Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Сафрид 2015
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: Сафрид 2015
Aми как го разбираш, че е мъжки ?panayot petrov написа:Тази година сафрида доколкото го имаше от брега бе едър.MARLIN написа:Преди две лета в Созопол,бях хванал няколко такива големи сафрида.Та месните обясняваха, че били сафриди майки и рядко се закачат. И верно дърпат, като за пълно чепаре. Тук от Варна до Шабла не съм виждал такива размери. Около педя дълги, но дебели, като за два ...
И аз извадих два по педя дълги, единия 72гр, а втория 77гр. (измерени от любопитство с електонна везна).
Мога обаче да опровергая твърдението, че са сафриди майки!
Единия наистина имаше хайвер, но по-големия беше "спермоносец"!

Бяло - мъжки, жълто на зърна - женски. 90% от грацосафрида засега е женски и 99.99% от мутантите - мъжки, поне тия които съм отворил. Оставям 0.01% под съмнение, щото имаше жълтеникав цвят и по-зърнеста структура, но ако е било хайвер, е бил много далече от узряванеMARLIN написа:Aми как го разбираш, че е мъжки ?
За статистиката: вчера на св. Константин и Елена три сафрида надвечер,от тях единият- "мутант",но определено женски.
Става въпрос за вътешностите нали.. Ако е така, като е хвърлила хайвера вече и корема е празен, различава ли се кое е мъжко и кое женско ?rap66 написа:Бяло - мъжки, жълто на зърна - женски. 90% от грацосафрида засега е женски и 99.99% от мутантите - мъжки, поне тия които съм отворил. Оставям 0.01% под съмнение, щото имаше жълтеникав цвят и по-зърнеста структура, но ако е било хайвер, е бил много далече от узряванеMARLIN написа:Aми как го разбираш, че е мъжки ?

-
- новобранец
Да, става дума за съдържанието в коремната кухина, женските имат две торбички с жълт хайвер в задната част, а мъжките две бели продълговати образувания някъде по средата.
След като рибите изхвърлят хайвера и спермата нямам идея как се разпознават мъжките и женските. Сигурно има признаци, но това вече са неща низвън любителския риболов според мен.
След като рибите изхвърлят хайвера и спермата нямам идея как се разпознават мъжките и женските. Сигурно има признаци, но това вече са неща низвън любителския риболов според мен.
Од вчера съм в Ахтопол,и ще остана 5 дни.Моля да ме насочите къде да почепарувам врайона.Ходих до Силистар ама там ми поискаха 3лв.такса паркиг??? едни братя.Нося и лодка и мога да поклатя от нея но морето е миого бурно.
Да то ясно , че по хайвера се познава мъжко-женско, но като няма такъв... Просто ми беше любопитно дали се различава по друго. Понеже писа ; ''Мога обаче да опровергая твърдението, че са сафриди майки!'' Знам ли освен рибари може да имаме и колеги морски биолози.panayot petrov написа:Да, става дума за съдържанието в коремната кухина, женските имат две торбички с жълт хайвер в задната част, а мъжките две бели продълговати образувания някъде по средата.

- smel1968
- ще става разбирач
rap66 написа:Бяло - мъжки, жълто на зърна - женски. 90% от грацосафрида засега е женски и 99.99% от мутантите - мъжки, поне тия които съм отворил. Оставям 0.01% под съмнение, щото имаше жълтеникав цвят и по-зърнеста структура, но ако е било хайвер, е бил много далече от узряванеMARLIN написа:Aми как го разбираш, че е мъжки ?

>http://megavselena.bg/genyt-koyto-prevr ... ekletka-2/
Японски генетици са открили в ДНК на рибите необичаен ген, който определя ще стане ли половата клетка сперматозоид, или яйцеклетка. Учените променили неговата работа по такъв начин, че в яйчниците на рибите самки да започнат да се формират сперматозоиди, а в семенниците на самците – яйцеклетки, се казва в статия, публикувана в сп. Science.
„Знаехме, че гаметите могат да се превръщат и в сперматозоиди, и в яйцеклетки, но никой не предполагаше, че тези клетки в организма на гръбначните животни притежават специфичен ген „превключвател“, който определя тяхната съдба – да станат сперматозоиди или яйцеклетки.
Получените от нас резултати показват, че клетката е способна самостоятелно да измине целия този път. Това е много важно и неочаквано откритие“, казва Минору Танака (Minoru Tanaka) от Института по обща биология на Япония в гр. Окадзаки.
Танака и колегите му извършили това необичайно откритие, наблюдавайки развитието на половите клетки в семенниците и яйчниците на оризовите рибки Oryzias latipes. По време на съзряването на сперматозоидите и яйчниците учените следили измененията в нивото на активност на различни гени в опит да открият различия между бъдещите мъжки и женски полови клетки.
Вниманието на учените привлякъл генът foxl3 – „архивно копие“ на гена foxl2, който отговаря за растежа на хайвера и поддържането на тяхното съществуване в организма на бъдещата майка. Ролята и времето на работа на foxl3 слабо са интересували биолозите досега и са оставали неизвестни.
Както изяснили авторите на статията, foxl3 се явява своеобразен полов „превключвател“, чието активно положение означава, че гаметата ще се превърне в яйцеклетка, а след това – в хайвер, а изключеното – в сперматозоид.
За проверка японските биолози пристъпили към необичаен експеримент – те увредили този ген в зародишите на женските и принудително „включили“ foxl3 в половите клетки на бъдещите самци.
Тази намеса довела до невероятен резултат – когато рибките се родили, в семенниците на особите от силния пол започнали да се формират яйцеклетки, а в яйчниците на самките – истински сперматозоиди. Когато половите клетки израснали, учените ги извадили от телата на рибите и проверили могат ли те да дадат живот на ново поколение рибки.
Оказало се, че подобни гамети са напълно жизнеспособни – „женските“ сперматозоиди успешно проникнали в яйцеклетките на самците от контролната група и те дали здраво потомство, а „мъжките“ яйцеклетки се оплодили и превърнали в зародиши.
Какво означава това? Първо, съществуването на въпросния „превключвател“ може да обясни защо някои видове змии и риби притежават способност за самооплождане. В полза на това говори фактът, че в утробата на рибките самки, независимо от увреждането на foxl3, присъствали няколко яйцеклетки, които в края на експеримента се оказали оплодени.
Второ, генът foxl3 или негови аналози в ДНК на сухоземните животни може да се използва за екологични цели и спасение на измиращи видове. Днес биолозите предлагат да се спасят измиращите видове чрез отглеждането на техни яйцеклетки и сперматозоиди от култури стволови клетки, което може да доведе до редица мутации в зародишите и да предизвика други непредсказуеми последствия. Манипулациите на гена foxl3 могат да снижат този риск.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
М'чи ако излезе някой пИдерасин към кои ши го броимАз пък ги различавам в кофата с вода-гледам коя риба чука другите и ми става ясно кой мъжки,кой женски

-
- вече хвърля и на тежко
Ужас...много правописни грешкиasen77 написа:Од вчера съм в Ахтопол,и ще остана 5 дни.Моля да ме насочите къде да почепарувам врайона.Ходих до Силистар ама там ми поискаха 3лв.такса паркиг??? едни братя.Нося и лодка и мога да поклатя от нея но морето е миого бурно.

Някой ден рибата в черно море ще я гледаме само на снимка и то от миналото 

Aми как го разбираш, че е мъжки ?
Ш'от аз не ги различавам мъжки - женски. Може да е майка и преди 1 час да е хвърлила хайвера.
знам ли..[/quote]
Уловил посмотрел и отпустил.Если попльл мъжки,если попльла то женски.

Уловил посмотрел и отпустил.Если попльл мъжки,если попльла то женски.

Ахаааааааа, понял большое спасибо
А сега по темата вчера на Балчик чувам слаби резултати.

-
- вече хвърля и на тежко
хубава темичка ... за цялата страница видях едно мнение за сафрид къде какво , останалото са пълни глупости ... вместо да пишете тъпотии отидете да видите къде кво има и споделете ... верно че станахте мн рибарите дето не знаете как се държи сопата ... ама и професори много има ....
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Така е...Балчик последните дни си е мъка.Времето хубаво,обаче рибата особено на хвърляне никаква я няма,макар че на нощен се правят по 20-30 рибета.Някой ако сподели инфо за Тюленово,че май натам ще се запътваме..