Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Да, за кладницата ясно. Аз имах предвид по-долния пост. Само малко се обърках, понеже по-късно, когато написах последния си пост, цитирах много изкусително изречение, което ми бе останало в главата, но виждам, че се отнася към поста за кладниците...
Няма значение, щом получих утвърдителен отговор и от bgbul, то след малко отивам да събера гъбите преди някой да ме е изпреварил...
А гледам, че в хладилника на приятелката ми отнякъде се е появило нещо, което аз цяло лято не успях да намеря... Странна работа:

Няма значение, щом получих утвърдителен отговор и от bgbul, то след малко отивам да събера гъбите преди някой да ме е изпреварил...

А гледам, че в хладилника на приятелката ми отнякъде се е появило нещо, което аз цяло лято не успях да намеря... Странна работа:

И докато пишех предишния пост се появи още една торба...

Направо съм изумен. Щом е такава работата... утре заминавам в гората!!!

Направо съм изумен. Щом е такава работата... утре заминавам в гората!!!
-
- ще става разбирач
Днес най-накрая оползотворих разходката с гъбобер.Е,не беше от най-успешните излети,но се получи добре.След неколкодневните валежи поляните направо бъкаха от всякакви гъби и то в големи количества.Имаше много масловки,гълъбки,млечници,тук-таме челядинки,печурки,рижики също видях.На една поляна близо до гората набарах голяма находище на печурки и набрах двайсетина.Имаше и доста сърнели,но бяха среден размер и не ги барах.Само 4 обикновени сърнели.Фотото ми е голямо и не ми се носи,но определено имаше какво да се снима.А сутринта такава мъгла ме застигна,направо не е за разправяне.

Да си кажа правичката, малко ме е срам. Ама малко де. Последните 7-8 дена не съм се прибирал капо. Вярно - основно сърнела и тук-там печурки. Затова и не снимам и не показвам колко съм напълнил кофички. Днес обаче реших да проверя близката борова горичка, заради постовете на колегите. Част от "улова":
Пък може и манатарчета да излязат... Засега се крият.
А гълъбки бол покрай горите тъдява.
Успех и на вас, колеги!
Най се зарадвах на рижийките. И няколко масловки намерих, но съвсем нюню. Само да се поотпусне времето и ще луднат гъбите. Че и аз. 
Пък може и манатарчета да излязат... Засега се крият.
А гълъбки бол покрай горите тъдява.
Успех и на вас, колеги!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Верно. Пък аз взех, че се хванах в цитата.кирил великий написа:На 51 стр. на Пчеличката пънчето е хванало тополова. Къде се изгуби таз жена, бе, а дано да си е добре!

И на мен ми липсват цветните и емоционални описания на тази Пчеличка. На всичко отгоре пролетес се сподобих с един кошер, ей тъй - на майтап почти. Ако беше на линия имаше да и досаждам с въпроси...
Дано е добре! И дано вземе пак да бръмка наоколо!

- кирил великий
- разбира нещата
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Обраха, ги,
Обраха тонове гъби в Софийско, ейййййййййй
!
От неделя по обяд, до днес след работа вече няма нито една гъбка по Софийското поле
!
Много гъбари, много нещо,
Направо сме като прахосмукачки
!
Само няколко свъхсекретни, невзрачни ливадки ми дадоха един тиган гъбки,
Щото от вчера не бях ял печурки, та ми се ядеше
!
Жесток аромат и вкус имат полските печурки - вече втора седмица ги ям и нямам насищане !

