Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос за пръчка и макара Light
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Въпрос за пръчка и макара Light
Извинявам се цитирах темата по памет (явно не много добра памет). Но така и така си тук моля дай едно мнение по моя въпрос.Павел Иванов написа:Въх ! Как можа да го напишешpeach написа:... писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20...То веднага са уточнили че това е МЛ а не Л , ама все пак
peach написа:Реални ли са им тестовете? И на посоченият линк количествата за 2м са изчерпани.JIRO написа:Здравей колега разгледай пръчките GAD Gancho http://shop.fishing-tackle.bg/rods/gad-gancho.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Имам приятели който ги ползват доволно и чета много добри отзиви за тях има подробни ревюта във форума...
Може ли някой който е ползвал St. Croix Premier и GAD Gancho да направи сравнение защото в действителност разликата в цената не ме притеснява толкова и съм склонен да взема по-добрата от 2те.
Edit:
Също да попитам за Формакс какво е мнението?
Примерно тази https://www.fishing-market.com/shop/pro ... solid.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Както и за X-Zoga? Някой ако е ловил с такова чудо да си каже
Заглавието на темата не предполага да разглеждаш X-Zoga, наличните в Бг са по грубовати.
Формакс...по добре недей...
Компромисен вариант е SERT EXCEED ако намериш стария модел.
Ако ще е Ст.Кроа да е поне Авид...
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Че съм тук , тук съм , ама няма да съм много полезен защото с лайт геги в този ценови клас нямам особен контакт . Мога да спомена че Премиера и Триумфа идват прекалено "бавни" , респективно "меки" за моят вкус , но това пъксе компенсира от тънък и читав брейд . От тук натам , като имаме предвид наистина тънък брейд , Ексейджа тотално отпада като вариант а Заубера е безумно тежък за всякакъв вид Лайт риболов и съответно пасувам и тук .peach написа:... Но така и така си тук моля дай едно мнение по моя въпрос.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- radogagov
- ще става разбирач
Тук Бобо е ужасно правbobopeli написа:Баланса до голяма степен е въпрос на индивидуално усещане,в крайна сметка...peach написа: Благодаря! Изчетох го това след като зададох въпроса и излиза че се балансира добре с по-тежка макара ~ 260 гр.

Ганчото е добра пръчка в УЛ-Л варианта, който използвам. Ако сега си избирах въдичка, то това щеше да е Л-МЛ Премиера (3.5-14.2гр). Не съм чул лоша приказка за конкретния модел, даже се позамислям да си я заприходя след време

