Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов на мирни риби
 Риболов на мирни риби

Речен риболов
Модератор: sapuna
Речен риболов
Здравейте! Моля някой по-опитен рибар да ми даде съвет за речния риболов, като например какви места да търся, захранка, стръв, монтаж и тн. Познавам двама рибари които живеят до удома и винаги когато отиват за риба на реката се връщат с големи кефали, скобари, но никой от тях не си отварят устата... дори не казват на каква стръв са ги хванали... Предимно ходя по язовирите но нямам възможност да отивам постоянно, а пък до удома на около 200м е реката. Надявам се да ми помогнете защото когато отивам хващам само малки уклейчета :/

Re: Речен риболов
Аз не съм много опитен ,но мога да кажа това -оноваfly771 написа:Здравейте! Моля някой по-опитен рибар да ми даде съвет за речния риболов, като например какви места да търся, захранка, стръв, монтаж и тн. Познавам двама рибари които живеят до удома и винаги когато отиват за риба на реката се връщат с големи кефали, скобари, но никой от тях не си отварят устата... дори не казват на каква стръв са ги хванали... Предимно ходя по язовирите но нямам възможност да отивам постоянно, а пък до удома на около 200м е реката. Надявам се да ми помогнете защото когато отивам хващам само малки уклейчета :/
 -  най-общо  самите  местообитания  на  Скобара  и  Кефала / Клена/  в  река  са  коренно  различни .
  -  най-общо  самите  местообитания  на  Скобара  и  Кефала / Клена/  в  река  са  коренно  различни .Скобарите обичат бързата вода ,докато Клена ловува и се държи във по-бавната.
През лятото Скобарите са капризни ,но при правилно измерена дълбочина ,групирано утежнение и търпение може да се ловят регулярно .
За стръв през лятото успешно се ползва хлебна троха ,нишковидни водорасли и рядко бели червеи или грозд от пинки / шарени примерно/.
През зимата освен трохата и червея , взима добре и на късче сурова сланина.
Храни се в зависимост от мястото и дълбочината - основно с фирмени захранки , след като се овлажнят до нужната консистенция, се добавят в сухо състояние няколко хляба (наронени на трохи ) .
Аз лично отново минавам всичко през сито и ако се налага доовлажнявам леко със пулверизатор.
Възможно е рибите да са пред теб цял ден ,да ги виждаш и да не кълвът - обикновенно привечер , след падането на Слънцето , за кратко време се правят силни серии от риби.
Относно Клена ,ако го търсиш на плувка трябва да си доста внимателен ,защото и най-малкия шум го плаши и може да провали риболова.
През зимата е класика ,да се храни само с бял червей /с прашка/ - начесто и по-малко.
През лятото го търси на жива рибка или малка жабка /все стръв която би отказала по-дребните риби от вида/.
Горното важи с пълна сила за реките Искър и Струма и донякъде за р.Огоста /там това с трохите при мен почти не работи./
Ползвай тънки влакна ,не се плаши от по-големите грамажи плувки / 4- 6 гр./ ,разбира се трябва да са правилно утежнени .
Може да се напишат много неща ,но засега като че ли това е достатъчно.
Поздрави
					Последно промяна от pampasa на Вто Сеп 01, 2015 8:29 pm, променено общо 1 път.

Един  ден , ще  накарам  България  да  се  гордее  с  мен .......

- Bigmarlin
- сериозен играч 
Моите наблюдения за скобарите е ,че кълват и в бавна и  дълбока вода -4 м,  към средата на Август.
Когато кълве през лятото,се лови успешно и на кокален,жито.

Когато кълве през лятото,се лови успешно и на кокален,жито.
- 
				olegdimitrov
- научил се да хвърля 
Скобара се лови ЦЕЛОГОДИШНО!! Стига да го има на мястото.От моя опит съм стигнал до извода, че скобара и тежка плувка не вървят ръказа ръка 

Сега остава да дадеш определение на колегата за "тежка плувка"olegdimitrov написа:Скобара се лови ЦЕЛОГОДИШНО!! Стига да го има на мястото.От моя опит съм стигнал до извода, че скобара и тежка плувка не вървят ръказа ръка
 .
 .п.п. Скобара /поне за мен/ е животно проклето
 .
 .Re: Речен риболов
Благодаря за съветите довечера ще ги изпробвам 

- 
				olegdimitrov
- научил се да хвърля 
Имах предвид ако течението е за два грама плувка, да не лови с 4.От там вече според вида на течението си избира плувка с подходяща форма,антена,утежнение и кил и ако има и малко късмет ги почва 

- 
				N.Dimitrov
- фен клуб-скобар
Ами плувка тип близалка 15гр примерно... не става ли за скобар в силно течение.

- 
				olegdimitrov
- научил се да хвърля 
Става, и става и със Сърф и мач пак става.Ама човека по начина по които пита май е далече от тези нещаolegdimitrov написа:Имах предвид ако течението е за два грама плувка, да не лови с 4.От там вече според вида на течението си избира плувка с подходяща форма,антена,утежнение и кил и ако има и малко късмет ги почва

Днеска ходих и бях с 1,5 грама плувка ами всъщност е тежка утре може да пробвам 0.5 или 0.7. Гледам хората използват малки плувки подобни като цигара. Един беше до мен и вадеше риби на 10м макар и дребни. Иначе за по-големите риби от 500 грама нагоре пречели ако плувката е толкова лека ? Течението е слабо между другото

- 
				olegdimitrov
- научил се да хвърля 
Не не пречи,пробвай с една плувка 0.75 _1грам или там както доиде с форма леко обърната капка. УТЕЖНЕНИЕТО го направи леко разпръснато. Хвани си дълбочина леко да суркаш само с стръвта.Това става като почнеш да дигаш докато антената на плуеката не си промени леко ъгъла спрямо течението тогава намаляш леко и почваш да донастроиваш по малко докато не ги почнеш.Задържай им леко и по малко.Дохранвай или с стрелба на бял или с малки стиски (стегнати) храна няколко метра по-нагоре по течението.Ако имаш проблем с утежнението го събери на вирбела. Избирай съчми така че цялата верижка да е от минимум 8-10 съчми.И пиши после кво си направил 

- 
				N.Dimitrov
- фен клуб-скобар
0.75 трудно се хвърля а на него ще му е още повече, но да пробва 

- 
				olegdimitrov
- научил се да хвърля 
Ми той, човека не казва нито с каква въдица ще лови нито на каква дистанция нито на коя река. Аз от това което разбирам е че си ловят местните чичовци в краката и вадят по някоя рибка и гледам да му помогна д общи работи:(

- 
				N.Dimitrov
- фен клуб-скобар
olegdimitrov написа:Ми той, човека не казва нито с каква въдица ще лови нито на каква дистанция нито на коя река. Аз от това което разбирам е че си ловят местните чичовци в краката и вадят по някоя рибка и гледам да му помогна д общи работи:(

Накрая да не се окаже, че и темичката е някоя шеговита закачка  

Аз лично не познавам такъв риболовец, който да живее на брега на някоя река и да няма познания за речния риболов.

Аз лично не познавам такъв риболовец, който да живее на брега на някоя река и да няма познания за речния риболов.