Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши работа?
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- новобранец
Re: Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши рабо
84/44/24 (Д/Ш/В в сантиметри разбира се
)

Без отправна точка ... само ще си мечтае според мен. С надуваема лодка, без шамандура, никога не можеш да постигнеш такава точност на око, пък с играчката от брега още по трудно. Като знам какво обикаляне около камъка пада понякога докато се закотвим над него, ако има малко вълнение и/или вятър, а той е поне 10х10м .... В това отношение GPS-са е незаменим, но дали си струва...yovkata написа:.. 150-170м ...С малко практика ще си пускаш монтажите с точност 1-4 м., е зависи от дълбочината и течението ...
-
- новобранец
Малко ще се отклоня от темата, но....
Никъде не съм говорил, че не използвам отправни точки. При мен това са маркери (в повечето случаи два броя), които преди да си купя лодка хвърлях от ръка. Е, сега ги пускам с лодката, най-често по следната схема:

Разстоянието от брега, както и разстоянието между тях определям спрямо релефа на дъното и дълбочината. След поставяне на въдица на стойката с маркер за влакно си бележа линията. Така имам отправна точка (маркера) и крайна (белязката на основното влакно). Отделно от стотния до 250-тия през 50 м. съм си белязъл влакното с малки възелчета от ластик (KORDA имат специално направен за тази цел). Гарантирам, че до 4 м. дълбочина и не голямо течение си пускам монтажите с точност до метър.
п.п. не агитирам по никакъв начин, че това е най-добрия метод, нито, че моето корабче е най-доброто. Просто колегата искаше хора с такива лодки да напишат по няколко реда. Това е.
Никъде не съм говорил, че не използвам отправни точки. При мен това са маркери (в повечето случаи два броя), които преди да си купя лодка хвърлях от ръка. Е, сега ги пускам с лодката, най-често по следната схема:

Разстоянието от брега, както и разстоянието между тях определям спрямо релефа на дъното и дълбочината. След поставяне на въдица на стойката с маркер за влакно си бележа линията. Така имам отправна точка (маркера) и крайна (белязката на основното влакно). Отделно от стотния до 250-тия през 50 м. съм си белязъл влакното с малки възелчета от ластик (KORDA имат специално направен за тази цел). Гарантирам, че до 4 м. дълбочина и не голямо течение си пускам монтажите с точност до метър.
п.п. не агитирам по никакъв начин, че това е най-добрия метод, нито, че моето корабче е най-доброто. Просто колегата искаше хора с такива лодки да напишат по няколко реда. Това е.
- boresf
- новобранец
- Обратна връзка:
rap66 написа: Без отправна точка ... само ще си мечтае според мен. С надуваема лодка, без шамандура, никога не можеш да постигнеш такава точност на око, пък с играчката от брега още по трудно. Като знам какво обикаляне около камъка пада понякога докато се закотвим над него, ако има малко вълнение и/или вятър, а той е поне 10х10м .... В това отношение GPS-са е незаменим, но дали си струва...
Колега, ти имаш ли лодка радиопуравляема със GPS и сонар?
Не се заяждам, просто питам за да си направя преценка дали да "взема" нещо от мнението ти за този тип лодки...
Радиоуправляемите лодки със сонар и GPS в България са много малко. Така че не очаквай вълна от съвети.boresf написа:rap66 написа: Без отправна точка ... само ще си мечтае според мен. С надуваема лодка, без шамандура, никога не можеш да постигнеш такава точност на око, пък с играчката от брега още по трудно. Като знам какво обикаляне около камъка пада понякога докато се закотвим над него, ако има малко вълнение и/или вятър, а той е поне 10х10м .... В това отношение GPS-са е незаменим, но дали си струва...
Колега, ти имаш ли лодка радиопуравляема със GPS и сонар?
Не се заяждам, просто питам за да си направя преценка дали да "взема" нещо от мнението ти за този тип лодки...
Сонарите на повечето, стават единственно да ти покажат каква е дълбочината( което не е малко).
До преди година и няколко месеца имах такава. След почти две години употреба, установих че не ми е нужна.
Ще ти кажа защо. Първо и най-важно, губи се тръпката ( когато аз бях замъглен от мисълта че трябва да имам лодка, бивши собственици ми казваха същото но аз не им вярвах). Второ. На платен водоем където има риба в изобилие, спомба върши чудеса. Трето, на язовири от калибара на Цонево, където аз най-често, ходя такива лодки са абсолютно неподходящи. За такива водоеми си трябва истинска лодка.
П.п. моя съвет е, ако имаш около 3000 лв. в излишък и се чудиш за какво да ги дадеш, то тогава това е твоята лодка, но ако ги нямаш, то тогава маркер и спод ще ти свършат перфектна работа.
П.п. 2 според мен част от удоволствието в шаранджийския риболов е, далечното и точно замятане на стръв и захранка.
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
- antivik
- кандидат преподавател
Малеййййyovkata написа:Ами след дълго четене началото на тази година и аз си купих такава лодка. Взех си такава правена тук в България поради следната причина: няма нищо вечно и рано или късно ще се наложи сервизно обслужване, което в случая ще става в пъти по-бързо. Взех си и още две батерии, понеже съм втори собственик на лодката и незнаех какво ще е състоянието на тези с които беше. Ако основно мислиш да разпъваш на язовири като Пясъка, Жребеца и т.н. забрави малките модели. Ако ходиш по "платени" става и с по-малка. Моята тежи 12,3 кг. с поставени 2 батерии 12V, 7Ah. Мога да ти гарантирам, че на 150-170 м. перфектно различавам в ............................................................................................................................