Това за 3.5-14.2гр добре ама лакомията е голяма работа и понеже имам 10-30 та ми се искаше нещо дето да мога да хвърля 2 гр блесна с него. То не че няма да мога с по-голям тест ама няма да е толкова ефективно. Освен да си взема 3.5-14.2 пък след време един УЛ.
А господин Иванов ако съм разбрал правилно има предвид че ми трябва по плитка шпула за да намотая адекватно тънка плетка или тук говприм за съвсем друго?
А господин Иванов ако съм разбрал правилно има предвид че ми трябва по плитка шпула за да намотая адекватно тънка плетка или тук говприм за съвсем друго?
- metodid
- ще става разбирач
Колега, добре си се спрял на Premier PS66LF2 (2,01m; 1.8-8.9). Съсредоточи се в търсенето на подходяща макара за него.
А БЛАГОДАРЯ!metodid написа:Колега, добре си се спрял на Premier PS66LF2 (2,01m; 1.8-8.9). Съсредоточи се в търсенето на подходяща макара за него.
То не стига че и аз не знам какво искам ами и като се появят мнения дето променят правилата на играта и условието на задачата.. и съвсем зле.
Едит: Зачел съм се в темата за макарите и нещо не мога да се ориентирам. Явно повечето пишещи или ловят UL или M-ML. Въпроса ми е коя макара отива повече на пръчка с претенция за L тази за UL или за ML? Или коя си е точно за L?
И какво ви е мнението за Pflueger President?
Коя макара? Всичко зависи от пръчката, дали е конструктивно балансирана. Ако самата пръчка не е балансирана, то трудно ще се намери макара да я балансира. Затова вземаш пръчката и влизаш в магазина и почваш да си търсиш макарата. Другият вариант е да изчетеш отзивите за комбинациите на пръчката с различни макари и да прецениш коя да избереш.peach написа:... Въпроса ми е коя макара отива повече на пръчка с претенция за L тази за UL или за ML? Или коя си е точно за L?
Добре балансираните пръчки нямат проблем да работят с макари чиито тегла са доста различни. Например имам УЛ пръчка която е балансирана с макари от 180 до 240-250гр. Пробвал съм я и със Заубер 1000 - 280гр., балансира се, но се появява дискомфорт от теглото, пръчката е 100-на гр. с макарата отива към 380-400гр., което е доста за УЛ. Добрата макара е тази с възможно най-голям диаметър на шпулата и с поносимо тегло. В моят случай пръчката ми е окомплектована с макара 2000 по Дайва с тегло 200гр.
За кратко имах Pflueger President най-малкия размер, шпулата му е прекалено малка и не ми хареса как реди влакното. Пробите бяха само с монофил с плетено влакно не съм го пробвал, но едва ли ще е по-добре отколкото с монофила.
Заубер 1000 не работи добре с тънки плетени влакна (06, 08 по Японската номерация), прави бради и вкарва влакното между шпулата и винта за регулиране на аванса, но с монофилни влакна е по-добре (0,14 и нагоре).
Osi написа:Коя макара? Всичко зависи от пръчката, дали е конструктивно балансирана. Ако самата пръчка не е балансирана, то трудно ще се намери макара да я балансира. Затова вземаш пръчката и влизаш в магазина и почваш да си търсиш макарата. Другият вариант е да изчетеш отзивите за комбинациите на пръчката с различни макари и да прецениш коя да избереш.peach написа:... Въпроса ми е коя макара отива повече на пръчка с претенция за L тази за UL или за ML? Или коя си е точно за L?
Добре балансираните пръчки нямат проблем да работят с макари чиито тегла са доста различни. Например имам УЛ пръчка която е балансирана с макари от 180 до 240-250гр. Пробвал съм я и със Заубер 1000 - 280гр., балансира се, но се появява дискомфорт от теглото, пръчката е 100-на гр. с макарата отива към 380-400гр., което е доста за УЛ. Добрата макара е тази с възможно най-голям диаметър на шпулата и с поносимо тегло. В моят случай пръчката ми е окомплектована с макара 2000 по Дайва с тегло 200гр.
За кратко имах Pflueger President най-малкия размер, шпулата му е прекалено малка и не ми хареса как реди влакното. Пробите бяха само с монофил с плетено влакно не съм го пробвал, но едва ли ще е по-добре отколкото с монофила.
Заубер 1000 не работи добре с тънки плетени влакна (06, 08 по Японската номерация), прави бради и вкарва влакното между шпулата и винта за регулиране на аванса, но с монофилни влакна е по-добре (0,14 и нагоре).
Благодаря за отговора. Явно няма да е Заубер. Пък и по данни на производителя Кроа Премиер 2.01 е 85 грама. Та ще трябва да търся нещо по-леко. Да се надяваме поне самата пръчка да е балансирана.
Не разбрах на колегата Иванов разсъжденията за Ексейджа защо не става за тънък брейд. Може ли някой да ми го обясни, моля.
Иначе макарето е 200 гр. И според продавач с който говорих шпулата е голяма.
Говоря за http://megafishing.bg/product/3461/shim ... 000fd.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Да няма някаква грешка защото това било сравнително ново нещо
- radogagov
- ще става разбирач
Най-добре е да си вземеш някоя Дайвичка: Фуего, Лувиас, Старата Калдия или друга. От Шимано може би от Биомастъра нагоре. Това е ако си решил да отделиш приличен бюджет за такъв такъм. При по скромни възможности някоя Тика или Риоби Слам. Всичко опира до вкус и пари
Загледай и Флюгерите: Сюприм и Президент, ама и там цената е 150-200$.

Аз да ги имах щях да взема Дайва ама пусто... Та ексейджа не е добре защото ... просто не е добре изработен така ли да разбирам? Тика предполагам се има предвид DynaSpin но кой от 2та - GH или GQ? Ryobi Slam изглежда супер яко обаче цената ми е височка поне това което виждам във vidrax един колега продава в секция 'обяви' на много атрактивна цена но е модел 2000. Дали и при нея като при заубера шпулите за 1000 стават на 2000 и обратно (3000 и 4000 също)? И 2000 голяма ли ще ми е? Защото като грамаж е идеална.radogagov написа:Най-добре е да си вземеш някоя Дайвичка: Фуего, Лувиас, Старата Калдия или друга. От Шимано може би от Биомастъра нагоре. Това е ако си решил да отделиш приличен бюджет за такъв такъм. При по скромни възможности някоя Тика или Риоби Слам. Всичко опира до вкус и париЗагледай и Флюгерите: Сюприм и Президент, ама и там цената е 150-200$.
- radogagov
- ще става разбирач
При условие, че цената GH и GQ е много близка бих предпочел тази с 2-та лагера повече. Не, че и другата е лоша макараpeach написа:Аз да ги имах щях да взема Дайва ама пусто... Та ексейджа не е добре защото ... просто не е добре изработен така ли да разбирам? Тика предполагам се има предвид DynaSpin но кой от 2та - GH или GQ? Ryobi Slam изглежда супер яко обаче цената ми е височка поне това което виждам във vidrax един колега продава в секция 'обяви' на много атрактивна цена но е модел 2000. Дали и при нея като при заубера шпулите за 1000 стават на 2000 и обратно (3000 и 4000 също)? И 2000 голяма ли ще ми е? Защото като грамаж е идеална.radogagov написа:Най-добре е да си вземеш някоя Дайвичка: Фуего, Лувиас, Старата Калдия или друга. От Шимано може би от Биомастъра нагоре. Това е ако си решил да отделиш приличен бюджет за такъв такъм. При по скромни възможности някоя Тика или Риоби Слам. Всичко опира до вкус и париЗагледай и Флюгерите: Сюприм и Президент, ама и там цената е 150-200$.

