Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- новобранец
Re: Има ли гъбари?
Никой ли не знае какви са тези гъби.marincheshki написа:Здравейте, вчера бях за гъби около около Пампорово. Голяма слука. Гората е зарината с гълабки, масловки и манатарки.
Под един бор намерих и много от тези, ако някой знае какви са, моля помагайте. Всичките бяха в близост една до друга. Гуглата е кадифяна на допир. Имат доста здрава и солидна конструкция. Не са крехки като гълъбките.
С различни размери са, най фолямата около 15см.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Съжалявам, че никой не ти отговаря, но и аз не познавам гъбите на снимката.
Гъби в горите има твърде много !!!!!!!!!!!!
Гъби в горите има твърде много !!!!!!!!!!!!
- чпс
- ще става разбирач
Уважаеми колега, водата от "сварените" млечници обикновено се изхвърля. Някои даже "варят" млечниците втори път, като отново изхвърлят водата.Stefko написа: ... Бях обещал да споделя опитите си да намеря читава рецепта за консумиране на лютивата млечница. Прегледах тукашните предложения, рових малко и в нета, и в крайна сметка спретнах нещо средно, което се оказа повече от приемливоЗначи процедирам така: набраните гъби почиствам и измивам хубаво, след което ги нарязвам и оставям да се изкиснат във вода за около 12 часа и повече (ако е възможно); може да сменя водата един път, ако се сетя. После варя в подсолена вода около час, през което време забърквам (спрямо количеството гъби) марината от оцет и зехтинче (почти равни части), добавям нарязани скилидки чесън, сол, черен пипер (на зърна) и копър. /наскоро направих и вариант с магданоз вместо копър, но още не съм го опитал
/ Когато гъбите станат готови ги оставям да се охладят, изваждам ги от тенджерата и ги пъхам в буркан, заедно с маринатата. Ако се наложи добавям от водата от варенето, за да не са на сухо тези най-отгоре в буркана...
http://manatarka.org/list/lactarius-piperatus/" onclick="window.open(this.href);return false;
- stankof
- ще става разбирач
А Леската е с Лешници.............misho_tsakov написа:Бука го запомни по Б- то- Без жълъди, а дъба е с жълъдите

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- чпс
- ще става разбирач
misho_tsakov написа:Бука го запомни по Б- то- Без жълъди, а дъба е с жълъдите

Дъб. Грапава тъмна кора. Гладки овални дъбови жълъди - с грапава шапка. Листа - силно нарязани и заоблени по краищата. Пачи крак, манатарки, булка, млечница, гълъбки и други.

Бук. Гладка светлосива кора. Букови жълъди с триъгълно напречно сечение - с къдрава шапка. Листа - сравнително гладки по краищата. Пачи крак, манатарки, млечница, гълъбки и други.

Леска. Гладка светлокафява кора на младите клони с "очи" (1-2 мм пъпки). Лешници. Листа - леко назъбени по краищата. Пачи крак, манатарки, млечница, гълъбки и други.
Висш лесотехнически институт (ВЛТИ)
Изпит по специалността.
Бюро.
Зад бюрото - професор.
Върху бюрото - няколко различни по външен вид цепеници.
Пред бюрото - студент.
Професорът подхвърля една от цепениците на изпитвания и пита : "Какво е това ?"
Изпитваният несръчно улавя цепеницата, разглежда я внимателно и не съвсем уверено отговаря : "Бук"
Професорът (с досада) : "Букова ти е главата. 4 . Махай се"
Здравейте приятели. Вчера се прибрах след 7 дни по билата и горите на Централен Балкан. Както се очакваше и там бе пълно с манатарки! Още в горите над лифта от Сопот посока към х. Добрила се появиха първите манатарки. Бе пълно и с червени мухоморки и лютици. Миналата неделя направихме 12 часов преход от х. Добрила до х. Плевен през най-атрактивната част от старопланинското било (Купена - Кръстците) и покрай х. Плевен бе пълно с едва покарали манатарки, които оставих за следващия ден. Тогава за 1 час обиколихме по границата на полянката и горите, западно от хижата и набързо напълних половин торба кауфланд с гъби първо качество, които консумирахме в х. Плевен и заслон Ботев, докъдето грижливо ги носих с мен! В горите около х. Тъжа също имаше гъби и без да търсим, намерихме 10на покрай пътечката за хижата на спускане от билото. Така 3 дни групата се радваше на стабилно гъбено предястие от манатарки! Първо място присъждам на Вальо от заслон Ботев, който не знам как ги изпържи, но такива манатарки не бях ял! В х. Плевен ги задушиха в тава и после май ги изпържиха с мащерка. Пак бяха много вкусни, а в Тъжа си ги правихме ние, понеже Чочо имаше много работа.
Ето и няколко снимки за доказателство:

Манатарки на фона на Ботев

Най-вкусните манатарки, които съм ял! Made by uncle Valio, refuge Botev

За жалост днес се прибрах в Кюстендил и се сблъсках с тъжната реалност... От младите манатарки, които оставих в ниските дъбови съкровищници, бяха останали десетки изпепелени, още преди да порастат гъби! По-печална гледка не съм виждал в никога гората! Срещнах над 40-50 изпепелени манатарки и булки, които ме накараха да се чувствам, както сигурно човек се чувства на прясно ексхумиран масов гроб... Все пак събрах 20на булки, които сметнах, че стават за ядене като за последно. Не ми се мисли какво бедствие се е случило, но като знам, че в сряда на Ботев бе 22 градуса, само мога да си представям какво е било на 600м в дъбовия ми рай.
Утре се качвам на 1400м в Осогово, за да видя там дали е оцеляло нещо.

Ето и няколко снимки за доказателство:

Манатарки на фона на Ботев

Най-вкусните манатарки, които съм ял! Made by uncle Valio, refuge Botev

За жалост днес се прибрах в Кюстендил и се сблъсках с тъжната реалност... От младите манатарки, които оставих в ниските дъбови съкровищници, бяха останали десетки изпепелени, още преди да порастат гъби! По-печална гледка не съм виждал в никога гората! Срещнах над 40-50 изпепелени манатарки и булки, които ме накараха да се чувствам, както сигурно човек се чувства на прясно ексхумиран масов гроб... Все пак събрах 20на булки, които сметнах, че стават за ядене като за последно. Не ми се мисли какво бедствие се е случило, но като знам, че в сряда на Ботев бе 22 градуса, само мога да си представям какво е било на 600м в дъбовия ми рай.

Утре се качвам на 1400м в Осогово, за да видя там дали е оцеляло нещо.

- G.Petkov
Днес в късният следобед реших да се разходя до гората на гъбите с надеждата, че ще намеря оставените от мен новопоникнали манатарки.
И наистина имаше - вече позавехнали, а повечето направо престаряли, но пак имаше гъби!
Тук ще отговоря на Стефко с любезното съдействие на чпс
- гората е смесена, предимно бук,

Обаче има и дъб,

И гъбите в нея -

А това е гълъбка в букови листа
,

Това са гъбите от днешния излет - вече напукани от жегата и попреминали.
Част от тях все пак влязоха в употреба,

И също като миналият път - на излизане от гората намерих най-хубавата и най-едра манатарка
,

И наистина имаше - вече позавехнали, а повечето направо престаряли, но пак имаше гъби!
Тук ще отговоря на Стефко с любезното съдействие на чпс

Обаче има и дъб,
И гъбите в нея -
А това е гълъбка в букови листа

Това са гъбите от днешния излет - вече напукани от жегата и попреминали.
Част от тях все пак влязоха в употреба,
И също като миналият път - на излизане от гората намерих най-хубавата и най-едра манатарка

Забележката е напълно основателна и на мясточпс написа: Уважаеми колега, водата от "сварените" млечници обикновено се изхвърля. Някои даже "варят" млечниците втори път, като отново изхвърлят водата.

Моят рапорт за тази седмица

И пак една кулинарна скоба да отворя: Имах някак по-големи очаквания от първите ми срещи с хлебенката, но в действителност не ми хареса. Опитах да я направя на скара, както и в тава на фурна с други гъби…Тц, не ми допадна нито като текстура, нито като аромат (идва ми прекалено тежък). Тези съботните съм намислил да ги пържа, като в последствие "убия" малко аромата с чесънче и магданоз, но съм отворен и за всякакви други предложения

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Хубави гъбки и още по-хубави снимки! Браво!G.Petkov написа:Днес в късният следобед реших да се разходя до гората на гъбите с надеждата, че ще намеря оставените от мен новопоникнали манатарки.
Аз понеже съм начинаещ гъбар, та след дъжд само челядинки бера по селските ливади.

