Речен риболов

Модератор: sapuna

fly771
новобранец
новобранец

Речен риболов

Мнение от fly771 »

Здравейте! Моля някой по-опитен рибар да ми даде съвет за речния риболов, като например какви места да търся, захранка, стръв, монтаж и тн. Познавам двама рибари които живеят до удома и винаги когато отиват за риба на реката се връщат с големи кефали, скобари, но никой от тях не си отварят устата... дори не казват на каква стръв са ги хванали... Предимно ходя по язовирите но нямам възможност да отивам постоянно, а пък до удома на около 200м е реката. Надявам се да ми помогнете защото когато отивам хващам само малки уклейчета :/
:fishing12:
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Re: Речен риболов

Мнение от pampasa »

fly771 написа:Здравейте! Моля някой по-опитен рибар да ми даде съвет за речния риболов, като например какви места да търся, захранка, стръв, монтаж и тн. Познавам двама рибари които живеят до удома и винаги когато отиват за риба на реката се връщат с големи кефали, скобари, но никой от тях не си отварят устата... дори не казват на каква стръв са ги хванали... Предимно ходя по язовирите но нямам възможност да отивам постоянно, а пък до удома на около 200м е реката. Надявам се да ми помогнете защото когато отивам хващам само малки уклейчета :/
:fishing12:
Аз не съм много опитен ,но мога да кажа това -онова :wink: - най-общо самите местообитания на Скобара и Кефала / Клена/ в река са коренно различни .

Скобарите обичат бързата вода ,докато Клена ловува и се държи във по-бавната.

През лятото Скобарите са капризни ,но при правилно измерена дълбочина ,групирано утежнение и търпение може да се ловят регулярно .
За стръв през лятото успешно се ползва хлебна троха ,нишковидни водорасли и рядко бели червеи или грозд от пинки / шарени примерно/.

През зимата освен трохата и червея , взима добре и на късче сурова сланина.

Храни се в зависимост от мястото и дълбочината - основно с фирмени захранки , след като се овлажнят до нужната консистенция, се добавят в сухо състояние няколко хляба (наронени на трохи ) .

Аз лично отново минавам всичко през сито и ако се налага доовлажнявам леко със пулверизатор.

Възможно е рибите да са пред теб цял ден ,да ги виждаш и да не кълвът - обикновенно привечер , след падането на Слънцето , за кратко време се правят силни серии от риби.

Относно Клена ,ако го търсиш на плувка трябва да си доста внимателен ,защото и най-малкия шум го плаши и може да провали риболова.

През зимата е класика ,да се храни само с бял червей /с прашка/ - начесто и по-малко.
През лятото го търси на жива рибка или малка жабка /все стръв която би отказала по-дребните риби от вида/.

Горното важи с пълна сила за реките Искър и Струма и донякъде за р.Огоста /там това с трохите при мен почти не работи./

Ползвай тънки влакна ,не се плаши от по-големите грамажи плувки / 4- 6 гр./ ,разбира се трябва да са правилно утежнени .

Може да се напишат много неща ,но засега като че ли това е достатъчно.

Поздрави
Последно промяна от pampasa на Вто Сеп 01, 2015 8:29 pm, променено общо 1 път.
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Bigmarlin »

Моите наблюдения за скобарите е ,че кълват и в бавна и дълбока вода -4 м, към средата на Август.
Когато кълве през лятото,се лови успешно и на кокален,жито.
olegdimitrov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от olegdimitrov »

Скобара се лови ЦЕЛОГОДИШНО!! Стига да го има на мястото.От моя опит съм стигнал до извода, че скобара и тежка плувка не вървят ръказа ръка ;)
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

olegdimitrov написа:Скобара се лови ЦЕЛОГОДИШНО!! Стига да го има на мястото.От моя опит съм стигнал до извода, че скобара и тежка плувка не вървят ръказа ръка ;)
Сега остава да дадеш определение на колегата за "тежка плувка" :D .

п.п. Скобара /поне за мен/ е животно проклето :lol: .
fly771
новобранец
новобранец

Мнение от fly771 »

Благодаря за съветите довечера ще ги изпробвам :)
olegdimitrov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от olegdimitrov »

Имах предвид ако течението е за два грама плувка, да не лови с 4.От там вече според вида на течението си избира плувка с подходяща форма,антена,утежнение и кил и ако има и малко късмет ги почва ;)
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Ами плувка тип близалка 15гр примерно... не става ли за скобар в силно течение.
olegdimitrov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от olegdimitrov »

olegdimitrov написа:Имах предвид ако течението е за два грама плувка, да не лови с 4.От там вече според вида на течението си избира плувка с подходяща форма,антена,утежнение и кил и ако има и малко късмет ги почва ;)
Става, и става и със Сърф и мач пак става.Ама човека по начина по които пита май е далече от тези неща :)
fly771
новобранец
новобранец

Мнение от fly771 »

Днеска ходих и бях с 1,5 грама плувка ами всъщност е тежка утре може да пробвам 0.5 или 0.7. Гледам хората използват малки плувки подобни като цигара. Един беше до мен и вадеше риби на 10м макар и дребни. Иначе за по-големите риби от 500 грама нагоре пречели ако плувката е толкова лека ? Течението е слабо между другото
olegdimitrov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от olegdimitrov »

Не не пречи,пробвай с една плувка 0.75 _1грам или там както доиде с форма леко обърната капка. УТЕЖНЕНИЕТО го направи леко разпръснато. Хвани си дълбочина леко да суркаш само с стръвта.Това става като почнеш да дигаш докато антената на плуеката не си промени леко ъгъла спрямо течението тогава намаляш леко и почваш да донастроиваш по малко докато не ги почнеш.Задържай им леко и по малко.Дохранвай или с стрелба на бял или с малки стиски (стегнати) храна няколко метра по-нагоре по течението.Ако имаш проблем с утежнението го събери на вирбела. Избирай съчми така че цялата верижка да е от минимум 8-10 съчми.И пиши после кво си направил ;)
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

0.75 трудно се хвърля а на него ще му е още повече, но да пробва :)
olegdimitrov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от olegdimitrov »

Ми той, човека не казва нито с каква въдица ще лови нито на каква дистанция нито на коя река. Аз от това което разбирам е че си ловят местните чичовци в краката и вадят по някоя рибка и гледам да му помогна д общи работи:(
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

olegdimitrov написа:Ми той, човека не казва нито с каква въдица ще лови нито на каква дистанция нито на коя река. Аз от това което разбирам е че си ловят местните чичовци в краката и вадят по някоя рибка и гледам да му помогна д общи работи:(

:smt023
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

Накрая да не се окаже, че и темичката е някоя шеговита закачка :)
Аз лично не познавам такъв риболовец, който да живее на брега на някоя река и да няма познания за речния риболов.
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
Заключено

Обратно към “Риболов на мирни риби”