radogagov написа:При условие, че цената GH и GQ е много близка бих предпочел тази с 2-та лагера повече. Не, че и другата е лоша макараpeach написа:Аз да ги имах щях да взема Дайва ама пусто... Та ексейджа не е добре защото ... просто не е добре изработен така ли да разбирам? Тика предполагам се има предвид DynaSpin но кой от 2та - GH или GQ? Ryobi Slam изглежда супер яко обаче цената ми е височка поне това което виждам във vidrax един колега продава в секция 'обяви' на много атрактивна цена но е модел 2000. Дали и при нея като при заубера шпулите за 1000 стават на 2000 и обратно (3000 и 4000 също)? И 2000 голяма ли ще ми е? Защото като грамаж е идеална.radogagov написа:Най-добре е да си вземеш някоя Дайвичка: Фуего, Лувиас, Старата Калдия или друга. От Шимано може би от Биомастъра нагоре. Това е ако си решил да отделиш приличен бюджет за такъв такъм. При по скромни възможности някоя Тика или Риоби Слам. Всичко опира до вкус и париЗагледай и Флюгерите: Сюприм и Президент, ама и там цената е 150-200$.
Мен лично бялата GH ми допада естетически. Риобито може да си го поръчаш от тук http://www.aliexpress.com/premium/ryobi ... =price_asc излиза около 100-те лева, но се чака повечко от месец. Имам Заубер и Ексия, ако трябва да ги сравнявам с Тиката, въртят много по-мазно и стегнато въпреки, че съм ги експлоатирал повече.
Zauber и аз имам и го харесвам и за това така се засилих като ми каза за Slam-а. Сега говорих с човек от Vidrax и ако се окаже че тялото на модел 1000 и 2000 е едно и също мисля че проблема е решен. Ще взема тази на колегата и ще и купя една шпула 1000.

В това мнение намирам най много аргументи и напълно го подкрепям бих добавилПавел Иванов написа:Че съм тук , тук съм , ама няма да съм много полезен защото с лайт геги в този ценови клас нямам особен контакт . Мога да спомена че Премиера и Триумфа идват прекалено "бавни" , респективно "меки" за моят вкус , но това пъксе компенсира от тънък и читав брейд . От тук натам , като имаме предвид наистина тънък брейд , Ексейджа тотално отпада като вариант а Заубера е безумно тежък за всякакъв вид Лайт риболов и съответно пасувам и тук .peach написа:... Но така и така си тук моля дай едно мнение по моя въпрос.
super slim + exta fast<90g. =$$$.$$$ и за мое съжаление уравнението е такова...
А в ryobi slam и аз се заглеждам вече и ще ми е интересно да чуя повече мнения за модела.
Отивам да я видя и евентуално купя. После ще дам мнение.JIRO написа:В това мнение намирам най много аргументи и напълно го подкрепям бих добавилПавел Иванов написа:Че съм тук , тук съм , ама няма да съм много полезен защото с лайт геги в този ценови клас нямам особен контакт . Мога да спомена че Премиера и Триумфа идват прекалено "бавни" , респективно "меки" за моят вкус , но това пъксе компенсира от тънък и читав брейд . От тук натам , като имаме предвид наистина тънък брейд , Ексейджа тотално отпада като вариант а Заубера е безумно тежък за всякакъв вид Лайт риболов и съответно пасувам и тук .peach написа:... Но така и така си тук моля дай едно мнение по моя въпрос.
super slim + exta fast<90g. =$$$.$$$ и за мое съжаление уравнението е такова...
А в ryobi slam и аз се заглеждам вече и ще ми е интересно да чуя повече мнения за модела.
Имам информация от доставчиците на тубертини (което си е същото като ryobi) че макари 1000,2000; 3000,4000 и 5000,6000 са с еднакво тяло и се различават единствено по шпула.