Нов подход към гипсовите калъпи за тежести

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Нов подход към гипсовите калъпи за тежести

Мнение от P-etkan »

:wink: Привет на всички.
От доста време ме тормози една мисъл-идея, която реализирах тези дни и резултата ме задоволи напълно :roll: . За това, реших да споделя с майсторчетата от форума, за нея.
От известно време се заглеждам по разглобяеми чебурашки и мисълта, да си направя калъп за тях ме тормози нон-стоп :fishing4: . Та подтикнат от тези мой емоции се рових къде ли не. Не е сложно, нито трудно, но за съжаление направата на сериозен калъп опира до "някакъв" по-сериозен инструмент, който не ми е под ръка в апартамента, а е чак в къщата при наще :( . Като си с малко дете...., то и е направо приключение/драма едно такова начинание-детето все ти е в ръцете "да види" нещо :lol: , жената мрънка... 8) , а бе идилия.
След доста "главоблъсканица" бе решено :D правя калъп от гипс с малко иноваций, пък каквото излезе :fishing5: .
:arrow: Взех две топчета, какъвто размер исках да са чебурашките и им направих гипсов калъп за тежести, по всички познати ми правила - няма да ги описвам. Направих си шина за отворите от една стара капачка за компютърно дъно. Направих с пила канал за шината за отвори. ...и тук идва тънкия момент :idea: боядисах калъпите със силиконов термоустойчив лак - в моя случай бронзов :idea: Така гипсовия калъп става "нещо друго", доста по-издръжливо и здраво от гипсов калъп :wink: .
46355
При пробите се наложи да коригирам лиаковия отвор на големия размер - вижда се на снимката. Нарочно още не съм го боядисал пак, за да се види, че от долу си е гипс.
46354
До момента съм отля по около 50 отливки в двете гнезда и калъпа не е мръднал-на този приятел, на онзи ... и т.н. В момента мисля да покрия пак корекцията и ... да продължавам напред.
:wink: така приключи моята драма с гипсовите калъпи за тежести - от тук натам само така ще ги правя. Не виждам смисъл да се правят по-сложни калъпи за тежести, за домашни нужди.

Надявам се да съм бил полезен :)

Поздрави

:drinkers:

46353
Аватар
hkoko
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Нов подход към гипсовите калъпи за тежести

Мнение от hkoko »

Едно време като правихме гипсови корнизи и розетки разтваряхме гипса с повече вода да стане по-слаб и тогава не се получават тези мехури в отливката като при теб.Иначе всичко друго ми хареса много, особено идеята за термоустойчивия лак.И ей такива :fishing6: да ги хващаш с новите чебурашки.
направи каквото трябва пък да става каквото ще
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Много добра новина !!!
Браво !!!
Петдесет броя без да мръднат калъпите си е направо ИДЕАЛНО !
Направих си едни калъпи за джиг примамки обаче с форма на рибешка
глава.След отливане ще имат скоба като кламер само че от 0,8мм стоматологична закалена
тел .Идеята ми е да ги оцветя в различни цветове и да им залепя три-де очички .
Съответно ще си направя и стандартни джиг глави -кръгли чебурашки ,когато се затопли времето.
Знам че при топенето на оловото се отделят отровни газове ,които въздействат на организма
бавно в рамките на 6 месеца .Така че трябва да се внимава много с ОЛОВОТО при топене!!!

Точно се чудих какъв отделител да копувам за да намажа калъпите?
Твоят метод определено е най-евтин ,изпробван до 50 броя без проблем !!!
Браво !!! Мерси много- лятото ще си направя разни ДЖИГ ГЛАВИ.
Не знам само металните щифтове с какво да ги намажа за да не залепват за оловото ???
Тези дето се махат за да остане отвора в оловото ???
Изображение
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Не се ли пукат?
При мойте опити основен проблем ми беше пукането им.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Термоустойчевият селикон Лукопрен е точно за леене на ОЛОВО !
Цената му е около 70-80 лева литъра Примерно !
На ГИПСА е 1 лев килограма !!!
Всеки сам си преценя ,но на мен повече от 50 бройки не ми трябват- колкото и да ги закачам ...
Тука има опътване и как да си направите калъпите от лукопрен или гипс .Адреса и телефоните са в линка .
http://www.hortechltd.com/cgi-bin/index ... ategory=75

Изображение
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

boki speca написа:Не се ли пукат?
Няма да се пукат ,ако слагаш някаква мрежичка.

https://www.youtube.com/watch?v=B8CWXCCeOD0

При мен проблема беше роненето около куката и остава много материал за изрязване после,а това с силиконовият бронз е добро решение за запечатването.И въпреки това вече има и по ефтин термоустойчив силикон и е по добра идея
Аз там съм пораснал...
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

Привет,

:) гледам, че събудих интерес ...
hkoko написа:...разтваряхме гипса с повече вода да стане по-слаб и тогава не се получават тези мехури в отливката като при теб...
И аз го разреждам доста. След като залея заготовката даже го подчуквам, за да излезе въздуха, но все остава... Като цяло това не ме тормози толкова, защото след обработката с лака, не дава отражение на крайния продукт.
boki speca написа:Не се ли пукат?
При направата на калъпа, гледай да има поне 10-15мм. от всички страни на гнездото за леене. При по-големи заготовки и повече, пропорционално на заготовката. Задължително слагаш армировка. Работиш само с ... :roll: как да кажа ... "свеж" гипс, който не е глътнал влага или се е пресекъл или е стоял много отворен и т.н. Може самият гипс да е бил стар и за това да ти пука. Преди леене аз задължително загрявам малко самия калъп - това също предотвратява пукане и нежелани реакции при леенето на оловото. Като цяло гипса е материал, които поема доста влага - хигроскопичен. За това с него много внимателно преди леене, за да няма нежелани странични ефекти :!: :!: :!:
Hills написа:...Точно се чудих какъв отделител да копувам за да намажа калъпите...металните щифтове с какво да ги намажа за да не залепват за оловото...
Отделителя за калъпите вече го знаеш :wink: , а металните щифтове просто ги полираш и си готов. Друг отделител не ти трябва. След това с едни клещи издърпваш щифта от заготовката и си готов. Няма почети никакво усили, ако си направил правилно щифта.

Ако някой проявява интерес мога да сложа линк към едно клипче за направа на гипсов калъп, за чебурашки. Не е точно моя начин на направа на калъп, но основните моменти са показани.

Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Отделителя за калъпите вече го знаеш :wink:
А тези дето не го знаем :fishing4:
Кое е по добре -течен сапун или машинно масло :roll:
Аз там съм пораснал...
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

bobo_33333 написа:
Отделителя за калъпите вече го знаеш :wink:
А тези дето не го знаем :fishing4:
Кое е по добре -течен сапун или машинно масло :roll:
Ха, това е за друга тема май :D
:arrow: какъвто и отделител да ползваш - резултата е един и същи. Зависи вече какво качество на детайла търси. Аз лично, използвам най-обикновено олио:

Изображение

Пробвал съм и със сапун, и с крем за ръце, и с масло-машинно и за мазане на филия, и с грес ... 8) варианти - много. Това, което правя за по-лесно отделяне е друго :wink: :

46359

:arrow: виждате ли оградените участъци на лиаковите отвори. Предварително в едната половина на калъпа (вече отлятата), преди да залея с гипс залагам малки пластелинови шайби или клинчета, там където ще са лиаковите отвори. Намазвам с разделител и заливам с гипс (втората половина на калъпа). Махам "кофража" и с две обикновени отвертка отделям калъпа, като използвам отворите на заложените пластелинови шайби :idea: После на тяхно място се правят лиаковите канали, така че това не нарушава геометрията и функциалността на калъпа.

:smt024 кажете, ако има интерес или неясни моменти да Ви покажа в темата изцяло направата на конкретен гипсов калъп за чебурашки :?:
Аватар
Batkata61
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Batkata61 »

Ако се придаде лееко клиновидна форма на металният щифт и се полира малко , след леенето си излиза като ... след свършена работа! :)
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Вместо обикновен гипс по-добри резултати има с лепило за гипскартон (лепило с което се лепи гипскартон за стена, нанася се на топки на стената). Отливката става много по-здрава от обикновения гипс. Правете разлика между гипсова шпакловка и гипсово лепило. Изпичането във фурната изкарва всичката влага от калъпа.
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

То се е видяло че ще правя нови ЩИФТОВЕ ...
Добре че имам едно малко шмиргелче от соца останало.
Тези щифтове старите са от ножове БОШ за зеге !Много яки, закалени и иделни като размери
разбира се стари изхабени:
-недостатък ръждясват !!! :evil:
Обаче като гледам калъпите на пушката за оловни тежести штифтовете или шишовете там
са от нераждаема стомана.
Което ме навежда на мисълта да използувам стари ножове,скалпели,пинсети или подобни за
направата на НОВИ ЩИФТОВЕ.
Лек конус добре колеги - Брагодаря много !!!
Течен парафин ми каза един шприцьор слагат в матрицата переодически за да не залепват
пластмасовите детайли в нея.
За сега се очертава да си правя други калъпи за подвижни джиг рибешки глави.
Също ми се върти идея от огнеопорни тухли с помоща на дремел и ъглошлаф да направя двуделен калъп за джиг глави ОГНЕОПОРЕН чрез огледално отнемане на материяла с дремел .Предполагам калъпа ще стане много по стабилен и онеопорните тухли са много здрави от
от червените и твърдите .
Според вас ще стане ли ако нарежа малко филийки от огнеопорните тухли по 3-4санта с ъглошлайфа за калъпи чрез отнемане на материяла ?
За сега ми е само идея !!!
Според мен огнеопорната тухла е иделна за пилкери,джиг глави и други тежести за сега
на теория . На практика като се разбръмча на тераста с ъглошлафа лятото ще покаже ... :lol:
Ако нищо не стане ще копувам от тука калъпи ,но само при три последователно неуспешни
опита !!! :drinkers: :fishing10: ето и линк към пушката
http://www.pushka.eu/product_list.htm?i ... 47&page=15
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

Hills написа:...Също ми се върти идея...
:) в началото и аз имах "крупни планове" за калъпи, но :arrow:
Hills написа:...ГИПСА е 1 лев килограма !!!
...такава е цената и на лака :arrow: та моя въпрос е - заслужава ли си да се правят други "гимнастики" за тежести, за собствени нужди :?: За 2лв. и час си правиш какъвто искаш калъп :wink: и то няколко пъти, защото материалите стигат за... :roll: не знам колко калъпа. Не мисля, че има по-евтино решение. Цената на други компоненти за направа на калъпи, вложеното време и т.н ...май излиза в много, много пъти по-скъпичко. Това е и целта на темата - достъпен и сигурен начин за направа на тежести в достатъчно голямо количество, за собствени нужди :wink: с минимално вложение.
Реших да споделя тази моя идея с всички, а вече дали ще се възползвате от нея е Ваше решение 8)

Поздрави,

П.П. Hills, не мисля, че ще стане от огнеопорни тухли - мое мнение. Пробвай същата техника, но с нещо от рода на :roll: гетинакса или ...кофражните платна - аз лично бих пробвал с това. ...или калъп от смола. А ако си с "по-крупни" намерения - намери един стругар да ти направи калъпи - пак мое мнение :drinkers:
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Все повече се замислям за силикона,намира се не толкова скъп

STOMAFLEX SOLID е около 30 лв +катализатора 15лв

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 8&start=30
Аз там съм пораснал...
Hills
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Hills »

Ами темата е "направи си сам" -НАЛИ !
Ако беше "Как да ви направи съседа калъпи за тежести " имам съсед матричар -шлосер !!!
Вариянта с калъпите от гипс,гипсово лепило,гипс и бял цимент,гипс и ц-200 и ц-300 и други
такива комбинаций са най-евтини и лесно направими.
Мазането с различни химикали отгоре ги прави и по надеждни във времето !!!
Защо да не стане в огнеопорна тухла КОЛЕГА ?
В обикновена става !!! Пробиваш и лееш оловото !!!
ЗАЩО ДА НЕ СТАВА в ОГНЕОПОРНА ТУХЛА ???
Аз обаче съм на противоположното мнение и не ми се спори !!!
Направо ще пусна снимките тука на готовите оловни рибки ...
Нека КОЛЕГИТЕ напишат и ДРУГИ ПОДХОДИ ЗА КАЛЪПИ !
От повече разнообразни подходи глава не боли и ако не си ги знаел ТЕ ВИНАГИ ЩЕ СА НОВИ-
ПОДХОДИТЕ или НАЧИНИТЕ ...

Стоматологичните смоли ,селикони излизат по евтино от Лукопрена -ФАКТ !
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”