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- boresf
- новобранец
- Обратна връзка:
Да, това за сонарите предполагам е вярно. И аз в четенето по форуми, си обобщих мнение, че на такъв сонар мога да разчитам само за дълбочина и малко релеф...всъщност, това си е пак предостатъчно, нали трябва да има и тръпка - разпъваш и докато чакаш, освен всичко, си и размишляваш дали си на точното място, "дали все пак не трябваше още малко по-нататък" и така...rado25 написа:....Сонарите на повечето, стават единственно да ти покажат каква е дълбочината( което не е малко).
До преди година и няколко месеца имах такава. След почти две години употреба, установих че не ми е нужна.
Ще ти кажа защо. Първо и най-важно, губи се тръпката ( когато аз бях замъглен от мисълта че трябва да имам лодка, бивши собственици ми казваха същото но аз не им вярвах). Второ. На платен водоем където има риба в изобилие, спомба върши чудеса. Трето, на язовири от калибара на Цонево, където аз най-често, ходя такива лодки са абсолютно неподходящи. За такива водоеми си трябва истинска лодка.
П.п. моя съвет е, ако имаш около 3000 лв. в излишък и се чудиш за какво да ги дадеш, то тогава това е твоята лодка, но ако ги нямаш, то тогава маркер и спод ще ти свършат перфектна работа.
П.п. 2 според мен част от удоволствието в шаранджийския риболов е, далечното и точно замятане на стръв и захранка.

Най-горе в началото на темата бях написал, че ходя предимно (98%) на Жребчево. Не много често, но да кажем 35-45 дни средно годишно общо... Преди 15-17 години нещата там бяха абсолютно различни, но през последните 2-3-4 години - не разпънеш ли навътре - няма по-едра риба.
С лодка навътре няма как да влизам, не че не мога, но просто не искам да причинявам неприятни моменти, емоции, притеснения или както и да го наречем на близките си хора. Все пак съм роден и първите 25 години от живота ми бяха в района на този язовир и освен хубавите моменти, има и фатални - такъв е живота.
Идеята ми с тази лодка за захранка е, да си разпъна 2-3 шаранджийски пръчки, и да си цъкам с фидера...че най-често си оставаме и с уловената риба от него.
Инак за мен едно от удоволствията на риболова беше, че примерно за деня си уловя 5-6-10 кг. рибки, от тях си взема 3-4 рибки по-едри, ама не повече от кило и половина-две, общо, а другите или ги дам на някои колеги комшии за деня, или ги пусна обратно...ама вече искам по-спокоен риболов, да си разпъна, да си гледам природата, да стоя и да си мисля, да стоя и да не си мисля...