Матеев много хубава снимка-разрешаваш ли да я копна за моята страница у фейса-нали така е по културно-първо да попиташ автора на снимката.

Риболовци.
Какво има да разрешавам - че за мен това е комплимент!lusienn написа: ....
Матеев много хубава снимка-разрешаваш ли да я копна за моята страница у фейса-нали така е по културно-първо да попиташ автора на снимката.

Иначе след като преди 3,4 дни на 1400м в Осогово намерих 6-7 мънички манатарки, днес се качих да видя дали няма още...
Е, малко са, но им се зарадвах повече на тази суша и то в трета десетдневка на август, отколкото на касетките, когато ги имаше по път и над път! Набрах си и просеници за поредната крем супа!

В момента по кюстендилско вали, което ми дава надежди, че има смисъл пак да се разходя след още някой ден...
- G.Petkov
Матеев,mateev написа:... Набрах си и просеници за поредната крем супа!...
Пусни рецептата за крем-супа от просеник в темата "Гъбомания" в подфорум "Риболовна кухня" !
Там ще я прочетат повече хора и аз също

И аз днес "погледнах" в едни мои места в Стара планина,
Но уви,
На около 800 м н.в. - много сухо и единични гъби - гълъбки и млечници!
Казаха ми, че има още манатарки, ама на високото - нямах нито време, нито сили да изкатеря планината

Значи преди 2 седмици ходих по Стара Планина-подбалканския път.
Там където има проход за Ботевград,беше пълно от мургавите братя.
Много са пъргави,ходят на групи в гората и свиркат с едни свирки да се ориентират кой къде събира.
Разбрах че събират за предаване-4 лв им изкупували манатарката.
Та правели по 10 кила-аз неможах да съберя толкова,въпреки че обиколих в радиус от 10 км селата и гората около нея.
Преди 20 дни е можело да се докарат по 10-15 кила но сега абсурд.
Тая неделя ходих на яз Искър.
Тая гъба е порастнала само за една нощ,в тоя размер както я виждате.
Гълъбки около колата бяха поникнали поне 60 70 броя,както и млечници но нито една борова манатарка,или сърнела.Масловки имаше малко.
Това на 850 метра надморска височина.
Матеев мерси за снимката взех си я .
Там където има проход за Ботевград,беше пълно от мургавите братя.
Много са пъргави,ходят на групи в гората и свиркат с едни свирки да се ориентират кой къде събира.
Разбрах че събират за предаване-4 лв им изкупували манатарката.
Та правели по 10 кила-аз неможах да съберя толкова,въпреки че обиколих в радиус от 10 км селата и гората около нея.
Преди 20 дни е можело да се докарат по 10-15 кила но сега абсурд.
Тая неделя ходих на яз Искър.
Тая гъба е порастнала само за една нощ,в тоя размер както я виждате.
Гълъбки около колата бяха поникнали поне 60 70 броя,както и млечници но нито една борова манатарка,или сърнела.Масловки имаше малко.
Това на 850 метра надморска височина.
Матеев мерси за снимката взех си я .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- rosboz
- ще става разбирач
След жегите миналата седмица гъбите смениха външния си вид

но не и качеството си.
И много брезовки в дъбовата гора

наблизо има и брезова гора

Има някаква връзка защото никъде другаде не се намират само в брезовата гора и дъбака до нея.

но не и качеството си.
И много брезовки в дъбовата гора

наблизо има и брезова гора

Има някаква връзка защото никъде другаде не се намират само в брезовата гора и дъбака до нея.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
- G.Petkov
Днес се качих високо в Стара планина,
Букова гора, красиви поляни,

Имаше и гъби, ама не и тези които събирам.
От красивите, но посиняващи манатарки имаше и то свежи гъби!
Намерих няколко,

Коралки също имаше достатъчно,

Имаше и манатарки, но преминали и остарели или наядени от охлюви като тази,

И разни други гъби, които не познавам,

Влага има в гората над 1000 м н.в., но и температурите са високи и хубави гъби не намерих !
Букова гора, красиви поляни,
Имаше и гъби, ама не и тези които събирам.
От красивите, но посиняващи манатарки имаше и то свежи гъби!
Намерих няколко,
Коралки също имаше достатъчно,
Имаше и манатарки, но преминали и остарели или наядени от охлюви като тази,
И разни други гъби, които не познавам,
Влага има в гората над 1000 м н.в., но и температурите са високи и хубави гъби не намерих !