Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Don4o_62 »

аз искам да хапна от оная червената с белите точки :mrgreen: ,нали се изпадало в транс :D и като изпадна в транс, да видя числата от тотото :D
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Don4o_62 написа:.. и като изпадна в транс, да видя числата от тотото.......
Всички числа от тотото не знам дали ще видим, но със сигурност числото 40 дни без Дончо ще го видиш !!! :mrgreen: :D :lol: :drinkers:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

:lol: :lol: :lol: абе ние си правим майтап, но колко хора се изтровиха и то с уж ядливи гъби
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Диканаров написа:За кой благословен район става дума колега? :shock: Ние от централен Балкан се надяваме на есенните дъждове, които току що почват, след близо 3 месеца суша! :smt009
За Родопите говоря и то за по-високите части. Като се започне от Рожен и се стигне до Бяла черква. Навсякъде по тези райони има в момента много гъби.
А относно отровните гъби припомнете си тези:
http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_6467.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Дано след оптимистичните постове на Люси, Дончо и bgbul, и след обилните валежи, да излезе нещо и на моите места :D !

Защото Родопите са доста отдалечена дестинация за моите гъбарски излети :wink: !
Не ми се пътува толкова далече !
lusienn

Мнение от lusienn »

Велинград е на 130 км.

Там има Спа-хотели,къщи за гости-но и много гъбари ходят от Района.

Иначе вече има гъби-Там си вали Редовно.

Около София е Бетон земята.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Гледам , че сте подкарали тема за мухоморките, та да кажа и аз какво знам. Най известните ядливи мухоморки са Amanita Caesarea (булка гъба) и Amanita Rubescens (бисерна гъба). Жълтата мухоморка (Amanita Citrina) е неотровна, но не е ядлива. Amanita Muscaria (червена мухоморка) наистина се похапва в братска Русия, но след продължителна и специфична термична обработка и не Ви съветвам да правите подобни опити. Amanita Phaloides (зелена мухоморка), Amanita Verna (бяла мухоморка), Amanita Virosa (леплива бяла мухоморка) , Amanita Pantherina (пантерка) и Amanita Gemmata (жълто-розова мухоморка) са силно отровни, като степенуването е в реда в който съм ги изброил. При Зелената Мухоморка се засягат жизненоважни органи - черен дроб и бъбреци и дори да успеете да прескочите трапа уврежданията са за цял живот. Горе долу същите са последствията и след употребата на бяла и леплива бяла мухоморки, като отравянията с тяхсе наричат фалоидни поради причинителя им - Phaloidin. При останалите две - Пантерка и Жълто -Розова Мухоморка, както и при Червената мухоморка отравянията се дължат на Muscimol (Мусцимол) и са предимно халюциногенно и психотропно изразени.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Vihara написа:Гледам , че сте подкарали тема за мухоморките, та да кажа и аз какво знам. Най известните ядливи мухоморки са Amanita Caesarea (булка гъба) и Amanita Rubescens (бисерна гъба)...

Би ли обяснил още веднъж за какво става дума ??????????????????
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

няма какво да обеснява,Червената може да се хрупа без проблем :D аз като ви казвах че Доспадския дядка това ми казваше,не вярвахте,ама пак никой не съветвам де :wink: може само Кирчо да си гризне парченце :D и гаранция до есента другата година, ще знае на кои хотели ще ходи и цени :D :drinkers:
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

в тия дъждове не знам кво ще събираме,но Борката моя приятел :D да остави рибите и да събере и направи някой друг буркан за някоя рибарска среща,че истината е в неговите буркани :D :drinkers:
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Какво точно не разбра бре, бай Георги? Всички гъби с латинско наименование Amanita са от рода Amanitaceae, демек Мухоморкови. Колкото и невероятно да звучи, поради наличието на толкова отровни представители, Булката и Бисерната са прекрасни ядливи гъби, но все пак са си Мухоморки :)
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Vihara написа:Какво точно не разбра бре, бай Георги? ...

По начало се старая да разбера всеки един от участниците в темата :D !

Обаче, когото миналата година споделих, че съм набрал и ял печурки с почти бял цвят на ламелите, от коментарите по този пост разбрах, че съм сбъркал :wink: !

Можех да го спестя,
И повече тази грешка няма да я допусна.
Само и само да не подведа някой, начинаещ например !

Та затова ми се искаше да поясниш малко по-подробно:

Vihara написа:... Колкото и невероятно да звучи, поради наличието на толкова отровни представители, Булката и Бисерната са прекрасни ядливи гъби, но все пак са си Мухоморки...
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес се качих в Стара планина до София, с тайната надежда, че все пак ще намеря някоя гъба за ядене, обаче уви ........

Имаше 5-6 сърнели, тръгнали преди дни, но неразвити, малки, криви и намокрени от дъждовете бяха вече развалени,

Изображение

Изображение

Изображение

От тези дървесни гъби има отново,

Изображение

Отново нищо за хапване,
Но гората е влажна, може да проверя след няколко дена пак !
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

При мен вчера дъждовете се наваляха и нали крастата си е краста... :)
Манатарки и други, изброени от bgbul, ще ги чакам явно, зер след тия жеги време си им трябва. За сметка на което откривам сезона на кладницата:
SAM_4020.JPG
SAM_4021.JPG
SAM_4027.JPG
Резултатът - 9 кг качествена гъба:
SAM_4028.JPG
Най си я харесвам печена на фурна с мнооого лук.
Тия дни ще прескачам редовно до горите, пък дано имам късмет!
Успех и на Вас, колеги! :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

tomov-1 написа:...откривам сезона на кладницата...Най си я харесвам печена на фурна с мнооого лук.

Как точно я правиш, колега tomov? Масълце, олио нещо слагаш ли и смесваш ли я с лука. Лукът на търкалета ли го режеш или на ситно. Сподели процеса! :D
Последно промяна от кирил великий на Пон Сеп 14, 2015 7:44 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”