-
- разбира нещата
Аз много обичам да правя всичко от брега ,имам спод ,имам надуваема лодка , имам сонар ,имам и маркер,имам две кобри една къса (50-60 см ) и една 120 см .и въпреки това си взех И лодка за захранка със сонар дето се казва ,трябва да си подготвен за всякакви ситуации .Сега ще ви кажа защо взех лодката за захранка ! На дивите водоеми рибите са малко а отгоре на това са плашливи , има водоеми на които ако влезеш с надуваемата ,една седмица рибата не излиза от дълбокото и не се храни ,ако захранвам със спомба вдигам шум при който едрите и трофейните риби избягват мястото а по дребните са по-непредпазливи и се научават ,че при плясъка на спомба им се сервира манджа и опоскват всичко но тогава пак трябва да се захранва , стигнах до извода(не знам колко е правилен ) че ми трябва и лодка за захранка с която да захраннвам по-безшумно ,сега колко ще е вярно ще разбера (ако сме живи и здрави ) през предстоящия сезон . Иначе има такава лодка със сонар и GPS не е много голяма ,всички функции са на едно място (на дистанционното за управление) стабилна с два бункера и струваща около 1500-1700 лева , до колкото си спомням марката е Манчо нещо си 

- Bigmarlin
- сериозен играч
И аз съм в размисъл относно закупуването на такава лодка със сонар,ма като си представя на Дъбник вълничките ,още се двуомя
На последният шарански риболов,на който бях свидетел там,без да съм участвал в него,петното беше на около 50 м от брега,че даже и по малко Лично аз,при тази дистанция не бих ползвал такава лодка,единствено с цел,както каза колегата,по малко да се плашат
На последният шарански риболов,на който бях свидетел там,без да съм участвал в него,петното беше на около 50 м от брега,че даже и по малко Лично аз,при тази дистанция не бих ползвал такава лодка,единствено с цел,както каза колегата,по малко да се плашат
- boresf
- новобранец
- Обратна връзка:
Да, и при мен единия довод за такава лодка е свързан с по-безшумното захранване и разпъване...това лято/есен бях свидетел на десетки пишман шаранджии (не че аз съм шаранджия де) - влиза един с лодката, гребе, и през това време 2-ма, 3-ма от брега му дават акъл с яки викове - "по-наляво бе", "нееее бе, мое ляво"... като в същото време и този от лодката не им остава длъжен с виковетеДимитър Чаушев написа:....Сега ще ви кажа защо взех лодката за захранка ! На дивите водоеми рибите са малко а отгоре на това са плашливи , има водоеми на които ако влезеш с надуваемата ,една седмица рибата не излиза от дълбокото и не се храни ,ако захранвам със спомба вдигам шум при който едрите и трофейните риби избягват мястото а по дребните са по-непредпазливи и се научават ,че при плясъка на спомба им се сервира манджа и опоскват всичко но тогава пак трябва да се захранва , стигнах до извода(не знам колко е правилен ) че ми трябва и лодка за захранка с която да захраннвам по-безшумно ,сега колко ще е вярно ще разбера (ако сме живи и здрави ) през предстоящия сезон . Иначе има такава лодка със сонар и GPS не е много голяма ,всички функции са на едно място (на дистанционното за управление) стабилна с два бункера и струваща около 1500-1700 лева , до колкото си спомням марката е Манчо нещо си

А на Аке Манчо ги видях - на 1820 лв. е такава, намерих я и на 800 долара в алиекспреса и на 700 в алибаба-та (и сайта на производителя издирих, и с тях си размених по 1 писмо)...изглежда добре, предполагам е по-удобно всичко да ти е на един дисплей...всъщност, май предпочитам или да е направена от човек в БГ, или ако е изцяло китайска, пак да си е от БГ купена (Не робувам на "изберете българското", по-скоро от практична гледна точка...

-
- разбира нещата
Тя и моята е китайска , ама тука сме си техничари , ако се наложи нещо за ремонт не вярвам че ще затрудни някой Български факир . 

