Въпрос за пръчка и макара Light

Модератори: Павел Иванов, sestrata

peach
новобранец
новобранец

Re: Въпрос за пръчка и макара Light

Мнение от peach »

Павел Иванов написа:
peach написа:... писанията на колегата Павел Иванов са пръчки 3-15, 4-20...
Въх ! Как можа да го напишеш :lol: То веднага са уточнили че това е МЛ а не Л , ама все пак :roll:
Извинявам се цитирах темата по памет (явно не много добра памет). Но така и така си тук моля дай едно мнение по моя въпрос.
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

peach написа:
JIRO написа:Здравей колега разгледай пръчките GAD Gancho http://shop.fishing-tackle.bg/rods/gad-gancho.html" onclick="window.open(this.href);return false; .
Имам приятели който ги ползват доволно и чета много добри отзиви за тях има подробни ревюта във форума...
Реални ли са им тестовете? И на посоченият линк количествата за 2м са изчерпани.

Може ли някой който е ползвал St. Croix Premier и GAD Gancho да направи сравнение защото в действителност разликата в цената не ме притеснява толкова и съм склонен да взема по-добрата от 2те.

Edit:
Също да попитам за Формакс какво е мнението?
Примерно тази https://www.fishing-market.com/shop/pro ... solid.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Както и за X-Zoga? Някой ако е ловил с такова чудо да си каже

Заглавието на темата не предполага да разглеждаш X-Zoga, наличните в Бг са по грубовати.
Формакс...по добре недей...
Компромисен вариант е SERT EXCEED ако намериш стария модел.
Ако ще е Ст.Кроа да е поне Авид...
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

peach написа:... Но така и така си тук моля дай едно мнение по моя въпрос.
Че съм тук , тук съм , ама няма да съм много полезен защото с лайт геги в този ценови клас нямам особен контакт . Мога да спомена че Премиера и Триумфа идват прекалено "бавни" , респективно "меки" за моят вкус , но това пъксе компенсира от тънък и читав брейд . От тук натам , като имаме предвид наистина тънък брейд , Ексейджа тотално отпада като вариант а Заубера е безумно тежък за всякакъв вид Лайт риболов и съответно пасувам и тук .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

bobopeli написа:
peach написа: Благодаря! Изчетох го това след като зададох въпроса и излиза че се балансира добре с по-тежка макара ~ 260 гр.
Баланса до голяма степен е въпрос на индивидуално усещане,в крайна сметка...
Тук Бобо е ужасно прав :) Нищо, че в повечето време ловя с Динаспина (210гр), слагам понякога и Ексията (280гр). Разликата в баланса е почти минимална и ръката бързо свиква...
Ганчото е добра пръчка в УЛ-Л варианта, който използвам. Ако сега си избирах въдичка, то това щеше да е Л-МЛ Премиера (3.5-14.2гр). Не съм чул лоша приказка за конкретния модел, даже се позамислям да си я заприходя след време :wink:
Изображение Изображение Изображение
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

Това за 3.5-14.2гр добре ама лакомията е голяма работа и понеже имам 10-30 та ми се искаше нещо дето да мога да хвърля 2 гр блесна с него. То не че няма да мога с по-голям тест ама няма да е толкова ефективно. Освен да си взема 3.5-14.2 пък след време един УЛ.

А господин Иванов ако съм разбрал правилно има предвид че ми трябва по плитка шпула за да намотая адекватно тънка плетка или тук говприм за съвсем друго?
Аватар
metodid
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от metodid »

Колега, добре си се спрял на Premier PS66LF2 (2,01m; 1.8-8.9). Съсредоточи се в търсенето на подходяща макара за него.
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

metodid написа:Колега, добре си се спрял на Premier PS66LF2 (2,01m; 1.8-8.9). Съсредоточи се в търсенето на подходяща макара за него.
А БЛАГОДАРЯ!

То не стига че и аз не знам какво искам ами и като се появят мнения дето променят правилата на играта и условието на задачата.. и съвсем зле.

Едит: Зачел съм се в темата за макарите и нещо не мога да се ориентирам. Явно повечето пишещи или ловят UL или M-ML. Въпроса ми е коя макара отива повече на пръчка с претенция за L тази за UL или за ML? Или коя си е точно за L?

