Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Бързо питане за плетено влакно
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Бързо питане за плетено влакно
Няма идеален вариант за плетеното-пробвал съм всичко що се предлага на пазара у нас ей така от любопитство-стигнах до заключение че на потребитела все му е вътре до макарите и то без упойка.за много неща бих си позволил да дам мнение какво и от къде но за влакната ще се въздържа.обикновено това което пише няма нищо общо с действителноста.като се замисля и при монофила е същото...просто експерементираш и намираш ,,твоя хипрон,,
Малко червейче пита майка си: - Мамо къде е татко? Майката: - Отиде за риба.
.
.
- Vid
- кандидат преподавател
pelikan-е, няма човек кой да е пробвал всичко кое се предлага на пазара. Това просто не е възможно без значение от паричните ти възможности...
И, форума е за това, човек да споделя какво е ползвал, а не да се въздържа...
А, писаниците по етикетите са едно, а мненията на хората друго.., ако разбираш кВо искам да кажа?
И, форума е за това, човек да споделя какво е ползвал, а не да се въздържа...
А, писаниците по етикетите са едно, а мненията на хората друго.., ако разбираш кВо искам да кажа?
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Какво влакно бихте ми препоръчали за джиг риболов от брега но няма да се замята надалеко ... /пръчка 2.60 и акция 3-15/.Ще се лови предимно костури.За предпочитане е фруорисцентно ...
- radogagov
- ще става разбирач
Според мен всяко едно плетено влакно ще ти свърши работа, стига да е достатъчно тънко. Аз бих заложил на нещо с реална дебелина 0,6 японската номерация. Поразгледай продуктите на Веривас, ИЖК, Дуел, Сънлайн и други.ivanst написа:Какво влакно бихте ми препоръчали за джиг риболов от брега но няма да се замята надалеко ... /пръчка 2.60 и акция 3-15/.Ще се лови предимно костури.За предпочитане е фруорисцентно ...

Не намирам инфо за точно тези влакна ... особено ме интересува Веривас с доста добри отзиви тук във форума но не мога да го открия по онлайн риболовните сайтове ... стига да е флурисцентно и предполагам по добрият вариант да е плетено.На другата пръчка имам плетено влакно 0.16 на formax ... май беше към 35лв - 120м но при прибиране на влакното се чува неприятен шум ... та за това сега искам мнение тук.Със сигурност обаче с дебелина 0.10 - 0.12 максимум.Мисля че не е нужно повече.
- radogagov
- ще става разбирач
Веривас: http://spinningfish.bg/catalogue/category/vlakna-pe
YGK : http://fishingzone.bg/category/95/pleteni-vlakna.html
Дуел: http://www.voblershop.com/vlakna/155/
Всяко плетено малко или много шуми
YGK : http://fishingzone.bg/category/95/pleteni-vlakna.html
Дуел: http://www.voblershop.com/vlakna/155/
Всяко плетено малко или много шуми

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
От според зависи , от макарата , но не бих ти препоръчал да ловиш с по-тънко от размер 1 ако не е читава такава , демек пригодена за работа с тънки брейдове . Не друго ами ще се превърнеш в поредният "разочарован" от "прехвалени" линии . Ако говорим за риболов със сбиро / бомбарда , вече е друга бира .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Павката е точен- под 1.0 не бива да се слиза, освен ако не си некЪф корифей в спининга... Смятам, че 1,2 е добрия вариант...Павел Иванов написа: не бих ти препоръчал да ловиш с по-тънко от размер 1 Ако говорим за риболов със сбиро / бомбарда , вече е друга бира .
Само не разбрах кВо и е другото на бомбардата?? Щото там обикновено се ползава дълъг флуоро повод и или чепаре, а влакното освен че трябва да прави най добрия кастинг, трябва и да удържа напъна на замятане, както и този на вадене на дузина риби....
Таа, кВо рече за риболова с бомбарда Павка??
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Павел Иванов
Ами какво да кажа освен , че топлата вода е измислена доста отдавна , а последствие се измислят различни неща за притоплянето и от типа на обикновен бойлер проточен такъв , ТЕЦ и пр.Vid написа:...Таа, кВо рече за риболова с бомбарда Павка??

