Какви фотоапарати ползвате и доволни ли сте от тях ?

Как да направим възможно най-добри снимки от излета.

Модератор: Paublo_Eskobar

Гост

Re: Какви фотоапарати ползвате и доволни ли сте от тях ?

Мнение от Гост »

Аз писах вече но като за темата пак ще кажа.

Ползвам Canon PoerShot A40 (2мп). Имах първо такъв правен май в Тайланд, и го потопих в реката. После си купих същия от е-bay, който е правен в Malaysia и дава сякаш по-меки цветове към кафявата гама, но пак е ОК.

Взех си и Canon PoerShot A75 (3.2мп), но не снимам с него. Даже съжалявам че го взех защото докато му дойде ред, апаратите вече ще са с по 10мп и нагоре.

Има модели на НИКОН които са защитени от намокряне, както и модели на Olympus позволяващи леко навлажняване.

Но за рибарски цели цифровия апарат е скъпо удоволствие. Рано или късно момента на приводняване идва.
:cry:
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Какви фотоапарати ползвате и доволни ли сте от тях ?

Мнение от Cougar »

Нали гости не можеше да пишат. Каква стана тя тази работа.....
Аватар
aboman
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от aboman »

Аз си взех скоро Олимпос C320 zoom 3.2MP и съм много доволен нон стоп е с мен като ходя за риба!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

А пък аз отскоро ползвам един НИКОН F65 (или F65D - не съм сигурен :oops: ) , който е обикновен, а не е цифров. Прави чудесни снимки, но проблемът е че не мога да ги имам веднага, а едва след като изразходвам цялата лента в него, което понякога отнема доста време (както в момента). Така не мога да предложа актуални снимки от "местопрестъплението", а мога единствено да прикачам по някоя снимка месец или два по-късно, когато не е съвсем актуална :cry: Все за замислям да си взема някакъв цифров, но цените им са такива, че не ми се отделя подобна сума за фотоапарат :oops:
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Опаа, на още един подфорум сте ме изтупали модератор!
Мерси, ще се мъча да модерирам значи :lol:

По темата - дигитални камери много трудно се правят водонепроницаеми (за разлика от филмовите) защото, процесорите в тях развиват висока температура и трябва да се проветряват за да се охлаждат. Затова водонепроницаема дигитална камера без специален тромав и обемен калъф няма.
Само Олимпус успяха да произведат ВЛАГОУСТОЙЧИВИ камери.
Това са новите камери от серията Мю.
Аз ги препоръчвам като най-подходящи за рибарски снимки.
Особенно модела Olympus µ[mju:] DIGITAL 500:

Изображение

Изображение
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
хито
новобранец
новобранец

Мнение от хито »

Аз съм собственик на Samsung Digimax-401 4.0 mPx.Имам го от около пловин година и за сега съм доволен,но лошото при мен е че няма кои да ме светне по подробно за тънкостите на фотографията и ми се налага да научквам :oops:
Ето и една снимка от един скорошен излет http://web.hit.bg/hito1/hijata%201.JPG
хито
новобранец
новобранец

Мнение от хито »

Значи говорим за цифровите апарати :roll: ,щото не мисля да се захващам толкова надълбоко с фотографията.Интересува ме как наи добре да използваме макро режима,как и защо да използваме ZOOM,кога се подобрява и кога се влошава качеството на една снимка,и кога се губи от реалноста на снимката в следстви на ZOOM.На някои това може да му се стори обикновени въпроси,но аз имам няколко сники които ги съсипах точно със ZOOM и не искам в бъдеще да се дъня така :oops:
хито
новобранец
новобранец

Мнение от хито »

Упсссссс :oops: значи говорим за любителска фотография!
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Има, мисля едно основно правило.
ПОлзването на дигитален зуум винаги намаля качеството.Ако апарата има достатъчно мегапиксели при размер на стандартна фотография може спокойно и дигиталния зуум.Но при 2МП примерно ...абе по добре само оптичен ,:)
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Здрасти hito33!

Първо за зума. Използвай само оптичния. Дигиталният наистина понижава качеството. Той е напълно безполезен за обикновенната ежедневна фотография. Единственната полза от него е за да се снима някаква сензационна снимка където обекта е толкова сензационен че намаленото качество на образа нама значение. Тя и така ще се продаде на жълтите издания. Например ако снимаш накоя чалга звезда на кълъп със Станишев :lol:

Сега сериозно.
При използване на зума трябва да се имат в предвид четери неща:

1 - колкото е по-голямо увеличението, приближаването на обекта, толкова повече се увеличава "камерашейк-а" - или мърдането на образа в кадър. Поради мърдането на камерата от треперенето на ръката ти. В резултат се получава размазване на образа. Затова ако се използва зум над 100 мм фокусно разстояние на обектива, трябва да се снима от статив или друга опора (облегнат на парапет и т.н.)

2 - при зума, когато се използват фокусни разстояния над 100 мм, прогресивно намалява "дълбочината на фокус" - или дълбочината на пространството пред обектива в което обектите са на фокус. Поради това ако си фокусирал на главния обект с голям зум, фона и предният план излизат разфокусирани. Това е добре и се цели нарочно при портретната фотография, но ако искаш да покажеш важни детайли във фона, при голям зум те ще са размазани.

