Сафрид 2015

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Сафрид 2015

Мнение от MARLIN »

panayot petrov написа:
MARLIN написа:Преди две лета в Созопол,бях хванал няколко такива големи сафрида.Та месните обясняваха, че били сафриди майки и рядко се закачат. И верно дърпат, като за пълно чепаре. Тук от Варна до Шабла не съм виждал такива размери. Около педя дълги, но дебели, като за два ... :shock:
Тази година сафрида доколкото го имаше от брега бе едър.
И аз извадих два по педя дълги, единия 72гр, а втория 77гр. (измерени от любопитство с електонна везна).
Мога обаче да опровергая твърдението, че са сафриди майки!
Единия наистина имаше хайвер, но по-големия беше "спермоносец"!
Aми как го разбираш, че е мъжки ? :D Ш'от аз не ги различавам мъжки - женски. Може да е майка и преди 1 час да е хвърлила хайвера. :D знам ли..
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

MARLIN написа:Aми как го разбираш, че е мъжки ?
Бяло - мъжки, жълто на зърна - женски. 90% от грацосафрида засега е женски и 99.99% от мутантите - мъжки, поне тия които съм отворил. Оставям 0.01% под съмнение, щото имаше жълтеникав цвят и по-зърнеста структура, но ако е било хайвер, е бил много далече от узряване
hadji
новобранец
новобранец

Мнение от hadji »

За статистиката: вчера на св. Константин и Елена три сафрида надвечер,от тях единият- "мутант",но определено женски.
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

rap66 написа:
Бяло - мъжки, жълто на зърна - женски. 90% от грацосафрида засега е женски и 99.99% от мутантите - мъжки, поне тия които съм отворил. Оставям 0.01% под съмнение, щото имаше жълтеникав цвят и по-зърнеста структура, но ако е било хайвер, е бил много далече от узряване
Става въпрос за вътешностите нали.. Ако е така, като е хвърлила хайвера вече и корема е празен, различава ли се кое е мъжко и кое женско ? :roll:
panayot petrov
новобранец
новобранец

Мнение от panayot petrov »

Да, става дума за съдържанието в коремната кухина, женските имат две торбички с жълт хайвер в задната част, а мъжките две бели продълговати образувания някъде по средата.
След като рибите изхвърлят хайвера и спермата нямам идея как се разпознават мъжките и женските. Сигурно има признаци, но това вече са неща низвън любителския риболов според мен.
asen77
новобранец
новобранец

Мнение от asen77 »

Од вчера съм в Ахтопол,и ще остана 5 дни.Моля да ме насочите къде да почепарувам врайона.Ходих до Силистар ама там ми поискаха 3лв.такса паркиг??? едни братя.Нося и лодка и мога да поклатя от нея но морето е миого бурно.
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

panayot petrov написа:Да, става дума за съдържанието в коремната кухина, женските имат две торбички с жълт хайвер в задната част, а мъжките две бели продълговати образувания някъде по средата.
След като рибите изхвърлят хайвера и спермата нямам идея как се разпознават мъжките и женските. Сигурно има признаци, но това вече са неща низвън любителския риболов според мен.
Да то ясно , че по хайвера се познава мъжко-женско, но като няма такъв... Просто ми беше любопитно дали се различава по друго. Понеже писа ; ''Мога обаче да опровергая твърдението, че са сафриди майки!'' Знам ли освен рибари може да имаме и колеги морски биолози. :D И време му е на сафрида да избие ...
Аватар
smel1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от smel1968 »

rap66 написа:

:butthead: Аз пък ги различавам в кофата с вода-гледам коя риба чука другите и ми става ясно кой мъжки,кой женски :ANAL: Повечето риби се самооплождат.

