вкусна) или моркста морена ... е голям деликатес и има вероятност да го захапе а да захапе и вас директно както си го миете! Тогава идва ред на една дрyга гяволия
Слагате измития отупан октопод в кепа и го потапяте леко половината във водата половината навън!там където е изкочила змерната! Но само от едната страна и да ви е удобен за бързо издърпване .Наблюдаваите го!!! Змията не само че ще влезе в кепа
но и ще почне направо да го яде! Тогава вадите режете главата (внимателно щото хапе доста лошо) дерете я на място и си имате два деликатеса
))
Ps: Колкото до спининга..... Пробвайте на пилешкия крак с верига и после пак ще говорим
)
Надявам се съм бил полезен!

Ако пък го има някъде писано и аз не съм го видял моля да бъда извинен!
Сигорен и прост начин да хванеш октопод от брега! апък и не само..
Като идвате от Бг си вземете няколко пилешки крака.Щото тука гърците ги хвърлят
За тежест обикновенна верига 4-5 звена но не тъмна а от тези никелираните (лъщи,дразни и привлича любопитните октоподи) ролка с влакно не по малко от 0.80 (тук им викат бетоня) връзвате веригата отдолу ..Защо верига ще се запитат някои. тя не само лъщи под вода ами и издава особен звук което меко казано дразни мекотелото а пилешкия крак се връзва на 10-15 см над веригата тои ги дразни още повече!
Както знаете октопода се подвизава в скалисти месности камъни дупки и т.н.. за разлика от обикновенното олово което може да се закачи още по чудно ми става пък със спининг ако закачиш кво праиш освем да скъсаш веригата можеш да я омотаеш доста стабилно и късането е рядкост...
Ръкавица задължително защото при замятане и дърпане лесно можеш да се порежеш и то лошо!
1 Кеп под ръка !
Мяташ и теглиш бавно Но да няма хлабина! теглите с една скорост и като усетите Типичното натежаване една идея забързвате и в никакав случаи не спирате !
Тои няма да се пусне ако не спрете да дърпате с еднаква скорост! Когато го видите протягате се с кепа и хоп тои е ваш

Останалите монтажи са също добри но шанса да закачите тея въпросни Куки в някоя скала е над 90% (имам ги не ги ползвам отдавна!)
До сега съм хванал над 50 и да са ми избягали макс 3-4 ... и то от глупост защото направих пауза при тегленето....
Имаите навпредвит че октопод го целя с харпун стрелата с контра (ухо) минава през него ... изплувам и когато погледна него го няма .... демек не си мислете че закачители го с куките тои е ваш ... напротив реши ли да избяга ще избяга на 100%
Цаката му е в равномерното дърпане и правилното кепване!
Пс: Внимаваите като го чистите във водата защото и за още 1 хищник (Змернa доста смела твар и уникално вкусна) или моркста морена ... е голям деликатес и има вероятност да го захапе а да захапе и вас директно както си го миете! Тогава идва ред на една дрyга гяволия

Слагате измития отупан октопод в кепа и го потапяте леко половината във водата половината навън!там където е изкочила змерната! Но само от едната страна и да ви е удобен за бързо издърпване .Наблюдаваите го!!! Змията не само че ще влезе в кепа

Ps: Колкото до спининга..... Пробвайте на пилешкия крак с верига и после пак ще говорим

Надявам се съм бил полезен!
Това е готино ,на теория е много добро,защото и аз не си падам много по спининга за октоподи(не че съм го опитвал за октоподи ,но това ми звучи по яко),съвсем не отричам спининга за повечето риби разбира се,но октопода е друга гад.
- marvelous799
- научил се да хвърля
http://www.youtube.com/watch?v=0T15O30yPv0" onclick="window.open(this.href);return false;
Гледайте и се учете!

Гледайте и се учете!

Благодаря, колега за информацията, но аз практикувам спининг - риболов и това, което описвам е един от начините да уловиш октопод. Това, което показваш ти доказва, че октоподът е любопитен и се докопва до всичко интересно във водата. Благодаря и за това, че видях един от начините, по който се обработва и консумира! Наздраве на всички и успех през новия сезон !!!
Здравейте,
колеги, споделете как се убива октопода и най-вече как се чисти ...
Преди време гледах един грък как би един октопод в скалите около 10 мин ...
Благодаря Ви
Благодаря Ви
-
- ще става разбирач
Doko78 написа:Здравейте,
Благодаря Ви
Здравей най лесно е да напишеш чистене на октопод в youtube .Има доста клипове и ще разбереш

Чистенето го оправих ... Убийството ме притеснява .... С начална скорост V=0 срещу скалата ли е номера ?

Модерирано! Пиши на кирилица! barutchiata ©
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Октоподите си умират съвсем лесно, когато им изчистите карантията - дори и без да им намерите гръбнака (безгръбначни са между другото)... Ако не ви се занимава да ги млатите в земята, става и да се сложат за 2-3 дни във фризер...
-
- новобранец
Напълно съм съгласен с колегата Тедо! Няма смисъл да блъскаш октопода по 100 пъти ( освен за фитнес). Същият ефект се постига със слагането му във фризера за някой друг ден и след това варене в тенджера под налягане! Става супер крехък!
Здравейте колеги,така и така сме пoдхванали разговор за октоподи - споделям какво ми се случи.Бях уловил два големи и тръгнах да пускам един около границата 500гр ,когато грък ме спря и каза ,че това не е октопод ,а някаква разновидност и не е нужно да го пускам.Разликата била в това ,че октопода има два реда вендузи на всяко пипало ,а тази молюска имаше един ред.Някой чувал ли е ,и знае ли нещо за тази товар и попада ли в някакви забрани .
Модерирано! Пиши на кирилица! barutchiata ©
Хванал си сепия- мекотело с 10 броя пипала .Октопода е с 8 броя - от там идва и името .
Между сепията и октопода има огромна разлика вида им,тъй че няма как човек да ги обърка,сепията си прилича по скоро на калмар..niki71 написа:Хванал си сепия- мекотело с 10 броя пипала .Октопода е с 8 броя - от там идва и името .