избор на сонар

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Re: избор на сонар

Мнение от sharko1111 »

Колега Nikibg ,от две години съм със таблет в морето, карта навионикс еич ди ,много съм доволен .Голям дисплеи всичко се вижда перфектно,взел съм водоустоичив калъф.Цял свят пилотите тези дето вкарват корабита ,са отдавна само със таблети.
Аватар
popai
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от popai »

sharko1111 написа:Колега Nikibg ,от две години съм със таблет в морето, карта навионикс еич ди ,много съм доволен .Голям дисплеи всичко се вижда перфектно,взел съм водоустоичив калъф.Цял свят пилотите тези дето вкарват корабита ,са отдавна само със таблети.
Тук таме,ползуват и по някой лаптоп,все още-пилотите! :wink:

С Таблет е супер решение!
Гледаш си "на широко"! :wink:
Още повече,когато уреда позволява директна Wi-Fi връзка(без допълнителен модул и кабеляци),с таблета!
Вярно-стават 2-а уреда,но пък с такава комбинация,остават средства и за .....нещо друго!
пп. Нещо което ме вълнува в личен план и е извън контекста на темата:
Как се решава неудобството(ако е неудобство въобще),по време на риболов таблета да е в ръце,а не на стойка като сонара! Има ли начин да се закрепи сигурно(като сонара примерно),за да не мисля къде да го оставя(метна) в ...сублимен момент :D?
И въобще-да не се притеснявам къде стъпвам като обслужвам 2-3 пръчки в лодката!?
Ако видиш кораб да се катери по планината,да знаеш че жена го тегли!
/гръцка моряшка поговорка/
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Мнение от sharko1111 »

Взел съм куфар за истроменти ,отгоре са дветестоики а вътре държа батериата сонара и таблета ,куфара е малък.по този начин транспорта и монтажа на лодката става за секунди.под пеиката на лодката имам още един куфар със тъкъми там също слагам таблета ,абе удобно е не е като снара да стои само на едно място за мен ни важното е голям дисплеи ,по този начин виждам и наи малкия детаил .
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Мнение от sharko1111 »

Стоики за тблети ,за леки коло има от 10лева ,има и по скъпи въпрос на избор.
Аватар
popai
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от popai »

sharko1111 написа:Взел съм куфар за истроменти ,отгоре са дветестоики а вътре държа батериата сонара и таблета ,куфара е малък.по този начин транспорта и монтажа на лодката става за секунди.под пеиката на лодката имам още един куфар със тъкъми там също слагам таблета ,абе удобно е не е като снара да стои само на едно място за мен ни важното е голям дисплеи ,по този начин виждам и наи малкия детаил .
Благодаря за отговора!
Ясно! Само трябва да се избере нужната стойка за таблета-да е сигурна и да няма притеснение по време на "глисаж" или вълна,да не падне таблета от стойката!
За момента и моето решение за сонара е с мобилен куфар(лодката конвенционален гуменяк :D ),но при евентуална бъдеща лодка с конзола-там вече ще са стационарни закрепванията! :wink:

И по темата-в такъв случай,предполагам е по добре колегата да помисли за Драгончето от линковете и таблет! Икономически изгодна покупка,съвременен сонар със вс. необходими екстри и голям екран от таблета!
Аватар
nikitov74
новобранец
новобранец

Мнение от nikitov74 »

В крайна сметка мога да си купя Драгончето и да е без джипиес? С Wi-Fi връзката ще ползвам данните от сонара,а за джипиес да си инсталирам програма на таблета?
Аватар
popai
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от popai »

nikitov74 написа:В крайна сметка мога да си купя Драгончето и да е без джипиес? С Wi-Fi връзката ще ползвам данните от сонара,а за джипиес да си инсталирам програма на таблета?
Мисля,че е по-добре,сонара да си е с ДжПС!
Така си имаш пълна независимост от таблета!
Пример: Заминаваш да влачиш примерно на....Жребеца,или пък в Гръцко-абе някъде далечко!
Сонара е на линия,но...по закона на Мърфи си забравил таблета дома!? Ко прайваш?
Трасе,"горещи точки"-нонче! Или в морето пада мъглица-как се прибираш?
И ако телефона няма обхват? С "офф-лайн" навигация и нужната карта на телефона-донякъде става! Но много стават условностите!
При подобна ситуация,може да преглътнеш неудобството от малкия размер на сонара,но ще си "напълно готов за бой" и др. случайно възникнали(тн. форсмажорни) :D обстоятелства! Докато другото неудобство-липсата на ДжПС и карта,може да ти скъса нервите и провали риболова!
Имам следния случай: язовир,лято,нощ,дъжд като из ведро-видимост 10-15м.
Лагера на 15-20мин. глисаж! Аз-на единия край на язовира,колегата-на другия!
Колегата със "комбото", си гледал зумната картата на язовира,следвал си "трака" и с пуснати светлини и пълна газ се прибирал в лагера.А аз,оставайки без очи да се взирам в нищото, едвам пърпорещ и не знаещ дали няма.... да кача някой си бряг,се прибрах като пребит след час и кусур време,благодарение на факта,че летните дъждове са кратки!

Цената на "Драгончето" със вс.опции-си е ...предобра! Нека бъде с ДжПС!!!
Аватар
noemis
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от noemis »

Ще направя няколко уточнения и забележки относно DRAGONFLY, на които може би не сте обърнали внимание.

Първо: по отношение на DRAGONFLY Wi-Fish (сонарът без екран) - този сонар има само CHIRP DownVision™ сонда, липсва CHIRP Sonar (т.е. ще се вижда отлично дънната структура, но не и рибите). Същото важи и за моделите завършващи на DV (4DV и 5DV). От сайта на Реймарин не става ясно и с каква резолюция ще се стриймва картината.