И какво ви е мнението за Pflueger President?
Osi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Osi »

peach написа:... Въпроса ми е коя макара отива повече на пръчка с претенция за L тази за UL или за ML? Или коя си е точно за L?
Коя макара? Всичко зависи от пръчката, дали е конструктивно балансирана. Ако самата пръчка не е балансирана, то трудно ще се намери макара да я балансира. Затова вземаш пръчката и влизаш в магазина и почваш да си търсиш макарата. Другият вариант е да изчетеш отзивите за комбинациите на пръчката с различни макари и да прецениш коя да избереш.
Добре балансираните пръчки нямат проблем да работят с макари чиито тегла са доста различни. Например имам УЛ пръчка която е балансирана с макари от 180 до 240-250гр. Пробвал съм я и със Заубер 1000 - 280гр., балансира се, но се появява дискомфорт от теглото, пръчката е 100-на гр. с макарата отива към 380-400гр., което е доста за УЛ. Добрата макара е тази с възможно най-голям диаметър на шпулата и с поносимо тегло. В моят случай пръчката ми е окомплектована с макара 2000 по Дайва с тегло 200гр.

За кратко имах Pflueger President най-малкия размер, шпулата му е прекалено малка и не ми хареса как реди влакното. Пробите бяха само с монофил с плетено влакно не съм го пробвал, но едва ли ще е по-добре отколкото с монофила.
Заубер 1000 не работи добре с тънки плетени влакна (06, 08 по Японската номерация), прави бради и вкарва влакното между шпулата и винта за регулиране на аванса, но с монофилни влакна е по-добре (0,14 и нагоре).
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

Osi написа:
peach написа:... Въпроса ми е коя макара отива повече на пръчка с претенция за L тази за UL или за ML? Или коя си е точно за L?
Коя макара? Всичко зависи от пръчката, дали е конструктивно балансирана. Ако самата пръчка не е балансирана, то трудно ще се намери макара да я балансира. Затова вземаш пръчката и влизаш в магазина и почваш да си търсиш макарата. Другият вариант е да изчетеш отзивите за комбинациите на пръчката с различни макари и да прецениш коя да избереш.
Добре балансираните пръчки нямат проблем да работят с макари чиито тегла са доста различни. Например имам УЛ пръчка която е балансирана с макари от 180 до 240-250гр. Пробвал съм я и със Заубер 1000 - 280гр., балансира се, но се появява дискомфорт от теглото, пръчката е 100-на гр. с макарата отива към 380-400гр., което е доста за УЛ. Добрата макара е тази с възможно най-голям диаметър на шпулата и с поносимо тегло. В моят случай пръчката ми е окомплектована с макара 2000 по Дайва с тегло 200гр.

За кратко имах Pflueger President най-малкия размер, шпулата му е прекалено малка и не ми хареса как реди влакното. Пробите бяха само с монофил с плетено влакно не съм го пробвал, но едва ли ще е по-добре отколкото с монофила.
Заубер 1000 не работи добре с тънки плетени влакна (06, 08 по Японската номерация), прави бради и вкарва влакното между шпулата и винта за регулиране на аванса, но с монофилни влакна е по-добре (0,14 и нагоре).

Благодаря за отговора. Явно няма да е Заубер. Пък и по данни на производителя Кроа Премиер 2.01 е 85 грама. Та ще трябва да търся нещо по-леко. Да се надяваме поне самата пръчка да е балансирана.

Не разбрах на колегата Иванов разсъжденията за Ексейджа защо не става за тънък брейд. Може ли някой да ми го обясни, моля.

Иначе макарето е 200 гр. И според продавач с който говорих шпулата е голяма.

Говоря за http://megafishing.bg/product/3461/shim ... 000fd.html" onclick="window.open(this.href);return false; .

Да няма някаква грешка защото това било сравнително ново нещо
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

Най-добре е да си вземеш някоя Дайвичка: Фуего, Лувиас, Старата Калдия или друга. От Шимано може би от Биомастъра нагоре. Това е ако си решил да отделиш приличен бюджет за такъв такъм. При по скромни възможности някоя Тика или Риоби Слам. Всичко опира до вкус и пари :D Загледай и Флюгерите: Сюприм и Президент, ама и там цената е 150-200$.
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

