Влакно за мач при използване стационарна плувка(неподвижна)

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Влакно за мач при използване стационарна плувка(неподвижна)

Мнение от М. Сталев »

Разсъждавам само ,да вярно особеностите са много ,трябва да е много хубаво времето и куп други
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

miro253 написа:А на тази дълбочина с какво фиксирания ваглер превъзхожда подвижния?
Миро,представям си замахване с 15 гр ваглер с 6м боло за дистанция :D ,като може да си монтираш един слайдер и да си го мяткаш с мача.
Пак ще се повторя-има ситуации когато някои колеги прибягват до такава техника,но не значи,че трябва всеки един от нас да лови така.На Леново съм ловил на дистанция с болото ,но с 4-5гр стационарна плувка при непрекъсната канонада от бял червей и с основна тежест на почти 2м от куката.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Ами Ице аз точно за това попитах. Според мен болото превъзхожда мача само на реката. Приемам, че колеги които имат само боло може да експериментират, но в останалите случаи не го разбирам.
to10or
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от to10or »

butnik написа:
miro253 написа:А на тази дълбочина с какво фиксирания ваглер превъзхожда подвижния?
Миро,представям си замахване с 15 гр ваглер с 6м боло за дистанция :D ,като може да си монтираш един слайдер и да си го мяткаш с мача.
Пак ще се повторя-има ситуации когато някои колеги прибягват до такава техника,но не значи,че трябва всеки един от нас да лови така.На Леново съм ловил на дистанция с болото ,но с 4-5гр стационарна плувка при непрекъсната канонада от бял червей и с основна тежест на почти 2м от куката.
Болонезата в някои случаи е доста силно,дори по-добро оръжие от мача,даже и на язовир или езеро при неподвижна вода,но при определени условия и особености.Например както казва бат Ицо в поста си преди години на яз.Леново на дистанция 15-25м.При липса особено на вятър и наличие на подходяща дълбочина приводняването с болонезата е много по-бързо,монтажите,които могат да се използват са по-чувствителни,от тези при мачов риболов и не на последно място,самото вадене на рибата е много по-бързо,отколкото с мачова въдица,поради тъй наречениия ефект на "дълго рамо".Не напразно отборът на Big Fish начело с Румен Монтанеца на доста републикански кръгове на канала в Пловдив започват винаги на болонеза,което в немалко случаи им е носило сериозни успехи.Извинявам се предварително,че прекалено се отклонихме от темата.Поздрави на всички,ловете с каквото ви е удобно,важното е да хващате риба!
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Да де, но става въпрос за състезание.
to10or
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от to10or »

Извинявай,Миро,но на нас,тези които се състезаваме,дори всеки свободен риболов е вид надпревара.Нима като отидеш на Струма и застанеш между пет човека отляво и пет отдясно не е вид състезание? Извинявам се още един път за тоталния спам.С най-добри чувства към Миро,който за мен е доста грамотен риболовец.Живи и здрави!
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Няма за какво да се извиняваш. Аз лично съм научил и ще се уча още от такива като вас и ми е много приятно, когато се включвате в темите ни, макар и да сме досадни понякога.
Аз лично като си купих болонезата, много се кефих, но сефтето и го направих на язовир. Духна вятъра, издържах 1 час и след това разпънах мача. Изводите си ги направих. Въпреки всичко сега търся топ болонеза.
Просто всеки явно трябва да извърви пътя си.
Аватар
ILEGAL
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ILEGAL »

С нищо :fishing3: Използването на фиксиран ваглер (то подвижен ваглер няма, ама хайде :mrgreen: ) на по голяма дълбочина от 3, макс 3.5 метра си е мъкаааа, мъъъъкаааа. А нали риболова трябва да е удоволствие, не мъка :fishing6: Така че, ако искаш дълбочина, слайдера му е майката. Иначе ако искате ловете с болонезета на затворени водоеми, пък аз ще си ловя с мача и да видим кой ще е по- ефективен :mrgreen: Мога да приема някой доводи които изтъкнаха досега защитниците на този "метод", само че имам един въпрос към тях. Когато ловиш на язовир (с боло), има вятър и повърхностно течение какво се случва с прецизността? :mrgreen:
haga
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от haga »

Мога да приема някой доводи които изтъкнаха досега защитниците на този "метод", само че имам един въпрос към тях. Когато ловиш на язовир (с боло), има вятър и повърхностно течение какво се случва с прецизността?
Нищо не се случва! :?
На язовир със сръмен бряг не е проблем са се лови с боло със стационарна плувка и с дълбочини до 5-6 и до 7 метра на разстояние 10-15 метра.
От 15-16 години ловя така с въдици 6 и 7 метра и не съм имал проблеми. Това са две дължени на въдицата.Но в началото ми бе по трудно да свикна.
На по плитки язовири до 4-5 дължини също не е проблем, но на повече не става!
Плувките, влакното , утежнението трябва да са точно подбрани и нагласени , а хвърлянето е плавно.Използвам плувки до 5-6 , в някой случай и до7 гр., влакно с дебелина 0,14-0,16 мм. и за утежняване оливетки с подходящо тегло.
Във ветровито време трябва да си внимателен при замаха с пръчката ! Но тогава пък риболова не е много приятен!
Всяко правило си има и изключения! :D
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”