Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

избор на сонар
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- sharko1111
- новобранец
Re: избор на сонар
Колега Nikibg ,от две години съм със таблет в морето, карта навионикс еич ди ,много съм доволен .Голям дисплеи всичко се вижда перфектно,взел съм водоустоичив калъф.Цял свят пилотите тези дето вкарват корабита ,са отдавна само със таблети.
Тук таме,ползуват и по някой лаптоп,все още-пилотите!sharko1111 написа:Колега Nikibg ,от две години съм със таблет в морето, карта навионикс еич ди ,много съм доволен .Голям дисплеи всичко се вижда перфектно,взел съм водоустоичив калъф.Цял свят пилотите тези дето вкарват корабита ,са отдавна само със таблети.

С Таблет е супер решение!
Гледаш си "на широко"!

Още повече,когато уреда позволява директна Wi-Fi връзка(без допълнителен модул и кабеляци),с таблета!
Вярно-стават 2-а уреда,но пък с такава комбинация,остават средства и за .....нещо друго!
пп. Нещо което ме вълнува в личен план и е извън контекста на темата:
Как се решава неудобството(ако е неудобство въобще),по време на риболов таблета да е в ръце,а не на стойка като сонара! Има ли начин да се закрепи сигурно(като сонара примерно),за да не мисля къде да го оставя(метна) в ...сублимен момент

И въобще-да не се притеснявам къде стъпвам като обслужвам 2-3 пръчки в лодката!?
Ако видиш кораб да се катери по планината,да знаеш че жена го тегли!
/гръцка моряшка поговорка/
- sharko1111
- новобранец
Взел съм куфар за истроменти ,отгоре са дветестоики а вътре държа батериата сонара и таблета ,куфара е малък.по този начин транспорта и монтажа на лодката става за секунди.под пеиката на лодката имам още един куфар със тъкъми там също слагам таблета ,абе удобно е не е като снара да стои само на едно място за мен ни важното е голям дисплеи ,по този начин виждам и наи малкия детаил .
- sharko1111
- новобранец
Стоики за тблети ,за леки коло има от 10лева ,има и по скъпи въпрос на избор.
Благодаря за отговора!sharko1111 написа:Взел съм куфар за истроменти ,отгоре са дветестоики а вътре държа батериата сонара и таблета ,куфара е малък.по този начин транспорта и монтажа на лодката става за секунди.под пеиката на лодката имам още един куфар със тъкъми там също слагам таблета ,абе удобно е не е като снара да стои само на едно място за мен ни важното е голям дисплеи ,по този начин виждам и наи малкия детаил .
Ясно! Само трябва да се избере нужната стойка за таблета-да е сигурна и да няма притеснение по време на "глисаж" или вълна,да не падне таблета от стойката!
За момента и моето решение за сонара е с мобилен куфар(лодката конвенционален гуменяк

И по темата-в такъв случай,предполагам е по добре колегата да помисли за Драгончето от линковете и таблет! Икономически изгодна покупка,съвременен сонар със вс. необходими екстри и голям екран от таблета!
В крайна сметка мога да си купя Драгончето и да е без джипиес? С Wi-Fi връзката ще ползвам данните от сонара,а за джипиес да си инсталирам програма на таблета?
Мисля,че е по-добре,сонара да си е с ДжПС!nikitov74 написа:В крайна сметка мога да си купя Драгончето и да е без джипиес? С Wi-Fi връзката ще ползвам данните от сонара,а за джипиес да си инсталирам програма на таблета?
Така си имаш пълна независимост от таблета!
Пример: Заминаваш да влачиш примерно на....Жребеца,или пък в Гръцко-абе някъде далечко!
Сонара е на линия,но...по закона на Мърфи си забравил таблета дома!? Ко прайваш?
Трасе,"горещи точки"-нонче! Или в морето пада мъглица-как се прибираш?
И ако телефона няма обхват? С "офф-лайн" навигация и нужната карта на телефона-донякъде става! Но много стават условностите!
При подобна ситуация,може да преглътнеш неудобството от малкия размер на сонара,но ще си "напълно готов за бой" и др. случайно възникнали(тн. форсмажорни)

