Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
marincheshki
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от marincheshki »

marincheshki написа:Здравейте, вчера бях за гъби около около Пампорово. Голяма слука. Гората е зарината с гълабки, масловки и манатарки.
Под един бор намерих и много от тези, ако някой знае какви са, моля помагайте. Всичките бяха в близост една до друга. Гуглата е кадифяна на допир. Имат доста здрава и солидна конструкция. Не са крехки като гълъбките.
С различни размери са, най фолямата около 15см.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Никой ли не знае какви са тези гъби.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Съжалявам, че никой не ти отговаря, но и аз не познавам гъбите на снимката.
Гъби в горите има твърде много !!!!!!!!!!!!
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Stefko написа: ... Бях обещал да споделя опитите си да намеря читава рецепта за консумиране на лютивата млечница. Прегледах тукашните предложения, рових малко и в нета, и в крайна сметка спретнах нещо средно, което се оказа повече от приемливо :) Значи процедирам така: набраните гъби почиствам и измивам хубаво, след което ги нарязвам и оставям да се изкиснат във вода за около 12 часа и повече (ако е възможно); може да сменя водата един път, ако се сетя. После варя в подсолена вода около час, през което време забърквам (спрямо количеството гъби) марината от оцет и зехтинче (почти равни части), добавям нарязани скилидки чесън, сол, черен пипер (на зърна) и копър. /наскоро направих и вариант с магданоз вместо копър, но още не съм го опитал :roll:/ Когато гъбите станат готови ги оставям да се охладят, изваждам ги от тенджерата и ги пъхам в буркан, заедно с маринатата. Ако се наложи добавям от водата от варенето, за да не са на сухо тези най-отгоре в буркана...
Уважаеми колега, водата от "сварените" млечници обикновено се изхвърля. Някои даже "варят" млечниците втори път, като отново изхвърлят водата.

http://manatarka.org/list/lactarius-piperatus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

misho_tsakov написа:Бука го запомни по Б- то- Без жълъди, а дъба е с жълъдите :)
А Леската е с Лешници............. :lol: :lol: :lol:
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

misho_tsakov написа:Бука го запомни по Б- то- Без жълъди, а дъба е с жълъдите :)
Изображение

Дъб. Грапава тъмна кора. Гладки овални дъбови жълъди - с грапава шапка. Листа - силно нарязани и заоблени по краищата. Пачи крак, манатарки, булка, млечница, гълъбки и други.

Изображение

Изображение

Бук. Гладка светлосива кора. Букови жълъди с триъгълно напречно сечение - с къдрава шапка. Листа - сравнително гладки по краищата. Пачи крак, манатарки, млечница, гълъбки и други.

Изображение
Леска. Гладка светлокафява кора на младите клони с "очи" (1-2 мм пъпки). Лешници. Листа - леко назъбени по краищата. Пачи крак, манатарки, млечница, гълъбки и други.

Висш лесотехнически институт (ВЛТИ)
Изпит по специалността.
Бюро.
Зад бюрото - професор.
Върху бюрото - няколко различни по външен вид цепеници.
Пред бюрото - студент.

Професорът подхвърля една от цепениците на изпитвания и пита : "Какво е това ?"

Изпитваният несръчно улавя цепеницата, разглежда я внимателно и не съвсем уверено отговаря : "Бук"

