Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

За морето лотка 4.20 царево ,какъв двигател да взема
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: За морето лотка 4.20 царево ,какъв двигател да взема
Колега,тази лодка 4,20 не става,говоря от личен опит.Доскоро я имах с двигател Хонда 15 кс четиритактов,повече от 18 км с двама не можеш да вдигнеш с нея,с трима скороста е 14км.Отделно двойното и дъно е много високо,всмисъл плитка е и при продължителен риболов те заболяват краката защото са свити.Отзат е много свита и много ляга,за глисаж забрави.Моя съвет е да си вземеш модела ''fishboat 390'' по евтина,по лека,по бърза и по дълбока.
-
- новобранец
Аз не търся бърза лодка а по скоро сигурна за морето.Лодката е поръчана и това е поне за този сезон от плаж и риболов ако има такъв във Варна .Минавам на 15к.к. двутактов ,втора ръка имам още малко време да избирам докато пристигне коритото и да го сурна У морето.Благодаря на всички отзовали се на питането ми.
- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
Вземаш един 8 коня TOHATSU и си ти, не ти трябва по-голям. Или HONDA , но там цената е друга.. Макс до 12 коня, по-голям не ти трябва според мен!
"Над нещата."
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
С 15 И С 8 СКОРОСТТА ТИ ЩЕ Е ЕДНАКВА + - 2-3 КИЛОМЕТРА КОЕТО Е НИЩО А РАЗЛИКАТА В ГОРЕНЕТО Х2 ПРИ ДВУТАКТОВИТЕ
Според мен си вземи 8-10 коня препоръчително ЯМАХА за двутактов
Както ти е писал колегата модела на 3,95 ще лети с 8-10 коня в сравнение с тая ЩОТО НЕЕ ТОЛКОВА СКОСЕН ОТЗАДЕ (А ТОВА Е ВАЖНОТО ЗА БЪРЗ ХОД) , а реално щом ще даваш 2 бона си вземи ВАРАН 410 слагай 15 -20 двутактов и на половин гас ще летиш с 30-35 километра , а за стабилността са доло-горе на кантар
или ако държиш на стабилност в морето ЯЛ-4 ИЛИ ЯЛ-6 Е ЛОДКАТА
Според мен си вземи 8-10 коня препоръчително ЯМАХА за двутактов
Както ти е писал колегата модела на 3,95 ще лети с 8-10 коня в сравнение с тая ЩОТО НЕЕ ТОЛКОВА СКОСЕН ОТЗАДЕ (А ТОВА Е ВАЖНОТО ЗА БЪРЗ ХОД) , а реално щом ще даваш 2 бона си вземи ВАРАН 410 слагай 15 -20 двутактов и на половин гас ще летиш с 30-35 километра , а за стабилността са доло-горе на кантар
или ако държиш на стабилност в морето ЯЛ-4 ИЛИ ЯЛ-6 Е ЛОДКАТА
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Според мен сравнението с Варана е малко пресилено.Тази,която е избрал колегата е доста по-стабилна от него но и по-бавна.
Качествени чепарета Borkata

имам предвид , че е достатъчно станолна , а и ще спестява мнооооого време
това че си взел двутактов е по добре от гледна точка че е наполовина по лек и няма да ляга толкова много,хондата ми беше с стартер и може би около 50 кг,като и дадях газ с и почти взимаше вода отзад.
- milanov84
- научил се да хвърля
Аз съм със стъклопластова 4.5 и с 6к.с. стар двутактов двигател... Предимствата са, че е лек (пристанал съм на плажа и ми е важно да се оправям сам), харчи малко, и не го мисля... За риболов е идеален... Но ми идва мъничак за бързо предвижване... Та според мен, 10к.с е перфектен вариант...
-
- новобранец
Да попитам знаещите какво ще стане ако сложа двигател с дълъг ботуш на лодка за къс .Има ли проблем ,че перката ще е по на дълбоко?
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Има,ще ти хвърля вода нагоре по транеца.Н Георгиев написа:Да попитам знаещите какво ще стане ако сложа двигател с дълъг ботуш на лодка за къс .Има ли проблем ,че перката ще е по на дълбоко?
Под вода влиза и часта на мотора,която не е водообтекаема,а е обла,
тази част ти вдига водата,може и вътре в лодката да ти я вкара.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- kalin_80
- вече хвърля и на тежко
Кире не е на 100% сигурно това. Аз моята лодка я карах цяла година така и нямах проблем с водата. Повдигнах вече транеца, защото е по лесно при пускането на лодката на вода и куп други причини, но точно с пръскането съм нямал проблеми. Може би има значение дъното? Моето е RIB.
-
- новобранец
Благодаря,няма да експериментирам тогава .
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
То хубаво ще вземе голям втора употреба, но пропускате една подробност, че 15 коня за парите на нов 6 коня ще е доста стар... Та да не се окаже, че "бавният" нов 6кс е по-бърз от угасналия "бърз" 15кс 

- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Лодката е водоизместваш тип, стъклопласт, сравнително лека.
Имаше формула, по която се изчисляваше колко кс трябва да е оптималният двигател. В нея влизаха обороти, въртящ момент, диаметър на гребен винт, тегло, дължина, широчина и газене на лодката.
Но ми е останало като спомен, отпреди 30г, че за лодка водоизместваш тип, производство на "Странджа" - Мичурин:
Колкото е дължината (4.20м + 2 до3до4кс) още отгоре са си напълно достатъчни за морето, в зависимост от газенето и товара в нея. Значи около 8кс, максимум 10кс. Това ще ти покрива изискванията за бързо придвижване и изненади в морето. Недей забравя, че лодката е водоизместваш тип.
Другото е разточителство.
Самият аз исках да си взема такава лодка, защото са много стабилни, но се отказах. Причина - за обслужването ѝ трябват поне двама човека. Не, че влизам сам в морето. При мене е закон, в лодката да бъдем двама. Всичко се случва, море е!
Избрах тази, също водоизместваш тип, модела е от ветрохода яхта. Христо Евтимов докара матрицата от Норвегия, когато правихме катамараните. По спецификация е 98кг, сам я обработвам за морето, двигател 5кс, тежи 27кг с бензина в резервоарчето. Двама души я качваме на колесаря, а сам си я издърпвам и пускам. Устойчива е на вълна, правил съм опити да я обърна, не става. Вече е с друг колесар, значително удобен и лек.
Забравих да пиша: Преди да купиш лодката, помоли различни колеги, с различни лодки, да се качиш с тях на един риболов. И ще разбереш какво ти трябва, на тебе! След правилният избор на лодка ще вземеш двигателя. Двигателя трябва да е нов или да знаеш от кой го вземаш, неговата история. Може от форума, никой колега няма да заложи името си, за да ти продаде скапан двигател. Другото е котка в чувал.
Имаше формула, по която се изчисляваше колко кс трябва да е оптималният двигател. В нея влизаха обороти, въртящ момент, диаметър на гребен винт, тегло, дължина, широчина и газене на лодката.
Но ми е останало като спомен, отпреди 30г, че за лодка водоизместваш тип, производство на "Странджа" - Мичурин:
Колкото е дължината (4.20м + 2 до3до4кс) още отгоре са си напълно достатъчни за морето, в зависимост от газенето и товара в нея. Значи около 8кс, максимум 10кс. Това ще ти покрива изискванията за бързо придвижване и изненади в морето. Недей забравя, че лодката е водоизместваш тип.
Другото е разточителство.
Самият аз исках да си взема такава лодка, защото са много стабилни, но се отказах. Причина - за обслужването ѝ трябват поне двама човека. Не, че влизам сам в морето. При мене е закон, в лодката да бъдем двама. Всичко се случва, море е!
Избрах тази, също водоизместваш тип, модела е от ветрохода яхта. Христо Евтимов докара матрицата от Норвегия, когато правихме катамараните. По спецификация е 98кг, сам я обработвам за морето, двигател 5кс, тежи 27кг с бензина в резервоарчето. Двама души я качваме на колесаря, а сам си я издърпвам и пускам. Устойчива е на вълна, правил съм опити да я обърна, не става. Вече е с друг колесар, значително удобен и лек.
Забравих да пиша: Преди да купиш лодката, помоли различни колеги, с различни лодки, да се качиш с тях на един риболов. И ще разбереш какво ти трябва, на тебе! След правилният избор на лодка ще вземеш двигателя. Двигателя трябва да е нов или да знаеш от кой го вземаш, неговата история. Може от форума, никой колега няма да заложи името си, за да ти продаде скапан двигател. Другото е котка в чувал.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- новобранец
Благодаря на всички които се отзоваха на въпросите.След умуване и задаване на въпроси ,някои и глупави си вземах Хонда 4-тактова 15к.к.втора ръка ,не стигнаха силите за нов.Чакам лодката ,да видя как е и какъв е кефа от бързото предвижване.До сега влизахме с желязна лодка и слаб двигател за нея направо мъка,само риба да има ама и да няма ще си бръмчим в залива за попове.