Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Павел Иванов »

Mega написа:... Ето от днес сутринта в София. ;) Вън вали сняг, а те растат като бесни...
МмммДам и в моят двор още от вчера наново се пръкнаха няколко от същите . Пак ще ги пропусна ама ако някой има желание мога да му набера с цел дегустация та да съм сигурен , че наистина стават :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Mega
новобранец
новобранец

Мнение от Mega »

Е, поне нямат вид на тези, дето не стават. ;) Аз ги пропускам, защото са поостарели, растат до улицата и в София. ;)
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Стават стават
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Първо да се извиня на колегата Стефко, че толкова късно отговарям, ама какво да правя? Старост-нерадост! :lol: Недовиждам, недопомня, недочувам, недовнимавам, та така! Извинявай! :oops:
На въпросът! Гъбите когато са млади и свежи са с отличен аромат и вкус! Застарялите наистина приемат неприятен привкус и мирис! Особено тези на които ламелите са почнали да кафенеят! :idea: Затова бера млади и пресни гъби. Че ми е по-лесно, иначе трябва да се изхвърли първата вода и да се изплакват в чиста вода преди да я мариноваш! :!:
Мариноването ми е най-обикновено:- варя в подсолена вода на вкус 15 мин. гъбите, които предварително съм нарязал на 4 или 6 резена;-отделям гъбената вода през гевгир;-нарязвам скилидки чесън на филийки;-нарязвам на ситно, магданоз и листа на целина;- ръся с млян чер пипер и омесвам гъбите с подправките. Пълня бурканчетата със сместа и заливам с маринатата, която е от 50% гъбена вода и 50% оцет/6%/. На гърлото на буркана наливам олио до пълно покриване на повърхността на маринатата и евентуално стърчащи крайчета на гъбите. Отлежава една седмица и са готови за замезване! :drinkers:
За криването на сезонът някой може и да отложи, защото около блока ми по пънове от липа избиха зимни припънки. Също чудесна прясна гъба, но да я береш от гора или около широколистни пънове покрай вода, а не опикани от кучета от блоковете. :D Годна е и за чорбица и за мариноване! Братушките и казват "опята" и специално ходят за нея, като я берат с раници и кошници и си пазят в дълбока тайна находищата. :rolleyes: Те я само солят, като суровата туршия или краставичките! Аз съм я брал на пътеката от Златни мостове към Владая, на пъновете около Искър до Враждебна и по тополовите насаждения около Лесновска река от Богоров до Негован, но съм сигурен, че ги има на много повече места. Просто не съм ходил целево за тях. :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Колега Диканаров, няма за какво да се извиняваш ;) Напротив, отговорът ти е точно това, което ми трябваше и много благодаря за него. Изключително подробно си описал рецептата, така че при първа възможност ще се пробва, стига да има материал :lol:
За виолетките може би си прав, че бяха малко застарели :roll: Ще им дам пак възможност...догодина :mrgreen:
Виж припънките са ми много непозната територия и честно казано са следващото нещо, което съм си поставил за цел да проуча по-отблизо :) Засега наблягам на теорията, а за практиката ще видим дали ще стане без чужда помощ... Още ми е рано да се пробвам сам :oops:

Поздрави!!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:... Братушките и казват "опята" и специално ходят за нея...
И аз съм чувал за тази гъба, ама трябва я видя на живо !

Някой да е пробвал култивираната кладница - става ли за ядене и колко ?
lusienn

Мнение от lusienn »

ЧРД-на колегата bgbul.

Много здраве щастие с любимото хоби,и пълни джобове с парички.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

ЧРД bgbul.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Георги, кладниците стават, но са си като култивираната печурка. А и правих неуспешен опит да ги произвеждам на вилата. От мицел за 9 лв. отгледах цифром и словом 0.5 кг. гъби израсли на орехови пънове в северен влажен участък. В гората от заразени от мен пънове един път набрах повече и като видях, че има много перли си рекох да ида отново след 3-4 дн. И като отидох, перлите бяха засъхнали. Миналата година бе изключително влажна, но кладница пак нямах в двора и не намерих в гората.
Зимната припънка е лесно различима. Тя е жълта в гуглата и в ресните, а в средата на гугличката е малко по-кафява и изпъкнала. Крачетата са отдолу тъмнокафяви и изсветляват до жълто под гуглата. Много е красиво да видиш пън, отрупан от зимна припънка и покрит със сняг. Като жарава под снега. Гъбите надзъртат през разни цепнатини и кухини на белият сняг със златисти цветове. Между другото съм я слагал в салата сурови, както правим с печурките и става впечатляващо мезе. :D :drinkers:
nikawr
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nikawr »

G.Petkov написа: Някой да е пробвал култивираната кладница - става ли за ядене и колко ?
Колега, колтивираната кладница в 90% от случаите се отглежда в едни чували пълни със слама и други боклуци, и като вкусови качества няма почти нищо общо с тази расла на дънер. От години ходя целенасочено есен за кладница и като набера повечко я бухам във фризера. Посред зима като ми се доядат гъби размразявам един пакет и.... :smt027
Кладницата носи много добре на дълбоко замразяване и после като я размразиш все едно вчера си я откъснал.. А младите кладници са перфектни панирани!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Благодаря за отговорите и на Диканаров и на теб :D !

Това за замразяването на кладницата може да е много полезно, защото е гъба която замръзва по естествен начин, например постовете и снимките на Енчо-мастер от миналата зима.

Иначе, моите опити за замразяване на сърнели /преди години/ и манатарки /миналата есен/ завършиха плачевно - изхвърлих всичко :mrgreen: !!!!
В камерата на обикновен хладилник при мен не става !
Може във фризер да е по-сполучливо !
lusienn

Мнение от lusienn »

Е да се обадя и тука.

Значи имам превъзходни замразени и то цяли Манатарки у фризера.

Казвате кога искате да ги извадя и ви ги показвам.

Гъбите са първо качество-махнал съм дунапрена само.

Иначе цяла зима по поречието на реката на село Белица-там къде сега е резервата за Мечки-има

пресна кладница-не и пречи снега.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Манатарките замръзват добре и цели и на парчета, но в мощна хладилна камера. Трябва да се замразят шоково и след размразяване, още хладни, да се сготвят. Сърнелата не подлежи на замразяване - крехка гъба е и с малко плът.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Кирчо, затова сърнелите ги бланширам до 1 мин в подсолена вода, оцеждам и след охлаждане ги слагам в пликове на пачки по 12-14 бр. и чак тогава ги замразявам във фризера. Опитай, ще си доволен! :D
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Това от днес на Пампорово, малко под Снежанка
DSC_0056.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”