Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
bobson4e
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от bobson4e »

Здравейте гъбари, понеже сега няма гъбни излети реших да споделя малко готварски опит. На много места четох че сърнелите ставали само за свежа консумация. Тази година обаче имаше толкова много, че нямаше как да се изконсумират свежи и за това въпреки обратните мнения реших, че с тях трябва да се прави и нещо друго. :roll: Замразих няколко сравнително малки почти не отворени шапчици. Тук е времето да кажа че фризера ми има функция суперфрост която използвам когато сложа нещо в него за да се замрази възможно най бързо.
Та днес реших че ми се хапват сърнелки. Извадих няколко да се размразят предварително а останалите нарязах непосредствено преди панирането. Какъв мислите беше резултата? :shock:
Размразените предварително бяха леко жилави и с не дотам типичен вкус. Не бяха толкова лоши, ставаха за ядене, но имаше разлика.
Замразените обаче бяха превъзходни :finga: аз лично не намирам почти никаква разлика от свежите. Бяха крехки и с типичния вкус. Останах изключително приятно изненадан от резултата.
Имам и едни бланширани и тогава замразени но тях още не съм ги опитал. Ще споделя какъв е резултата когато го направя.
Та така с мойте кулинарни приключения. Дано да съм бил от полза.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Колега не пиши с такива емотикони-ако не знаеш какво изразяват.

Иначе и аз държа у фризера-моя има същата функция-Ноуфрост.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Здравейте, гъбари!
Радвам се, че „открих „ този форум! Изчетох с огромен интерес всичко публикувано. Гъбите са едно от увлеченията ми вече... 20-тина години, но съм наясно, че още много има какво да науча за тях. Забелязах, че тук има хора, които са доста „напред с материала”. Надявам се и занапред да се включват с мнения, споделяне на личен опит и знания!
В момента вън е студ, тук-там прехвърча сняг и няма кой знае какво разнообразие от гъби по гори и ливади. Затова ще си позволя за задавам въпроси, касаещи миналогодишните ми излети и находки. Дано се намерят мераклии за „ограмотяването” ми по темата!
И така:
Що за гъба е тази?
Излет от 29.09.2014 г в смесена гора (основно дъб и бук). 300-500 м н.р.
SAM_3270.JPG
SAM_3271.JPG
SAM_3344.JPG
SAM_3345.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега, прилича ми на дъбарка. При отрязването на пънчето пуска ли бял налютяващ сок? Дъбарката е дребна около 5-6см в диаметър с малка издутина в средата на гуглата. Цветът и е кафеникав, а и пънчето е кафеникаво обагрено. Изпуска налютяващ сок. Расте обаче в смесени или иглолистни гори. Та се колебая! Нали пишеш, че си ги видял в широколистна гора! Ако е дъбарка трябва да я консумирате след изваряване и плакнене. Както е с лютивката. Но лютивката няма отровни вещества, докато дъбарката има, но се разграждат напълно след 15 мин. изваряване на ключ! След плакнене си е нормална за мариноване!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Честно казано не помня при срез на пънчето да се е появявал сок, но ароматът беше силен, наситен и мнооого "гъбен". При начупване на шапчицата (вече в домашни условия - след ок.2 часа) имаше бял сок, който така и не се престраших да опитам (на третата снимка си личи). После сокът потъмня до ръждиво-кафеникав. А иглолистни дървета близо (поне 5 км) до находището нямаше.

Благодаря за бързата реакция, Диканаров!
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Lactarius subdulcis
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Я, докато сте на линия, да питам и за следващия модел :
Излет - 30.09.14, гората - дъб, тук-там бук и много леска (за лешници се бях засилил), находището съвсем по брега на поточе, пак 300-500 м н.в. Откъснах 10-тина за оглед, а жената ги метна на боклука. Смаях се като видях с каква скорост ги "омете" котката. :)
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Я пробваи в Гьбите и Габарите в феисбук
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Там са спецове
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

nunito, като си знам калпавата връзка (че и компютърчето) как запецва... няма да се класирам във фейса.
Здраве да е!
Благодарско за отзивчивостта и мненията!
Сигурно не само на мен ми е мерак да се стопли, за да хвана гората. :)
Е, миналата седмица, докато бяха по-поносими температурите се отчетох със зимна припънка и 12-тина кг Юдино ухо, даже с някоя-друга кладница здрава, ама... друго си е лятната реколта.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Приличат ми на :-жълта вонливка и на сапунка! Тези вторите с лигаво покритие ли са? Ако да и двата вида не са ядливи!
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Диканаров написа:Тези вторите с лигаво покритие ли са?
Ха сега де! Лигави?!... Като си гледам архивите (ясно е, че съм щракал доста), тия в плътните шубраци, дето слънце не ги е огрявало, са си лигави. Обаче в покрайнините, в шарената сянка...
SAM_3296.JPG
позасъхнала беше повърхността на шапчиците. С тази автоматична светкавица на фотото не си личи май особено, но не ми се бърника в настройките на апаратчето, да не стане беля. във всеки случай, бяха ги напъплили сума ти голи охлювчета.

Тъй и тъй съм влязъл, чакай да заредя третия модел:
Излет - 08.10.14, гората - дъб, бук, топола, находището (10-тина екземпляра) - на брега на малко язовирче (северно ориентиран скат), 500-600 м н.р. Че е паяжинник - ясно, ама що за паяжинник?
SAM_3353.JPG
SAM_3354.JPG
SAM_3355.JPG
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Диканаров написа:Приличат ми на :-жълта вонливка и на сапунка! Тези вторите с лигаво покритие ли са? Ако да и двата вида не са ядливи!
По скоро сапунка Tricholoma saponacea
nunito
новобранец
новобранец

Мнение от nunito »

Мяса на Грудков паяжинник
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

И на мен ми прилича на паяжинник!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”