Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте гъбари, понеже сега няма гъбни излети реших да споделя малко готварски опит. На много места четох че сърнелите ставали само за свежа консумация. Тази година обаче имаше толкова много, че нямаше как да се изконсумират свежи и за това въпреки обратните мнения реших, че с тях трябва да се прави и нещо друго.
Замразих няколко сравнително малки почти не отворени шапчици. Тук е времето да кажа че фризера ми има функция суперфрост която използвам когато сложа нещо в него за да се замрази възможно най бързо.
Та днес реших че ми се хапват сърнелки. Извадих няколко да се размразят предварително а останалите нарязах непосредствено преди панирането. Какъв мислите беше резултата?
Размразените предварително бяха леко жилави и с не дотам типичен вкус. Не бяха толкова лоши, ставаха за ядене, но имаше разлика.
Замразените обаче бяха превъзходни
аз лично не намирам почти никаква разлика от свежите. Бяха крехки и с типичния вкус. Останах изключително приятно изненадан от резултата.
Имам и едни бланширани и тогава замразени но тях още не съм ги опитал. Ще споделя какъв е резултата когато го направя.
Та така с мойте кулинарни приключения. Дано да съм бил от полза.

Та днес реших че ми се хапват сърнелки. Извадих няколко да се размразят предварително а останалите нарязах непосредствено преди панирането. Какъв мислите беше резултата?

Размразените предварително бяха леко жилави и с не дотам типичен вкус. Не бяха толкова лоши, ставаха за ядене, но имаше разлика.
Замразените обаче бяха превъзходни

Имам и едни бланширани и тогава замразени но тях още не съм ги опитал. Ще споделя какъв е резултата когато го направя.
Та така с мойте кулинарни приключения. Дано да съм бил от полза.
Re: Има ли гъбари?
Колега не пиши с такива емотикони-ако не знаеш какво изразяват.
Иначе и аз държа у фризера-моя има същата функция-Ноуфрост.
Иначе и аз държа у фризера-моя има същата функция-Ноуфрост.

