монтаж на фиксиран ваглер

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
livinginchaos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: монтаж на фиксиран ваглер

Мнение от livinginchaos »

Позволява ли ми винаги ловя на фиксиран. Стигал съм до около 3.5 с мач 4.20 , което е грешно. Има колег, които ловят винаги с подвижен и има писано доста за това защо е правилн без да изпадам в подробности. Лично аз следвам правилата на Бутник /много добре го е описал /. Искам да добавя, че ползвам криеите конектори на Кралузо, а и често използван техните ваглери особено на пропадане понеже могат да се нагласят почти без тежест да зсдтават в работно положение. Но мисля че Бутник изчерпа темата.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Ако дълбочината и климатичните условия позволяват ,фиксирания монтаж е за предпочитане предвид чувствителността му.Доста често ловя на фиксиран ,понякога правя специално втори мач с такъв монтаж на пропадане за по близка дистанция.
Lecho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lecho »

butnik написа:Основаната тежест е необходимо да ти е на една дължина и половина от конектора с който закрепяш ваглера или ако въдицата ти е в изправено положение основното утежнение да ти е от антената на ваглера на половин негова дължина.Допустимо е това разстояние да е повече при по-дълбока вода,но не и по-близо до ваглера.Монтираш и три дропера 8-9или10 номер през 10-15 см над вирбела към който прикрепяш повода и тва е.Ако искаш да лежиш дроперите ги събираш в група и сваляш основното надолу като е в границите на 40см от вирбела на повода.
Много точно обяснено :smt023

Ето и няколко монтажа нагледно:

При риболов на дистанции до 20 м и дълбочина до 2 метра
Изображение

Изображение

При риболов на по-голяма дистанция и дълбочина до 3 метра
Изображение
Алекси Николов

ЕЛКО ЕООД
електроинструменти -Makita, Festool, Laserliner
http://www.elko.bg" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Добавям два монтажа на ваглер и един на слайдер !
Снимките са оформени и оразмерени за качване в смартфон за удобство на рибаря. :fishing9:

Изображение

Изображение
KOSIO669
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от KOSIO669 »

butnik написа:
olegdimitrov написа:Аз фиксирам ваглери в две ситуаций, плитки паткарници и когато искам да ловя по прецизно до около 15-20 метра дистанция .Ваглерите винаги са прави,утежнението по линията минимслно и разпръснато.А дължината на мача и дълбочината е много условно, аз с 3.96 мач съм си ловял на 4-4.5 метра не веднъж :)
Ти си дългуч бе,може и на 5м да си ловиш фиксирано,ама с това само прави ваглери няма как да ме навиеш :lol: :lol: :lol:
Косьо,това,че не ловиш над 2м с фиксиран не значи ,че другите грешат.Всичко е до ситуация и самостоятелен избор.
Разбира се,че не грешат.Както си написал това е самостоятелния ми избор,който понякога е може би по-неудачен,но ми е по-удобен. :wink:
Аватар
meto123
новобранец
новобранец

Мнение от meto123 »

Подвижния монтаж мие ясен.
Точно монтажите от 2-рата и 3-тата картинка ме интересуват, тези които са с коненектори.
На картинките се вижда, че има само един върбел. Сравнение с монтажа на колегата Георги Кръстев, който използва два върбела и между тях флорокарбон.

Та въпроса ми е:

1. Ако използвам тези монтажи от картинките 2 и 3. Това значи ли, че няма нужда да използвам флорокарбон, а направо да свържа основното ми влакно с повода??? :shock:
Животът е кратък, изкуството — вечно.........
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Разбира се. Флорото се слага за удобство и против оплитане. За любителски риболов чат-пат и с един мач изобщо не ти трябва.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
баничката
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от баничката »

Над 2-2.5 метра при фиксиран ваглер няма точно замятане на по-далечни дистанции, поне при мен е така- във въздуха се суче, опитва се да лети встрани от утежнението и почти никога не уцелвам петното, особено при вятър, за дистанция 15 метра- но проблем.
Не сме ора естете.
Всеки шут отзад е крачка напред.
Аватар
meto123
новобранец
новобранец

Мнение от meto123 »

:fishing12: Благодаря ви колеги,с теорията що годе вече съм добре. От доста време чета, ровя, записки и т.н.....
Но ще видим как ще се справим с практиката :lol: :lol: :lol:
Животът е кратък, изкуството — вечно.........
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

баничката написа:Над 2-2.5 метра при фиксиран ваглер няма точно замятане на по-далечни дистанции, поне при мен е така- във въздуха се суче, опитва се да лети встрани от утежнението и почти никога не уцелвам петното, особено при вятър, за дистанция 15 метра- но проблем.
Смени модела ваглер,или пък оставяш много малка част от общото утежнение да е във ваглера ;)
Lecho
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lecho »

meto123 написа:Подвижния монтаж ми е ясен.
Точно монтажите от 2-рата и 3-тата картинка ме интересуват, тези които са с коненектори.
На картинките се вижда, че има само един върбел. Сравнение с монтажа на колегата Георги Кръстев, който използва два върбела и между тях флорокарбон.
Ето това е видеото даващо отговор въпрос ти:

П.П.: А зада лети правилно ваглера, той трябва да е с най-голяма тежест в линията. Успех! :smt023
Последно промяна от Lecho на Пет Мар 06, 2015 7:52 pm, променено общо 1 път.
Алекси Николов

ЕЛКО ЕООД
електроинструменти -Makita, Festool, Laserliner
http://www.elko.bg" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

meto123 написа:Подвижния монтаж мие ясен.

Та въпроса ми е:

1. Ако използвам тези монтажи от картинките 2 и 3. Това значи ли, че няма нужда да използвам флорокарбон, а направо да свържа основното ми влакно с повода??? :shock:
При фиксиран монтаж няма нужда от ФК между два вирбела при правилно подредени съчми .ФК бих ти го препоръчал при риболов със слайдер.А монтажите може да си ги направиш с два вирбела и да си ги навиеш на совалки или има едни гумени рингове за удобство.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
баничката
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от баничката »

М. Сталев написа:
баничката написа:Над 2-2.5 метра при фиксиран ваглер няма точно замятане на по-далечни дистанции,..
Смени модела ваглер,или пък оставяш много малка част от общото утежнение да е във ваглера ;)
Точно така, колега, проблема ми идва, че на по-далечни дистанции- ваглера е тежък почти колкото утежнението и следва танго във въздуха-
по-добре слайдер, но при капризно кълване пак греда, абе трябват си експерименти и опит.
Не сме ора естете.
Всеки шут отзад е крачка напред.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Кво да ти кажа "ни в клин ,ни в ръкав" както се казва,за далечни дистанции по тежък ваглер както са и дадени на снимката от 16-20 гр,но някак си ми се струва убийствена тази комбинация ,да пляскаш с 16 гр ваглер на 2-2.5 метра та дори и 3 да са :roll:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Жорката малко се е издънил с това видео,ама понеже ми е приятел ще си премълча :lol: :lol: :lol: ,че няма да ми праща honey :lol: :lol: :lol:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”