Ама това е положението, града е голям, хора много, на всички им се яде и ................
Вече няма нищо по полето
!
Ще трябва да се катеря в планините, въпреки че хич не ми се драпа по баирите
!
И от неделя - две снимки на прекрасни печурки, ама карболови
:

Тези ги смачках, ама имаше много от тях.
Днес вече и карболови нямаше
!
Обраха тонове гъби в Софийско, ейййййййййй

От неделя по обяд, до днес след работа вече няма нито една гъбка по Софийското поле

Много гъбари, много нещо,
Направо сме като прахосмукачки

Само няколко свъхсекретни, невзрачни ливадки ми дадоха един тиган гъбки,
Щото от вчера не бях ял печурки, та ми се ядеше

Жесток аромат и вкус имат полските печурки - вече втора седмица ги ям и нямам насищане !
Ама това е положението, града е голям, хора много, на всички им се яде и ................
Вече няма нищо по полето

Ще трябва да се катеря в планините, въпреки че хич не ми се драпа по баирите

И от неделя - две снимки на прекрасни печурки, ама карболови

Тези ги смачках, ама имаше много от тях.
Днес вече и карболови нямаше

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
На нашите по виалета пък бол от всякакъв асортимент гъби . Днес цял ден обикаляли и насъбрали доста от много видове - печурка , рижинка , масловка , сърнела и малко манатарки та им отмъкнах малко масловки , печурки и манатарки та да ги пръжне буля асорти и сега ми е едно тежкоооооо , ама ората са казале "лаком гъз , кръв сере" 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:

Павел Иванов написа:На нашите по виалета пък бол от всякакъв асортимент гъби . Днес цял ден обикаляли и насъбрали доста от много видове - печурка , рижинка , масловка , сърнела и малко манатарки та им отмъкнах малко масловки , печурки и манатарки та да ги пръжне буля асорти и сега ми е едно тежкоооооо , ама ората са казале "лаком гъз , кръв сере"
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
- кирил великий
- разбира нещата
Колега рижиките са прекрасни гъби, но само за консервиране и марината. Стават страхотно мезе. Но лично аз не съм очарован от тях когато са прясно приготвени.
Ееее, браво бе, Кириле!
Пък аз по един час мятам крачоли само докато стигна до гората. Ами после с товара!?
Ама си струваше.
Днес реших да навестя борова гора номер 2.
И пак забравих фотото. А срещнах няколко вида, които не знам и със сигурност щях да ви питам за тях. Отсега нататък ще си го нося май окачен на врата, че пуста склероза...
Както и да е.
Първо да демонстрираме "шапките-невидимки", сложени специално против любопитни комшии: Тая - почернялата я нарочих за посевен материал. Ще я разхвърля утре под трънките на една близка ливада.
А под тях: Сега отивам да беля гугли, че половинката голямо мрънкане мрънка...
Успех и на вас, колеги!
Пък аз по един час мятам крачоли само докато стигна до гората. Ами после с товара!?
Ама си струваше.
Днес реших да навестя борова гора номер 2.
И пак забравих фотото. А срещнах няколко вида, които не знам и със сигурност щях да ви питам за тях. Отсега нататък ще си го нося май окачен на врата, че пуста склероза...