Имам следния случай: язовир,лято,нощ,дъжд като из ведро-видимост 10-15м.
Лагера на 15-20мин. глисаж! Аз-на единия край на язовира,колегата-на другия!
Колегата със "комбото", си гледал зумната картата на язовира,следвал си "трака" и с пуснати светлини и пълна газ се прибирал в лагера.А аз,оставайки без очи да се взирам в нищото, едвам пърпорещ и не знаещ дали няма.... да кача някой си бряг,се прибрах като пребит след час и кусур време,благодарение на факта,че летните дъждове са кратки!
Цената на "Драгончето" със вс.опции-си е ...предобра! Нека бъде с ДжПС!!!
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ще направя няколко уточнения и забележки относно DRAGONFLY, на които може би не сте обърнали внимание.
Първо: по отношение на DRAGONFLY Wi-Fish (сонарът без екран) - този сонар има само CHIRP DownVision™ сонда, липсва CHIRP Sonar (т.е. ще се вижда отлично дънната структура, но не и рибите). Същото важи и за моделите завършващи на DV (4DV и 5DV). От сайта на Реймарин не става ясно и с каква резолюция ще се стриймва картината.
Второ: освен в DRAGONFLY Wi-Fish, WiFi функционалност има само в PRO моделите (4 PRO и 5 PRO). Важно е да се провери как например би изглеждала картината от DRAGONFLY 4 PRO с резолюция 480x272 на екран на таблет с резолюция примерно 1280х720 (или повече). Важно е, за да се провери каква е степента на пиксализация (образът става на малки квадратчета при пренос от малка на голяма резоюция), ако има такава и дали е поносима. На всички рекламни клипчета се показва прихващането на екрана на DRAGONFLY 5 PRO, който обаче е с резолюция 800x480 и цена 1167 лв с ДДС или с 460 лв повече от DRAGONFLY 4 PRO при еднакви други технически параметри (сонда и GPS).
По отношение на GPS-а само адмирации!!!
За сравнение:
Lowrance HDS-12 Gen-2 Touch (GPS и сонар) с 83/200 и StructureScan сонди с цена поне доскоро за 5 999 лв.
GPS навигация: Вграден високо чувствителен 16-канален GPS + WAAS + EGNOS + MSAS
В пъти по-евтин DRAGONFLY-4 PRO за 700 лв
GPS навигация: 72-канален GPS (с опресняване на позицията 10 пъти в сек. - 10 Hz (10 times per second Concurrent
GNSS))
GNSS compatibility - GPS, GLONASS
SBAS compatibility - WAAS, EGNOS, MSAS
Position Accuracy:
Without SBAS: <= 15 metres 95% of the time
With SBAS: <= 5 metres 95% of the time
Какво представляват SBAS корекциите може да се прочете ТУК и ТУК.
ПП. Упътването с всички налични данни на тези сонари ТУК
Първо: по отношение на DRAGONFLY Wi-Fish (сонарът без екран) - този сонар има само CHIRP DownVision™ сонда, липсва CHIRP Sonar (т.е. ще се вижда отлично дънната структура, но не и рибите). Същото важи и за моделите завършващи на DV (4DV и 5DV). От сайта на Реймарин не става ясно и с каква резолюция ще се стриймва картината.
Второ: освен в DRAGONFLY Wi-Fish, WiFi функционалност има само в PRO моделите (4 PRO и 5 PRO). Важно е да се провери как например би изглеждала картината от DRAGONFLY 4 PRO с резолюция 480x272 на екран на таблет с резолюция примерно 1280х720 (или повече). Важно е, за да се провери каква е степента на пиксализация (образът става на малки квадратчета при пренос от малка на голяма резоюция), ако има такава и дали е поносима. На всички рекламни клипчета се показва прихващането на екрана на DRAGONFLY 5 PRO, който обаче е с резолюция 800x480 и цена 1167 лв с ДДС или с 460 лв повече от DRAGONFLY 4 PRO при еднакви други технически параметри (сонда и GPS).
По отношение на GPS-а само адмирации!!!
За сравнение:
Lowrance HDS-12 Gen-2 Touch (GPS и сонар) с 83/200 и StructureScan сонди с цена поне доскоро за 5 999 лв.
GPS навигация: Вграден високо чувствителен 16-канален GPS + WAAS + EGNOS + MSAS
В пъти по-евтин DRAGONFLY-4 PRO за 700 лв
GPS навигация: 72-канален GPS (с опресняване на позицията 10 пъти в сек. - 10 Hz (10 times per second Concurrent
GNSS))

