Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
На слука , колеги!
Съжалявам, че не съм влизал във форума до днес. За разлика от всички нормални години до тази, тази се очертава рекордна.
1. Най-ранно излизане на гъбите. Смръчкулата вече привършва. Остана единствено по високото. Това важи и за майската гъба. А е средата на април???
2. Най-ранно излизане на пачи крак. Вече има количества (около Сандански).
3. Днес намерих Бисерна гъба. За мен това е странно и мислеХ, че е рано.
4. За трюфели .. няма да ви пълня главите, но те не са спирали цяла зима и сега има доволно количество.
5. Рекорд за най-късо, най-кратко време излизане на смръчкула. Степиколата (дето колегата си я има в градината на снимка по-горе) излезна за 5-6 дни и свърши. Толкова... и повече не се появи.
Въобще странно година. Дано поне да има дъждове. Иначе лошо....?
Съжалявам, че не съм влизал във форума до днес. За разлика от всички нормални години до тази, тази се очертава рекордна.
1. Най-ранно излизане на гъбите. Смръчкулата вече привършва. Остана единствено по високото. Това важи и за майската гъба. А е средата на април???
2. Най-ранно излизане на пачи крак. Вече има количества (около Сандански).
3. Днес намерих Бисерна гъба. За мен това е странно и мислеХ, че е рано.
4. За трюфели .. няма да ви пълня главите, но те не са спирали цяла зима и сега има доволно количество.
5. Рекорд за най-късо, най-кратко време излизане на смръчкула. Степиколата (дето колегата си я има в градината на снимка по-горе) излезна за 5-6 дни и свърши. Толкова... и повече не се появи.
Въобще странно година. Дано поне да има дъждове. Иначе лошо....?
Верно, преминава майската, колега bgbul. Вчера една сиренарска кофичка напълних, но всичките бяха вече отворени. Отпочнахме зимнините.

Ей ми ги онзиденшните: Мистерията не е мистерия, колега Петков. Писал съм ти и преди и считам, че всекиму би станало ясно защо не съм (и няма да!) публикувал адрес.
На останалите колеги да обясня - като се изтръскат един бус роми, повече са от жителите на селото. Който ме е питал на лични, знае и точните ми координати.
Бъдете здрави и успех в гъболова!
За яретата си прав.G.Petkov написа: Според мен Томов-1 бере гъби, там където пасат ярета.![]()
Другото е мистерия.![]()

Ей ми ги онзиденшните: Мистерията не е мистерия, колега Петков. Писал съм ти и преди и считам, че всекиму би станало ясно защо не съм (и няма да!) публикувал адрес.
На останалите колеги да обясня - като се изтръскат един бус роми, повече са от жителите на селото. Който ме е питал на лични, знае и точните ми координати.
Бъдете здрави и успех в гъболова!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Томов,
Това, че аз отговорих вместо теб беше малка шега, разбира се !
Просто колегата не бе прочел твоя пост от миналата година.
Иначе яренцата са много хубави, винаги съм обичал и много съм си играл с ярета !
Не зная как е по другите места, но в района на София дъжд не падна, затова пък жегата и ужасния вятър изсушиха напълно земята. даже вече е напукана.
И това през април, не ми се мисли какво ще е през лятото!
Това, че аз отговорих вместо теб беше малка шега, разбира се !

Просто колегата не бе прочел твоя пост от миналата година.

Иначе яренцата са много хубави, винаги съм обичал и много съм си играл с ярета !

Не зная как е по другите места, но в района на София дъжд не падна, затова пък жегата и ужасния вятър изсушиха напълно земята. даже вече е напукана.
И това през април, не ми се мисли какво ще е през лятото!
- Павел Иванов
Да бе , да ! Ама така е като спиш следобедно време на работното място докът другите ангаруват под дъждаG.Petkov написа:... но в района на София дъжд не падна...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Павел Иванов написа:Да бе , да ! Ама така е като спиш следобедно време на работното място докът другите ангаруват под дъждаG.Petkov написа:... но в района на София дъжд не падна...
Бе, не знам... аз не спах следобед нито на работното място, нито другаде, но над София дъжд така и не падна... Павле, ако е валяло над Горна баня, нали знаеш... ми то си е пернишко при вас бре!!!
- Павел Иванов
Що тъй ? Да не оди на гости на дофтура КрасеД-р Флекс написа:... аз не спах следобед ...