Както и да е.
Първо да демонстрираме "шапките-невидимки", сложени специално против любопитни комшии: Тая - почернялата я нарочих за посевен материал. Ще я разхвърля утре под трънките на една близка ливада.
А под тях: Сега отивам да беля гугли, че половинката голямо мрънкане мрънка...
Успех и на вас, колеги!
Днес,като видях прогнозата за Слънчево време-и ме налегна гъбарската тръпка.
Та към 12-свърших задачите за деня и газ към гората.
Много влага доста гъби.
Масловки -10 кг.
Сърнели-30- едри-30 дребни.
Манатарки около 10 едри.
Печурка 1.
Булки -3.
И шепа челадинки.
Отровни доста-намерих-гледайте кво става около моя улов-гъбобер.
Тия трябва да са двойници на Печурката-зелена мухоморка-много отровна-ужаст.
Сега хапнах едно асорти е такова пържени в 100мл зехтин,и задушени.
Досега направих 12 буркана сварих ги,и има още една торба гъби за готвене.
Малко от природата.
Имаше и други двойници.
Червена мухоморка.
Проверих и над Мало Бучино-нищо нямаше,посока Перник.
Но Есента-гъбите са на открито,не в гората-по добре около нея и във тревите наблизо.
Серия от 6 манатарки-3 бяха стари 3 събрах за ядене.
Минах 100 км общо с кола на газ-и 5 км пеша на слънчевото време,около София-нямаше гъби,
там където проверих-на Север и към Перник.
Срещнах изключително много гъбари-навсякъде.
Моя съвет е -сега е момента още 10 дни и ще застудее,но не навсякъде.
Търсете ги по на висока надморска височина-700-1200
И около храсти и самотни дълвета близо до горите.
Та към 12-свърших задачите за деня и газ към гората.
Много влага доста гъби.
Масловки -10 кг.
Сърнели-30- едри-30 дребни.
Манатарки около 10 едри.
Печурка 1.
Булки -3.
И шепа челадинки.
Отровни доста-намерих-гледайте кво става около моя улов-гъбобер.
Тия трябва да са двойници на Печурката-зелена мухоморка-много отровна-ужаст.
Сега хапнах едно асорти е такова пържени в 100мл зехтин,и задушени.
Досега направих 12 буркана сварих ги,и има още една торба гъби за готвене.
Малко от природата.
Имаше и други двойници.
Червена мухоморка.
Проверих и над Мало Бучино-нищо нямаше,посока Перник.
Но Есента-гъбите са на открито,не в гората-по добре около нея и във тревите наблизо.
Серия от 6 манатарки-3 бяха стари 3 събрах за ядене.
Минах 100 км общо с кола на газ-и 5 км пеша на слънчевото време,около София-нямаше гъби,
там където проверих-на Север и към Перник.
Срещнах изключително много гъбари-навсякъде.
Моя съвет е -сега е момента още 10 дни и ще застудее,но не навсякъде.
Търсете ги по на висока надморска височина-700-1200
И около храсти и самотни дълвета близо до горите.

Риболовци.
- Vid
- кандидат преподавател
Вчера попаднах на тази статия, не зная доколко е истина, ама все пак... http://www.blitz.bg/news/article/367689" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Снощи хапнах тополовата пънчушка, оказа се много вкусна. Манатарките също бяха много вкусни, но оставиха и привкуса на нетърпението, че днес обезателно трябва да се разходя из моята гора на щастието. Е, речено-сторено... Ето и резултата:

Не предполагах, че тази година ще имам пост с манатарки, но ето че и хлебни намерих:

За 1 час време между 17:30 и 18:30:

Изводът е, че най-неочаквано, за втора поредна година, есента по Кюстендилско предлага манатарки! При това след като цяло лято не намерих нито една и целия ми сезон се свеждаше до 3 пъти по 500гр пачи крак! Всички гъби бяха млади и току що поникнали. Имаше с големината на монета от 1лв, а това е сигурен признак, че в близката седмица-две ще ги има! Много влага има в гората, шумата е тежка и гъбите са скрити под нея. В петък ще отида пак, надявам се слънцето да поизсуши дотогава, че през уикенда ще ходя на Руй планина и искам да зарадвам групата ми с вкусно предястие в хижата. Ще пробвам и да изсуша, че докато миналата година по това време имах 18 кутии и 3 трилитрови буркана със сушени манатарки, тази година имам 18 кутии и 3 трилитрови буркана - всичките празни!

Не предполагах, че тази година ще имам пост с манатарки, но ето че и хлебни намерих:

За 1 час време между 17:30 и 18:30:

Изводът е, че най-неочаквано, за втора поредна година, есента по Кюстендилско предлага манатарки! При това след като цяло лято не намерих нито една и целия ми сезон се свеждаше до 3 пъти по 500гр пачи крак! Всички гъби бяха млади и току що поникнали. Имаше с големината на монета от 1лв, а това е сигурен признак, че в близката седмица-две ще ги има! Много влага има в гората, шумата е тежка и гъбите са скрити под нея. В петък ще отида пак, надявам се слънцето да поизсуши дотогава, че през уикенда ще ходя на Руй планина и искам да зарадвам групата ми с вкусно предястие в хижата. Ще пробвам и да изсуша, че докато миналата година по това време имах 18 кутии и 3 трилитрови буркана със сушени манатарки, тази година имам 18 кутии и 3 трилитрови буркана - всичките празни!