GNSS compatibility - GPS, GLONASS
SBAS compatibility - WAAS, EGNOS, MSAS
Position Accuracy:
Without SBAS: <= 15 metres 95% of the time
With SBAS: <= 5 metres 95% of the time
Какво представляват SBAS корекциите може да се прочете ТУК и ТУК.
ПП. Упътването с всички налични данни на тези сонари ТУК
- sharko1111
- новобранец
На таблета не му е нужен Wi Fi за GPS.със програмата навионикс си хващам директно спътниците,бил съм на 10км и повече в морето, никакъв проблем аз съм със асос батериата ми издържа 10часа ,риболувал съм цял ден в мъгла ,никакъв проблем.
- sharko1111
- новобранец
Колега Nikitov74 ,има и други фирми аз съм със Garmin 350c ,работи ми перфектно дисплея при много силна светлина се вижда идеално защото е със QVGA дисплеи и разни други.550 модела много добър също, МАП 50 със GPS също много добър.
- hgtod
- вече хвърля и на тежко
Колега, вземи си сонар с GPS - две в едно - не се занимавай с глупости - таблети-маблети- в надуваемата лодка няма място за излишни неща. Всеки път трябва да гледаш да не забравиш нещо - две устройства, заредени ли са батериите и т.н. Препоръчвам LOWRANCE - има безплатна карта на Черно море и вътрешните водоеми 

Господа , така както сте я подкарали то няма смисъл да се купува фишфайндер. Има приложения за таблети , инсталирайте и всичко е Ок.И се кръстете да не ви хване лошо време , пък камоли да е в морето , че високата " водоистойчивост" на таблета и " силноустойчивата" на батерията му на студ много ще ви помогнат . Може веднъж да минеш метър . Може пет ама старите хора казват " козата си сака пръч"! Лично мое мнение , няма по- добър вариянт от комбо уред в малка лодка, пък колкото и да е малък! Ловиш си рибка , ръцете ти са целите в люспи и слуз, требе да пипнеш някое копче за да бъзикнъш нещо...? Колко ще изкара един уред който не е смятан да работи в солена вода? След годинка да няма да е.а м...у! И пак парички за нова машинка! Евтиното често излиза скъпо.
Поздрави и наслука.
Поздрави и наслука.
hgtod, drosev
Е много прав за улесняването на живота с едно устройство. Особено в гуменячките всяко нещо в повече е пречка, а не удобство.
А за CHIRP DOWN VISION си ловях предния сезон и си виждам и различавам чернокопа къде "ме чака". При мен на Garmin същата технология се казва DOWN vu. Даже изобщо не закачах нормалната сонда и пуках само на 800khz
Е много прав за улесняването на живота с едно устройство. Особено в гуменячките всяко нещо в повече е пречка, а не удобство.
А за CHIRP DOWN VISION си ловях предния сезон и си виждам и различавам чернокопа къде "ме чака". При мен на Garmin същата технология се казва DOWN vu. Даже изобщо не закачах нормалната сонда и пуках само на 800khz
- sharko1111
- новобранец
За таблета,по горе съм писал че зрението ми е малко слабо за това съм взел таблета, защото има голям дисплеи, и никои не карам да купува,всеки преценя кои вариант за него ще е наи добър.за таблета ползвам водо устоичив калъф със които снимам под водата без никакъв проблем ,калъфа също предпазва от слуз и люспи .на сонара като разделя на две един 10 или14 см дисплеи остават 5 и 7 см на дисплея, сонара ми е на 80 см от мен ,ами аз нищо не мога да видя.
Това свързване с wi-fi дали няма да дава някакво забавяне на второто устройсто мисля че трябва да се провери.
За Garmin Echo 551dv какво ще кажете. В сравнение с лоранс елит 5 инча на дисплея има повече пиксели 480 x 640 pixels вместо 480, сондата му е 500 вата вместо 250, което доколкото разбрах помага да няма забавяне на реалната картина и по-добри детайли. По ревютата го дават че е по-добър сонар от лорънса?
И аз се бях насочил към лоранс елит 5 комбо, обаче май ще ползвам отделно устройсто за ГПС и отделно за сонар. На 5 инча наистина ако се раздели на две нищо няма да се вижда, а за 7 инча не ми се дават толкова пари за сонар. 2 години гаранция, след това ако се развали нещо откъм сервизи е трудна работа. Производителите не ги сервизират, казват ти да си купиш нов
За Garmin Echo 551dv какво ще кажете. В сравнение с лоранс елит 5 инча на дисплея има повече пиксели 480 x 640 pixels вместо 480, сондата му е 500 вата вместо 250, което доколкото разбрах помага да няма забавяне на реалната картина и по-добри детайли. По ревютата го дават че е по-добър сонар от лорънса?
И аз се бях насочил към лоранс елит 5 комбо, обаче май ще ползвам отделно устройсто за ГПС и отделно за сонар. На 5 инча наистина ако се раздели на две нищо няма да се вижда, а за 7 инча не ми се дават толкова пари за сонар. 2 години гаранция, след това ако се развали нещо откъм сервизи е трудна работа. Производителите не ги сервизират, казват ти да си купиш нов