Второ: освен в DRAGONFLY Wi-Fish, WiFi функционалност има само в PRO моделите (4 PRO и 5 PRO). Важно е да се провери как например би изглеждала картината от DRAGONFLY 4 PRO с резолюция 480x272 на екран на таблет с резолюция примерно 1280х720 (или повече). Важно е, за да се провери каква е степента на пиксализация (образът става на малки квадратчета при пренос от малка на голяма резоюция), ако има такава и дали е поносима. На всички рекламни клипчета се показва прихващането на екрана на DRAGONFLY 5 PRO, който обаче е с резолюция 800x480 и цена 1167 лв с ДДС или с 460 лв повече от DRAGONFLY 4 PRO при еднакви други технически параметри (сонда и GPS).

По отношение на GPS-а само адмирации!!!

За сравнение:
Lowrance HDS-12 Gen-2 Touch (GPS и сонар) с 83/200 и StructureScan сонди с цена поне доскоро за 5 999 лв.
GPS навигация: Вграден високо чувствителен 16-канален GPS + WAAS + EGNOS + MSAS

В пъти по-евтин DRAGONFLY-4 PRO за 700 лв
GPS навигация: 72-канален GPS (с опресняване на позицията 10 пъти в сек. - 10 Hz (10 times per second Concurrent
GNSS)) :shock:
GNSS compatibility - GPS, GLONASS
SBAS compatibility - WAAS, EGNOS, MSAS

Position Accuracy:
Without SBAS: <= 15 metres 95% of the time
With SBAS: <= 5 metres 95% of the time

Какво представляват SBAS корекциите може да се прочете ТУК и ТУК.

ПП. Упътването с всички налични данни на тези сонари ТУК
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Мнение от sharko1111 »

На таблета не му е нужен Wi Fi за GPS.със програмата навионикс си хващам директно спътниците,бил съм на 10км и повече в морето, никакъв проблем аз съм със асос батериата ми издържа 10часа ,риболувал съм цял ден в мъгла ,никакъв проблем.
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Мнение от sharko1111 »

Колега Nikitov74 ,има и други фирми аз съм със Garmin 350c ,работи ми перфектно дисплея при много силна светлина се вижда идеално защото е със QVGA дисплеи и разни други.550 модела много добър също, МАП 50 със GPS също много добър.
Аватар
hgtod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hgtod »

Колега, вземи си сонар с GPS - две в едно - не се занимавай с глупости - таблети-маблети- в надуваемата лодка няма място за излишни неща. Всеки път трябва да гледаш да не забравиш нещо - две устройства, заредени ли са батериите и т.н. Препоръчвам LOWRANCE - има безплатна карта на Черно море и вътрешните водоеми :wink:
drosev
новобранец
новобранец

Мнение от drosev »

Господа , така както сте я подкарали то няма смисъл да се купува фишфайндер. Има приложения за таблети , инсталирайте и всичко е Ок.И се кръстете да не ви хване лошо време , пък камоли да е в морето , че високата " водоистойчивост" на таблета и " силноустойчивата" на батерията му на студ много ще ви помогнат . Може веднъж да минеш метър . Може пет ама старите хора казват " козата си сака пръч"! Лично мое мнение , няма по- добър вариянт от комбо уред в малка лодка, пък колкото и да е малък! Ловиш си рибка , ръцете ти са целите в люспи и слуз, требе да пипнеш някое копче за да бъзикнъш нещо...? Колко ще изкара един уред който не е смятан да работи в солена вода? След годинка да няма да е.а м...у! И пак парички за нова машинка! Евтиното често излиза скъпо.
Поздрави и наслука.
krp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krp »

hgtod, drosev
Е много прав за улесняването на живота с едно устройство. Особено в гуменячките всяко нещо в повече е пречка, а не удобство.

А за CHIRP DOWN VISION си ловях предния сезон и си виждам и различавам чернокопа къде "ме чака". При мен на Garmin същата технология се казва DOWN vu. Даже изобщо не закачах нормалната сонда и пуках само на 800khz
Аватар
sharko1111
новобранец
новобранец

Мнение от sharko1111 »

За таблета,по горе съм писал че зрението ми е малко слабо за това съм взел таблета, защото има голям дисплеи, и никои не карам да купува,всеки преценя кои вариант за него ще е наи добър.за таблета ползвам водо устоичив калъф със които снимам под водата без никакъв проблем ,калъфа също предпазва от слуз и люспи .на сонара като разделя на две един 10 или14 см дисплеи остават 5 и 7 см на дисплея, сонара ми е на 80 см от мен ,ами аз нищо не мога да видя.
vesko1234
новобранец
новобранец

Мнение от vesko1234 »

Това свързване с wi-fi дали няма да дава някакво забавяне на второто устройсто мисля че трябва да се провери.

За Garmin Echo 551dv какво ще кажете. В сравнение с лоранс елит 5 инча на дисплея има повече пиксели 480 x 640 pixels вместо 480, сондата му е 500 вата вместо 250, което доколкото разбрах помага да няма забавяне на реалната картина и по-добри детайли. По ревютата го дават че е по-добър сонар от лорънса?

И аз се бях насочил към лоранс елит 5 комбо, обаче май ще ползвам отделно устройсто за ГПС и отделно за сонар. На 5 инча наистина ако се раздели на две нищо няма да се вижда, а за 7 инча не ми се дават толкова пари за сонар. 2 години гаранция, след това ако се развали нещо откъм сервизи е трудна работа. Производителите не ги сервизират, казват ти да си купиш нов :)
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”