Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
МмммДам и в моят двор още от вчера наново се пръкнаха няколко от същите . Пак ще ги пропусна ама ако някой има желание мога да му набера с цел дегустация та да съм сигурен , че наистина ставатMega написа:... Ето от днес сутринта в София.Вън вали сняг, а те растат като бесни...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Е, поне нямат вид на тези, дето не стават.
Аз ги пропускам, защото са поостарели, растат до улицата и в София. 

Стават стават
- Диканаров
- кандидат преподавател
Първо да се извиня на колегата Стефко, че толкова късно отговарям, ама какво да правя? Старост-нерадост!
Недовиждам, недопомня, недочувам, недовнимавам, та така! Извинявай!
На въпросът! Гъбите когато са млади и свежи са с отличен аромат и вкус! Застарялите наистина приемат неприятен привкус и мирис! Особено тези на които ламелите са почнали да кафенеят!
Затова бера млади и пресни гъби. Че ми е по-лесно, иначе трябва да се изхвърли първата вода и да се изплакват в чиста вода преди да я мариноваш!
Мариноването ми е най-обикновено:- варя в подсолена вода на вкус 15 мин. гъбите, които предварително съм нарязал на 4 или 6 резена;-отделям гъбената вода през гевгир;-нарязвам скилидки чесън на филийки;-нарязвам на ситно, магданоз и листа на целина;- ръся с млян чер пипер и омесвам гъбите с подправките. Пълня бурканчетата със сместа и заливам с маринатата, която е от 50% гъбена вода и 50% оцет/6%/. На гърлото на буркана наливам олио до пълно покриване на повърхността на маринатата и евентуално стърчащи крайчета на гъбите. Отлежава една седмица и са готови за замезване!
За криването на сезонът някой може и да отложи, защото около блока ми по пънове от липа избиха зимни припънки. Също чудесна прясна гъба, но да я береш от гора или около широколистни пънове покрай вода, а не опикани от кучета от блоковете.
Годна е и за чорбица и за мариноване! Братушките и казват "опята" и специално ходят за нея, като я берат с раници и кошници и си пазят в дълбока тайна находищата.
Те я само солят, като суровата туршия или краставичките! Аз съм я брал на пътеката от Златни мостове към Владая, на пъновете около Искър до Враждебна и по тополовите насаждения около Лесновска река от Богоров до Негован, но съм сигурен, че ги има на много повече места. Просто не съм ходил целево за тях. 

На въпросът! Гъбите когато са млади и свежи са с отличен аромат и вкус! Застарялите наистина приемат неприятен привкус и мирис! Особено тези на които ламелите са почнали да кафенеят!

Мариноването ми е най-обикновено:- варя в подсолена вода на вкус 15 мин. гъбите, които предварително съм нарязал на 4 или 6 резена;-отделям гъбената вода през гевгир;-нарязвам скилидки чесън на филийки;-нарязвам на ситно, магданоз и листа на целина;- ръся с млян чер пипер и омесвам гъбите с подправките. Пълня бурканчетата със сместа и заливам с маринатата, която е от 50% гъбена вода и 50% оцет/6%/. На гърлото на буркана наливам олио до пълно покриване на повърхността на маринатата и евентуално стърчащи крайчета на гъбите. Отлежава една седмица и са готови за замезване!

За криването на сезонът някой може и да отложи, защото около блока ми по пънове от липа избиха зимни припънки. Също чудесна прясна гъба, но да я береш от гора или около широколистни пънове покрай вода, а не опикани от кучета от блоковете.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Колега Диканаров, няма за какво да се извиняваш
Напротив, отговорът ти е точно това, което ми трябваше и много благодаря за него. Изключително подробно си описал рецептата, така че при първа възможност ще се пробва, стига да има материал
За виолетките може би си прав, че бяха малко застарели
Ще им дам пак възможност...догодина
Виж припънките са ми много непозната територия и честно казано са следващото нещо, което съм си поставил за цел да проуча по-отблизо
Засега наблягам на теорията, а за практиката ще видим дали ще стане без чужда помощ... Още ми е рано да се пробвам сам
Поздрави!!

За виолетките може би си прав, че бяха малко застарели

Виж припънките са ми много непозната територия и честно казано са следващото нещо, което съм си поставил за цел да проуча по-отблизо

Поздрави!!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov
И аз съм чувал за тази гъба, ама трябва я видя на живо !Диканаров написа:... Братушките и казват "опята" и специално ходят за нея...
Някой да е пробвал култивираната кладница - става ли за ядене и колко ?
ЧРД-на колегата bgbul.
Много здраве щастие с любимото хоби,и пълни джобове с парички.
Много здраве щастие с любимото хоби,и пълни джобове с парички.