Инак за вчера споменувах .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Сакън!!!! Нямам черен дроб да гостувам на д-ра Красе...Павел Иванов написа:Що тъй ? Да не оди на гости на дофтура КрасеД-р Флекс написа:... аз не спах следобед ...![]()
Инак за вчера споменувах .

Инак, вчера панегувах, и ми беше ногу арно... на реката не срешнах никого!

- Диканаров
- кандидат преподавател
Тук при мен, като че ли не е България вече! През първата седмица на април са брали малко майски гъби и това е. А превалява, верно имаше и жега и вятър, но в почвата влага си има, а гъбите са минимум. Аз до сега съм намерил само една гигантска пърхутка, но с размер на бебешка главичка и две колкото едри царевични зърна пачи крачета. Надявам се на по-добро , ама май се климата превръща на африкански, та не знам. А тук съм брал гъби и то само класни за промишлени цели. Правил съм буркани със стерилизирани и мариновани гъби за три семейства и са някои били ползвани след 3-4 години. Изместват се сезоните и има някаква цикличност, на 5 или 7 години се пада гъбена година. Поне тук е така. И не е за всички видове гъби! Една есен има например черна тръбенка , бяла рогачка, после години не се появяват, а има ясенова манатарка. тополова припънка и сърнели.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Батко Емо
- разбира нещата
Здравейте,колегата по горе дава мнение,което считам за компетентно,че смръчкулата е преминала в района на Сандански.Може ли някой да даде инфо за района на Дупница-600+м дали са преминали-за двата вида?Благодарско предварително! 

- Don4o_62
- учете се от него
в събота бях през деня на работа,та в близост има една голяма ливада дето по цял ден пасат офчинки,и сутринта един като я обходи напълни пълна чанта до горе предполагам печурки,но при нас доста валя скоро и със помоща на добитъка дето пика и сере по ливадата гъбите форкат,знаех че има гъби но ме е шубе да ги ям,пък и кърлежите там са колкото зърно на стар фасул

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- G.Petkov
И при нас вчера и днес поваля,
А дано !
А дано !

- G.Petkov
Днес попътно минах покрай една много перспективна ливадка до София,
Гъби малко - челадинки и една попреминала печурка,
Гъбари също нямаше.
Дано да тръгнат най-сетне.

Гъби малко - челадинки и една попреминала печурка,
Гъбари също нямаше.
Дано да тръгнат най-сетне.
- G.Petkov
Днес само за поддържане на темпото минах по една близка ливадка,
Само челадинки и то нямаше, както си трябва. За сега гъби при мен няма.
Събрах малко за една позната.

Само челадинки и то нямаше, както си трябва. За сега гъби при мен няма.
Събрах малко за една позната.
Здравейте и от мен.
Вчера набрах огромно количество от "жълто-кафеникавата" кладница. Или още позната като пролетна кладница. Поне това разбрах след справка с интернета, само че е малко попреминала. Имаше грамадни екземпляри по над 25см диаметър. За 1ви път бера от тази гъба и нямам представа как е удачно да се приготви. Пробвахме я панирана - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО жилава се оказа, няма сдъвкване. А и вкусът й е един такъв никакъв. Даже леко нагарча като че ли.
Имате ли някакви идеи как да се приготви? Може би маринована?
Поздрави!
Вчера набрах огромно количество от "жълто-кафеникавата" кладница. Или още позната като пролетна кладница. Поне това разбрах след справка с интернета, само че е малко попреминала. Имаше грамадни екземпляри по над 25см диаметър. За 1ви път бера от тази гъба и нямам представа как е удачно да се приготви. Пробвахме я панирана - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО жилава се оказа, няма сдъвкване. А и вкусът й е един такъв никакъв. Даже леко нагарча като че ли.
Имате ли някакви идеи как да се приготви? Може би маринована?
Поздрави!
- G.Petkov
Първите печурки за годината !
Дано да има и още!

Дано да има и още!