Къде се намирам:
Относно Сайта
Съобщения
naRiba.com

Форум

Днес в Брюксел
Модератори: bobopeli, Paublo_Eskobar
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Днес в Брюксел
Тази сутрин, като пътувах в задръстванията, слушах Дарик радио и в новинарската емисия чух, че днес в Брюксел ще се разглеждат поправки в законите за Рибарството и Аква културите на териториата на Европейския съюз.
И като започнах темата имам впредвид, че като страна членка (България) сигурно би трябвала да се съобразява с решенията и законите на ЕВРОПА!
Също ми се струва, че темата с Петицията е съвсем на време.... ( не съм много сигурен но става въпрос и за държавите нови членки! )
Мисълта ми колеги е, че трябва наистина да се мотивираме и да дадем тласък на инициативата на Илия..... Дето се вика хората на вън работят... и могат да огънат ръцете на нашите Управляващи
Нека наистина да помислим и за утрешния ден

Също ми се струва, че темата с Петицията е съвсем на време.... ( не съм много сигурен но става въпрос и за държавите нови членки! )
Мисълта ми колеги е, че трябва наистина да се мотивираме и да дадем тласък на инициативата на Илия..... Дето се вика хората на вън работят... и могат да огънат ръцете на нашите Управляващи

Нека наистина да помислим и за утрешния ден

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- AL KAPONE
- кандидат преподавател

За България предвидената сума по тази глава до 2013 година е 80 милиона евро. Тази разлика от 3,5 пъти вероятно се дължи на по-слабото ни лоби в европарламента, смята Зорница Русинова.
Страната ни има капацитет за усвояването на тези 80 милиона евро, но е необходимо да се промени системата на приемане на проекти, смята още Русинова.
Става въпрос за чисто бюрократични спънки, които повече пречат, отколкото помагат за развитието на сектора рибарство и аквакултури.
Вече се чуват и доста гласове за съкращаване на част от процедурите при приемането на проектите, като за сметка на това се засили контролът по изпълнението им и по разходването на средствата, обясни Русинова.
Освен това за развитието на сектора аквакултури е добре да се намери баланс между екоекспертите и бизнеса. Т.е. да не се стига до крайности в ограничителните режими в екозоните, смята Русинова.
"По подобен начин подхождат към новите проекти и идеи в Испания и Италия. Там упорито развиват рибния си сектор и би трябвало да се учим от опита на Европа в това как се прилагат екозаконите", каза още Русинова.
Така ще се получи баланс между интересите на малките и средни фирми и на обикновените рибари. Самите проекти в сектора рибарство и аквакултури би трябвало да започнат да се приемат през септември, ако не се получи забавяне.
Истинското финансиране може да дойде едва през февруари - март догодина и то при положение, че се приеме идеята да се отпускат пари след всяка фаза на даден проект.

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Това което написа ме развълнува. Но не зная дали темата не трябва да я преименуваш в продължение на тази за ПЕТИЦИЯТА на Илия . Ето малко помощ за тези които ги интересува :
http://www.europarl.europa.eu/parliamen ... anguage=BG
http://www.europarl.europa.eu/parliamen ... anguage=BG