Риболовци.
ЧРД bgbul.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Георги, кладниците стават, но са си като култивираната печурка. А и правих неуспешен опит да ги произвеждам на вилата. От мицел за 9 лв. отгледах цифром и словом 0.5 кг. гъби израсли на орехови пънове в северен влажен участък. В гората от заразени от мен пънове един път набрах повече и като видях, че има много перли си рекох да ида отново след 3-4 дн. И като отидох, перлите бяха засъхнали. Миналата година бе изключително влажна, но кладница пак нямах в двора и не намерих в гората.
Зимната припънка е лесно различима. Тя е жълта в гуглата и в ресните, а в средата на гугличката е малко по-кафява и изпъкнала. Крачетата са отдолу тъмнокафяви и изсветляват до жълто под гуглата. Много е красиво да видиш пън, отрупан от зимна припънка и покрит със сняг. Като жарава под снега. Гъбите надзъртат през разни цепнатини и кухини на белият сняг със златисти цветове. Между другото съм я слагал в салата сурови, както правим с печурките и става впечатляващо мезе.

Зимната припънка е лесно различима. Тя е жълта в гуглата и в ресните, а в средата на гугличката е малко по-кафява и изпъкнала. Крачетата са отдолу тъмнокафяви и изсветляват до жълто под гуглата. Много е красиво да видиш пън, отрупан от зимна припънка и покрит със сняг. Като жарава под снега. Гъбите надзъртат през разни цепнатини и кухини на белият сняг със златисти цветове. Между другото съм я слагал в салата сурови, както правим с печурките и става впечатляващо мезе.

-
- научил се да хвърля
Колега, колтивираната кладница в 90% от случаите се отглежда в едни чували пълни със слама и други боклуци, и като вкусови качества няма почти нищо общо с тази расла на дънер. От години ходя целенасочено есен за кладница и като набера повечко я бухам във фризера. Посред зима като ми се доядат гъби размразявам един пакет и....G.Petkov написа: Някой да е пробвал култивираната кладница - става ли за ядене и колко ?

Кладницата носи много добре на дълбоко замразяване и после като я размразиш все едно вчера си я откъснал.. А младите кладници са перфектни панирани!
- G.Petkov
Благодаря за отговорите и на Диканаров и на теб
!
Това за замразяването на кладницата може да е много полезно, защото е гъба която замръзва по естествен начин, например постовете и снимките на Енчо-мастер от миналата зима.
Иначе, моите опити за замразяване на сърнели /преди години/ и манатарки /миналата есен/ завършиха плачевно - изхвърлих всичко
!!!!
В камерата на обикновен хладилник при мен не става !
Може във фризер да е по-сполучливо !

Това за замразяването на кладницата може да е много полезно, защото е гъба която замръзва по естествен начин, например постовете и снимките на Енчо-мастер от миналата зима.
Иначе, моите опити за замразяване на сърнели /преди години/ и манатарки /миналата есен/ завършиха плачевно - изхвърлих всичко

В камерата на обикновен хладилник при мен не става !
Може във фризер да е по-сполучливо !
Е да се обадя и тука.
Значи имам превъзходни замразени и то цяли Манатарки у фризера.
Казвате кога искате да ги извадя и ви ги показвам.
Гъбите са първо качество-махнал съм дунапрена само.
Иначе цяла зима по поречието на реката на село Белица-там къде сега е резервата за Мечки-има
пресна кладница-не и пречи снега.
Значи имам превъзходни замразени и то цяли Манатарки у фризера.
Казвате кога искате да ги извадя и ви ги показвам.
Гъбите са първо качество-махнал съм дунапрена само.
Иначе цяла зима по поречието на реката на село Белица-там къде сега е резервата за Мечки-има
пресна кладница-не и пречи снега.

Риболовци.
- кирил великий
- разбира нещата
Манатарките замръзват добре и цели и на парчета, но в мощна хладилна камера. Трябва да се замразят шоково и след размразяване, още хладни, да се сготвят. Сърнелата не подлежи на замразяване - крехка гъба е и с малко плът.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Кирчо, затова сърнелите ги бланширам до 1 мин в подсолена вода, оцеждам и след охлаждане ги слагам в пликове на пачки по 12-14 бр. и чак тогава ги замразявам във фризера. Опитай, ще си доволен! 

- Jack Daniels
- разбира нещата
Това от днес на Пампорово, малко под Снежанка
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад