Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Нов подход към гипсовите калъпи за тежести
Модератор: emo vasilev
- P-etkan
- ще става разбирач
Нов подход към гипсовите калъпи за тежести

От доста време ме тормози една мисъл-идея, която реализирах тези дни и резултата ме задоволи напълно

От известно време се заглеждам по разглобяеми чебурашки и мисълта, да си направя калъп за тях ме тормози нон-стоп

След доста "главоблъсканица" бе решено

При пробите се наложи да коригирам лиаковия отвор на големия размер - вижда се на снимката. Нарочно още не съм го боядисал пак, за да се види, че от долу си е гипс.
До момента съм отля по около 50 отливки в двете гнезда и калъпа не е мръднал-на този приятел, на онзи ... и т.н. В момента мисля да покрия пак корекцията и ... да продължавам напред.

Надявам се да съм бил полезен

Поздрави

Re: Нов подход към гипсовите калъпи за тежести
Едно време като правихме гипсови корнизи и розетки разтваряхме гипса с повече вода да стане по-слаб и тогава не се получават тези мехури в отливката като при теб.Иначе всичко друго ми хареса много, особено идеята за термоустойчивия лак.И ей такива
да ги хващаш с новите чебурашки.

направи каквото трябва пък да става каквото ще
Много добра новина !!!
Браво !!!
Петдесет броя без да мръднат калъпите си е направо ИДЕАЛНО !
Направих си едни калъпи за джиг примамки обаче с форма на рибешка
глава.След отливане ще имат скоба като кламер само че от 0,8мм стоматологична закалена
тел .Идеята ми е да ги оцветя в различни цветове и да им залепя три-де очички .
Съответно ще си направя и стандартни джиг глави -кръгли чебурашки ,когато се затопли времето.
Знам че при топенето на оловото се отделят отровни газове ,които въздействат на организма
бавно в рамките на 6 месеца .Така че трябва да се внимава много с ОЛОВОТО при топене!!!
Точно се чудих какъв отделител да копувам за да намажа калъпите?
Твоят метод определено е най-евтин ,изпробван до 50 броя без проблем !!!
Браво !!! Мерси много- лятото ще си направя разни ДЖИГ ГЛАВИ.
Не знам само металните щифтове с какво да ги намажа за да не залепват за оловото ???
Тези дето се махат за да остане отвора в оловото ???

Браво !!!
Петдесет броя без да мръднат калъпите си е направо ИДЕАЛНО !
Направих си едни калъпи за джиг примамки обаче с форма на рибешка
глава.След отливане ще имат скоба като кламер само че от 0,8мм стоматологична закалена
тел .Идеята ми е да ги оцветя в различни цветове и да им залепя три-де очички .
Съответно ще си направя и стандартни джиг глави -кръгли чебурашки ,когато се затопли времето.
Знам че при топенето на оловото се отделят отровни газове ,които въздействат на организма
бавно в рамките на 6 месеца .Така че трябва да се внимава много с ОЛОВОТО при топене!!!
Точно се чудих какъв отделител да копувам за да намажа калъпите?
Твоят метод определено е най-евтин ,изпробван до 50 броя без проблем !!!
Браво !!! Мерси много- лятото ще си направя разни ДЖИГ ГЛАВИ.
Не знам само металните щифтове с какво да ги намажа за да не залепват за оловото ???
Тези дето се махат за да остане отвора в оловото ???
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Не се ли пукат?
При мойте опити основен проблем ми беше пукането им.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Термоустойчевият селикон Лукопрен е точно за леене на ОЛОВО !
Цената му е около 70-80 лева литъра Примерно !
На ГИПСА е 1 лев килограма !!!
Всеки сам си преценя ,но на мен повече от 50 бройки не ми трябват- колкото и да ги закачам ...
Тука има опътване и как да си направите калъпите от лукопрен или гипс .Адреса и телефоните са в линка .
http://www.hortechltd.com/cgi-bin/index ... ategory=75

Цената му е около 70-80 лева литъра Примерно !
На ГИПСА е 1 лев килограма !!!
Всеки сам си преценя ,но на мен повече от 50 бройки не ми трябват- колкото и да ги закачам ...
Тука има опътване и как да си направите калъпите от лукопрен или гипс .Адреса и телефоните са в линка .
http://www.hortechltd.com/cgi-bin/index ... ategory=75
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Няма да се пукат ,ако слагаш някаква мрежичка.boki speca написа:Не се ли пукат?
https://www.youtube.com/watch?v=B8CWXCCeOD0
При мен проблема беше роненето около куката и остава много материал за изрязване после,а това с силиконовият бронз е добро решение за запечатването.И въпреки това вече има и по ефтин термоустойчив силикон и е по добра идея
Аз там съм пораснал...
- P-etkan
- ще става разбирач
Привет,
гледам, че събудих интерес ...
как да кажа ... "свеж" гипс, който не е глътнал влага или се е пресекъл или е стоял много отворен и т.н. Може самият гипс да е бил стар и за това да ти пука. Преди леене аз задължително загрявам малко самия калъп - това също предотвратява пукане и нежелани реакции при леенето на оловото. Като цяло гипса е материал, които поема доста влага - хигроскопичен. За това с него много внимателно преди леене, за да няма нежелани странични ефекти
, а металните щифтове просто ги полираш и си готов. Друг отделител не ти трябва. След това с едни клещи издърпваш щифта от заготовката и си готов. Няма почети никакво усили, ако си направил правилно щифта.
Ако някой проявява интерес мога да сложа линк към едно клипче за направа на гипсов калъп, за чебурашки. Не е точно моя начин на направа на калъп, но основните моменти са показани.

И аз го разреждам доста. След като залея заготовката даже го подчуквам, за да излезе въздуха, но все остава... Като цяло това не ме тормози толкова, защото след обработката с лака, не дава отражение на крайния продукт.hkoko написа:...разтваряхме гипса с повече вода да стане по-слаб и тогава не се получават тези мехури в отливката като при теб...
При направата на калъпа, гледай да има поне 10-15мм. от всички страни на гнездото за леене. При по-големи заготовки и повече, пропорционално на заготовката. Задължително слагаш армировка. Работиш само с ...boki speca написа:Не се ли пукат?

Отделителя за калъпите вече го знаешHills написа:...Точно се чудих какъв отделител да копувам за да намажа калъпите...металните щифтове с какво да ги намажа за да не залепват за оловото...

Ако някой проявява интерес мога да сложа линк към едно клипче за направа на гипсов калъп, за чебурашки. Не е точно моя начин на направа на калъп, но основните моменти са показани.

- bobo_33333
- кандидат преподавател
А тези дето не го знаемОтделителя за калъпите вече го знаеш

Кое е по добре -течен сапун или машинно масло

Аз там съм пораснал...
- P-etkan
- ще става разбирач
Ха, това е за друга тема майbobo_33333 написа:А тези дето не го знаемОтделителя за калъпите вече го знаеш![]()
Кое е по добре -течен сапун или машинно масло

Пробвал съм и със сапун, и с крем за ръце, и с масло-машинно и за мазане на филия, и с грес ...

- Batkata61
- научил се да хвърля
Ако се придаде лееко клиновидна форма на металният щифт и се полира малко , след леенето си излиза като ... след свършена работа! 

Вместо обикновен гипс по-добри резултати има с лепило за гипскартон (лепило с което се лепи гипскартон за стена, нанася се на топки на стената). Отливката става много по-здрава от обикновения гипс. Правете разлика между гипсова шпакловка и гипсово лепило. Изпичането във фурната изкарва всичката влага от калъпа.
То се е видяло че ще правя нови ЩИФТОВЕ ...
Добре че имам едно малко шмиргелче от соца останало.
Тези щифтове старите са от ножове БОШ за зеге !Много яки, закалени и иделни като размери
разбира се стари изхабени:
-недостатък ръждясват !!!
Обаче като гледам калъпите на пушката за оловни тежести штифтовете или шишовете там
са от нераждаема стомана.
Което ме навежда на мисълта да използувам стари ножове,скалпели,пинсети или подобни за
направата на НОВИ ЩИФТОВЕ.
Лек конус добре колеги - Брагодаря много !!!
Течен парафин ми каза един шприцьор слагат в матрицата переодически за да не залепват
пластмасовите детайли в нея.
За сега се очертава да си правя други калъпи за подвижни джиг рибешки глави.
Също ми се върти идея от огнеопорни тухли с помоща на дремел и ъглошлаф да направя двуделен калъп за джиг глави ОГНЕОПОРЕН чрез огледално отнемане на материяла с дремел .Предполагам калъпа ще стане много по стабилен и онеопорните тухли са много здрави от
от червените и твърдите .
Според вас ще стане ли ако нарежа малко филийки от огнеопорните тухли по 3-4санта с ъглошлайфа за калъпи чрез отнемане на материяла ?
За сега ми е само идея !!!
Според мен огнеопорната тухла е иделна за пилкери,джиг глави и други тежести за сега
на теория . На практика като се разбръмча на тераста с ъглошлафа лятото ще покаже ...
Ако нищо не стане ще копувам от тука калъпи ,но само при три последователно неуспешни
опита !!!
ето и линк към пушката
http://www.pushka.eu/product_list.htm?i ... 47&page=15
Добре че имам едно малко шмиргелче от соца останало.
Тези щифтове старите са от ножове БОШ за зеге !Много яки, закалени и иделни като размери
разбира се стари изхабени:
-недостатък ръждясват !!!

Обаче като гледам калъпите на пушката за оловни тежести штифтовете или шишовете там
са от нераждаема стомана.
Което ме навежда на мисълта да използувам стари ножове,скалпели,пинсети или подобни за
направата на НОВИ ЩИФТОВЕ.
Лек конус добре колеги - Брагодаря много !!!
Течен парафин ми каза един шприцьор слагат в матрицата переодически за да не залепват
пластмасовите детайли в нея.
За сега се очертава да си правя други калъпи за подвижни джиг рибешки глави.
Също ми се върти идея от огнеопорни тухли с помоща на дремел и ъглошлаф да направя двуделен калъп за джиг глави ОГНЕОПОРЕН чрез огледално отнемане на материяла с дремел .Предполагам калъпа ще стане много по стабилен и онеопорните тухли са много здрави от
от червените и твърдите .
Според вас ще стане ли ако нарежа малко филийки от огнеопорните тухли по 3-4санта с ъглошлайфа за калъпи чрез отнемане на материяла ?
За сега ми е само идея !!!
Според мен огнеопорната тухла е иделна за пилкери,джиг глави и други тежести за сега
на теория . На практика като се разбръмча на тераста с ъглошлафа лятото ще покаже ...

Ако нищо не стане ще копувам от тука калъпи ,но само при три последователно неуспешни
опита !!!

http://www.pushka.eu/product_list.htm?i ... 47&page=15
- P-etkan
- ще става разбирач
Hills написа:...Също ми се върти идея...

...такава е цената и на лакаHills написа:...ГИПСА е 1 лев килограма !!!

Реших да споделя тази моя идея с всички, а вече дали ще се възползвате от нея е Ваше решение

Поздрави,

П.П. Hills, не мисля, че ще стане от огнеопорни тухли - мое мнение. Пробвай същата техника, но с нещо от рода на

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Все повече се замислям за силикона,намира се не толкова скъп
STOMAFLEX SOLID е около 30 лв +катализатора 15лв
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 8&start=30
STOMAFLEX SOLID е около 30 лв +катализатора 15лв
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 8&start=30
Аз там съм пораснал...
Ами темата е "направи си сам" -НАЛИ !
Ако беше "Как да ви направи съседа калъпи за тежести " имам съсед матричар -шлосер !!!
Вариянта с калъпите от гипс,гипсово лепило,гипс и бял цимент,гипс и ц-200 и ц-300 и други
такива комбинаций са най-евтини и лесно направими.
Мазането с различни химикали отгоре ги прави и по надеждни във времето !!!
Защо да не стане в огнеопорна тухла КОЛЕГА ?
В обикновена става !!! Пробиваш и лееш оловото !!!
ЗАЩО ДА НЕ СТАВА в ОГНЕОПОРНА ТУХЛА ???
Аз обаче съм на противоположното мнение и не ми се спори !!!
Направо ще пусна снимките тука на готовите оловни рибки ...
Нека КОЛЕГИТЕ напишат и ДРУГИ ПОДХОДИ ЗА КАЛЪПИ !
От повече разнообразни подходи глава не боли и ако не си ги знаел ТЕ ВИНАГИ ЩЕ СА НОВИ-
ПОДХОДИТЕ или НАЧИНИТЕ ...
Стоматологичните смоли ,селикони излизат по евтино от Лукопрена -ФАКТ !
Ако беше "Как да ви направи съседа калъпи за тежести " имам съсед матричар -шлосер !!!
Вариянта с калъпите от гипс,гипсово лепило,гипс и бял цимент,гипс и ц-200 и ц-300 и други
такива комбинаций са най-евтини и лесно направими.
Мазането с различни химикали отгоре ги прави и по надеждни във времето !!!
Защо да не стане в огнеопорна тухла КОЛЕГА ?
В обикновена става !!! Пробиваш и лееш оловото !!!
ЗАЩО ДА НЕ СТАВА в ОГНЕОПОРНА ТУХЛА ???
Аз обаче съм на противоположното мнение и не ми се спори !!!
Направо ще пусна снимките тука на готовите оловни рибки ...
Нека КОЛЕГИТЕ напишат и ДРУГИ ПОДХОДИ ЗА КАЛЪПИ !
От повече разнообразни подходи глава не боли и ако не си ги знаел ТЕ ВИНАГИ ЩЕ СА НОВИ-
ПОДХОДИТЕ или НАЧИНИТЕ ...
Стоматологичните смоли ,селикони излизат по евтино от Лукопрена -ФАКТ !