Малко история ?
Седяло си преди време едно италианче на широка , разлята пъстървова река , ловяло си но както обикновено се случва рибата се била отсреща . С мач се постигала нужната дистанция но в случаят там било плитко и предпочитанията на рибата били към движеща се стръв . Та седнало жабарчето , мислило , мислило и измислило . Взело дълга параболична мач въдица , пригодена за работа основно с тънки линии . Пробило ваглера по дължина , кръстило го "сбиролино" и прекарало линията през него . Тъй постигнало няколко ефекта , ем далечен кастинг , ем стръвта , в началото най-вече земен червей , се движела по или близо до повърхността . Последствие решило да премести този начин на риболов и в езерата с цел да потърси доволно развъденият в страната басс . Да ама басса не винаги е на повърхността , даже напротив . Така се пръкнало потъващото сбиро . Дългият кастинг на леки примамки не останал незабелязан от морските брегови риболовци които с успех започнали да го ползват най-вече за риболов на зарган и прекръстили сбиролиното на бомбарда . От там натам еволюцията и прилагането на различни способи при риболова със сбиро съвсем нормално да се развиват и допълват но основата си остава една . Каква ? Ами риболов с мачова въдица пригодена за работа с тънки линии . Демек базата далеч не е спининг риболов а английски мач такъв приспособен от иновативно италианче във вид кастингов , но за разлика от него основно с тънки линии , такъв . Флуоро повода влиза доста по-късно и далече не винаги е най-ефективният такъв , особено при слънчево време и подповърхностно , респективно повърхностно водене на примамката . Не случайно Варивас подаряват с всяка ролка брейд и двайсет метра шок лидер от монофил , който доста колеги определят като флуоро , ей тъй за определението

Та да обобщим :
- риболова със сбиролино / бомбарда е риболов с мач въдица , с максимално тънка линия според въдицата и пробит по дължина ваглер .
От там натам констатацията ми за "другата бира" спрямо спининга .
Тва с "напъна при замятане" вече се определя от това дали сме съчетали правилно целият такъм , как при всякакъв вид риболов . Не може да очакваме чудеса ако замятаме с твърда щукарка тежки бомбарди . В тоя случай съвсем естествено да оставим много сбиролина още при самото замятане . Изваждането на "дузина риби" също зависи от такъма като цяло , още повече , че при големи дистанции в повечето случаи имаме и тъй наречената "МАХ" издръжливост на линията , въдицата и макарата с широка шпула и перфектен аванс са от голямо значение , ама май вече се повторих доста пъти та ...
Други питания ?
Павел Иванов
Павел Иванов
Ще се лови на спининг от брега но няма да се замята надалеч /малък залив/ макарата е тази - https://megafishing.bg/product/3810/mak ... l-300.html" onclick="window.open(this.href);return false;Павел Иванов написа:От според зависи , от макарата , но не бих ти препоръчал да ловиш с по-тънко от размер 1 ако не е читава такава , демек пригодена за работа с тънки брейдове . Не друго ами ще се превърнеш в поредният "разочарован" от "прехвалени" линии . Ако говорим за риболов със сбиро / бомбарда , вече е друга бира .
До колкото разбрах влакното трябва да е 0.15-0.16 по българските мерки?
- http://spinningfish.bg/catalogue/produc ... green-150m" onclick="window.open(this.href);return false; - тук 1.2 каквото и да значи ... то другите размери ги няма
- http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1036" onclick="window.open(this.href);return false; - 0.15 или 0.17
- Павел Иванов
При всички видове четири и трижилни брейдове шума си е на лице . Друг е въпроса струва ли си да си вземеш осем жилен брейд на цената , на макарата ти , само и само да намалиш шума ? В случаят бих ти препоръчал да прегледаш тази тема - http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=119&t=39956" onclick="window.open(this.href);return false; , от началото , ако имаш време . Не съм ползвал нищо на Формакс , но не вярвам упоменатото от теб 0.16 да е по-тънко от 0.30 - 0.35мм реални . Размери 1 и 1.2 ще рече - http://www.fishing-tackle.bg/articles/j ... -size.html" onclick="window.open(this.href);return false; . Демек 1 е реално около 0.165 мм - 0.18мм , а 1.2 около 0.185 мм - 0.20мм реални . Да купуваш брейд по означение 0.10 - 0.12мм си е бош лаф работа , особено кога иде реч за европейският пазар като цяло . Примерно Пауър Пора при 0.10мм обявени е към 0.30мм реални , а оригинала Пауър Про , пак при 0.10мм. обявени е към 0.25мм. реални . Това се отнася и за повечето други с обявен някакъв диаметър и произведени за ЕС пазара . Хубаво е да споменеш от къде най-вече идва шума който ти пречи . Основно от водачите , или основно от към макарата . Ако е вторият случай то значи ти е заминала ролката , респективно пълнежа и , там какъвто е , било лагер , било втулка . В този случай не бих ти препоръчал да ползваш какъвто и да е било брейд а монофил , при това от най-евтините . Ако шума е основно от водачите и е основно той проблема , пак бих ти препоръчал монофил , но вече този - http://spinningfish.bg/catalogue/produc ... ce-vep-91m" onclick="window.open(this.href);return false; , като ако макарата ти е от най-малкият размер те съветвам да навиеш 5 либровото а ако е от по-големите размери , минимум 6 либри .
Павел Иванов
Павел Иванов
Благодаря ти за отговора.Темата я прегледах основно ... така макарата която съм посочил е чисто нова и нямам представа как ще е с плетеняк . Шума за който споменах е от старата въдица с макара Риоби Екусима но самия шум идваше от водачите на пръчката Shakespeare Ugly Stik N.G.Насочих се към плетено влакно защото усетих голяма разлика в усещането на самото кълване с монофилно и плетено влакно.Та за това реших и на тази макара да сложа плетено влакно.Ще взема или това на Варивас или другото на Стрен.Още веднъж благодаря на всички които писаха по моето питане.
- jorro11
- ще става разбирач
Привет,
Да ползвам вече отворената тема за да не отвярам нова подобна.
Моля да ми препоръчате читав брейд. Ще ловя пъстърва и кефал
, основно на въртящи блесни и по-рядко малки воблери. Въдицата е Кроа Авид 2,44м 1,8-8,9гр, а макарата Шимано Наски С2000. предпочитам да е възможно най-тънко, но да не се усуква с малко по-големи въртележки.
До сега съм ловил на 2-пъти със Салмо Елит (0,09мм и 0,11мм) от които съм доволен до колкото имам база за сравнение, но мисля че може да ми препоръчате и по-добро.
Благодарско на отзовалите се
Да ползвам вече отворената тема за да не отвярам нова подобна.
Моля да ми препоръчате читав брейд. Ще ловя пъстърва и кефал