- to6ko_lo6ko
- новобранец
Аз имах същите дерзания от около една година. Има ли нужда, няма ли нужда от такава лодка и въпреки всичко чак сега си поръчах от български производител, и то със сонар. Би трябвало да е готова на пролет. Пък и от опит знам мерак се лекува с пари, така че вземай смело лодката, пък ако не ти допадне може винаги да я пуснеш за продажба!!!
Бях чел, че GPS-са може да води лодката до няколко запамети точки, т.е. по маршрут. но аз се интересувах от тези лодки по една друга причина. Мислих върху възможностите данните от него и сонара да се приемат от таблет и така да се прави карта на дъното докъдето може да стигне лодката.
-
- разбира нещата
аз съм с такава но без екстрите,лятото струваше 950 лв,а с двете екстри беше 1750 .после заради долара я качиха със стотина лв.бункерите и събират над 2 кг,по характеристика и дават 2 кг ,но тя няма покривДимитър Чаушев написа:Аз много обичам да правя всичко от брега ,имам спод ,имам надуваема лодка , имам сонар ,имам и маркер,имам две кобри една къса (50-60 см ) и една 120 см .и въпреки това си взех И лодка за захранка със сонар дето се казва ,трябва да си подготвен за всякакви ситуации .Сега ще ви кажа защо взех лодката за захранка ! На дивите водоеми рибите са малко а отгоре на това са плашливи , има водоеми на които ако влезеш с надуваемата ,една седмица рибата не излиза от дълбокото и не се храни ,ако захранвам със спомба вдигам шум при който едрите и трофейните риби избягват мястото а по дребните са по-непредпазливи и се научават ,че при плясъка на спомба им се сервира манджа и опоскват всичко но тогава пак трябва да се захранва , стигнах до извода(не знам колко е правилен ) че ми трябва и лодка за захранка с която да захраннвам по-безшумно ,сега колко ще е вярно ще разбера (ако сме живи и здрави ) през предстоящия сезон . Иначе има такава лодка със сонар и GPS не е много голяма ,всички функции са на едно място (на дистанционното за управление) стабилна с два бункера и струваща около 1500-1700 лева , до колкото си спомням марката е Манчо нещо си

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- boresf
- новобранец
- Обратна връзка:
Виждам, че повечето мнения клонят към тази на акеманчо от 1820 лв....
Свързах се с български производители (доста коментирани по форумите) ... чудеха са как да интегрират GPS и по-точно, как да управлява лодката... а и в този случай предлагат евтини GPS-и от по 200-300 лв., които трябва да ги връзвам с комп. или таблет, със програма да им задавам курса.... не че не мога, добър съм що-годе с комповете, но то това става не риболов, ами час по информатика така...
Някои от БГ производителите, като разберат пък че малко отбирам от това което искам, пък почват едно "мрънкане" по телефона, все едно че се опитвам да им "открадна хляба" и почват да ме разубеждават за GPS-a...ами по-добре си кажи - не съм слагал такова нещо досега и да приключваме...
От технох пък май ще поискат близо 3000 ... то ясно че има гаранция и подсигурени части, но пък чак толкова "плашене" за евентуална повреда...не знам дали си струва 1200 лв. отгоре...
Все пак ще изчакам още някой друг ден, току виж някой БГ производител предложи нещо, което да стане до края на месец март 2016 година...
Свързах се с български производители (доста коментирани по форумите) ... чудеха са как да интегрират GPS и по-точно, как да управлява лодката... а и в този случай предлагат евтини GPS-и от по 200-300 лв., които трябва да ги връзвам с комп. или таблет, със програма да им задавам курса.... не че не мога, добър съм що-годе с комповете, но то това става не риболов, ами час по информатика така...
Някои от БГ производителите, като разберат пък че малко отбирам от това което искам, пък почват едно "мрънкане" по телефона, все едно че се опитвам да им "открадна хляба" и почват да ме разубеждават за GPS-a...ами по-добре си кажи - не съм слагал такова нещо досега и да приключваме...
От технох пък май ще поискат близо 3000 ... то ясно че има гаранция и подсигурени части, но пък чак толкова "плашене" за евентуална повреда...не знам дали си струва 1200 лв. отгоре...
Все пак ще изчакам още някой друг ден, току виж някой БГ производител предложи нещо, което да стане до края на месец март 2016 година...