Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Don4o_62
- учете се от него
Re: Има ли гъбари?
аз искам да хапна от оная червената с белите точки
,нали се изпадало в транс
и като изпадна в транс, да видя числата от тотото 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Всички числа от тотото не знам дали ще видим, но със сигурност числото 40 дни без Дончо ще го видиш !!!Don4o_62 написа:.. и като изпадна в транс, да видя числата от тотото.......

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- Don4o_62
- учете се от него

За Родопите говоря и то за по-високите части. Като се започне от Рожен и се стигне до Бяла черква. Навсякъде по тези райони има в момента много гъби.Диканаров написа:За кой благословен район става дума колега?Ние от централен Балкан се надяваме на есенните дъждове, които току що почват, след близо 3 месеца суша!
А относно отровните гъби припомнете си тези:
http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_6467.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Дано след оптимистичните постове на Люси, Дончо и bgbul, и след обилните валежи, да излезе нещо и на моите места
!
Защото Родопите са доста отдалечена дестинация за моите гъбарски излети
!
Не ми се пътува толкова далече !

Защото Родопите са доста отдалечена дестинация за моите гъбарски излети

Не ми се пътува толкова далече !
Велинград е на 130 км.
Там има Спа-хотели,къщи за гости-но и много гъбари ходят от Района.
Иначе вече има гъби-Там си вали Редовно.
Около София е Бетон земята.
Там има Спа-хотели,къщи за гости-но и много гъбари ходят от Района.
Иначе вече има гъби-Там си вали Редовно.
Около София е Бетон земята.

Риболовци.
Гледам , че сте подкарали тема за мухоморките, та да кажа и аз какво знам. Най известните ядливи мухоморки са Amanita Caesarea (булка гъба) и Amanita Rubescens (бисерна гъба). Жълтата мухоморка (Amanita Citrina) е неотровна, но не е ядлива. Amanita Muscaria (червена мухоморка) наистина се похапва в братска Русия, но след продължителна и специфична термична обработка и не Ви съветвам да правите подобни опити. Amanita Phaloides (зелена мухоморка), Amanita Verna (бяла мухоморка), Amanita Virosa (леплива бяла мухоморка) , Amanita Pantherina (пантерка) и Amanita Gemmata (жълто-розова мухоморка) са силно отровни, като степенуването е в реда в който съм ги изброил. При Зелената Мухоморка се засягат жизненоважни органи - черен дроб и бъбреци и дори да успеете да прескочите трапа уврежданията са за цял живот. Горе долу същите са последствията и след употребата на бяла и леплива бяла мухоморки, като отравянията с тяхсе наричат фалоидни поради причинителя им - Phaloidin. При останалите две - Пантерка и Жълто -Розова Мухоморка, както и при Червената мухоморка отравянията се дължат на Muscimol (Мусцимол) и са предимно халюциногенно и психотропно изразени.
- G.Petkov
Vihara написа:Гледам , че сте подкарали тема за мухоморките, та да кажа и аз какво знам. Най известните ядливи мухоморки са Amanita Caesarea (булка гъба) и Amanita Rubescens (бисерна гъба)...
Би ли обяснил още веднъж за какво става дума ??????????????????
- Don4o_62
- учете се от него
няма какво да обеснява,Червената може да се хрупа без проблем
аз като ви казвах че Доспадския дядка това ми казваше,не вярвахте,ама пак никой не съветвам де
може само Кирчо да си гризне парченце
и гаранция до есента другата година, ще знае на кои хотели ще ходи и цени

- Don4o_62
- учете се от него
в тия дъждове не знам кво ще събираме,но Борката моя приятел
да остави рибите и да събере и направи някой друг буркан за някоя рибарска среща,че истината е в неговите буркани

Какво точно не разбра бре, бай Георги? Всички гъби с латинско наименование Amanita са от рода Amanitaceae, демек Мухоморкови. Колкото и невероятно да звучи, поради наличието на толкова отровни представители, Булката и Бисерната са прекрасни ядливи гъби, но все пак са си Мухоморки 

- G.Petkov
Vihara написа:Какво точно не разбра бре, бай Георги? ...
По начало се старая да разбера всеки един от участниците в темата

Обаче, когото миналата година споделих, че съм набрал и ял печурки с почти бял цвят на ламелите, от коментарите по този пост разбрах, че съм сбъркал

Можех да го спестя,
И повече тази грешка няма да я допусна.
Само и само да не подведа някой, начинаещ например !
Та затова ми се искаше да поясниш малко по-подробно:
Vihara написа:... Колкото и невероятно да звучи, поради наличието на толкова отровни представители, Булката и Бисерната са прекрасни ядливи гъби, но все пак са си Мухоморки...
- G.Petkov
Днес се качих в Стара планина до София, с тайната надежда, че все пак ще намеря някоя гъба за ядене, обаче уви ........
Имаше 5-6 сърнели, тръгнали преди дни, но неразвити, малки, криви и намокрени от дъждовете бяха вече развалени,

От тези дървесни гъби има отново,

Отново нищо за хапване,
Но гората е влажна, може да проверя след няколко дена пак !
Имаше 5-6 сърнели, тръгнали преди дни, но неразвити, малки, криви и намокрени от дъждовете бяха вече развалени,
От тези дървесни гъби има отново,
Отново нищо за хапване,
Но гората е влажна, може да проверя след няколко дена пак !
При мен вчера дъждовете се наваляха и нали крастата си е краста... 
Манатарки и други, изброени от bgbul, ще ги чакам явно, зер след тия жеги време си им трябва. За сметка на което откривам сезона на кладницата: Резултатът - 9 кг качествена гъба: Най си я харесвам печена на фурна с мнооого лук.
Тия дни ще прескачам редовно до горите, пък дано имам късмет!
Успех и на Вас, колеги!

Манатарки и други, изброени от bgbul, ще ги чакам явно, зер след тия жеги време си им трябва. За сметка на което откривам сезона на кладницата: Резултатът - 9 кг качествена гъба: Най си я харесвам печена на фурна с мнооого лук.
Тия дни ще прескачам редовно до горите, пък дано имам късмет!
Успех и на Вас, колеги!

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- кирил великий
- разбира нещата
tomov-1 написа:...откривам сезона на кладницата...Най си я харесвам печена на фурна с мнооого лук.
Как точно я правиш, колега tomov? Масълце, олио нещо слагаш ли и смесваш ли я с лука. Лукът на търкалета ли го режеш или на ситно. Сподели процеса!

Последно промяна от кирил великий на Пон Сеп 14, 2015 7:44 pm, променено общо 1 път.