Професорът (с досада) : "Букова ти е главата. 4 . Махай се"
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Здравейте приятели. Вчера се прибрах след 7 дни по билата и горите на Централен Балкан. Както се очакваше и там бе пълно с манатарки! Още в горите над лифта от Сопот посока към х. Добрила се появиха първите манатарки. Бе пълно и с червени мухоморки и лютици. Миналата неделя направихме 12 часов преход от х. Добрила до х. Плевен през най-атрактивната част от старопланинското било (Купена - Кръстците) и покрай х. Плевен бе пълно с едва покарали манатарки, които оставих за следващия ден. Тогава за 1 час обиколихме по границата на полянката и горите, западно от хижата и набързо напълних половин торба кауфланд с гъби първо качество, които консумирахме в х. Плевен и заслон Ботев, докъдето грижливо ги носих с мен! В горите около х. Тъжа също имаше гъби и без да търсим, намерихме 10на покрай пътечката за хижата на спускане от билото. Така 3 дни групата се радваше на стабилно гъбено предястие от манатарки! Първо място присъждам на Вальо от заслон Ботев, който не знам как ги изпържи, но такива манатарки не бях ял! В х. Плевен ги задушиха в тава и после май ги изпържиха с мащерка. Пак бяха много вкусни, а в Тъжа си ги правихме ние, понеже Чочо имаше много работа.
Ето и няколко снимки за доказателство:

Изображение

Изображение

Изображение

Манатарки на фона на Ботев

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Най-вкусните манатарки, които съм ял! Made by uncle Valio, refuge Botev

Изображение

За жалост днес се прибрах в Кюстендил и се сблъсках с тъжната реалност... От младите манатарки, които оставих в ниските дъбови съкровищници, бяха останали десетки изпепелени, още преди да порастат гъби! По-печална гледка не съм виждал в никога гората! Срещнах над 40-50 изпепелени манатарки и булки, които ме накараха да се чувствам, както сигурно човек се чувства на прясно ексхумиран масов гроб... Все пак събрах 20на булки, които сметнах, че стават за ядене като за последно. Не ми се мисли какво бедствие се е случило, но като знам, че в сряда на Ботев бе 22 градуса, само мога да си представям какво е било на 600м в дъбовия ми рай. :(
Утре се качвам на 1400м в Осогово, за да видя там дали е оцеляло нещо.

Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес в късният следобед реших да се разходя до гората на гъбите с надеждата, че ще намеря оставените от мен новопоникнали манатарки.
И наистина имаше - вече позавехнали, а повечето направо престаряли, но пак имаше гъби!
Тук ще отговоря на Стефко с любезното съдействие на чпс :D - гората е смесена, предимно бук,

Изображение

Обаче има и дъб,

Изображение

И гъбите в нея -

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А това е гълъбка в букови листа :D ,

Изображение

Това са гъбите от днешния излет - вече напукани от жегата и попреминали.
Част от тях все пак влязоха в употреба,

Изображение

И също като миналият път - на излизане от гората намерих най-хубавата и най-едра манатарка :D ,

Изображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

чпс написа: Уважаеми колега, водата от "сварените" млечници обикновено се изхвърля. Някои даже "варят" млечниците втори път, като отново изхвърлят водата.
Забележката е напълно основателна и на място :!: Мой е пропускът, благодаря, колега ЧПС ;)

Моят рапорт за тази седмица :) : не останах особено доволен от разходката си из горите този път… :roll: Така и не избрах конкретно място, ами до последно се колебах къде да отида и в крайна сметка бях на няколко места и на нито едно не обърнах достатъчно внимание. Буквално претичах през тях и дори и снимки не направих, макар че гъби все пак имаше. Намерих няколко последни манатарки, малко хлебенки, 10-тина габърови гъби и 2-3 гълъбки. Допълних торбата с бяла млечница и се прибрах :lol: Интересно, че хубавите гъби бяха или напълно изчезнали или се срещаха съвсем нарядко, докато в същото време горите бяха направо застлани със зелена мухоморка (във всякакъв стадии на растежа) и жълта рогачка… Специално за мухоморката ми се струва странно, тъй като изглежда нежна гъба, нуждаеща се от повече влага, но явно не е баш така :lol:

И пак една кулинарна скоба да отворя: Имах някак по-големи очаквания от първите ми срещи с хлебенката, но в действителност не ми хареса. Опитах да я направя на скара, както и в тава на фурна с други гъби…Тц, не ми допадна нито като текстура, нито като аромат (идва ми прекалено тежък). Тези съботните съм намислил да ги пържа, като в последствие "убия" малко аромата с чесънче и магданоз, но съм отворен и за всякакви други предложения ;)