До сега съм ловил на 2-пъти със Салмо Елит (0,09мм и 0,11мм) от които съм доволен до колкото имам база за сравнение, но мисля че може да ми препоръчате и по-добро.
Благодарско на отзовалите се

- stanevJR
- вече хвърля и на тежко
И аз да попитам също.
Павката знам, че не ми харесва макарата за спининг, но за момента съм с това - Shimano Exage 3000 MHSRC с дву-делната дръжка и бързият аванс, с плитка шпула(0.18мм - 130м.)! Пръчката ми е едно най-обикновено Миварди с дължина 2.40 , Лайт , тест. 7-22гр. а брейда е измислен, 4 жилен грубичък - т.е. нормално 100 метра за 20 кожи! И дори съм го смазал с бебешко олио но знам , че дори и така ще ги има онези вибрации по водачите, та.. Желая влакно, здраво и копринено на пипане или поне възможно най-близко до дуела, но едноцветно.. Задължително 8-нишково и най-вече питането ми е за размер. Аз мисля 1.2 или 1.5 примерно. Бай дъ уей - поръчах си пръчка днес - Гад Ганчо - 2.13м , тест. 5-25 йеп!!!!!!!!

Павката знам, че не ми харесва макарата за спининг, но за момента съм с това - Shimano Exage 3000 MHSRC с дву-делната дръжка и бързият аванс, с плитка шпула(0.18мм - 130м.)! Пръчката ми е едно най-обикновено Миварди с дължина 2.40 , Лайт , тест. 7-22гр. а брейда е измислен, 4 жилен грубичък - т.е. нормално 100 метра за 20 кожи! И дори съм го смазал с бебешко олио но знам , че дори и така ще ги има онези вибрации по водачите, та.. Желая влакно, здраво и копринено на пипане или поне възможно най-близко до дуела, но едноцветно.. Задължително 8-нишково и най-вече питането ми е за размер. Аз мисля 1.2 или 1.5 примерно. Бай дъ уей - поръчах си пръчка днес - Гад Ганчо - 2.13м , тест. 5-25 йеп!!!!!!!!

"Над нещата."
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=135&t=89200" onclick="window.open(this.href);return false;
Здравейте,
Бих искал и аз да попитам за качествен брейд, който ще се използва за морски риболов (отделил съм 100 лева). Пръчката е Спортекс Карбофлекс на 2,70 метра (34-52 грама), макара Пен Батъл 3000. Засега като марка съм се ориентирал към Varivas и YGK, но се затруднявам с размера.
Предварително Ви благодаря.
Поздрави и наслука!
Бих искал и аз да попитам за качествен брейд, който ще се използва за морски риболов (отделил съм 100 лева). Пръчката е Спортекс Карбофлекс на 2,70 метра (34-52 грама), макара Пен Батъл 3000. Засега като марка съм се ориентирал към Varivas и YGK, но се затруднявам с размера.
Предварително Ви благодаря.
Поздрави и наслука!