Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Качествени чепарета
Не се кахъри,добри са чепаретата.
Щом и работят,какво търсиш още?
Щом и работят,какво търсиш още?
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- st_beer
- ще става разбирач
С голям интерес чета и следя темата. Изгледах клипове как се правят чепарета публикувани от колеги и реших да се пробвам да направя първите си опити. Поръчах си макарки с готови за връзване 3D нишка + UV ламета и останалите нужни материали за направа на чепаре. Не зная дали ще работят ,но горе долу ми се получиха нещата визуално. Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка. Ето как изглежда първия ми опит и ползваните материалите .Ако имате някакви съвети и критики ще се вслушам в тях . Благодаря на колегите споделили своя опит и отделили време да направят клипове
. Желая много слука на всички колеги и безаварийни излети в морето.

Hobie Mirage Outback
-
- научил се да хвърля
Добри са чепаретата,ама според мен ако ползваш 0.18 за бидеми на тез 8мици ще е по добре, с 0.14 трябва да работиш повече на ветрило, при отвесно клатене ще стоят около майката, поне според мен.......пък нека си кажат и майсторите......st_beer написа:С голям интерес чета и следя темата. Изгледах клипове как се правят чепарета публикувани от колеги и реших да се пробвам да направя първите си опити. Поръчах си макарки с готови за връзване 3D нишка + UV ламета и останалите нужни материали за направа на чепаре. Не зная дали ще работят ,но горе долу ми се получиха нещата визуално. Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка. Ето как изглежда първия ми опит и ползваните материалите .Ако имате някакви съвети и критики ще се вслушам в тях . Благодаря на колегите споделили своя опит и отделили време да направят клипове![]()
. Желая много слука на всички колеги и безаварийни излети в морето.

- 1000n
- разбира нещата
Пробвай да си правиш чепаретата с по-малко разстояние между куките(бидемите).st_beer написа:... Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка....
Аз, например, ги правя с по 10 или 11 см от бидем до бидем.
Така ще можеш да правиш чепаретата с повече куки.
Разбира се и дължината на бидемите също е добре да намалиш на не повече от 3см.
Съответно, за да няма много оплитания е добре да ползваш малко по-тежка оловна тежест
както и следователно прът с малко по-висока акция.
Наслука на всички!

- st_beer
- ще става разбирач
Благодаря за съвета. Ще вържа някое друго чепаре по този вариант да го тествам и него. Проблема е ,че няма свободно време за ходене до морето и риболов по-често и аха дойдат ми почивните дни и морето сърдито не дава ръка да се влезе
Надявам се следващата почивка времето да е с мен и да мога направя една разходка и прекрасен риболов .
Наслука на всички и само пълни чепарета на всяко вадене

Надявам се следващата почивка времето да е с мен и да мога направя една разходка и прекрасен риболов .
Наслука на всички и само пълни чепарета на всяко вадене

Hobie Mirage Outback
Вземи си Кринкъл. Това са ония светещи нишки по 10-12лв пакетчето. Слагай по една такава заедно с ламето от ролката. Винаги работят чепаретата с кринкъл. Иначе за рибата да не ти пука. щом си с каяк кефа ти винаги си е на макс. Това ми е най-голямата мечта и другата година мисля да се присъединя към отбора на каякари-рибари 

Иначе за епаретата ,това 14 на 18 ми се вижда супер тънко. Нали идеята на флуорокарбона е ,че е невидим и може да се ползва по-голямо сечение ,което да държи чепарето по-изпънато. Аз ги правя куки 10 и 9 на 165/205 а 7 и 8 на 20 на 22. Иначе най-много ми харесва като почне да излиза чернокопа и сафрида вече е едър. Тогава само куки 5-6 номер и бидем 20 на майка 24 или 25
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Пробвай ако искаш и този вариант.gergi_81 написа:...... Тогава само куки 5-6 номер и бидем 20 на майка 24 или 25

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
КЛАСИКА ! Кука номер 4 бидем 0,226 /0,245 Спуквам ги чернокопите на това. На чепарес УВ ламе и кринкъл слагам по 2-3 такива куки. С пилкер 100гр. да държи чепарето изпънато. Навивам бързо и клатя рязко с малка амплитуда. Много рядко ми пригризват бидема.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Събери от всичките цветове на едно чепаре,сложи по 1-2крънкала и поне 2-3 просукани ламета(но финни).забрави го тоз вариант на къси бидеми и тънки месини,както и късо разтояние между бидемите ще са само в минус.
С това 0.12-0.15 при 8 номер кука си е подигравка на тръда след 3-5кг. риба ще е за боклука чепарето,мин.0.17

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Човека е писал че лови с каяк не е влязъл в морето да клати с 8-ца не давай такива погрешни съвети!!! Риболова в морето няма нищо общо с отвесното клатене!!!1000n написа:Пробвай да си правиш чепаретата с по-малко разстояние между куките(бидемите).st_beer написа:... Чепаретата ми са с по-малко куки поради причината,че ловя от каяк и там нещата са доста различни от удобствата в лодка....
Аз, например, ги правя с по 10 или 11 см от бидем до бидем.
Така ще можеш да правиш чепаретата с повече куки.
Разбира се и дължината на бидемите също е добре да намалиш на не повече от 3см.

Последно време забелязах ,че за сафрид са ми много успешни тези модели с фосфорни топчета. Някои топчета нарочно ги слагах по-големички и се оказа ,че работят много добре. Някой друг има ли наблюдения върху тия топчета ?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
излезе ли от лопатката това топче прави само ядове(връзват се бидемите по майката) зарязахме ги преди 5години най малко сега се мотат нейде из къщи няколко хиляди

Аз ги лепя на възела на куката ,да не падат.
- st_beer
- ще става разбирач
Последния път когато ходих до морето излизаше предимно кандидат чернокоп и ми пасяха здраво чепаретата. Имах такива със силиконова тръбичка ,но на него се хващаше много рядко,а на сафридско се пълнеше доста добре и чепарето бързо оставаше само да му стърчат бидемите. Потърсих из нета куки с по-дълго рамо понеже в нашия град няма нищо за морски риболов. Намерих си естествено и си заръчах. Вързах си няколко чепарета с най-успешните цветове от последния риболов. Ето какво се получи и какви куки ползвах . Дано зъбатите да се ловят на тях без да ги пасат или поне по-рядко да го правят.

За да се добие реална представа за разликата между двата модела куки направих снимка за сравнение понеже така на картончето не правя голяма разлика .

П.п

За да се добие реална представа за разликата между двата модела куки направих снимка за сравнение понеже така на картончето не правя голяма разлика .

П.п
Не съм запознат с термите по морето и бих бил благодарен ако напишете или покажете. От вашите клипове се научих да правя чепета да работят успешно и съм много благодарен,че има хора да споделят своя опит.dobria1 написа: Събери от всичките цветове на едно чепаре,сложи по 1-2крънкала и поне 2-3 просукани ламета(но финни).
Hobie Mirage Outback