Риболовци.
Re: Има ли гъбари?
Здравейте, гъбари!
Радвам се, че „открих „ този форум! Изчетох с огромен интерес всичко публикувано. Гъбите са едно от увлеченията ми вече... 20-тина години, но съм наясно, че още много има какво да науча за тях. Забелязах, че тук има хора, които са доста „напред с материала”. Надявам се и занапред да се включват с мнения, споделяне на личен опит и знания!
В момента вън е студ, тук-там прехвърча сняг и няма кой знае какво разнообразие от гъби по гори и ливади. Затова ще си позволя за задавам въпроси, касаещи миналогодишните ми излети и находки. Дано се намерят мераклии за „ограмотяването” ми по темата!
И така:
Що за гъба е тази?
Излет от 29.09.2014 г в смесена гора (основно дъб и бук). 300-500 м н.р.
Радвам се, че „открих „ този форум! Изчетох с огромен интерес всичко публикувано. Гъбите са едно от увлеченията ми вече... 20-тина години, но съм наясно, че още много има какво да науча за тях. Забелязах, че тук има хора, които са доста „напред с материала”. Надявам се и занапред да се включват с мнения, споделяне на личен опит и знания!
В момента вън е студ, тук-там прехвърча сняг и няма кой знае какво разнообразие от гъби по гори и ливади. Затова ще си позволя за задавам въпроси, касаещи миналогодишните ми излети и находки. Дано се намерят мераклии за „ограмотяването” ми по темата!
И така:
Що за гъба е тази?
Излет от 29.09.2014 г в смесена гора (основно дъб и бук). 300-500 м н.р.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Колега, прилича ми на дъбарка. При отрязването на пънчето пуска ли бял налютяващ сок? Дъбарката е дребна около 5-6см в диаметър с малка издутина в средата на гуглата. Цветът и е кафеникав, а и пънчето е кафеникаво обагрено. Изпуска налютяващ сок. Расте обаче в смесени или иглолистни гори. Та се колебая! Нали пишеш, че си ги видял в широколистна гора! Ако е дъбарка трябва да я консумирате след изваряване и плакнене. Както е с лютивката. Но лютивката няма отровни вещества, докато дъбарката има, но се разграждат напълно след 15 мин. изваряване на ключ! След плакнене си е нормална за мариноване!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Има ли гъбари?
Честно казано не помня при срез на пънчето да се е появявал сок, но ароматът беше силен, наситен и мнооого "гъбен". При начупване на шапчицата (вече в домашни условия - след ок.2 часа) имаше бял сок, който така и не се престраших да опитам (на третата снимка си личи). После сокът потъмня до ръждиво-кафеникав. А иглолистни дървета близо (поне 5 км) до находището нямаше.
Благодаря за бързата реакция, Диканаров!
Благодаря за бързата реакция, Диканаров!
Re: Има ли гъбари?
Lactarius subdulcis
Re: Има ли гъбари?
Я, докато сте на линия, да питам и за следващия модел :
Излет - 30.09.14, гората - дъб, тук-там бук и много леска (за лешници се бях засилил), находището съвсем по брега на поточе, пак 300-500 м н.в. Откъснах 10-тина за оглед, а жената ги метна на боклука. Смаях се като видях с каква скорост ги "омете" котката.
Излет - 30.09.14, гората - дъб, тук-там бук и много леска (за лешници се бях засилил), находището съвсем по брега на поточе, пак 300-500 м н.в. Откъснах 10-тина за оглед, а жената ги метна на боклука. Смаях се като видях с каква скорост ги "омете" котката.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Има ли гъбари?
Я пробваи в Гьбите и Габарите в феисбук
Re: Има ли гъбари?
Там са спецове
Re: Има ли гъбари?
nunito, като си знам калпавата връзка (че и компютърчето) как запецва... няма да се класирам във фейса.
Здраве да е!
Благодарско за отзивчивостта и мненията!
Сигурно не само на мен ми е мерак да се стопли, за да хвана гората.
Е, миналата седмица, докато бяха по-поносими температурите се отчетох със зимна припънка и 12-тина кг Юдино ухо, даже с някоя-друга кладница здрава, ама... друго си е лятната реколта.
Здраве да е!
Благодарско за отзивчивостта и мненията!
Сигурно не само на мен ми е мерак да се стопли, за да хвана гората.

Е, миналата седмица, докато бяха по-поносими температурите се отчетох със зимна припънка и 12-тина кг Юдино ухо, даже с някоя-друга кладница здрава, ама... друго си е лятната реколта.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Приличат ми на :-жълта вонливка и на сапунка! Тези вторите с лигаво покритие ли са? Ако да и двата вида не са ядливи!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Има ли гъбари?
Ха сега де! Лигави?!... Като си гледам архивите (ясно е, че съм щракал доста), тия в плътните шубраци, дето слънце не ги е огрявало, са си лигави. Обаче в покрайнините, в шарената сянка... позасъхнала беше повърхността на шапчиците. С тази автоматична светкавица на фотото не си личи май особено, но не ми се бърника в настройките на апаратчето, да не стане беля. във всеки случай, бяха ги напъплили сума ти голи охлювчета.Диканаров написа:Тези вторите с лигаво покритие ли са?
Тъй и тъй съм влязъл, чакай да заредя третия модел:
Излет - 08.10.14, гората - дъб, бук, топола, находището (10-тина екземпляра) - на брега на малко язовирче (северно ориентиран скат), 500-600 м н.р. Че е паяжинник - ясно, ама що за паяжинник?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Има ли гъбари?
По скоро сапунка Tricholoma saponaceaДиканаров написа:Приличат ми на :-жълта вонливка и на сапунка! Тези вторите с лигаво покритие ли са? Ако да и двата вида не са ядливи!
Re: Има ли гъбари?
Мяса на Грудков паяжинник