>http://megavselena.bg/genyt-koyto-prevr ... ekletka-2/
Японски генетици са открили в ДНК на рибите необичаен ген, който определя ще стане ли половата клетка сперматозоид, или яйцеклетка. Учените променили неговата работа по такъв начин, че в яйчниците на рибите самки да започнат да се формират сперматозоиди, а в семенниците на самците – яйцеклетки, се казва в статия, публикувана в сп. Science.
„Знаехме, че гаметите могат да се превръщат и в сперматозоиди, и в яйцеклетки, но никой не предполагаше, че тези клетки в организма на гръбначните животни притежават специфичен ген „превключвател“, който определя тяхната съдба – да станат сперматозоиди или яйцеклетки.
Получените от нас резултати показват, че клетката е способна самостоятелно да измине целия този път. Това е много важно и неочаквано откритие“, казва Минору Танака (Minoru Tanaka) от Института по обща биология на Япония в гр. Окадзаки.
Танака и колегите му извършили това необичайно откритие, наблюдавайки развитието на половите клетки в семенниците и яйчниците на оризовите рибки Oryzias latipes. По време на съзряването на сперматозоидите и яйчниците учените следили измененията в нивото на активност на различни гени в опит да открият различия между бъдещите мъжки и женски полови клетки.
Вниманието на учените привлякъл генът foxl3 – „архивно копие“ на гена foxl2, който отговаря за растежа на хайвера и поддържането на тяхното съществуване в организма на бъдещата майка. Ролята и времето на работа на foxl3 слабо са интересували биолозите досега и са оставали неизвестни.
Както изяснили авторите на статията, foxl3 се явява своеобразен полов „превключвател“, чието активно положение означава, че гаметата ще се превърне в яйцеклетка, а след това – в хайвер, а изключеното – в сперматозоид.
За проверка японските биолози пристъпили към необичаен експеримент – те увредили този ген в зародишите на женските и принудително „включили“ foxl3 в половите клетки на бъдещите самци.
Тази намеса довела до невероятен резултат – когато рибките се родили, в семенниците на особите от силния пол започнали да се формират яйцеклетки, а в яйчниците на самките – истински сперматозоиди. Когато половите клетки израснали, учените ги извадили от телата на рибите и проверили могат ли те да дадат живот на ново поколение рибки.
Оказало се, че подобни гамети са напълно жизнеспособни – „женските“ сперматозоиди успешно проникнали в яйцеклетките на самците от контролната група и те дали здраво потомство, а „мъжките“ яйцеклетки се оплодили и превърнали в зародиши.
Какво означава това? Първо, съществуването на въпросния „превключвател“ може да обясни защо някои видове змии и риби притежават способност за самооплождане. В полза на това говори фактът, че в утробата на рибките самки, независимо от увреждането на foxl3, присъствали няколко яйцеклетки, които в края на експеримента се оказали оплодени.
Второ, генът foxl3 или негови аналози в ДНК на сухоземните животни може да се използва за екологични цели и спасение на измиращи видове. Днес биолозите предлагат да се спасят измиращите видове чрез отглеждането на техни яйцеклетки и сперматозоиди от култури стволови клетки, което може да доведе до редица мутации в зародишите и да предизвика други непредсказуеми последствия. Манипулациите на гена foxl3 могат да снижат този риск.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
balyk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от balyk »

:butthead: Аз пък ги различавам в кофата с вода-гледам коя риба чука другите и ми става ясно кой мъжки,кой женски :ANAL:
М'чи ако излезе някой пИдерасин към кои ши го броим :lol:
Момчил Димитров
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Момчил Димитров »

asen77 написа:Од вчера съм в Ахтопол,и ще остана 5 дни.Моля да ме насочите къде да почепарувам врайона.Ходих до Силистар ама там ми поискаха 3лв.такса паркиг??? едни братя.Нося и лодка и мога да поклатя от нея но морето е миого бурно.
Ужас...много правописни грешки :D ,все пак да ти кажа,че от брега в Ахтопол сафрид няма,само от лодка,но ако е гумена лодка в тия вълни ще се удавиш!
Някой ден рибата в черно море ще я гледаме само на снимка и то от миналото :(
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

:butthead: Аз пък ги различавам в кофата с вода-гледам коя риба чука другите и ми става ясно кой мъжки,кой женски :ANAL: Другия път направи филм 'рибна оргия 'да видим и ние :ANAL:
guruguru
новобранец
новобранец

Мнение от guruguru »

Aми как го разбираш, че е мъжки ? :D Ш'от аз не ги различавам мъжки - женски. Може да е майка и преди 1 час да е хвърлила хайвера. :D знам ли..[/quote]
Уловил посмотрел и отпустил.Если попльл мъжки,если попльла то женски. :rolleyes:
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Ахаааааааа, понял большое спасибо :D А сега по темата вчера на Балчик чувам слаби резултати.
chaikata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от chaikata »

хубава темичка ... за цялата страница видях едно мнение за сафрид къде какво , останалото са пълни глупости ... вместо да пишете тъпотии отидете да видите къде кво има и споделете ... верно че станахте мн рибарите дето не знаете как се държи сопата ... ама и професори много има ....
torezzz
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от torezzz »

Така е...Балчик последните дни си е мъка.Времето хубаво,обаче рибата особено на хвърляне никаква я няма,макар че на нощен се правят по 20-30 рибета.Някой ако сподели инфо за Тюленово,че май натам ще се запътваме..
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”