radogagov написа:Най-добре е да си вземеш някоя Дайвичка: Фуего, Лувиас, Старата Калдия или друга. От Шимано може би от Биомастъра нагоре. Това е ако си решил да отделиш приличен бюджет за такъв такъм. При по скромни възможности някоя Тика или Риоби Слам. Всичко опира до вкус и пари :D Загледай и Флюгерите: Сюприм и Президент, ама и там цената е 150-200$.
Аз да ги имах щях да взема Дайва ама пусто... Та ексейджа не е добре защото ... просто не е добре изработен така ли да разбирам? Тика предполагам се има предвид DynaSpin но кой от 2та - GH или GQ? Ryobi Slam изглежда супер яко обаче цената ми е височка поне това което виждам във vidrax един колега продава в секция 'обяви' на много атрактивна цена но е модел 2000. Дали и при нея като при заубера шпулите за 1000 стават на 2000 и обратно (3000 и 4000 също)? И 2000 голяма ли ще ми е? Защото като грамаж е идеална.
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

peach написа:
radogagov написа:Най-добре е да си вземеш някоя Дайвичка: Фуего, Лувиас, Старата Калдия или друга. От Шимано може би от Биомастъра нагоре. Това е ако си решил да отделиш приличен бюджет за такъв такъм. При по скромни възможности някоя Тика или Риоби Слам. Всичко опира до вкус и пари :D Загледай и Флюгерите: Сюприм и Президент, ама и там цената е 150-200$.
Аз да ги имах щях да взема Дайва ама пусто... Та ексейджа не е добре защото ... просто не е добре изработен така ли да разбирам? Тика предполагам се има предвид DynaSpin но кой от 2та - GH или GQ? Ryobi Slam изглежда супер яко обаче цената ми е височка поне това което виждам във vidrax един колега продава в секция 'обяви' на много атрактивна цена но е модел 2000. Дали и при нея като при заубера шпулите за 1000 стават на 2000 и обратно (3000 и 4000 също)? И 2000 голяма ли ще ми е? Защото като грамаж е идеална.
При условие, че цената GH и GQ е много близка бих предпочел тази с 2-та лагера повече. Не, че и другата е лоша макара :) Мен лично бялата GH ми допада естетически. Риобито може да си го поръчаш от тук http://www.aliexpress.com/premium/ryobi ... =price_asc излиза около 100-те лева, но се чака повечко от месец. Имам Заубер и Ексия, ако трябва да ги сравнявам с Тиката, въртят много по-мазно и стегнато въпреки, че съм ги експлоатирал повече.
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

radogagov написа:
peach написа:
При условие, че цената GH и GQ е много близка бих предпочел тази с 2-та лагера повече. Не, че и другата е лоша макара :) Мен лично бялата GH ми допада естетически. Риобито може да си го поръчаш от тук http://www.aliexpress.com/premium/ryobi ... =price_asc излиза около 100-те лева, но се чака повечко от месец. Имам Заубер и Ексия, ако трябва да ги сравнявам с Тиката, въртят много по-мазно и стегнато въпреки, че съм ги експлоатирал повече.

Zauber и аз имам и го харесвам и за това така се засилих като ми каза за Slam-а. Сега говорих с човек от Vidrax и ако се окаже че тялото на модел 1000 и 2000 е едно и също мисля че проблема е решен. Ще взема тази на колегата и ще и купя една шпула 1000. :)
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Павел Иванов написа:
Че съм тук , тук съм , ама няма да съм много полезен защото с лайт геги в този ценови клас нямам особен контакт . Мога да спомена че Премиера и Триумфа идват прекалено "бавни" , респективно "меки" за моят вкус , но това пъксе компенсира от тънък и читав брейд . От тук натам , като имаме предвид наистина тънък брейд , Ексейджа тотално отпада като вариант а Заубера е безумно тежък за всякакъв вид Лайт риболов и съответно пасувам и тук .
В това мнение намирам най много аргументи и напълно го подкрепям бих добавил
super slim + exta fast<90g. =$$$.$$$ и за мое съжаление уравнението е такова...
А в ryobi slam и аз се заглеждам вече и ще ми е интересно да чуя повече мнения за модела.
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

JIRO написа:
Павел Иванов написа:
В това мнение намирам най много аргументи и напълно го подкрепям бих добавил
super slim + exta fast<90g. =$$$.$$$ и за мое съжаление уравнението е такова...
А в ryobi slam и аз се заглеждам вече и ще ми е интересно да чуя повече мнения за модела.
Отивам да я видя и евентуално купя. После ще дам мнение.

Имам информация от доставчиците на тубертини (което си е същото като ryobi) че макари 1000,2000; 3000,4000 и 5000,6000 са с еднакво тяло и се различават единствено по шпула.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”