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Баш Щукар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Баш Щукар »

G.Petkov написа:Днес в късният следобед реших да се разходя до гората на гъбите с надеждата, че ще намеря оставените от мен новопоникнали манатарки.
Хубави гъбки и още по-хубави снимки! Браво!
Аз понеже съм начинаещ гъбар, та след дъжд само челядинки бера по селските ливади.
lusienn

Мнение от lusienn »

Изображение

Матеев много хубава снимка-разрешаваш ли да я копна за моята страница у фейса-нали така е по културно-първо да попиташ автора на снимката.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

lusienn написа: ....

Матеев много хубава снимка-разрешаваш ли да я копна за моята страница у фейса-нали така е по културно-първо да попиташ автора на снимката.
Какво има да разрешавам - че за мен това е комплимент! :)

Иначе след като преди 3,4 дни на 1400м в Осогово намерих 6-7 мънички манатарки, днес се качих да видя дали няма още...
Е, малко са, но им се зарадвах повече на тази суша и то в трета десетдневка на август, отколкото на касетките, когато ги имаше по път и над път! Набрах си и просеници за поредната крем супа!

Изображение

В момента по кюстендилско вали, което ми дава надежди, че има смисъл пак да се разходя след още някой ден...
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

mateev написа:... Набрах си и просеници за поредната крем супа!...
Матеев,
Пусни рецептата за крем-супа от просеник в темата "Гъбомания" в подфорум "Риболовна кухня" !
Там ще я прочетат повече хора и аз също :D !

И аз днес "погледнах" в едни мои места в Стара планина,
Но уви,
На около 800 м н.в. - много сухо и единични гъби - гълъбки и млечници!
Казаха ми, че има още манатарки, ама на високото - нямах нито време, нито сили да изкатеря планината :D !
lusienn

Мнение от lusienn »

Значи преди 2 седмици ходих по Стара Планина-подбалканския път.

Там където има проход за Ботевград,беше пълно от мургавите братя.

Много са пъргави,ходят на групи в гората и свиркат с едни свирки да се ориентират кой къде събира.

Разбрах че събират за предаване-4 лв им изкупували манатарката.

Та правели по 10 кила-аз неможах да съберя толкова,въпреки че обиколих в радиус от 10 км селата и гората около нея.

Преди 20 дни е можело да се докарат по 10-15 кила но сега абсурд.

Тая неделя ходих на яз Искър.

Тая гъба е порастнала само за една нощ,в тоя размер както я виждате.
искър-15-16 08 14 072.JPG

Гълъбки около колата бяха поникнали поне 60 70 броя,както и млечници но нито една борова манатарка,или сърнела.Масловки имаше малко.

Това на 850 метра надморска височина.

Матеев мерси за снимката взех си я .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

След жегите миналата седмица гъбите смениха външния си вид

Изображение

Изображение

но не и качеството си.

И много брезовки в дъбовата гора

Изображение

Изображение

Изображение

наблизо има и брезова гора

Изображение

Има някаква връзка защото никъде другаде не се намират само в брезовата гора и дъбака до нея.
ski today
work tomorrow
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес се качих високо в Стара планина,
Букова гора, красиви поляни,

Изображение

Изображение

Имаше и гъби, ама не и тези които събирам.
От красивите, но посиняващи манатарки имаше и то свежи гъби!
Намерих няколко,

Изображение

Изображение

Коралки също имаше достатъчно,

Изображение

Имаше и манатарки, но преминали и остарели или наядени от охлюви като тази,

Изображение

И разни други гъби, които не познавам,

Изображение

Изображение

Влага има в гората над 1000 м н.в., но и температурите са високи и хубави гъби не намерих !
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”