3 - При големите зумове прогресивно се "компресира переспективата".
Това означава че, например при фокусно разтояние на обектива 50мм (което отговаря на човешкото око) на снимката обектите изглеждат както ги виждаш с невъоръжено око. Разстоянието между обектите се отразява реалистично. При зума, да речем 400мм фокусно разтояние на обектива, предметите от предния и задния план изглеждат много по-близо един до друг отколкото са в действителност. Разтоянието между тях не се пресъздава реалистично. Това е "компресия на переспективата". Този феномен се използва много широко за постигане на различни художественни ефекти в художественната фотография.

4 - Внимавай как използваш светкавицата със зума. Вградените светкавички на практика имат диапазон до 2-3 метра (независимо какво пише в указанията).
Ако снимаш обект на 10 метра и го приближиш със зума така че да изпълни кадъра (лице например) и амбиентната светлина е ниска(привечер например), камерата ще включи светкавицата но снимката ще стане тъмна защото лицето е извън диапазона на светкавицата.

Затова като гледаш футболен мач можеш да преброиш глупаците по трибуните по броя на светкавиците :lol:

Добре е да ги знаеш и разбираш тези неща та когато снимаш със зум и снимката стане калпава, да знаеш защо и да не повториш грешката. И обратно, когато снимката стане хубава да не е по случайност, а да знаеш защо и да можеш да повториш успеха при бъдещи снимки.

При макро-снимките, най-важния фактор е "дълбочината на фокус".
Поради законите на оптиката и начина по който са направени обективите, колкото по-отблизо снимаш един обект, толкова помалка е "дълбочината на фокус".
Ако снимаш еди малък обект така че да изпълни кадъра, да речем от 5-10 см разстояние, дълбочината на фокус е само 3-4 мм. Ако обекта е плосък и перпендикулярен на обектива, целия излиза на фокус.
Иначе частите на обекта които са пред тези 3-4 мм фокусирано пространство, както и тези които са назад от него - излизат разфокусирани.
Затова винаги трябва да прецениш дали част от обекта който снимаш ще е извън фокусното пространство, и да фокусираш върхи композиционно важна част на обекта - например окото на насекомото което снимаш.
"Дълбочината на фокус" се увеличава с намаляване на диаметъра на блендата. Затова по-голяма част от обекта може да се заснеме на фокус ако се използва по-затворена бленда (например16 или 22).
При тази затворена бленда е необходимо да се използва по- дълга експозиция за да може обекта да се експонира добре.
При тези дълги експозиции от 1-2 секунди, камерата трябва да е на статив. Ако се опиташ да я държиш на ръка, образа ще се размаже поради мърдането на камерата - "камера шейк".
Това може да се избегне с използването на светкавица но тя трябва да е специална която да има подвижна глава която може да се навежда надолу така че да освети обект на 5-10 см пред обектива.

Ако досега не са ти изпушили бушоните и още искаш да се занимаваш с фотография ще се се радвам да те открехна на която искаш топика :lol:
Вземи си фотоманипулираща програма като фотошоп или пейнт за да можеш да намаляваш размера на снимките които качваш на форума.
Тази горе се зарежда десет минути :lol:
Успех!
хито
новобранец
новобранец

Мнение от хито »

Първо искам да благодаря за наставленията.
Довечера като се прибера от работа ще започна експирементални снимки,и ще пусна резултат.

П.П. Снимката по горе умишлено я пуснах в този размер :oops:,но щом толкова бавно се зареждат ще ги намалявам по малко.
Аватар
Fishing Bear
новобранец
новобранец

Мнение от Fishing Bear »

Аз имам SONY CYBERSHOT W1 - ползвам го почти от година (а други модели на същата фирма от 6 г.) и смело мога да кажа, че от СОНИ-то по добро няма (при равни други условия). Взел съм му и допълнителна Memory Stick Pro карта 128 МВ, при което записва много добро качества видео (като за цифров апарат, де) а ограничението на дължината е само свободното място на картата.
С две думи - горещо го препоръчвам дори и за полу-професионална работа! А за семейно апартче направо е върха!
"Сухо дупе риба не яде!"
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

DOC нищо не мога да кажа освен да уча 8) 8) 8)

а ето едно предложение рибарско :P :P
Pentax Optio WP 5MP Waterproof Digital Camera with 3x Optical Zoom
Изображение
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
pif71
новобранец
новобранец

Мнение от pif71 »

Опитай тук http://www.photo-forum.net/ можеш да намериш всичко що се отнася до фото.
PIF
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

rimohit, прав си!
Този модел не го бях забелязял досега, благодаря.
Възнамерявам да си го купя защото има много добри отзиви в нета.
Може да се окаже идеалният рибарски фотоапарат.
Ще покажа снимки направени с него.

pif71 , това е много полезен сайт. Моя ник в него е vlad.

Разгледайте снимките ми за да си направите извод от какви позиций давам акъл за фотографията:

http://photo-cult.com/album.php?aut=vlad
Публикувай отговор

Обратно към “Фотография”